ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Split - al II-lea oras al Croatiei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Reusind sa-si seduca vizitatorii, splicanii te atrag in cel mai plin de viata oras de pe coasta Adriaticii.

Considerat Orasul lui Diocletian, al doilea oras croat ca marime are o frumusete aparte, o istorie incepand inca din neolitic avand avantajul unui decor minunat, situat intre muntii inalti intr-o parte si Marea Adriatica in cealalta. (web info Split : http://www.split. info/)

De asemenea, este recunoscut drept cel mai important nod maritim si aviatic din Dalmatia Centrala. Portul din Split ofera toate conexiunile spre insulele : Hvar, Brač, Šolta, Vis sau Lastovo -in general, deplasarile facandu-se cu ajutorul feriboat-urilor companiei Jadrolinija, pe care le observi pe toata coasta Dalmatiei. In ultimul timp, nave de croaziera internationala bifeaza in lista excursiilor si acest port.

Aeroportul se afla la 6 kilometri distanta de orasul Trogir (vezi impresii:vezi impresii) in zona Kaštel Štafilić, iar cei mai putin de 20 de kilometri ce va despart de Split, ii puteti parcurge pe strada Dr. Franje Tudjman sau pe drumul de coasta Ivana Pavla II.

Sugestie:-din aeroport va puteti achizitiona Cardul Split in valoare de 5 euro valabil 3 zile, o achizitie ce ofera detinatorilor reduceri la muzeele din oras, discount-uri la anumite hoteluri sau excursii.

Oportunitatea procurarii cardului, daca planuiti sa petreceti mai mult timp in oras, se afla si pe strada Poljana Jralijince numarul 4.

Traseul :

Exonerat de notiunea filozofica ,,cine se scoala prea de dimineata doarme prea putin'' :), am plecat din fata hotelului Tn Jadran (vezi impresii: vezi impresii) de la soarele arzator si apa cristalina spre parfumul istoric, purtand identitatea diocletiana.

Dupa o portiune de drum limitrofa, Ul. Hrvatskih žrtava (strada Eroilor Croati), optiunea mea a fost sa parcurg cei 28 de kilometri pe Autocesta Ivana Pavla II.

Mai exista posibilitatea unei rute denumita Dr. Franjo Tudjman, nume dat in memoria primului presedinte croat, in perioada 1990-1999. Pe aceasta cale se pot vizita o serie de castele, precum: Štafilić, aflat foarte aproape de aeroport, castelul Novi, Stari, Kambelovac si Sucurac.

Am parcat pe o straduta cu sens unic (Culika Dvori), undeva pe langa parcul central Josipa Jurja Strossmayera, cunoscut sub numele de Dardin, situat in apropiere de multe atractii turistice.

Pe moment nu am dat importanta grupului masiv de forte de ordine ce inconjura parcul, ulterior afland ca in acea zi avea loc o parada gay. Judecand dupa gardurile de protectie si cordoanele facute de politisti, credeam c-o sa fie mare agitatie. N-a fost nicidecum asa, ei cu ale lor, noi cu ale noastre!

Asadar, am poposit aici sa fim fericiti si sa traim experienta vietii in aceasta dimensiune atemporala.

Turnul catedralei se observa din departare si mi-a fost punct de reper, de cand am pasit pe prima straduta labirintica a orasului vechi ce poarta patina timpului...

Palatul lui Diocletian:

Dioklecijanova Palaca a fost construit aproape de malurile apei cristaline, intre anii 295-305, de catre imparatul roman ce-i poarta numele, ca loc de retragere pana la moartea sa in Spalatum (Split-ul de azi).

Diocletian s-a nascut in Salona, in anul 245 i. C., fiind fiul unor fosti sclavi umili si ajungand sa fie imparat roman in urma unei cariere stralucite in armata.

Palatul somptuos a fost inceput in cel de-al 21 -lea an de domnie, conceput la scara mare, daca amintim de nivelul de conservare a peste 200 de cladiri care au ramas inca la dimensiunile originale.

Planul palatului de constructie dreptunghiulara, contine patru cai de acces: Poarta de Aur (in nord), Poarta de argint (in est), Poarta de fier (in partea vestica) si Poarta de bronz (in sud).

Mai tarziu a fost locuit de cetatenii orasului roman invecinat, Salona, dupa ce casele lor au fost distruse de invadatorii slavi in secolul al VII-lea.

