GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin intermediul AFA - caruia ii multumesc pentru implicare si aprecieri - am avut sansa de a castiga un premiu oferit de Blue Air. Pentru a-l valorifica, am ales ca destinatie Cipru, dar pentru ca in Bucuresti nicio agentie nu oferea plecari in grup, am acceptat sa calatoresc singura, urmand ca la destinatie sa fiu inclusa in grupul ce se va forma la hotel.
Dupa un zbor bun deasupra Marii Negre si a Turciei, la Antalia avionul a inceput coborarea, pentru pasageri un bun prilej de a admira luminile litoralului.
Am aterizat pe aeroportul din Larnaca la ora 21.25. Dupa preluarea bagajului, la iesire, ma astepta reprezentantul Knossos Travel, agentia cipriota care ne-a oferit asistenta turistica pe tot parcursul sejurului. Condusa la autocar, mi s-a inmanat un plic mare cu harti (Cipru, orasul Larnaca, zona turistica in care voi fi cazata) si programul celor 8 zile de vacanta.
Autocarul cu usile pe partea stanga, a fost primul lucru "pe dos" (invitata sa urc, ma indreptam spre locul soferului), circulatia pe strada urmand s-o descopar ceva mai tarziu. Foarte curat si luxos, autocarul era luminat la podea cu multe becuri mici pentru atentionare asupra diferentei de nivel dintre scaun si interval, iar locul bagajelor de mana avea inchidere ca la avion.
Dupa numai 15 minute de mers, am ajuns la LORDOS BEACH Hotel pe care l-am prezentat aici.
Inainte de formalitatile de cazare, ora fiind destul de inaintata fata de programul restaurantului, am mers la masa. Aici am facut cunostinta cu grupul de turisti seniori - toti romani - camarzii mei de plimbari si vizite la obiective.
A doua zi a avut loc intalnirea de bun venit in sala de conferinte a hotelului. La un pahar cu suc oferit din partea gazdelor, s-au prezentat detalii privind cazarea, facilitatile hotelului si excursiile pentru care puteam opta pentru perioada sejurului. In afara celor doua excursii de cate o jumatate de zi incluse in pret (Lefkara si Nicosia), era la latitudinea noastra daca doream sa mergem la Lemesos - Kourion - Paphos (1 zi, 40 euro), la Muntele Troodos - Kykkos - Omodos (1 zi, 40 euro), la Ayia Napa - Protaras (1/2 zi, 15 euro) sau optam pentru un program independent, cu plaja si scurte plimbari in imprejurimi.
In primele doua zile, neavand programate excursii, plaja si plimbarea pe malul marii au fost principalele indeletniciri. Pentru ca in octombrie soarele apune devreme si dinspre mare incepe sa bata un vantisor aspru aducand racoare, pe la ora 15 lumea incepea sa se retraga de la plaja.
In timpul liber, in afara de plaja, pentru mine a prezentat interes explorarea statiunii. Asadar, am pornit pietonal privind si fotografiind vile, hoteluri, restaurante si terase insirate de-a lungul celor 6 km de sosea care strabate zona noua a statiunii Larnaca pana la intersectia care duce la autostrada. Pe aici strada are doar doua benzi si - ca peste tot in Cipru - se circula pe stanga, iar traficul nu este infernal. Mirosul leandrilor care inca mai erau infloriti, crescand chiar si pe locurile virane, m-a insotit pretutindeni.
Am vazut stradute cu vile identice, adevarate colonii turistice, hoteluri noi, hoteluri in constructie si chiar si unul in demolare. Exista si portiuni pustii, napadite de vegetatie salbatica pe care cu siguranta vor rasari noi constructii in viitor.
Direct pe plaja, avand de o parte marea si de cealalta soseaua, sunt urmatoarele hoteluri: Golden Bay 5*, Sandy Beach 4*, Lordos Beach 4*, Frixos, Palm Beach 4*, Michael’s Beach, Louis Princess Beach 4*, Lenios 2*, iar de cealalta parte a soselei: Lisythea, Tsialis, Mariandy 2*, Stavros, Boronia, Kasapis, Klashiana, Lucky, Crawn Henipa 3*, Sveltos 3*.
In mijlocul statiunii, foarte apropiate unul de altul dar in cladiri separate, am remarcat restaurante cu specific: MASALAS – indian, LILY WONG – chinezesc, BALTI HOUSE – indian, PERSPOLIS – persan, CASA MIA – italian. De asemenea am vazut si un resturant japonez care era inchis.
Vis-à-vis de LORDOS BEACH – hotelul in care eram cazati, sunt centre de inchiriat autoturisme, magazine cu suveniruri si un minimarket. Ca preturi am retinut: struguri = 4 euro/kg, mere = 3,40 euro/kg, pere = 3,75 euro/kg, apa = 0,5 euro/1,5 l sau 5 euro/bax de 12 peturi a 0,5 l. Dintre suveniruri, deosebita mi s-a parut ceramica pictata manual (scrumiera cu suport de bricheta = 6,5 euro, vaza mica = 7,5 euro, bomboniera = 10 euro sau 14,5 euro mai mare).
