81930 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Zagreb

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
12.09.2017
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 2 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Kaptol, capitoliul Zagrebului


Urmare de aici

Zagreb este un oraș frumos pe care l-am vizitat în vara aceasta și care m-a făcut să-l părăsesc jurându-mi că dacă nimic nu-mi va fi potrivnic, mă voi întoarce acolo cândva. Am stat în zona istorică din Gornji Grad, adică Orașul de Sus.

Zagreb, capitala Croației, este un orășel nu foarte mare dar foarte bogat în istorie, arhitectură și legende. Istoria lui a început când cele două cetăți situate pe două dealuri asemănătoare despărțite de cursul pârâului ce azi curge sub o stradă pietonală, s-au unit.

Cetățile Gornji Gradului au fost Kaptol, zona religioasă, acolo unde este și marea lor catedrală, cea mai înaltă din Croația și unde au fost mereu locuințele înalților prelați iar cea de a doua este Gradic, cetate regală, centrul politic și administrativ-economic în Evul Mediu.

De cum ne-am apropiat de zona unde aveam cazarea, simbolul orașului, turlele catedralei neo-gotice de pe Kaptol, Adormirea Maicii Domnului ne-au atras atenția, strălucind în zare.

Încă din prima seară am străbătut centrul Kaptolului și ne-am apropiat de ea să o vedem deși știam că nu este deschisă dar fiind destul de aproape de noi, am admirat-o luminând frumos în amurg.

Ulitsa Ivana Tkalčićeva, strada istorică pe care ne-am cazat, oricât m-am străduit n-am înțeles de ce a primit acest nume căci în trecut era plină de crâșme tradiționale, konoba dar avea și multe felinare roșii la porți, loc unde cultura era mai puțin respectată, în schimb cele mai vechi meserii da. Ivan Tkalčić a fost un preot și politician croat din sec. XIX ce a lucrat inițial în Kaptol apoi la Academia Croată unde a și publicat diverse studii despre istoria țării și istoria ecleziastică croată, în limba glagolitică, plus istoria unor ordine religioase ce au fost pe teritoriul croat.

Și tot pe această stradă este o statuie care se regăsește pe multe ghiduri turistice, doamna cu umbrelă, este de fapt Marije Jurić Zagorke, prima femeie jurnalist croat și o talentată autoare de romane, recunoscută pentru efortul depus în emanciparea femeilor, în lupta împotriva maghiarizării și germanizării țării, susținută și încurajată fiind de episcopul Strossmayer. Are și o casă memorială în zona din imediata apropiere a pieții Dolac, întreținută de maici dar acolo n-am intrat deși era deschisă.

Tot despre această stradă pe care orice turist trebuie să ajungă, să știți că sub ea nu este doar pământ sau eventual hrube ci aici a fost încasetat unul din pârâurile ce făceau ravagii prin oraș înainte de a se vărsa în Sava, Medveščak. Pe malurile lui erau morile care au dispărut odată cu ascunderea cursului apei. De la cazarea noastră n-am făcut mai mult de 500 m pe străduțele ce duceau la biserica Sv. Frane și apoi spre ulitsa Kaptol, locul unde este piața catedralei cunoscută drept Piața Kaptol sau Piața Arhiepiscopiei. La lumina artificială, atât piața cât și catedrala par mult mai frumoase și mai misterioase. Nu eram singurii care îi admirau măreția, turiști de toate națiile fotografiau, comentau sau priveau gânditori. Ca primă impresie pot spune că este magnifică, cu atât mai mult cu cât este unică aici în Zagreb.

Am revenit a doua zi când am găsit-o deschisă dar și o mare de oameni, multe autocare.

Katedrala Marijina Uznesenja / Adormirea Maicii Domnului, privită la lumina naturală, aveam să-i descoperim mult mai clar fațada cu statui reprezentând regi, sfinți dar și gargui ce par puțin altfel pe zidurile unei biserici, aproape nelipsite de pe cele gotice. Garguii (sau poate himerele, nu-mi este clar care element arhitectural este reprezentat aici) se zice că au apărut pe aceste catedrale pentru a le proteja cu chipul lor hidos, legendă de prin sec. XII care poate fi citită pe net, mai ales pe paginile de istoria arhitecturii.

