83491 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă zona Split-Podstrana

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
06.12.2017
DE
Avatar elviramvio
--- F ---
vârsta > 60 ani
DIN jud. Ilfov
înscris/ă în 11.06.14
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Muzeul Etnografic Split și parfumul tutunului vechi


Urmare de aici

După ce am vizitat Muzeul Orașului Split, un alt loc pe care mi-am dorit să-l văd a fost Muzeul Etnografic din Split, unde cultura dalmată continentală este prezentată alături de cea puțin diferită, zona insulară. Situat și el tot în incinta fostului palat al lui Dioclețian, pot spune că a meritat, nu am pierdut timpul acolo. De fapt, dacă vrei să intri puțin în spiritul locurilor pe care le vizitezi, un popas la muzeele de acest gen este absolut necesară.

Probabil vă amintiți din articolul meu despre palatul lui Dioclețian dar și din recentul articol al colegului Zlatna, despre descrierea locului așa cum se prezintă azi vizitatorului. Vă spuneam în articolul meu că zona privată a apartamentului imperial, cubiculum, cele șase dormitoare, s-a distrus aproape în totalitate. Ei bine, la ce a rămas din acest apartament, începând cu sec. IV s-au adăugat noi ziduri iar prin sec. XIV familia de nobili Božičević-Natalis, majoritate umaniști, familie care a avut un rol important în administrația orașului până la jumătatea sec. XVIII când ultimul urmaș a decedat, a ridicat palatul care azi le poartă numele. Și aici, în acest palat renovat de curând se află Muzeul de Etnografie Split.

Muzeul se deschide vizitatorilor cu ce a rămas din biserica Sf. Andrei de Fensetris construită în sec. VII într-unul din dormitoarele personale ale lui Dioclețian.

Muzeul prezintă cronologic arta populară în costume, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, unelte agricole, toate din zona continentală și insulară. Deosebite sunt costumele populare cu lucrătura lor ce seamănă pe undeva cu cea românească din diferitele noastre provincii istorice, mai mult din zona sudică unde au trăit turcii. Cămășile, fotele, brâiele, ilicele croate sunt lucrate cu fir de mătase iar ornamentele sunt nu doar din mărgele ci și cu scoici. Practici, economi și adevărată artă din partea lucrătorilor!

Expoziția permanentă a acestui muzeu este amenajată în sălile largi, pe două nivele la care se adaugă o cameră de orășeni din sec. XIX și început de sec. XX, cu o bucătărie rustică amenajată cumva în podul clădirii. Impresia generală este de un muzeu plăcut, cu spații largi între exponate și cu dotări moderne din care unele fac totuși notă discordantă cu exponatele. Costumele populare sunt superbe, destul de sofisticate unele, cred că destul de greu de purtat, în special cele femeiești. Nici podoabele nu sunt mai prejos, multe dintre ele ar fi perfecte și astăzi. Zona dedicată dantelelor este cea care m-a atras. Îmi dorisem să ajung în insula Pag și să văd cum se lucrează celebra dantelă de acolo, meșteșug care a fost reluat de când turismul a înflorit în zonă și care aduce bani frumoși celor ce vând. Dar nu am avut timp pentru insulă așa că m-am mulțumit să admir doar produsele finite expuse aici. Parcurgând sălile muzeului poți admira obiectele expuse pe colecții: arme antice, turcești și moderne, apoi costumele populare speciale pentru jocurile și dansurile tradiționale de sărbători, zona obiectelor casnice, textile și costume populare ale zonei de coastă, costumele purtate de oamenii obișnuiți în zona urbană și suburbană, bijuteriile populare folosite obișnuit de locuitoarele insulelor și a coastei dalmate, ustensile folosite în agricultură dar și pentru diverse munci pe lângă casă, o cameră a unor orășeni obișnuiți dar și o bucătărie cu de toate, inclusiv o răzătoare sofisticată, probabil străbunica mult mai simplei răzătoare Borner.

