GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călătorie în inima Elveției, orașul Lucerna
Următoarea destinație a sejurului nostru, după aventura din munți, a fost un oraș superb, Lucerna (Luzern în germană) Fără îndoială, Elveția are numeroase orașe frumoase și fiecare din ele încearcă, printr-o uimitoare diversitate culturală, să atragă atenția celor ce le vizitează. Totuși, când am întrebat în Basel ce oraș am putea vizita, din cele situate în zona centrală elvețiană, ni s-a răspuns fără a se sta pe gânduri: Luzern.
Unul din motivele pentru care Lucerna este asaltat de turiști,îl constitue micul oraș vechi (Altstadt) cu o arhitectură a clădirilor deosebită, cu numeroase piețe, fântâni arteziene, terase, restaurante și un labirint de străduțe ce te îndeamnă la promenadă. Așezat pe malul lacului cu același nume, la poalele muntelui Pilatus , într-un peisaj de vis, Lucerna are tot ce-i trebuie unui oraș tipic elvețian- centru istoric, deal, munte, lac și râu.
Lucerna mai are un atu : gara se află la mică distanță de lac și orașul vechi, astfel că vizitarea principalelor obiective turistice începe practic de aici. Acesta a fost și motivul pentru care am setat GPS-ul pe strada Bahnhof situată pe malul stâng al râului Reuss. Spre surprinderea noastră am găsit loc de parcare (contra cost) chiar în apropierea principalului punct de atracție din Lucerna, Podul Capelei (în germană ( Kapellbrucke).
Prin traversarea acestui pod renumit a început și vizita noastră în orașul celor patru cantoane. Podul Capelei este un pod de lemn, destul de lung, ce leagă în diagonală cele două maluri ale râului Reuss. Denumirea vine de la faptul că în capătul podului, pe malul drept al râului, se află Capela Sf. Petre. Construit la începutul secolului XIV, este cel mai vechi pod acoperit din Europa.
O parte din structura podului a fost înlocuită, ca urmare a unui incendiu provocat de o țigară aruncată neglijent de unul dintre turiști în august 1993. La cât este de aglomerat acest pod, parcă nu-ți vine să crezi că o țigară a putut declanșa un incendiu, fără să fie observat în faza incipientă de vreun turist. Din fericire, majoritatea frescelor ce împodobesc interioarele podului, și care redau momente din istoria Elveției, au fost salvate.
În partea dreaptă a podului se ridică din apă un turn semeț cunoscut ca Turnul de Apă (Wasserturm), un punct de reper important al orașului. Denumirea este cumva improprie, pentru că de fapt turnul este o fortificație construită în secolul XIII. De-a lungul timpului a fost folosit ca turn de apărare, închisoare, cameră de tortură sau cameră de arhivă.
Peste râul Reuss, aflate foarte aproape unele de altele, mai sunt încă trei poduri pietonale, care asigură legătura dintre cele două maluri. Primul dintre ele, în aval de Podul Capelei, este Rathaussteg, un pod din beton mai nou (1961) sprijinit pe o structură metalică. Pe acest pod se poate ajunge la clădirea ce adăpostește primăria veche a orașului (malul drept al râului Reuss).
Tot în aval se află un al doilea pod din beton, Kramgasse, iar după el Podul Spreuer ce leagă piața Kasernen, de pe malul stâng, cu piața Muhlen de pe celălalt mal al râului Reuss. Construit la începutul secolului XIV, Spreuer este un pod din lemn și are pe interior numeroase picturi murale ca și Podul Capelei. Mai este cunoscut ca Muhlenbrucke, iar localnicii îi spun Podul Morii de la morile care au existat în trecut în această zonă a râului.
Odată traversat Podul Capelei, am intrat în labirintul de străduțe de pe malul drept al râului Reuss. În Kapellplatz ne-a atras atenția o fântână cu un monument statuar vesel, Fritschi Brunnen . O legendă spune că prin secolul XV a existat în Lucerna un fermier cu numele de Fritschi, cu un dezvoltat simț al umorului. Acesta întâmpina vizitatorii orașului și îi distra cu poveștile sale.
Grupul statuar este foarte haios, îl are pe Fritschi în vârful fântânii, iar mai jos se află soția acestuia împreună cu servitorii fermierului. Legenda spune că simpaticul umorist ar fi îngropat chiar sub această fântână. În apropiere se află și un restaurant cu numele de Fritschi, pictat în niște culori aprinse încât ai impresia că a luat foc.