De-a lungul secolelor, locuitorii urbei au preferat sa construiasca in palat sau in jurul sau, oferind turistilor de azi ocazia unica de a vizita locuri strabatute de timp ce invidiaza tineretea sufletelor noastre.

Vechile camere au fost transformate in cafenele, baruri sau magazine, iar peste 300 de oameni locuiesc aici, in locuintele fostilor refugiati din Salona.

Cunoscut in istorie in special prin persecuţia indreptata impotriva crestinilor, reusind o expansiune nemaintalnita a granitelor Romei Antice, faimosului imparat Diocles (nume latinizat in anul 285, in Diocletianus), ii este dedicat un Mausoleu construit la sfarsitul secolului al III-lea. Conceput, ca si restul palatului, din piatra calcaroasa adusa din Insula Brač, astfel ca, exploatarea calcarului de pe a treia insula croata devine de renume mondial, multe cladiri celebre folosind ulterior aceasta piatra, printre care, Parlamentul din Budapesta si Casa Alba din Washington.

In secolul al VII-lea Arhiepiscopul Jovan din Ravenna a transformat mausoleul lui Diocletian, intr-o maiastra catedrala.

Catedrala Sveti Dujam pret intrare 15 kuna/pers., orar: 7-12; 16-19.

Cea mai reprezentativa cladire din Split este situata in inima Palatului lui Diocletian.

Nu este doar o coincidenta faptul ca, aici graviteaza centrul vietii din Split, catedrala aflata pe lista Patrimoniului UNESCO al umanitatii, fiind considerata cea mai veche din lume cu o vechime de 1700 de ani!

Inainte de a intra in bazilica, veti intalni creaturi mitologice ce reprezinta esenta Egiptului, Sfinxul, candva paznicul mormantului imparatului Diocletian.

Poarta principala este construita din lemn masiv, ornamentata cu imagini in relief complicate ce reprezinta viata Mantuitorului, incadrata de o dantelarie in piatra sculptata de maestrul medieval Andrija Buvina in anul 1214.

Interiorul sau adaposteste o trezerorie care consta in artefacte si alte obiecte pretioase, precum : un chivot vechi din aur executat de Victor de Angelis, in anul 1532; un relicvariu ce contine moastele Sfantului Dujam, imbracat in aur si pietre pretioase; potire vechi, tablouri si icoane inestimabile si manuscrise nepretuite ce dateaza din secolele VI-VIII, documente extrem de valoroase despre obiceiurile, scrierile in alfabetul glagolitic si istoria timpurie a croatilor.

Patrimoniul religios al lacasului de cult il evidentiaza pe Arhiepiscopul Jovan, fiul lui Tordakat din Split, care conform canoanelor din anii 925 - 928 a fost primul episcop superior si al carui sarcofag este ocrotit de biserica.

Printre piesele de rezistenta se numara portretul imparatului alaturi de sotia sa, Prisca, tablou ce a reusit sa supravietuiasca restaurarilor post-romane.

Altarul principal este opera artistului adept al barocului, Matija Poncun Pengač, originar din insula croata Rab.

In mijlocul secolului al XV-lea, marele maestru al sculpturii Juraj Dalmatinac (George din Dalmatia) a decorat sarcofagul Sfanta Anastasia de Aquileia, unul din patronul spiritual al orasului.

Altarul cu moastele Sfantului Duje este situat in nisa de nord a lacasului, creat de Giovanni Maria Morlaiter, un sculptor venetian din secolul al XVIII-lea, cunoscut pentru lucrarile sale in stil baroc si rococo, recunoscut in special prin lucrarea sa de referinta ,,Santa Maria della Salute'' (Venetia).

Mi se pare oarecum ironic, faptul ca locul unde isi gaseste odihna vesnica cel ce i-a persecutat atata vreme pe crestini, a fost transformata intr-o catedrala crestina, recunoscuta de splicani ca fiind Bazilica Adormirea Maicii Domnului.

Exemplul cel mai elocvent, fiind schimbarea infatisarii unui templu roman alaturat ce a devenit baptiseriu.

Accesul spre Turnul clopotnita (pret... tot 15 kuna!) se face pe alta intrare adiacenta si a fost reconstruita in anul 1908, dupa ce precedentul picase pe la inceputul secolului.

Ajungand in varful celor aproape 60 de metri, simti ca domini orasul, iar panorama iti provoaca... fastaceala cand stii ca o sa pasesti pe urmele unui imparat roman.