La vizita noastră era perioada a ceea ce la noi este școala altfel, deci mulți elevi aduși în vizită, atrași cel mai mult de colecția de jucării de acum un secol și de cea a modului de a crește puii de om, de a-i hrăni, trata și distra. Erau mulți dintre ei surprinși de modul simplu în care înaintașii lor și-au petrecut copilăria cu jocuri în aer liber. A fost plăcut să le surprind inocența chiar dacă nu-i înțelegem ce vorbeau.

Aceasta expoziție permanentă se mai mărește din când în când cu exponate noi dar din păcate se și retrag exponate de mare valoare pe care le vezi pe pliant sau filmele de prezentare iar în vitrine locul e gol. Este totuși un loc plin de culoare, interesant și pot spune vesel.

La parterul clădirii se organizează mereu expoziții cu teme interesante din cultura Croației dar și a întregii lumi cum a fost cea intitulată Ibn Battuta Travel, despre viața și drumurile celui mai mare călător medieval (am răsfoit cartea expusă la magazinul muzeului). Urma o expoziție pe care mi-ar fi plăcut să o văd după cum arăta reclama, “Africa cu Goran Jovic”, expoziție ce urma să o înlocuiască pe cea prezentă în luna mai, despre istoria tutunului, “Smoke”. Despre tutun, deși nu sunt fumătoare - și nu regret asta- am mai scris la articolul dedicat Kavalei anul trecut. Îmi place să vizitez muzee cu această temă și la un moment dat mă gândisem să scriu despre istoria acestei plante și folosirea ei, este fabuloasă, dureroasă în unele momente ale istoriei dar și hilară. Expoziția de aici începe prin a povesti despre plantele de tutun și cum au fost folosite în ritualurile amerindienilor, cum a ajuns în Europa și China, cum europenii au declarat-o herba sancta și herba panacea, despre ceremonia de purificare “ I-ni-pi” când se adresau cereri Marelui Spirit - era chiar instalat și un cort autentic vechi din Lakota. Apoi o secție era amplu dedicată perioadei de fiscalizare masivă a producției și comercializării tutunului din zonele Slavoniei și Dalmației în comparație cu restul Europei. Interesantă zona unde se descriu influențele tutunului asupra politicii europene și mondiale, a războaielor, în viața femeilor și a politicienilor iluștri, scene celebre cu fumători în filme, prohibiția și multe altele. Ce n-am întâlnit la alte muzee despre tutun și nici pe net atât cât am citit eu, limbajul fumătorilor! Interesante și amuzante codurile dintre amanți sau serviciile secrete! Din păcate era doar o expoziție temporară, cred că una permanentă ar fi fost de mare succes.

Ideea organizării unui astfel de muzeu aparține directorului unei școli, inginerul arhitect Kamilo Tončić, în anul 1906. Adună material din zonă, organizează colecțiile în școală apoi în 1910 deschide aici la Split primul muzeu etnografic din Croația și al cărui administrator avea să fie până în 1944. Clădirea care l-a adăpostit până în 2004, deci cam 90 de ani, este vechea primărie medievală a orașului aflată în Narodni Trg / Piața Poporului. În 2004 se mută în clădirea unde este și azi, special renovată și transformată pentru acest muzeu.

Muzeul se află pe str. Vestibula nr. 4, la sud de Peristil și de zidurile care dau spre mare și este bine marcat pe hărțile turistice locale. Programul de vizitare este diferit iarna și vara, în plin sezon este de la 9 la 20 dar duminica doar 9 - 13, iarna este închis în această ultimă zi a săptămânii. Taxa de vizitare era în mai 15 kn și fotografiatul a fost gratis. Dacă se plătește separat pentru expozițiile temporare nu pot spune. La momentul vizitei mele bietul muzeograf era prins între două turiste obositoare, una indignată că flăcăul vorbea doar engleza și ioc franceza, alta se băga în vorbă doar în germană așa că în agitația creată m-am ales și cu ghidul pe care nimeni nu mi-a spus că trebuie să-l returnez la ieșire, de fapt câteva foi xeroxate.

Muzeul Etnografic Split merită un popas, mai ales că are un locușor pe care nu-l indică nici un ghid dar de unde poți privi de sus acel Oculus al palatului lui Dioclețian. Există și o ieșire pe terasa rotundă din jurul Oculus dar din motive de securitate e folosită numai pentru anumite grupuri de vizitatori.