La prima vedere aspectul exterior al catedralei te duce cu gândul la lăcașurile de cult din Europa apuseană căci aici se îmbină, reușit, mai multe stiluri, de la francez la gotic, cu elemente de decor ale arhitecturii cehe. Având în vedere nenumăratele renovări datorate incendiilor și cutremurelor, lucrul este explicabil. Spectaculoase sunt cele două turnuri, gemene și nu prea dacă e să fiu cârcotașă, diferența dintre ele este de 4 cm (cine le-a măsurat așa exact, nu știu).

Am intrat pe porțile imense cu lucrătură veche și ajunși în interior suntem impresionați de măreția bolților albastre deși nu este prima catedrală de acest gen pe care o vedem. Nu poți să nu te întrebi cum se puteau realiza așa lucrări ce îmbinau armonios arta cu științele exacte și de ce azi se fac așa clădiri triste.

Organizată ca orice biserică catolică, cu altare neo-gotice frumoase, are în partea dreaptă a intrării o icoană de hram cum se spune în credința ortodoxă sub care este un panou cu scrierea glagolitică, loc pentru care am așteptat puțin să-l admirăm, toți ghizii aduceau aici grupurile de turiști. Vitraliile din sec. XIX filtrează plăcut lumina zilei iar în mijloc, în spatele altarului principal se află un sarcofag de sticlă cu rămășițele pământești ale arhiepiscopului croat de Zagreb, Alojzije Stepinac.

Stepinac a fost un personaj cu o viață controversată mai ales în perioada Europei naziste. Ofițer în armata austro-ungară, student la agricultură apoi cleric cu o ascensiune fulminantă - în 7 ani ajunge arhiepiscop plecând de la simplu preot (este cel mai tânăr din lume cu acest grad bisericesc). Se spune că ar fi colaborat sau doar ar fi fost de acord cu ustașii croați pentru uciderea a mii de sârbi, evrei și țigani, fapt pentru care a și fost în închisorile comuniste, semnând acele procese verbale de la sfârșitul interogatoriilor cu “cf” adăugat semnăturii cunoscute dar care a scăpat anchetatorilor, în traducere însemnând “am fost obligat”. Acest cf avea să devină important în procesul de sanctificare în curs. Decedat în 1960, este beatificat în 1998 de papa Ioan Paul al II-lea iar la Vatican s-a constituit anul trecut o comisie care susține canonizarea sa, împotriva demersurilor făcute de Serbia și unii înalți prelați ai bisericilor ortodoxe (v-aș recomanda, celor ce doriți să aflați mai multe despre martirul Stepinac dar și alte păreri deloc plăcute dar foarte interesante ale apusenilor despre etniile balcanice considerate la comun “gunoi etnic”, gunoi din care facem parte și noi dar și grecii, să citiți “Fantomele Balcanilor” de Kaplan).

Kaptol, jumătatea religioasă dar și cea mai bătrână parte a lui Gornji Grad, s-a înfiripat prin sec. XI când regele Ladislau I al Ungariei a creat două dioceze importante, spun catolicii că aproximativ în 1093 - 94, la Biharia lângă Oradea și la Zagreb, cu ocazia canonizării lui Ștefan I al Ungariei. Aici la Zagreb s-a pus atunci piatra de temelie pentru biserica pe care și-o dorea regele maghiar dar acesta a murit pe neașteptate, așa că lăcașul s-a construit după moartea sa și a fost sfințit la peste 120 de ani, în 1217 de un alt rege maghiar, Andrei al II -lea, cel care a dedicat-o Sfintei Fecioare, hramul Adormirea Maicii Domnului. După doar câțiva ani, în 1242 tătarii au făcut prăpăd în Europa și au distrus și biserica aproape în totalitate.

