ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 02.09.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Zagreb, plava grad

Ilustrație video-muzicală

Zdravko Skender - Ljubio sam ja tu ženu
TIPĂREȘTE

Da, plava grad, oraşul albastru, aşa le place locuitorilor Zagrebului să-şi "alinte" oraşul. Pentru că albastrul este culoarea oraşului. Albastrul este pe emblema oraşului, albastre sunt tramvaiele, autobuzele şi funicularul, albastre sunt şi apele râului Sava, ce străbate oraşul, albastrul este şi culoarea celui mai titrat club de fotbal croat, Dinamo Zagreb.

Cum drumul nostru spre Poreč trecea şi pe lângă capitala croată, nu puteam rata ocazia unei vizite în acest frumos oraş. Aşa că am plecat cu o zi mai devreme, zi pe care am destinat-o vizitării oraşului albastru. Ziua a fost de fapt o după-amiază şi dimineaţa ce i-a urmat.

Imediat ce am ajuns la hotelul Zagreb, am luat o hartă de la recepţie şi am pornit spre centru. La indicaţiile recepţionistei, am plecat cu maşina.

Dacă vreţi să faceţi acelaşi lucru, trebuie să aveţi mare grijă unde şi cum vă lăsaţi autoturismul, pentru că, la fel ca în orice ţară civilizată şi în Zagreb parcarea este foarte bine reglementată. Sunt multe locuri de parcare (chiar şi câteva parcări subterane), dar aveţi grijă să parcaţi numai în locurile permise, marcate foarte clar, altfel riscaţi să vi se ridice maşina şi ştiţi ce înseamnă asta. Apoi, după ce aţi găsit un astfel de loc de parcare, trebuie să puneţi la loc vizibil, pe bordul maşinii, un tichet pe care îl puteţi cumpăra de la orice chioşc de ziare, valabil o oră, sau două, pe care trebuie să bifaţi anul, ziua, luna, ora şi minutul de la care începe valabilitatea tichetului. Şi să nu vă gândiţi să puneţi, să zicem, o jumătate de oră în plus, pentru că în acest tip aveţi toate şansele ca nişte tineri, purtând ecusonul primăriei, să treacă şi să observe acest lucru, pentru că patrulează mereu. Sancţiunea este, de asemenea, ridicarea maşinii, sau, pentru localnici, o amendă. Eu am plătit pentru o oră de parcare în centru (mai la periferie este mai ieftin) 12 kune, aproximativ 7 lei, cam mult, e drept, dar, vorba aia: dai un ban, dar stai în faţă. La mine, în Piteşti e doar 1 leu ora de parcare şi nici pe ăla unii, destul de mulţi, nu se-ndură să-l dea.

Ei bine, am parcat maşina pe strada Jurišičeva, în apropierea pieţei Hrvatskih Velikana (pentru că aici sunt câteva bănci şi trebuia să scot bani de la un bancomat) şi am pornit spre primul obiectiv şi cel mai important din Zagreb: piaţa principală a oraşului, piaţa Ban Josip Jelačić, numită aşa după un conte croat, din secolul al XIX-lea. Cândva piaţă de mărfuri, acum ea este locul de întâlnire al tinerilor, dar şi al celor mai în vârstă şi loc de desfăşurare a unor manifestări culturale şi sportive, dintre care cea mai importantă este Festivalul Internaţional de Folclor, care are loc în fiecare vară.

În mijlocul pieţei, se înalţă semeaţă statuia ecvestră a banului Josip Jelačić, amplasată în piaţă în 1886. Într-o noapte din 1947, statuia a fost înlocuită cu cea a lui Marx şi Engels, iar piaţa a căpătat un nou nume, Piaţa Republicii. După proclamarea statului independent Croaţia, în 1991, piaţa a revenit la vechiul nume şi statuia banului Josip Jelačić a fost restaurată şi repusă în drepturi.

Alături se află o fântână, Mandusevac, despre care există şi o legendă, care îi explică numele, dar şi pe cel al oraşului.

