GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ceremonia ceaiului si cate ceva despre ceaiurile chinezesti
In China antica era vazut ca un elixir al vietii, unde se punea mai mult accent pe obtinerea unui ceai desavarsit si nu se punea mare pret pe ambientul placut unde se serveste - asa cum se procedeaza in Japonia.
Din pacate, acest obicei traditional s-a cam stins, devenind mai mult doar un spectacol...comercial!
Ma documentasem inainte sa plec in aceasta uimitoare aventura si stiam ca ceremonia ceaiului este una din ,,capcanele turistice'' ale acestei tari.
Cu toate acestea, am dorit sa ma conving!...
Dupa vizita facuta intr-o fabrica de matase (vezi impresii), in Huariou, la o fabrica de cloissone-uri (vezi impresii) si la Marele Zid Chinezesc (vezi impresii), operatorul turistic ne-a propus sa terminam aceasta frumoasa zi, cu o degustare de ceai la faimoasa casa Dr. Tea.
Neavand pretentia sa ma consider un cunoscator al acestei licori, curiozitatea m-a indemnat sa accept provocarea.
Asadar, fiind intuneric nu pot relata prea multe detalii asupra exteriorului locatiei.
,,Casa ceaiului '', cum este cunoscut de localnici, este situata pe strada Minzuyuan, la numarul unu, in districtul Chaoyang. (dr-tea.cn)
Am fost intampinat de o muzica divina ce se revarsa peste tot, insistent, care s-a perpetuat pe toata durata vizitei, de decorurile ambientale si de uniformele angajatilor croite din matase rosie cu broderii, infatisand dragoni negri jucandu-se.
Din moment ce am observat localnici, care se-ntalneau acolo facandu-si din timp rezervare pentru a savura aceasta bautura, am conchis ca aici ceremonia ceaiului are o anumita valoare si nu am cum sa fiu inselat!
Am fost invitati intr-un separeu, avand o masa cu mai multe scaune, pe care era asezata mai multe recipiente din lut, sticla sau inox. (vezi foto)
Ceremonia ceaiului din casa Dr. Tea, are urmatoarele metode:
Pregatirea serviciului de ceai
Se umple ceainicul cu apa fiarta de la o plita aflata in incapere, dupa care se toarna in cesti intr-un suvoi continuu.
Cescutele sunt mai mici ca ale noastre, cat pentru doua-trei inghitituri, dar cred ca aratau asa deoarece erau fabricate doar pentru degustare.
Apa se varsa intr-o tava cu grilaj (perforata) in care este asezat serviciul.
Pregatirea ceaiului
Dupa ce au fost alese cu grija cu un cleste de metal (ma rog, eu stiam ca operatiunea se face cu ajutorul betisoarelor de bambus!), frunzele sau fructele pentru ceai se rastoarna in ceainic, dupa care se adauga apa fiarta. Apoi se scurge intr-un recipient cu gaurele, pentru a elimina orice urma de praf sau impuritati.
Intre timp se pregateste un ceainic Yixing, facut dintr-un lut special nesmaltuit.
Prepararea ceaiului
Aceasta metoda de preparare in China, poarta numele de Gong fu, in traducere ,,indemanare si grija '', ceremonia fiind pregatita cu mare atentie la detalii.
Am ramas uimit de abilitatea maestrei, de profesionalismul si de acuratetea explicatiilor cursive, date intr-o engleza fluenta.
Frunzele care s-au ,,odihnit'' sunt asezate cam doua treimi in ceainicul din lut, iar ca sa revina la viata se umple cu apa calduta (80 de grade) si se pune capacul.
Dupa 30 de secunde, ceainicul se goleste pastrand aroma lor si se reumple cu apa fierbinte.
M-a surprins felul traditional de stabilire a temperaturii apei, acesta numindu-se ,,pee-pee boy''.
Pee-pee boy
,,Instrumentul'' traditional ce stabileste temperatura optima a apei, este un baietel confectionat dintr-un lut special. (vezi foto)
Cum să utilizati ,,pee-pee boy '':
1. Se pune în apă rece timp de două-trei minute.
2. Luati băietelul din apă rece cu un cleste si turnati apă fierbinte pe cap. Daca acesta scoate un jet puternic pe o anumita... ,,proeminenta'', inseamna ca apa are temperatura adecvata pentru a prepara ceaiul.