Te crezi la inceputul anilor din Evul Mediu, atunci cand organizarea, gestionarea, autonomia fiecarui oras, in principal era condus de biserica.

Peristil-ul a fost centrul palatului acolo unde-si gaseau locul trei zeitati romane: Templul dedicat lui Venus si al lui Cibelis (Marea Mama a Zeilor Romei) si Templul lui Jupiter. Cea mai importanta divinitate romana era asezata fata-n fata cu un alt simbol egiptean, Sfinxul ce se observa si astazi in fata catedralei, sculptat dintr-un bloc de granit de culoare inchisa cu o inaltime de un metru. De fel, simbolurile civilizatiei egiptene, construite in timpul faraonului Thutmose I, se regasesc atat in fata catedralei, cat si pe langa alte obiective turistice.

In perioada sezonului acest spatiu adaposteste cateva cafenele, inconjurate de coloane romane si balcoane, ce de-a lungul timpului au fost reconstruite in diferite stiluri arhitectonice.

Beciurile

Dupa ce treceti de Peristil veti coborî inevitabil în pivnitele palatului, structura ce sustine etajele superioare.

Din punctul meu de vedere, din esenta divina si nemuritoare a locului am trecut peste pragul diletantismului sau, daca vreti, dintr-o atmosfera romanizata intr-una... kitsch! :(

Timpul de calatorie in timp expirase :) în clipa în care am atins primele trepte!

Imbulzeala, flash-uri, magazine pline cu suveniruri, ma rog, un amalgam neconventional de petrecere a timpului printre aceste cotloane ale vremii, in care se pierd, fara doar si poate, traditia istorica a capitalei Dalmatiei!

Ce pot sa afirm despre aceste incaperi subterane? ... Doar faptul ca sunt considerate cele mai bine conservate din lume! Cat despre intrare, ... chiar ca am fost oripilat : 40 kuna/persoana; 20 kuna /copil (de la 7 ani, pana ajunge student :) ) in varianta lamentabila ca observi aceleasi lucruri, ... un pic mai sus!

Am urcat molcom spre Poarta de Bronz, care era situata candva pe apa si-n vremuri de demult se ajungea doar cu barca!

Tin sa remarc utilizarea accesoriului care m-a aparat de razele solare, ochelarii ajutandu-ma sa detectez frumusetea periheliului, in cazul de fata Bulevardul Riva , singurul loc in care norii nu se grabesc sa apara.

Bulevardul de pe tarmul marii impodobit cu palmieri este evident cel mai bun loc pentru a-ti incarca bateriile spre celelalte obiective turistice. Cafenele, restaurante si o bere rece Karlovačko, m-a pus ,,pe picioare '' in apropiere de hotelul de 4* Riva Luxury Rooms.

Nu pot sa trec cu vederea, o harta a orasului pentru nevazatori si statuia poetului national, Marko Marulić (1450-1524), executata de acelasi celebru sculptor pe care, ... il tot amintesc in articolele mele, Ivan Meštrović.

Daca lucrarile acestui controversat sculptor v-au trezit interesul, atunci ar trebui sa vizitati Galeriile Meštrović de pe Šetalište Ivana Meštrovića numarul 46, inaugurat in anul 2007.

Pret : 30 de kuna /adult, 15 kuna copil; orar 9-14,16-20.

Ucenicia sa ca cioplitor in piatra in aceasta urbe la varsta de 15 ani l-au inspirat pe artistul inca neinstruit, ce a atras atentia Academiei de Arta din Venetia si ulterior admiratia celor de la Paris si Roma.

Spiritul sau nationalist a fost deziluzionat de prima Iugoslavie creata dupa primul Razboi Mondial, in care Croatia era subordonata Serbiei.

Adapostita in casa in care dorea sa se retraga la batranete, inainte sa se retraga in Statele Unite in 1954, aici se regasesc colectii din bronz, lemn si marmura.

Operele sale cele mai valoroase sunt catalogate ca fiind : Vestala, Fecioara si pruncul, Acorduri distante, sculptura in bronz al Dreptului Iov etc... etc.

Ce-i drept, am cunostinta ca maiestria sa a ajuns si-n tara noastra, sculptand statuia lui I. C. Bratianu (1937) si al regelui Carol I in anul 1939, distrus de comunisti! :(

Piata Franje Tuđmana sau Piata Republicii este un perimetru neglijat de turisti, majoritatea vizitatorilor pornind din fata hotelului Bellevue 3 * (http://www.hotel-bellevue-split. hr/) de pe Bana Josipa Jelacica, par satui de cladirea istorica ce se bucura de o locatie centrala.