A fost refăcută câțiva ani mai târziu, în construcție folosindu-se și elemente din vechea clădire iar sfântul protector a fost de data aceasta Ștefan, fostul rege maghiar Ștefan I. Câteva secole de aici înainte catedrala este îmbogățită cu clădiri noi dar care se tot distrug în incendii repetate iar la 9 noiembrie 1880 un cutremur devastator avea să o avarieze grav, să-i dărâme parte din ornamente și turnurile de apărare, să o distrugă în interior, altarul principal prăbușindu-se. Ceasul de pe peretele exterior zidurilor avea să se oprească atunci la ora 7,3 minute și 3 secunde și așa este și azi. Se încep imediat reconstrucțiile ce aveau să dureze până la început de sec. XX, perioadă când sunt adăugate și cele două turnuri care azi sunt una din emblemele Zagrebului.

Se reconstruiește iar în 1938 dar lucrările sunt din nou oprite la venirea comuniștilor și se reiau abia în 1968 și de atunci continuă și azi. Acoperișul vechi și frumos de ceramică smălțuită adus cândva din Cehia este înlocuit cu plăci de cupru, unul din cele două turnuri a fost terminat, la al doilea încă sunt schele și se spune că atunci când va fi gata va avea un lift pentru vizitatori.

Statuia Fecioarei din piața aflată în fața catedralei a fost ridicată în anul 1870 în semn de mulțumire că populația orașului a fost apărată împotriva ciumei. Inițial arhitectul a numit-o “Madona cu cei 4 Îngeri”. Soclul imens pe care se află statuia din bronz aurit a Fecioarei are alte patru statui mai mici, tot aurite și acestea reprezintă virtuțile recunoscute creștine, Umilința, Credința, Castitatea și Speranța. După refacerea catedralei, același arhitect căreia i se datorează noul aspect, Herman Bollé a construit și fântâna cu cele 4 capete de la baza coloanei din gura cărora țâșnește apa.

Palatul Episcopului este clădirea din parte dreaptă a catedralei și mai este cunoscut drept Turnul Nebojan. Aici a fost reședința clericilor încă din Evul Mediu când catedrala și restul locuințelor clericilor au fost închise doar cu un gard de lemn. După extinderea otomanilor în Europa, prin sec. XV s-au construit acele ziduri de apărare, completate cu altele în jurul catedralei la început de sec. XVI și care se mai văd și azi. Turnul Prislin existent și azi a fost de neînvins de turci în asediul din 1493. Mult mai târziu când invaziile au încetat, zidurile din fața catedralei au fost dărâmate și așa aceasta poate fi admirată în toată splendoarea ei.

Se spune că vinerea, în perioadele de pace, călugării ieșeau dincolo de zidurile Kaptolului și pescuiau pentru masa de prânz în apele pârâului care le uda zidurile și care astăzi este dirijat pe sub pământ, pe sub strada Tkalčićeva, paralelă cu str. Kaptol.

Mânăstirea și biserica Franciscană a Ordinului Francisc de Assisi este tot în cartierul Kaptol, am trecut pe lângă ea de mai multe ori. Biserica am găsit-o deschisă și aici a fost singurul cerșetor pe care l-am întâlnit în Croația, era în interiorul lăcașului de cult. Ordinul Franciscanilor s-a stabilit aici în sec. XVII când a ridicat și mânăstirea, refăcută și ea de-a lungul secolelor. Biserica în interior este superbă, în același stil catolic.

Str. Nova Ves este continuarea străzii Kaptol și este la fel de căutată de turiști ca și Tkalčićeva. Aici pe actuala Nova Ves a fost strămutat în sec. XIV un grup de țărani care au primit mici case de lemn dar aveau obligația să se ocupe de muncile din interiorul și exteriorul catedralei și al celorlalte biserici din zonă - doar călugării simpli nu se puteau obosi înainte de rugăciune făcând astfel de munci. Cu timpul unii dintre slujbașii bisericilor au devenit meseriași, întâi pentru nevoile bisericii apoi pentru ale nobilimii.