Pentru ca multe persoane nu erau interesate de plaja sau piscine, declarand ca "aici suntem in camp, nu avem ce face, nu avem magazine", in zilele cu program de voie (sambata si duminica), au plecat cu autobuzul in oras.
Totul s-a schimbat incepand de luni cand, in fiecare dimineata la ora 9, dupa micul dejun, doua autocare asteptau in poarta hotelului sa ne imbarcam si sa ne duca spre cele mai atractive locatii turistice ale Ciprului.
Insotiti de un ghid vorbitor de limba romana, fiecare autocar avea destinatia lui, uneori intalnindu-ne in parcarile de pe traseu. De mentionat ca nu am platit nicio intrare la obiective. Desi au fost in grup persoane cu dificultati de deplasare, chiar cu carje, nu au fost probleme, insotitorul din partea Knossos Travel (al doilea, nevorbitor de limba romana), ii avea in atentie.
Seniorii sunt turisti calmi, veseli fara a fi galagiosi si sunt foarte binevoitori. Am observat ca multi se cunosteau deja din tururi facute anterior, erau peste tot impreuna si mereu aveau ceva de povestit. Una peste alta, compania lor a fost una dintre cele mai placute. La final, am declarat ca in circuitele mele nu am avut niciodata parte de atat de multa liniste si delectare.
Nu am specificat nimic despre masa. In pretul sejurului era inclusa masa – demipensiune – in regim bufet. Doritorii puteau servi si pranzul la resturantul hotelului sau la terasele din locatiile pe care le vizitam in ziua respectiva. Programul prevedea intotdeauna un interval de doua ore la dispozitia turistului pentru pranz, shoping, plimbare pe faleza sau vizitarea in detaliu a unui obiectiv.
Micul dejun la Atlantis Cafe Shop and Restaurant din LORDOS BEACH Hotel, in regim bufet, cuprindea aproape tot ceea ce-ti puteai imagina ca se poate servi dimineata: croissante, iaurturi, branzeturi dulci sau sarate, legume proaspete (rosii si castraveti), fructe uscate (prune si caise), gem, unt, oua (fierte, ochiuri, omleta), mezeluri (ca atare sau usor prajite), paine (chifle sau felii, cu seminte). Automatele ofereau capucino, cafea, ciocolata calda, sucuri, lapte, apa pentru ceai, iar pe masa, la discretie, erau plicuri cu zahar alb si brun, precum si indulcitor pentru diabetici.
Cina se servea in hotel, la Oceanis Restaurant, de asemenea in regim bufet, foarte variat: carne (pasare, porc, vita, peste - fripta, in sos, cu legume, rulade), garnituri (paste fainoase, orez, legume), salate. Desert: inghetata, prajituri usoare de cofetarie, cataifuri, fructe proaspete (mere feliate, smochine, pepene galben, struguri, ananas bucati, prune) si nelipsitul loukoumi (rahat).
Mentionez ca aici am mancat cei mai buni dovlecei pane, iar cartofii din Cipru (gratinati sau la tava, cu ceapa), sunt de neegalat. De altfel Cipru este recunoscut ca bun producator si exportator de cartofi.
Seniorii aveau privilegiul de a fi serviti la masa de seara cu un pet de apa imbuteliata (1 l) si un pahar cu vin alb sau rosu, cola sau bere la alegere. Chiar de la intrarea in restaurant eram intampinati, condusi la masa si intrebati ce bautura preferam.
Tot la categoria seniori, deci beneficiind de acelasi regim, in hotel erau multi turisti vorbitori de rusa si germana. Mai trebuie sa amintesc faptul ca am intalnit multi romani in Cipru? In afara de turisti, personalul hotelului includea si conationali (restaurant, curatenie, distribuirea prosoapelor pentru plaja).
In ziua plecarii, am gasit in camera – strecurat in timp ce eram in ultima excursie optionala – un cadou din partea agentiei Knossos Travel: in ambalaj special, o sticla cu ulei de masline si doua borcanele cu plante aromatice.
Pentru ca zborul Blue Air era mai devreme decat celelalte, eu fiind singura din grup care calatoream cu aceasta companie, un reprezentant al Kossos Travel a venit cu o masina si m-a condus la aeroport, dandu-mi detalii (mai mult decat era necesar) despre formalitatile de imbarcare.
Deoarece agentia Knossos Travel nu este o agentie din Romania, ci una cipriota, de care am aflat cu aceasta ocazie, sper ca nu voi fi suspectata ca sunt interesata sa fac reclama. Am fost atat de placut impresionata de serviciile turistice oferite, incepand de la sosire si pana la plecare, incat o voi recomanda oricui, oricand voi avea ocazia. Datorita prezentei lor, nu m-am simtit nicio clipa singura in Cipru cu toate ca am plecat singura in calatorie.
Pentru evaluarea programului, am primit inca de la inceput un chestionar pe care trebuia sa-l predam, completat, la plecare. Acesta cuprindea intrebari de genul:
- Ce calificativ oferiti pentru transferuri in materie de autocar si dotari?