Se spune că un prinţ se întorcea de la luptă, obosit şi însetat (dar, bineînţeles, victorios). Trecând pe lângă izvorul care se afla pe locul unde acum este fântâna Mandusevac, a văzut alături o fată, pe nume Manda, căreia i-a cerut puţină apă. Aceasta i-a dat să bea dintr-un polonic, zagrabiti în limba croată. De atunci, fântâna se cheamă Mandusevac (de la Manda) şi oraşul, Zagreb (de la de la zagrabiti). E doar o legendă, dar e frumoasă, nu?

Strada Ilica formează latura de sud a pieţei şi în colţul de sud-est al acesteia se află şi Centrul de Informaţii Turistice, unde vă puteţi informa asupra obiectivelor turistice de vizitat în Zagreb, sau asupra posibilităţilor de cazare şi din faţa căruia puteţi lua un trenuleţ (evident, albastru), cu care să faceţi turul oraşului.

Piaţa Ban Josip Jelačić se află la baza celor două dealuri, Gradeč şi Kaptol, despărţite de faimoasa stradă Tkalčićeva, care porneşte spre nord din colţul de nord-vest al pieţei şi pe care se află numeroase cafenele, pe terasele în cascadă, precum şi centrul comercial Cascade. Cândva, acum vreo câteva sute de ani, pe locul unde se află acum strada Tkalčićeva curgea un pârâu, Medveščak, care separa cele două aşezări (se pare celtice, la origine), până când acestea s-au unit şi au format oraşul Zagreb. De fapt, pârâul curge şi acum, dar pe sub stradă şi se varsă în Sava.

Pe cele două dealuri se află Oraşul de Sus, Gornji Grad, cu aer de Ev Mediu, cu străzi pietruite şi case vechi.

Cum se lăsa seara, pentru moment ne-am mulţmit cu plimbarea pe dealul Kaptol. Din piaţa Ban Josip Jelačić am urcat pe strada Bakačeva şi, după ce am intrat în câteva magazine de suveniruri (mai erau şi câteva restaurante care ne făceau cu ochiul), am ajuns într-un scuar, pe a cărei latură estică se înalţă impunătoare, Katedrala Marijia Uznesenja, Catedrala Adormirea Maicii Domnului (click aici).

În mijlocul scuarului se află o fântână, cu o coloană, având în vârf statuia Fecioarei, ridicată, pe la 1873, în semn de mulţumire, pentru că Zagrebul scăpase de ciumă.

După distrugerea suferită într-un cutremur de la sfârşitul secolului al XIX-lea, catedrala, datând încă din secolul al XII-lea, a fost reconstruită în forma actuală în stil neo-gotic, cu două turnuri înalte de 105 m. Palatul episcopal de alături adăposteşte o importantă colecţie de obiecte bisericeşti şi de artă.

Am încheiat seara pe o terasă, unde am încercat ceva tradiţional, štrukle, care este un fel de plăcintă, doar că e fiartă şi apoi prăjită cu pesmet şi umplută cu diverse, astfel că poate fi sărată, sau dulce şi poate fi servită ca aperitiv, fel principal, sau desert. Mie nu-mi place plăcinta cu carne aşa că am luat cu brânză. E ca un fel de ştrudel, numai că era mai mare şi, parcă, mai bună.

Ne-am întors la hotel, dar a doua zi, duminică dimineaţă, am reluat plimbarea prin Zagreb. Cum în Gornji Grad nu prea sunt locuri de parcare (este totuşi o parcare subterană), am lăsat maşina într-o parcare din faţa Teatrului Naţional şi am pornit pe jos. Am trecut pe strada Nikola Tesla, unde se află şi statuia marelui inventator pe care şi-l revendică trei naţii: sârbii, pentru că, spun ei, era sârb, tatăl fiind preot ortodox, croaţii, pentru că s-a născut în satul Smiljan, din Croaţia de azi şi românii, pentru că ar fi fost de origine istro-română (click aici).

De aici intrăm pe o stradă cu terase şi restaurante, care ne duce în Trg Petra Preradovića (trg înseamnă în sârbo-croată piaţă). Aici se află Srpska pravoslavna crkva, Biserica ortodoxă sârbă (click aici), o frumoasă biserică, cu hramul Sf. Petru, pe care merită să o vedeţi când ajungeţi la Zagreb.

Ieşim pe Ilica şi, perpendicular pe ea, intrăm pe o străduţă scurtă, Tomićeva, la capătul căreia se află cel mai scurt funicular din Europa, Zagrebačka uspinjača (click aici).