În urma ultimului mare incendiu devastator, în sec. XVIII, s-a interzis ridicarea clădirilor de lemn și s-au construit case frumoase de zid, după arhitectura barocă, locuri unde azi sunt diverse instituții și multe “konoba”, restaurante croate.

Parcul Ribnjak se întinde pe un teren destul de mărișor, începând din spatele catedralei. Este un parc destul de curat, cu locuri de joacă bine întreținute și care atrage turiștii pentru mormântul roman, o piatră tombală de fapt, bine întreținută de croați.

Kaptol a avut mai multe biserici și mânăstiri ale diverselor culte europene, unele s-au închis, altele au dispărut la cutremure, incendii - cel mai mare, care în 30 minute a cuprins tot Orașul de Sus a fost în 1645 - în războaie sau în comunism și multe nu au mai fost refăcute după independența Croației.

Kaptol este o zonă mică din actuala capitală croată. După vizitarea celei mai importante catedrale din oraș, Adormirea Maicii Domnului ce poartă ca hramuri secundare Sf. Ștefan și Sf. Ladislau, ne-am îndreptat pașii spre Gradec, prin zona considerată arbitrar tampon între Kaptol și Gradec, Piața Dolac.

Piața Dolac este una dintre cele mai apreciate, cumva pentru că aproape fără voie turiștii trec prin ea, apoi pentru că este încă una din cele mai ieftine piețe ale Zagrebului unde prețurile fructelor și legumelor sunt mai mici. Dacă vreți să vă faceți cumpărături aici, programul - până la maxim ora 15 - și mercurialul se află pe o pagină a primăriei locale. Tot aici în Piața Dolac sunt câteva terase interesante care mai păstrează meniuri tradiționale.

După vizitele în Kaptol, următorul loc pe care l-am colindat la pas căci altfel nici nu se poate, a fost zona medievală a nobilimii Evului Mediu, a turiștilor sec. XXI dar și a localnicilor actuali, un loc mult mai bogat arhitectural, mai diversificat și mai larg, cetatea regală Gradec.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de elviramvio in 12.09.2017 08:17:06

Validat / Publicat: 12.09.17 10:20:42

VIZUALIZĂRI: 1821


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  41600 PMA (din 44 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de elviramvio? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- doinafil
[12.09.17 15:18:27]
» mesaj pers

   @elviramvio:

   Se pare că am prins un „start vot”! (sâc, sâc, @mishu =)) )

   Iar m-am delectat cu ce am citit mai sus, Elvira! Ca de obicei aflu lucruri noi și cuvinte noi de la tine. Voiam să te întreb în ecou ce înseamnă konoba, cuvânt de la începutul articolului, însă spre final m-am lămurit că este vorba de „restaurant” croat.

   Mi-au plăcut și pozele, P03, toate cele cu catedrala din Zagreb, vitraliul din sec. XIX, (P20, adică), chiar și P22.

   Când voi avea timp am să caut cartea „Fantomele Balcanilor, de Kaplan, ca să citesc despre martirul Stepanic. (cred că este o carte interesantă).

   Am votat, ca de obicei, pentru că mi-a plăcut! (și cu drag, bineînțeles!)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 900 PMA1 (din 3 voturi)]
- elviramvio
[12.09.17 15:29:25]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Mulțumesc Doina. Sincer, nu mi-a plăcut că rămășițele pământești ale acelui om, bun sau cum o fi fost el, sunt așa la vedere și cârcotașa din mine are multe întrebări fără răspuns legate de acest fapt. Și cu toate că nu prea am avut timp de stat mult acolo în biserică, am observat că destui turiști care păreau credincioși catolici, aveau o tresărire la vederea lui Stepanic. Oricum, după vizita aici și după cât reușisem să aflu înainte, cunoștințele mele despre relațiile sârbi/ croați s-au clarificat cumva, în sensul că sunt două popoare puternice și nimic nu se uită, totul e doar într-un repaus sine die.