Dupa aglomeratia din zona diocletiana, aceasta piata de sorginte austro-ungara, reprezinta un contrast sobru al aspectelor vietii din Split.

Aquarium:

Sincer, chiar daca ne consideram o familie ,,acvaristica'', n-am ajuns in cea mai noua atractie turistica datorita distantei si a... pretului :100 kuna/persoana; orar 10-19.

Acvariul din Split, situat in Vranjic (peninsula Marjan) la cativa kilometri de Split este considerat cel mai mare din Croatia si ofera (conform web page: www.aquariumsplit.com) vizitatorilor 130 de specii de pesti diferiti.

Suprafata totala de 800 metri patrati cu 22 de acvarii, are un volum total de 380 metri cubi, care contin specii caracteristice din Marea Adriatica.

Nu stiu ce vraji a facut my lady, dar am ajuns in Piata Poporului, o piata mentionata pentru prima data de venetieni in anul 1255.

Nu doresc sa va mai plictisesc cu numele anterioare, dar credeti-ma ca are o promenada de invidiat, vegheata de un castel.

Citadela

Dezvoltarea oraselor de pe coasta de est a Marii Adriatice, printre care se situa si orasul Split cu o pozitie strategica remarcabila, le-a starnit interesul venetienilor, pe atunci o importanta forta navala in Europa.

Portul din Split ocupa un loc privilegiat in acostarea navelor comerciale si reparatia acestora, astfel ca, familii nobiliare precum : Papalis, D'Agubio si Cambi au ridicat asemenea castele in interiorul fortificatiei.

Dezvoltarea urbana considerabila din secolul al XV-lea, atesta si acest castel ducal din Piata Poporului.

Se remarca operele lui Juraj Dalmatinac ( George din Dalmatia ) si a discipolilor sai, apoi creatiile lui Andrija Alesi, Niccolo di Giovani Fiorentino ( nascut in Florenta in anul 1418 - decedat in orasul croat Šibenik in 1506 ), cunoscut de croati sub denumirea de, Nikola Firentinac si multi alti artisti pietrari si pictori locali ce lucrau in bisericile din Split, la acel moment.

Viata culturala se manifesta prin reputatul poet Marko Marulic Splićanin (1450-1524 ), comparabil cu Dante, Leopardi sau Shakespeare, ce a lasat o mostenire literara vasta, motiv de studiu al tinerilor croati.

Cum spuneam, in secolul al XV-lea, cand orasul a inceput sa se extinda dincolo de palat, piata a devenit locul cel mai important, mostenire a acelor zile glorioase fiind si Primaria, un colt venetian ce pastreaza acel farmec din vechime si o atmosfera plina de istorie, pe care sigur o veti remarca!

Haotic am urmat traseul de-a lungul strazii Marmontova, acolo unde strazile si cladirile au alta fata, mult mai modernista, cu magazine de confectii ale firmelor importante.

Conform spuselor ,,designerului'' de langa mine, preturile sunt aproape la fel de mari ca cele din Londra, Paris sau Milano! Ma rog, in ciuda salariilor mici, parada stradala demonstreza cat de in serios iau splicanitele moda, etalandu-se pe promenada nou restaurata. (vezi foto)

Am fost furat de acest miraj si am depasit gardul fortelor de ordine, ce asigurau la tot pasul ordinea marsului normalitatii sau a diversitatii, cum ii spun ei.

Declansatorul fotografic imortaliza in dreapa si-n stanga edificiile ale orasului, inclusiv gara care face posibila legaturile feroviare spre orasele importante, cu exceptia Dubrovnik-ului.

In cele din urma, am reusit sa observ o parte din Piata Gaje Bulata, ce imbratiseaza Teatrul National Croat cu o fatada impresionanta de culoare galbuie, restaurata dupa un incendiu devastator din anul 1970.

In cele din urma am fost salvat de ,,colega de camera'' care intarziase la shopping-araie, astfel ca am preluat controlul situatiei... :)

Reprezentantii sigurantei publice ne-au ingradit accesul spre alte oportunitati turistice, asa ca ne-am intors in Piata Poporului, moment in care s-a declansat manifestatia... curieratului croat :).

Homofobia conjuncturii mi-a atras atentia asupra Turnului cu ceas si a Portii de fier (care de fapt este doar o intrare) aflate langa restaurantul central ,,Gradska Kavana''.