De o parte şi de alta sunt scări, care duc şi ele pe Strossmayerovo šetalište, Promenada Strossmayer, de unde avem o frumoasă privelişte a Zagrebului. Aici se află şi Turnul Lotrščak, un turn medieval, de unde, în fiecare zi, la amiază, se trage o lovitură de tun, în amintirea generozităţii regelui ungur Bela al IV-lea, care, pe la mijlocul seolului al XIII-lea, fugind de tătari, a găst adăpost în Zagreb, drept pentru care a oferit oraşului statut de oraş regal liber. Dincolo de turn se intră într-o piaţetă, Katarinin Trg, în estul căreia se află Crkva sv. Katarine, Biserica Sf. Ecaterina, o frumoasă biserică în stil baroc.

Din Katarinin Trg, urcăm mai departe, pe strada Ćirilometodska. Pe dreapta se află palača Keglević. Simon Keglević a fost un căpitan al lui Matei Corvin, scutit de acesta de a plăti taxe. Clădirea aparţine acum Universităţii din Zagreb. Pe stânga străzii se află biserica sfinţii Ciril şi Metodiu, Muzeul Croat de Artă Naivă (click aici) şi Stara Vijećnica, vechea primărie (click aici).

La capătul străzii, se intră în Trg Svetog Marka, piaţa Sf. Marcu, în mijlocul căreia se află o frumoasă biserică, Crkva Sv. Marka (click aici), construită în stil gotic târziu, dar ale cărei origini datează dinainte de secolul al XIII-lea. Interesant la această biserică este faptul că pe partea sudică a acoperişului de ţiglă emailată sunt reprezentate stema Zagrebului, (în dreapta) şi cea a Regatului Unit al Croaţiei, Slavoniei şi Dalmaţiei (în stânga).

Pe latura de est a pieţei se află sediul Parlamentului croat, iar pe latura de vest sediul guvernului.

Am revenit în Donji Grad, Oraşul de Jos, în faţa Teatrului Naţional, din Trg Maršala Tita, Piaţa Mareşal Tito. În faţa teatrului se află două statui: Sfântul Gheorge ucigând balaurul şi Zdenac života, în traducere liberă, Bunătatea vieţii, iar peste stradă, Facultatea de Drept, a Universităţii din Zagreb (Sveučilište u Zagrebu).

La sud de Teatrul Naţional se află Trg Mažuranića, apoi Trg Marka Marulića, unde se găsesc Facultatea de Inginerie Chimică şi Tehnologie şi Arhivele Statului. Pe partea cealaltă a străzii Antun Mihanović, ce trece pe lângă Arhivele Statului, se află Botanicki Vrt, Grădina Botanică, pe care, din lipsă de timp, nu am ai văzut-o decât în trecere.

De aici, pe aceeaşi stradă Antun Mihanović, dincolo de Grădina Botanică, se ajunge, trecând pe lângă hotelul Regent Esplanade, în piaţa Ante Starčević, unde se găseşte un centru comercial subteran. În continuare intrăm în Trg Kralja Tomislava, piaţa Regele Tomislav, unde se găseşte a doua statuie ecvestră celebră a Zagrebului, statuia regelui Tomislav. Peste drum se află Glavni Kolodvor, Gara Centrală, o frumoasă clădire, în care domneşte o curăţenie desăvârşită.

Piaţa Regele Tomislav este de fapt un parc frumos, în partea de nord a căruia se găseşte Umjetnički paviljon, Galeria de Artă (click aici). La nordul piaţei Regele Tomislav se află scuarul Strossmayer, un alt parc, cu statuia episcopului Strossmayer (click aici), fondatorul academiei şi în nordul căruia admirăm sediul Academiei Croate de Ştiinţe şi Arte, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Şi mai la nord, peste strada Andrije Hebranga, se află un alt frumos parc, Zrinjevac, în scuarul Nikola Šubić Zrinski (click aici), unde se organizează diferite concerte. Când am trecut noi unul tocmai era în pregătire. Pe latura de nord a parcului se găseşte Meteoroloski stup, Coloana meteorologică, o mică staţie meteorologică, cu secţiune pătrată, având pe fiecare din cele patru laturi câte un instrument meteorologic şi date privind vremea în Zagreb: un termometru, un higrometru, un barometru şi un înregistrator combinat al variaţiei în timp a presiunii, temperaturii şi umidităţii. Deşi datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, instrumentele funcţionează foarte bine şi în prezent. În jurul parcului se află clădiri foarte frumoase, care adăpostesc Curtea Supremă, Ministerul Afacerilor Externe şi câteva ambasade.