Una din atracțiile deosebite ale orașului este sculptura în stâncă intitulată Leul din Lucerna ( Lowendenkmal), care comemorează soldații mercenari ce și-au dat viața pentru Revoluția Franceză. Mark Twain, unul dintre celebrii vizitatori ai orașului Lucerna a numit această sculptură ”cea mai tristă și emoționantă piatră din lume”.
Un punct de reper al istoriei orașului Lucerna, alături de Podul Capelei și Turnul de Apă, este Fortăreața Museggmauer. Parte a vechilor fortificații din secolul XIII, construcția se prezintă ca un inel de apărare cu ziduri groase, turnuri și metereze bine conservate.
Alte atracții turistice vizitate pe malul drept al râului Reuss au fost:Primăria Veche (Alter Rathaus), Piața Muhlen (Muhlenplatz) Fântâna Veinkmarkt, situată în piața cu același nume, și multe clădiri pictate cu ființe mai mult sau mai puțin mitologice. Fântâna Veinkmarkt, construită în secolul XIV, este cea mai frumoasă dintre toate fântânele orașului.
Din Muhlenplatz am traversat Podul Spreuer pe malul stâng al râului și în fugă am vizitat și aici câteva obiective turistice. În tot periplul nostru prin câteva orașe din Elveția nu am văzut picior de cerșetor. În Lucerna am întâlnit totuși, aproape de Muzeul de Istorie, o formă ingenioasă de cerșit. Un tip într-un cărucior, și deghizat într-un sugar, cerea prin scânceli repetate să i se dea ceva. :( Dacă treceai de el și nu-i dădeai un bănuț îl apuca plânsul, iar atunci când aruncai un bănuț în cărucior amuza toată asistența cu râsul lui colorat. :))
Dintre obiectivele turistice situate pe malul stâng al râului Reuss am vizitat doar Biserica Franciscană, construită în secolul XIII în stilurile baroc și gotic, câteva clădiri frumoase adăpostind unele restaurante sau hoteluri și biserica iezuită Jesuitenkirche. Ultima are fațada orientată spre râul Reuss, este vizibilă de pe malul drept și de pe toate podurile pietonale ale orașului.
O clădire interesantă, situată pe un deal împădurit din vestul orașului, este fostul castel GUTSCH transformat în hotel de lux. Din lipsă de timp nu l-am vizitat, l-am admirat și fotografiat de la distanță (PO9). La fel am admirat și o parte din lacul Lucerna, iar de plimbat cu vaporașul nici vorbă.
Cu părere de rău, :(că ne despărțim așa de repede de un oraș magnific, ne-am îmbarcat în mașină și direcția... Basel. Urma să sărbătorim, împreună cu gazdele noastre, Ziua Națională a Elveției, o experiență inedită pentru noi despre care sper să povestesc într-un viitor review.
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 19.03.15 09:38:34
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Domnule Leuca va invidiez pentru vizitarea acestui oras. Si eu iubesc cladirile cu fatadele pictate caracteristice nu numai in Bavaria. Frumos rew., multumesc pentru plimbare.
@traian. leuca - Eu în Elveţia n-am ajuns încă, noroc că mă plimbaţi dvs. Vă mulţumesc.
P. S. Al doilea vot cu bonus dat în zece minute.
@alinaro, @amero și eu vă mulțumesc pentru vizită și apreciere!
@traian. leuca : superb oras, articolul mi-a amintit de experienta mea turistica in Elvetia, intr-un trecut turistic cand apelam la excursiile organizate. Am avut sansa sa stau doua zile in Lucerna si sa-l bat la pas in plimbari lungi... ce a mai ramas in sertarele memoriei? O imagine de carte postala, un pod scenic de lemn cu o abundenta de flori rosii si o suita de lebede pe apa, intr-un spectacol de balet gratuit, orasul vechi, strazile curate, gradinile cu manichiura, niste fantani superbe, si preturile scumpe. Lucerna si Berna sunt orasele mele preferate din tara cantoanelor. Articolul imi starneste dor de ducă.
@traian. leuca - Și pe mine mă răscolesc amintirile despre acest superb oraș pe care l- am vizitat în 2008 cu ocazia CE de fotbal!
Am servit masa pe malul râului iar copiii au hrănit lebedele cu pizza!
Păcat ca am stat doar câteva ore, noi venind cu vaporașul din Brunnen, unde eram cazați!
Un articol foarte bine documentat.
Am fost si noi de 3 ori si probabil vom reveni in ciuda drumului lung , dar o inghetata mancata seara pe malul lacului e nepretuita.
Iar hranitul lebedelor, pescarusilor &Co. devenise o obisnuinta
Am prins si ziua Elvetiei acolo, inca dimineata am fost la Europa Park, iar seara la Cascada Rinului (Rheinfall), unde am admirat focul de artificii.