Ne-am ostoit foamea cu o pizza normala in valoare de 40 de kuna, o normalitate culinara ce reprezinta toate ingredientele, chiar daca esti veganist sau esti adeptul unui calzone!

Insufletit de gandul unei vizite spre Insula Brač, am ajuns pe strada portuara Gat Svetog Duje, acolo unde isi are reprezentanta compania Jadrolinija.

Lipsit de logica, am ajuns in fata Capelei Sfantului Martin din secolul al XII-lea, construita pe locul unei foste garnizoane romane. Este situata in partea de nord a palatului diocletianist, micuta capela merita vizitata pentru monumentul comemorativ al lui Dominic, primul episcop de Salona, decapitat in secolul al IV-lea.

De aici ajungi printr-o strada relativ ingusta (Ul. Dioclekijanova) spre Poarta Aurie (Zlatna Varta) ce duce spre o statuie impozanta al lui Grgur Ninski.

Episcopul slav Grgur de Nin a sustinut utilizarea unui alfabet croat indigen, numit scriere glagolitica, precum si oficierea slujbelor religioase in aceasta limba materna, in detrimentul celei latine. Clerul latin de pe toata coasta dalmata s-a opus cu vehementa, papalitatea trecand de partea colonistilor latini, ridicand Split-ul in locul orasului Nin, la rangul de arhiepiscopie in anul 925.

Din pacate, fortele de ordine nu ne-au permis accesul spre expunerea alegorica, fiind in apropierea parcului Josipa Jurja Strossmayera, feuda preponderenta a celor ce s-au ,,infipt'' in apropierea locului meu de parcare. :)

Ma rog, ordinea o stabileste fiecare, asa ca am ocolit ajungand spre Poarta de argint construita in secolul al VI -lea si inchinata Sfantului Apollinaris, nascut undeva intre anul 300 si 315 si a murit la scurta vreme inainte de anul 392.

Structura este incorporata in zidurile orasului in partea estica, iar multe din edificiile ce-i pastra frumusetea au fost bombardate in cel de al doilea Razboi Mondial.

Am plecat intr-un moment atragator, in care soarele se lasa asupra Adriaticii, oamenii se adunau in cafenele sau bistrourile de-a lungul Bulevardului Riva, iar petrecaretii bine imbracati savurau un cocteil la lumina lumanarilor in inima unui palat roman, vechi de 2000 de ani...

Vacanta frumoasa!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 13.11.14 10:03:27
Validat / Publicat: 13.11.14 13:03:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 5844 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P37 Pe strazile Split-ului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.11.14 12:35:48]
»

Draga, Dj Web;

As dori sa atasati rw-ului urmatoarea melodie : http://www.youtube.com/watch?v=LvV4FN9nntw

Multumesc!

webmasterX
[13.11.14 13:02:25]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

traian.leuca †
[13.11.14 15:40:07]
»

Felicitări pentru acest review deosebit!

Interesantă poza cu numărul 17 cu acea hartă a nevăzătorilor.O astfel de hartă,însoţită de alfabetul Braille,am întâlnit şi eu pe malul Rinului în Basel,Elveţia.

Iată cum se gândesc alţii să vină în întâmpinarea turiştilor!

La numai o lună după sejurul din Elveţia a trebuit să colind prin vreo trei sate şi să întreb din localnic în localnic unde sunt Cheile Nerei plecând de la Cascada Bigăr.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.11.14 17:36:16]
»

@traian. leuca -

Multumesc Traian!

Yersinia Pestis
[13.11.14 19:24:08]
»

Mărturisesc că acest review m-a prins de la început, îmi place enorm Croația, chiar dacă eu nu am fost în zona descrisă de tine, eu am fost în zona Istria și prin Rijeka.

O postare atât de completă și atât de frumoasă te poate convinge să-ți faci, la cel mai serios mod cu putință, o planificare a concediului în acea zonă!

Cu stimă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[13.11.14 19:30:14]
»

Superbonus Marian Preda

Dar mai mult de atat multumim pentru articolele de exceptie si plimbarile minunate din Croatia

Dan

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.11.14 21:50:24]
»

@căpcă1 -

Suntem niste privilegiati! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[14.11.14 09:19:06]
»

@Dan&Ema -

Iti multumesc, Dan! Povestea continua...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Split-Podstrana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075653076171875 sec
    ecranul dvs: 1 x 1