Toate aceste parcuri scuaruri şi pieţe, pe care le-am parcurs şi descris pe scurt aici, sunt aşezate în forma literei U, sau a unei potcoave, alcătuind aşa-numita Lenucijeva potkova, potcoava Lenuci, din Oraşul de Jos.

Aici s-a încheiat vizita noastră în Zagreb, fără a mai avea timp să trecem şi prin Novi Zagreb. Oricum, am văzut foarte multe, iar impresia pe care ne-a lăsat-o Oraşul albastru a fost una a unui oraş foarte frumos, foarte curat şi foarte civilizat, cu numeroase obiective turistice.

Merită să îl vizitaţi, noi o vom face din nou, cu prima ocazie.


[fb]
---
Trimis de Costi in 15.09.10 16:47:24
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10184 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Banca Naţională a Croaţiei, din capătul străzii Jurišičeva
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14000 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

ionescunic
[15.09.10 17:30:44]
»

Cum spuneam si altadata Domnule Costi: jos palaria in fata dumitale! Un review plin de amanunte ce ne arata un oras frumos si civilizat, pe care ar trebui macar odata in viata sa il vizitam.

pepsi70ro
[15.09.10 17:44:52]
»

Ma alatur si eu aprecierilor lui @ionescunic, intr-adevar pe cat de interesant pe atat de multe amanunte am descoperit citind aceste excelente impresii. Jos Palaria!

creivean
[15.09.10 17:53:06]
»

Costi, nu pot decat sa te invidiez pentru modul excelent in care-ti asterni randurile, spre bucuria noastra, a cititorilor tai. Felicitarile mele sincere.

CostiAUTOR REVIEW
[15.09.10 18:31:14]
»

Mulţumesc pentru aprecieri!

Şi ca să meargă mai bine, propun webmasterului însărcinat cu muzica, să ataşeze următoarea melodie:

http://www.trilulilu.ro/plavonebo/e0494c3410a733

anadragusin
[15.09.10 20:06:53]
»

Felicitari. Daca as face vreo vizita in Zagreb ti-as urma intru-totul indicatiile si traseul. Excelent review-ul.

romanitzaa
[15.09.10 21:03:28]
»

Foarte multe informatii ne-ai oferit!

Felicitari!

webmaster13
[15.09.10 22:19:16]
»

Iata si melodia solicitata, se "asorteaza" excelent cu acest fain review!

CostiAUTOR REVIEW
[16.09.10 09:27:43]
»

Probabil ca urmare a activităţii de mutare a bazei de date, care s-a desfăşurat azi-noapte, s-a sărit peste "fasonarea" acestui review, care a rămas fără linkuri.

Rog un webmaster să le facă, totuşi. Mulţumesc!

recul*
[16.09.10 10:24:18]
»

albastrul este şi culoarea celui mai titrat club de fotbal croat, Dinamo Zagreb

da, se stie! celebrii BBB, cei care au devastat Timisoara in urma cu doi ani!

webmaster99
[16.09.10 11:59:13]
»

Costi, done!

mariana.olaru
[16.09.10 12:55:36]
»

Belşug de informaţii utile pe care nimeni nu le va putea reţine dacă nu va printa acest superb review! O operaţiune absolut necesară şi cred eu, suficientă (alături de o hartă), celor ce vor să vadă Zagrebul fără a uza de pliantele în limbi străine.

Spune-mi te rog, ce "souvenir" ai achiziţionat de la Zagreb?

CostiAUTOR REVIEW
[16.09.10 17:03:07]
»

@mariana. olaru

Ca de obicei, o linguriţă cu blazonul Zagrebului, mai multe vederi magnetice şi alte câteva nimicuri, pentru că suntem bugetari şi avem veniturile diminuate cu 25%.

abbilbal*
[16.09.10 22:49:18]
»

Ei bugetarule, bugetarule, că fain ai mai povestit fără să diminezi povestea cu 25%. Dar mai ai nevoie de laude? Bag sama că ba, că doar ştii să-ţi evaluezi puterile.