Cred că am povestit în vara asta despre aproape toate locurile pe care le-am colindat în Split. Zona istorică este interesantă, misterioasa seara, este un loc ce merită vizitat o dată-n viață. De mai multe ori m-aș duce totuși la Zadar!

Webmaster, te rog dacă se poate youtube Mulțumesc.

---
Impresii încărcate de elviramvio in 06.12.2017 01:15:30

Validat / Publicat: 06.12.17 12:11:14


 • A fost prima sa vizită/vacanţă în CROAȚIA
VIZUALIZĂRI: 1060


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  36650 PMA (din 39 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de elviramvio? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster26
[06.12.17 09:40:22]
» mesaj pers

   @elviramvio:

Acest videoclip nu este disponibil.

   Te rog să alegi altul.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Rodel
[06.12.17 19:06:47]
» mesaj pers

   Nu știu dacă voi ajunge să vizitez „pe viu” acest muzeu, dar deocamdată sunt mulțumită că m-ai condus prin el. E ca o vizită în... avanpremieră.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[07.12.17 00:50:30]
» mesaj pers

   @Rodel:

   Mulțumesc, mă bucur să citesc așa cuvinte, înseamnă că am fost de folos. Mie mi-a plăcut muzeul, m-am dus singură dar a meritat.

   Vacanțe reușite!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Zoazore
[07.12.17 20:34:26]
» mesaj pers

   @elviramvio: Tu ești mereu de folos cu articole utile!

   Cred că nici nu trebuia să știi limba ca să admiri ochișorii aceia uimiți de jocuri și jucării cvasi-necunoscute lor. Ochii copiilor vorbesc toate limbile lumii!

   P08-bijuterii mititele? =))

   P11- superbe dantele

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[08.12.17 01:30:58]
» mesaj pers

   @Zoazore:

   Sper să ai dreptate cu ce ai zis, doar și eu caut articole folositoare și cu cât mai multe informații utile pe aici, așa că trebuie să dau la fel.

   Copiii erau superbi ca toți copiii de vârsta lor. Luna mai este la fel peste tot, îmi amintesc și acum cu plăcere de cei întâlniți la Nea Karvali, ce fețișoare făceau când li se povestea exodul bunicilor din zona Cappadocia.

   Dantelele sunt superbe dar sunt și scumpe cele lucrate manual iar podoabele, ei bine da, alea remarcate de tine sunt micuțe, au și mai mari!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- doinafil
[08.12.17 20:32:16]
» mesaj pers

   @elviramvio: Tare mult îmi place cum scrii, Elvira!

   Mi-au plăcut și pozele, mai ales statuetele din lemn și... cred că-și dau seama femeile care au văzut pozele, nu poți să nu rămâi cu gura căscată, cum se spune, în fața dantelăriei care, în mod sigur este lucrată manual.

   Felicitări, am votat cu drag!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[08.12.17 21:54:05]
» mesaj pers

   @doinafil:

   Multumesc mult Doina. Da, dantela este lucrată manual, se lucrează diferit după zonele continentale sau insulele Croației. O vreme renunțaseră la a o produce mult dar de când cu explozia turismului la ei au reluat și acest lucru, chiar au ateliere unde lucrează in fața ta sau, contra cost, îți arată tehnicile, ca tot nu poti fura meseria în căteva ore. Este patrimoniu UNESCO imaterial, ei au o astfel de listă destul de bogată. Puteam să avem și noi dar... suntem români!!!

   Cea de Pag unde doream să merg, se lucrează cu acul pe niște perne speciale, în altă parte se obțin fire de agave și se lucrează cu ele. Studiasem problema inainte de plecare dar n-a fost sa fie anul asta vizita la un atelier.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- mishu
[10.12.17 14:36:18]
» mesaj pers