@marocanu21 - Știam că ai fos în Lucerna, ți-am citit articolul, mi-a plăcut și l-am votat ca atare.
@mireille, @Sindrom-Ce mai așteptați? Depănați-vă amintirile să vă citească lumea, pentru că acest oraș merită să fie încadrat ca un ”must see”.
Dacă nu aveți poze suficiente, vă împrumut eu că am destule.
Vă mulțumesc pentru vizită, vot și apreciere!
...
P. S. Abia aștept să vă cunosc la Predeal.
@traian. leuca -
) Imi dai de lucru vinerea O sa scriu si review-ul, doar sa-mi pun putin ideile in ordine.
@Sindrom - Nu este nicio grabă, aștept cu nerăbdare să-l citesc (și-mi place cred că nu o să fiu singurul). Spor la scris!
@traian. leuca - Dacă aş avea eu timp atâta cât îmi doresc, n-ar rămâne nici un articol de pe aici necitit. Dar când apare un articol despre un loc în care am fost şi eu (şi mi-a plăcut mult), fac ce fac şi tot îl citesc chiar şi cu mare întârziere. Kapellbrucke invadat de flori, cu picturile lui scăpate din incendiu şi turnul care răsare din apă sunt cu adevărat emblematice pentru Lucerna. Frumos şi liniştitor oraş! Mulţumesc pentru aducerile aminte!
@iulianic - Și eu mulțumesc pentru vizită și apreciere!
”Dar când apare un articol despre un loc în care am fost şi eu (şi mi-a plăcut mult), fac ce fac şi tot îl citesc chiar şi cu mare întârziere.
La fel mi se întâmplă și mie, mai ales că aria mea de vizitare a unor destinații turistice este mult mai redusă ca a dumneavoastră.
În multe destinații turistice am fost pe urmele dumneavoastră și ale doamnei Michi și mă simt onorat să fiu citit, votat și apreciat de două ”dive” ale site-ului AFA.
Maestre, subscriu si eu ca Luzern este un oras superb.
Dupa umila mea parere, cel mai frumos din Elvetia.
Unde ne mai duci acum?
@marius gaudi - Ca să folosesc o expresie populară, mă cam simt ”ciugulit”vis-a-vis de ”maestre”.
Se pare că Lucerna este orașul preferat al majorității turiștilor care vizitează Elveția (în concluzie și cel mai frumos).
”Unde ne mai duci acum?
Ce zici de Gosau, Hallstatt, Abersee, Mondsee, Attersee, Traunsee?
Dragul meu ploieștean, bine v-am găsit pe acest site. Cu dv. nu-mi perimit să vorbesc la persoana 2-a chiar dacă ignor recomandarea făcută de webmaster. Rangul dv. pe acest site este impresioant. Am citit, în parte, ce ați scris pe acest site și mi-a plăcut. Premiul pe care l-ați primit la Intâlnirea de la Belvedere, este pe deplin meritat. Am citit și review-ul privind vizita din Elveția. Nu pot să găsesc cuvinte de apreciere. Dacă ați edita ce ați scris pe acest site până acum, ar fi o carte de călătorii turistice de valoare. Pentru că facem parte din aceiași categorie de vârstă, îmi permit să vă spun că sunteți un „Ioan Grigorescu - Drumuri europene” CONTEMPORAN. Sper să ne mai întâlnim pe acest site. Cu mult respect.
@Mihai18 - Uite că eu o să țin cont de recomandarea webmaster-ului și o să mă adresez la ”per tu”, mai ales că suntem cam de aceeași vârstă și locuim în același oraș.
M-ai copleșit cu superlative și îți mulțumesc! Totuși, mai am atât de mult până departe (a se citi Ioan Grigorescu).
”Sper să ne mai întâlnim pe acest site.
Eu propun să ne întâlnim în oraș la o agapă, nu doar pe site, să facem un schimb de experiențe turistice.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Lucerna luată la pas — scris în 25.07.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Masivul Pilatus care domina Lucerna — scris în 12.09.19 de bubica din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Luzern – un burg elvețian — scris în 27.11.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Circuit cu masina prin Europa (5): Elvetia o tara de poveste — scris în 28.07.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Lacul și orașul cu același nume — Lucerna — scris în 10.02.18 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Prin Elvetia - Luzern (partea a III-a) - recomandari de vizitat — scris în 31.03.15 de Sindrom din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Prin Elvetia - Luzern (partea a II-a) - Orasul - relaxare si placere — scris în 27.03.15 de Sindrom din BUCURESTI - RECOMANDĂ