   Vă îmbrățișez pe amândoi cu drag!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Dan&Ema
[12.09.17 17:38:39]
» mesaj pers

   @elviramvio:

   Mie imi place mult Zagrebul cu orasul de sus si cel de jos. O dovada a fost ca a doua oara l-am vizitat (tot pe jos) pe ploaie.

   Articolul tau este deosebit, foarte documentat si valoros pentru cine vrea sa viziteze aceasta destinatie.

   Si bucatele sunt gustoase la Zagreb.

   Felicitari!

   Numai de bine si astept continuarea!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- mishu
[12.09.17 19:41:13]
» mesaj pers

   @doinafil: Asta e, ce sa-i faci, se mai intampla si la case mai mari. Ma bucur insa ca ai prins tu un prim vot.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[12.09.17 19:49:52]
» mesaj pers

   @elviramvio: Acum am apucat si eu sa citesc articolul in liniste, pentru ca stiam ca va fi ceva frumos, si asa a si fost. Am citit cu mare placere si la fel cu mare placere am vazut si pozele. Cat despre poze unele sunt opere de arta deoarece asta si prezinta, insa mie cel mai mult mi-a placut P10, unde vezi o adevarata dantelarie.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- nickro
[12.09.17 20:43:47]
» mesaj pers

   Eu am trecut doar o seara prin Zagreb si abia am apucat sa vad cate ceva. Taman bine cu review-ul tau excelent, ca mai aflu lucruri inedite despre acest frumos oras!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[13.09.17 00:24:26]
» mesaj pers

   @Dan&Ema:

   Stiu articolele tale. De ploaie am avut si noi parte putin dar asta nu ne-a impiedicat sa marsaluim pe pietrele medievale, chit că deveneau cam alunecoase. Sau pe pantele alea dintre Gradec și Kaptol!!

   Mancarea e buna, nu zic ba dar nu m-a dat gata. Pentru mine cea greceasca, bulgara și sârba sunt cele mai bune feluri!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- elviramvio
[13.09.17 00:27:22]
» mesaj pers

   @mishu:

   Este cu adevărat o operă de artă deși este un așa amestec de stiluri, de epoci. Zagreb este un oraș care mi-a plăcut tocmai prin arhitectura deosebită, destul de curat raportat la câți turiști sunt chiar în extrasezon, așa cum am fost noi. De aceea îmi doresc să revin și să pot colinda pe unde am fost dar și alte zone.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- elviramvio
[13.09.17 00:33:50]
» mesaj pers

   @nickro:

   Nici noi n-am stat decât două nopți și din păcate am prins ziua de luni când muzeele sunt închise, îmi doream să văd unul dar cum orașul este în drumurile spre alte zone interesante, sper să ajung să mai fac un nou popas acolo și știind acum câte ceva, să pot vizita mai multe. Este destul de aglomerat, la un muzeu s-a deschis cand treceam prin zona doar pentru un grup de turisti asiatici ce platisera special o suma probabil pe masura cererii.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Zoazore
[15.09.17 23:11:13]
» mesaj pers