   @elviramvio: Astfel de muzee le consider incantatoare si-ti fac legatura cu istoria locurilor. Minunate sunt si exponatele, o farama de viata si istorie.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[37] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2017] Exponate antice la parter. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928114">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928114"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928114">Şterge vot</a></div><span id="v9928114" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928114)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928114Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928114MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2017] Exponate antice la parter.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2017] O bisericuță atipică, Sf. Andrei, sec. VII -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928115">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928115"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928115">Şterge vot</a></div><span id="v9928115" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928115)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928115Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928115MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2017] O bisericuță atipică, Sf. Andrei, sec. VII
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2017] Intrarea, uși moderne de sticlă. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928116">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928116"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928116">Şterge vot</a></div><span id="v9928116" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928116)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928116Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928116MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2017] Intrarea, uși moderne de sticlă.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2017] Parter, antichități. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928117">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928117"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928117">Şterge vot</a></div><span id="v9928117" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928117)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928117Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928117MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2017] Parter, antichități.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2017] Presă de struguri, veche. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928118">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928118"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928118">Şterge vot</a></div><span id="v9928118" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928118)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928118Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928118MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2017] Presă de struguri, veche.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2017] Bijuterii sec. XVII - XIX -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928119">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928119"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928119">Şterge vot</a></div><span id="v9928119" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928119)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928119Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928119MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2017] Bijuterii sec. XVII - XIX
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2017] Vitrină cu bijuterii si paftale. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928120">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928120"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928120">Şterge vot</a></div><span id="v9928120" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928120)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928120Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928120MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2017] Vitrină cu bijuterii si paftale.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2017] Bijuterii mititele! -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928121">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928121"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928121">Şterge vot</a></div><span id="v9928121" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928121)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928121Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928121MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2017] Bijuterii mititele!
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [MAY-2017] Ladă de haine, pictată și cu oglindă. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928122">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928122"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928122">Şterge vot</a></div><span id="v9928122" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928122)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928122Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928122MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [MAY-2017] Ladă de haine, pictată și cu oglindă.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2017] Ladă haine. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928123">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928123"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928123">Şterge vot</a></div><span id="v9928123" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928123)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928123Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928123MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2017] Ladă haine.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [MAY-2017] Dantele croate. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928124">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928124"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928124">Şterge vot</a></div><span id="v9928124" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928124)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928124Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928124MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2017] Dantele croate.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2017] Dormitor de orășean, sec. XIX. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928125">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928125"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928125">Şterge vot</a></div><span id="v9928125" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928125)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928125Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928125MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2017] Dormitor de orășean, sec. XIX.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2017] Pictură. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928126">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928126"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928126">Şterge vot</a></div><span id="v9928126" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928126)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928126Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928126MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2017] Pictură.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P14 [MAY-2017] Pictură, un costum din zona Split. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928127">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928127"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928127">Şterge vot</a></div><span id="v9928127" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928127)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928127Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928127MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2017] Pictură, un costum din zona Split.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [MAY-2017] Colecția de arme. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928128">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928128"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928128">Şterge vot</a></div><span id="v9928128" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928128)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928128Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928128MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [MAY-2017] Colecția de arme.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2017] Pistoale vechi. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928129">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928129"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928129">Şterge vot</a></div><span id="v9928129" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928129)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928129Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928129MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2017] Pistoale vechi.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2017] Statuietă lemn, croat în costum tradițional. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928130">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928130"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928130">Şterge vot</a></div><span id="v9928130" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928130)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928130Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928130MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2017] Statuietă lemn, croat în costum tradițional.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2017] Statuetă lemn. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928131">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928131"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928131">Şterge vot</a></div><span id="v9928131" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928131)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928131Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928131MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2017] Statuetă lemn.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2017] Salbă cu bani pentru cap. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928132">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928132"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928132">Şterge vot</a></div><span id="v9928132" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928132)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928132Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928132MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2017] Salbă cu bani pentru cap.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2017] Costum bărbătesc continental. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928133">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928133"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928133">Şterge vot</a></div><span id="v9928133" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928133)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928133Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928133MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2017] Costum bărbătesc continental.
foto elviramvio [06.12.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [MAY-2017] Port popular. -- foto by <b>elviramvio</b> [uploaded 06.12.17] - <span class="allrVotedi" id="av928134">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv928134"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=928134">Şterge vot</a></div><span id="v9928134" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(928134)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f928134Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e928134MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [MAY-2017] Port popular.
foto elviramvio [06.12.17]
# [0 PMA, fara bonus]

[37] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.227146863937 sec