3. După ce-l utilizati, păstrati-l în apă rece.
Servirea ceaiului
Se toarna continutul din ceainicul din lut, intr-unul de sticla. Aceasta ultima infuzie are cea mai puternica aroma.
Mesterica ne-a sugerat sa inhalam aroma din prima infuzie si sa sorbim toata savoarea din cea de-a doua!
Unele ceaiuri pot avea mai multe infuzii, folosindu-se pentru fiecare alta cupa.
Este important ca cescuta de ceai s-o primesti cu ambele maini, ca semn de respect si multumire pentru gazda.
De asemenea, conform obiceiurilor traditionale, ritualul de a bea, difera de la barbat la femeie. (vezi foto)
Barbatul trebuie sa cuprinda cupa cu primele trei degete (degetul mare, aratatorul si mijlociul), iar celelalte doua sustin dedesuptul cescutei.
Femeia tine cupa cu patru degete, iar degetul mic il tine cat mai ridicat.
O sa va impartasesc pe scurt cateva informatii pe care le-am primit în timpul degustarii de ceai:
Ceaiul alb
Este un ceai cu gust delicat, fiind consumat mai rar datorita recoltarii. Se gaseste doar in puful frunzelor unei specii de flori (din nordul Chinei) sau in frunzele cand acestea sunt inmugurite.
Produs pe dealuri la altitudini, in care frunzele sunt mangaiate doar de ceata si nori, ceaiul are urmatoarele efecte benefice:
Risipeste efectele alcoolului si al nicotinei.
De asemenea, actioneaza asupra racelii, tusei si a durerilor de gat.
Previne aparitia celulelor canceroase la colon, prostata si stomac.
Reduce cantitatea de zahar din sange scazand riscul aparitiei diabetului si a bolilor cardiovasculare.
Se prepara lasand 3 grame la inmuiat, timp de 30 de secunde, intr-o canuta cu apa care nu este clocotita. O vei incalzi doar pana cand face bule mici de aer, adica la 85 de grade.
Daca ceaiul este de calitate, cantitatea de mugurasi poate fi reutilizata inca de trei ori.
Are valabilitate 5 ani, din momentul in care desfaci produsul.
Ceaiul verde auriu
Cumparat in vrac din Shanghai, o jumatate de kilogram m-a costat 250 de RMB; in Casa Ceaiului din Beijing, 200 de grame imi era oferit la acelasi pret!
Sunt convins ca fiecare dintre noi a avut parte de acest gust suav al aromei florale, care infuzat corect ajunge la... dragoste de la prima degustare!
Are nenumarate proprietati benefice: reduce apetitul, scade riscul aparitiilor cariilor, ajuta sistemul digestiv, scade colesterolul, contine anti-oxidanti, intareste sistemul imunitar, contine vitaminele B...
Puer - Ceaiul Salbatic (Ceai Slimming)
,,Caramida" de ceai este cel mai pur sortiment salbatic dar si cel mai scump!
Ambalat in cutii de prezentare speciale frumos ornamentate, au in interiorul capacului un certificat de autenticitate si de calitate, in care se precizeaza vechimea si beneficiile sale. Cu cat este mai vechi (intre 6 si 18 ani), cu atat este mai de calitate, dar si mai scump!
Sub forma solida, o astfel de ,,caramida'' veche de 6 ani costa 600 de RMB, dupa o negociere apriga!
Este colectat dintr-un arbore, avand cel putin varsta de 130 de ani din Thailanda, numit ,,Copacul de ceai '' (Jin Yin), acesta ajungand si la 35 de metri inaltime.
Are culoare neagra, fiind inodor si insipid si se foloseste o singura data pe zi, dupa servirea ultimei mese. Este singurul ceai care nu contine deloc cofeina!
Experimentele clinice medicale au dovedit ca ceaiul pur este deosebit de eficace in reglarea hipertensiunii arteriale, in scăderea colesterolului si pierderii in greutate, elimina toxinele din corp, regleaza diabetul zaharat.
Baut in combinatie cu miere de albine, este bun pentru insomnie, dar se poate combina si cu ghimbir sau... lapte.
Cantitatea cat unghia degetului mare, poate fi indeajunsa pentru patru cani... de-ale noastre!
Se poate consuma fierbinte, caldut sau rece.