   @elviramvio: Si frumos, si interesant!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[41] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2017] Ulitsa Ivana Tkalčićeva când turiștii încă n-ai invadat-o. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900583">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900583"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900583">Şterge vot</a></div><span id="v9900583" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900583)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900583Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900583MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2017] Ulitsa Ivana Tkalčićeva când turiștii încă n-ai invadat-o.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2017] Jurnalista Marije Juric Zagorke -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900584">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900584"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900584">Şterge vot</a></div><span id="v9900584" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900584)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900584Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900584MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2017] Jurnalista Marije Juric Zagorke
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2017] În fața Muzeului Artei Naive pe ulitsa Tkalčićeva -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900585">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900585"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900585">Şterge vot</a></div><span id="v9900585" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900585)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900585Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900585MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2017] În fața Muzeului Artei Naive pe ulitsa Tkalčićeva
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2017] Cadranul solar de pe ulitsa Tkalčićeva -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900586">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900586"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900586">Şterge vot</a></div><span id="v9900586" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900586)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900586Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900586MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2017] Cadranul solar de pe ulitsa Tkalčićeva
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2017] Biserica mânăstirii franciscane. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900587">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900587"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900587">Şterge vot</a></div><span id="v9900587" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900587)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900587Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900587MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2017] Biserica mânăstirii franciscane.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2017] Catedrala neo-gotică Adormirea Maicii Domnului și Turnul Prislin -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900588">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900588"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900588">Şterge vot</a></div><span id="v9900588" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900588)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900588Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900588MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2017] Catedrala neo-gotică Adormirea Maicii Domnului și Turnul Prislin
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2017] Catedrala Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900589">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900589"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900589">Şterge vot</a></div><span id="v9900589" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900589)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900589Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900589MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2017] Catedrala Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2017] Catedrala Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900590">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900590"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900590">Şterge vot</a></div><span id="v9900590" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900590)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900590Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900590MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2017] Catedrala Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2017] Catedrala Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900591">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900591"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900591">Şterge vot</a></div><span id="v9900591" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900591)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900591Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900591MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2017] Catedrala Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2017] Portalul intrării principale în Catedrala Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900592">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900592"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900592">Şterge vot</a></div><span id="v9900592" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900592)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900592Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900592MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2017] Portalul intrării principale în Catedrala Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2017] Exterior, fațada principală a catedralei Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900593">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900593"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900593">Şterge vot</a></div><span id="v9900593" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900593)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900593Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900593MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2017] Exterior, fațada principală a catedralei Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2017] Exterior Catedrala Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900594">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900594"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900594">Şterge vot</a></div><span id="v9900594" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900594)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900594Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900594MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2017] Exterior Catedrala Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2017] Gargui sau himeră pe exteriorul catedralei Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900595">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900595"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900595">Şterge vot</a></div><span id="v9900595" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900595)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900595Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900595MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2017] Gargui sau himeră pe exteriorul catedralei Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2017] Gargui sau himeră? -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900596">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900596"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900596">Şterge vot</a></div><span id="v9900596" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900596)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900596Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900596MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2017] Gargui sau himeră?
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2017] Gargui, sigur, pentru că este un loc unde se scurge apa. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900597">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900597"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900597">Şterge vot</a></div><span id="v9900597" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900597)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900597Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900597MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2017] Gargui, sigur, pentru că este un loc unde se scurge apa.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2017] -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900598">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900598"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900598">Şterge vot</a></div><span id="v9900598" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900598)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900598Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900598MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2017]
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P17 [MAY-2017] Ușile principale, din metal, ale Catedralei Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900599">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900599"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900599">Şterge vot</a></div><span id="v9900599" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900599)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900599Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900599MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2017] Ușile principale, din metal, ale Catedralei Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2017] Interiorul Catedralei Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900600">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900600"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900600">Şterge vot</a></div><span id="v9900600" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900600)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900600Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900600MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2017] Interiorul Catedralei Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2017] Interiorul Catedralei Zagreb. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900601">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900601"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900601">Şterge vot</a></div><span id="v9900601" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900601)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900601Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900601MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2017] Interiorul Catedralei Zagreb.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2017] Un vitraliu din sec. XIX. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900602">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900602"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900602">Şterge vot</a></div><span id="v9900602" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900602)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900602Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900602MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2017] Un vitraliu din sec. XIX.
foto elviramvio [12.09.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2017] Interior, în spatele altarului principal. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900603">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900603"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900603">Şterge vot</a></div><span id="v9900603" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900603)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900603Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900603MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2017] Interior, în spatele altarului principal.
foto elviramvio [12.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [MAY-2017] Martirul Stepanic! -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 12.09.17] - <span class="allrVotedi" id="av900604">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv900604"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=900604">Şterge vot</a></div><span id="v9900604" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(900604)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f900604Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e900604MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2017] Martirul Stepanic!
foto elviramvio [12.09.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[41] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.134989023209 sec