- Ati fost multumiti de serviciile de cazare oferite de hotel?
- Ati gasit utile informatiile oferite de reprezentantul agentiei la intalnirea de bun venit?
- In ce masura ati fost multumit de explicatiile ghidului vorbitor de limba romana?
- Care a fost excursia care v-a placut cel mai mult?
- Ati avut suportul reprezentantilor agentiei de fiecare data cand ati avut nevoie?
- Care sunt impresiile dumneavoastra despre Cipru ca destinatie turistica?
- Ati recomanda si altor persoane o vacanta in Cipru alaturi de Knossos Travel?
Dupa tot ceea ce v-am povestit, ce credeti ca am raspuns?
Celor ce mi-au citit randurile, le spun ca Cipru este o tara mica, o insula binecuvantata de temperaturi placute multe luni pe an, cu istorie (antica si moderna), cu traditii pastrate si perpetuate cu grija, cu vinuri bune si oameni calmi.
Daca ceea ce am scris vi se potriveste, atunci trebuie neaparat sa vizitati Cipru!
P. S. Insula in Marea Mediterana, aflata in apropierea Siriei, Turciei si Libanului, Cipru este un amestec de culturi. Influentele predominate sunt cele ale Europei de Vest insa apropierea de Asia si Africa este resimtita intens.
Fosta colonie britanica, gazduind si in prezent doua baze militare si un aeroport britanic, Cipru si-a castigat independenta in 1960. In 1974 Turcia a ocupat cu forta nordul insulei divizand-o in doua zone distincte. Republica Turca a Ciprului de Nord reprezenta 37% din teritoriu, iar "Linia Verde" – demarcatia – trecand prin Nicosia, orasul a devenit capitala pentru ambele teritorii.
Trimis de iulianic in 19.11.11 13:40:57
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bravo! in primul rand pt. curajul de a pleca singurica in vacanta. Si s-a dovedit a fi excelent. Felicitari! si pentru reusita vacantei in Cipru. Si pt. modul frumos, cursiv si foarte util al impresiilor. Mi-ati facut un dor nebun de duuuuca... nu stiu daca neaparat in Cipru, dar in vacanta undeva la caldurica, liniste si bunadispozitie, cu siguranta. . Mi-as dori totusi, candva sa cunosc si Cipru...
Din randurile dv. reiese marele respect pe care il au cipriotii pt. turistii seniori. Un lucru pozitiv. Oare la noi cum o fi?!...
Numai bine si o duminica fericita si linistita!
@ileanaxperta: Multumesc!
Intr-adevar, in afara de o tara frumoasa, cu un climat bland, cipriotii ne-au aratat si mult respect. Parca niciunde n-am intalnit atata calm si bunavointa.
Am multe de povestit despre Cipru. De cand m-am intors (de doua saptamani) tot sucesc si invartesc notitele si pozele si ma gandesc la forma cea mai potrivita pentru a le posta pe AFA. Am vizitat multe, foarte multe locuri interesante. Nu pot scrie despre fiecare in parte pentru ca s-ar aduna prea multe reviews-uri.
Am vazut statiuni cu plaje moderne, peisaje frumoase, nepangarite de civilizatie, apusuri si rasarituri de soare minunate, vestigii antice si sate traditionale, obiective religioase cu istorii si legende de neuitat, am vazut oamenii la lucru in ateliere traditionale (prelucrarea argintului, broderie, vinificatie), am avut parte de primiri protocolare din partea primarului unei localitati si am participat la degustari de produse traditionale (vinul de Commandaria, Zivania, loukoumia).
Cu povestiri despre toate acestea promit sa revin atunci cand voi face ordine in idei.
Pana atunci, multumesc pentru aprecieri si doresc tuturor vacante frumoase!
Multumim pentru review. Imi plac femeile care au curajul de a calatori singure, mai ales in strainatate! Felicitari! Va astept, insa, si cu alte informatii. Tocmai ma gandeam aseara daca, in primavara "cotesc" spre Cipru. Dupa ceea ce am citit aici, se pare ca DA. Nu va temeti ca "s-ar aduna prea multe reviews-uri"! Niciodata nu-i prea mult, cand e vorba despre destinatii mai putin "batute" de noi! Spor la scris! Abia astept continuarea!
@ela7: Multumesc pentru cuvintele adresate!
@webmaster13: Multumesc pentru fondul sonor atasat, inspirat ca intotdeauna! Cu siguranta ar fi placut si camarazilor mei, seniorii din Cipru, daca l-ar fi auzit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Cum calatorim cu autobuzele in Cipru — scris în 04.02.24 de m22mark din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Cipru — mare, soare, plaja si multe obiective — scris în 05.07.21 de Patrim din BRAşOV - RECOMANDĂ
- May.2021 Vacanță de pandemie în Cipru — scris în 15.05.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Paphos - Cipru — scris în 30.10.19 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Baza militară Dekelia — scris în 23.04.19 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cipru — vacanta noastra de vara 2018 — scris în 14.06.18 de ElenaP din BUCURESTI
- Apr.2018 In tara Afroditei — scris în 13.05.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