CostiAUTOR REVIEW
[21.09.10 19:09:46]
»

Pentru cine este interesat de shopping, trebuie să spun că doar cu vreo două săptămâni înainte de sosirea noastră, la Zagreb a fost inaugurat un fel de Europa Mall, centrul comercial chinez China Town, o investiţie de 1,5 milioane de euro.

Interesant este că, doar câteva zile mai târziu, acelaşi lucru se întâmpla şi la Bucureşti.

Ghiocela
[26.09.11 19:36:41]
»

Ca de fiecare data cand vreau sa ma informez asupra unei destinatii intru aici. Felicitarile mele. Cel mai greu cu retinerea denumirilor, dar iau notite. Cum ai gasit cazarea? In ce moneda ai platit? Se plateste si unde taxa de drum? Mutumesc anticipat.

CostiAUTOR REVIEW
[26.09.11 22:54:49]
»

@Ghiocela

Să le luăm în ordine.

1. Hotelul l-am găsit, ca de obicei, pe booking.com. Nu-i fac reclamă, dar, după părere mea, este cel mai bun site de rezervări de hoteluri, pentru că informaţia este foarte bine structurată, practic este completă, este obiectivă şi poţi aplica multe filtre la căutare, pentru a găsi exact ce doreşti. Are şi variantă în limba română, dar eu o folosesc pe cea în engleză din motive de comoditate (nu mai stau să setez moneda şi alte chestii mărunte). În toate deplasările mele în ultimii ani, am făcut zeci de rezervări, în numeroase ţări europene şi niciodată nu am avut probleme. Gata, mă opresc aici, că lungesc prea mult vorba!

2. La hotel am plătit cu cardul Visa de debit în lei, cu care am făcut şi rezervarea. Pentru cumpărături, am scos de la bancomat, cu acelaşi card, bani în moneda locală (kuna).

3. Nu se plăteşte taxă de drum. Se plătesc doar autostrăzile, pe celelalte şosele se poate merge fără a plăti vreo taxă, la fel ca în Ungaria şi în multe alte ţări.

Spre deosebire de Ungaria însă, plata autostrăzilor se face în funcţie de distanţa parcursă, ca în Franţa, de exemplu, sau în Serbia, adică la intrarea pe autostradă iei un tichet, de la automat, pe care îl prezinţi la ghişeul de la ieşirea de pe autostradă. Se poate plăti în kune, euro sau cu cardul. Atenţie, există intrări şi ieşiri speciale, marcate corespunzător, pentru cei care folosesc sistemul de plată electronică. Nu le folosi pe acelea!

mauricius*
[11.09.13 12:33:48]
»

Ne cam călcăm pe urme unul, altuia, nu-i așa? Pentru o plimbare prin centru, îți recomand să parchezi mașina gratuit în parcarea subterană a mall-ului Kaptol Centar. De acolo faci cel mult 10 minute pe jos până la statuia Banului Jelacic.

mauricius*
[12.09.13 11:13:58]
»

Și pentru că am amintit de statuia Banului Jelacic, se cuvine menționată o mică istorioară. Cum din echipajul nostru făcea parte și o colegă din Ungaria, colegii croați ne-au povestit într-o șarjă amicală, că inițial statuia a fost amplasată în piață cu fața spre Nord, având sabia îndreptată amenințător către Ungaria. Se dorea astfel comemorarea rolului avut de Banul Jelacic în timpul Revoluției de la 1848. Ulterior, când piața a fost reamenajată, statuia a fost reamplasată în poziția actuală.

Am verificat această istorioară pe wikipedia și se confirmă aici en.wikipedia.org/wiki/Ban ... Di%C4%87_Square

Asta mi-a amintit și discuțiile pe care le-a generat, într-o altă “cheie” desigur, amplasarea statuii lui Mihai Viteazul din Târgoviște, în fața Hotelului Valahia.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, anadragusin, Costi, Ghiocela, mariana.olaru, mauricius*, recul*, romanitzaa
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Zagreb:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071202993392944 sec
    ecranul dvs: 1 x 1