Se foloseste 1/5 din cantitatea de apa, care se fierbe pana-n 95 de grade, timp de 30 de secunde.
Din aceasta forma solida, baut in fiecare zi, ceaiul iti ajunge pentru 6 luni, deoarece se poate reutiliza inca de trei ori dupa prima infuzie.
Nu are termen de valabilitate, poate fi folosit... toata viata!
Frumusetea Orientala (regele ceaiului - Oolong) sau Ceaiul Dragonului Negru
Consumat cu regularitate accelereaza metabolismul, fiind un stimulator al arderii grasimilor si ajuta la eliminarea lor din corp.
Folosit pentru circulatia periferica a sangelui si pentru infrumusetarea tenului, este bun ca remediu in anemie si-n prevenirea colesterolului, inmuind vasele de sange.
Adaugand o lingurita de zahar brun in ceai, poate contribui la bolile de stomac.
Ne-a fost servit in cescute de degustare, avand desenat un dragon negru care, in timpul inghititurilor putin cate putin, se transforma intr-unul rosu. Ceaiul se soarbe incet de cateva ori simtindu-i toate aromele, astfel apreciindu-i pe deplin gustul. Mie mi s-a parut cam amar!
Acasa am facut un experiment si am realizat ca in apa fierbinte la 100 de grade, volumul acestuia a crescut de cateva ori! (vezi foto)
Un ceai de calitate il poti refolosi de inca trei ori, cel putin.
Contine 20% din cofeina unei cesti de cafea!
Ceaiul de iasomie
Este ceaiul care m-a cucerit!
Combinatia dintre ceaiul de iasomie si ceaiul verde, cu gust al florilor de salcam, este cel mai folosit in China, deoarece peste tot esti servit cu acest fel.
Dintre beneficiile acestuia se remarca faptul ca-ti imbunatateste vederea, te poate scapa de somnolenta, te ocroteste de durerile de cap, iti imbunatateste memoria, iar in timpul lunilor calduroase iti aduce racoare.
Preparat cu apa la 95 de grade, se adauga 5 grame, lasat in absortie timp de 30 de secunde. Frunzulitele pot fi refolosite in preparare si de sase ori.
Contine cam 10-15 % din cofeina unei cesti de cafea.
Litchi Tea (ceaiul negru)
Am consumat acest fel de ceai, prima data in Rusia, preparat in samovar si mi s-a parut foarte concentrat, cu aroma deosebit de puternica.
Fiind cel mai procesat ceai, are gust usor intepator, astringent si in mod normal se bea fara indulcitori, iar ca beneficii te fereste de diabet, stres si contracareaza hipertensiunea.
Utilizat in special avand un rol important in digestie, ca metoda de preparare, se folosesc 4 grame ce se inmoaie in apa la 95 de grade, timp de 30 de secunde.
Cantitatea ceaiului de calitate, poate fi reutilizata inca de doua ori.
Sincer, eu folosesc acest gen de ceai in combinatie cu cardamom (un amestec indian) si putin ghimbir. Este aroma mea preferata!
Ceai din culturi organice
Desavarsirea operei de arta in ceai, o reprezinta florile rulate manual din frunze arginti de ceai alb cu boboci de iasomie.
In greutate de aproximativ 10 grame, aceasta se pune intr-un ceainic de sticla, turnandu-se cu delicatete 0,5 litri de apa la temperatura de 80 de grade.
Dupa 4 minute se desface uimitor, oferindu-ti un aranjament floral natural, fermecandu-te cu mirajul sau. Arata ca o planta de acvariu, dar cu efecte tamaduitoare.
Din pacate, nu te bucuri mai mult de doua -trei zile de aceast spectacol.
Ceaiul Gin-Seng
Acesta poate contribui la refacerea energiei, fiind un remediu natural impotriva oboseli.
O ceasca din acest ceai iti va tonifica ziua!
Compus in general din radacini de ginseng, are in combinatie flori de hibiscus, frunze de rooibos si diferite esente uleioase din fructe.
Cu cat planta este mai batrana, cu atat de mult ii creste calitatile, fiind cea mai importanta din medicina naturista chinezeasca.
Se utilizeaza in regenerarea ficatului, in afectiunile rinichilor, in boli inflamatorii articulare, regleaza tensiunea arteriala si este folosit in profilaxia cancerului.
Atentie! Infuziile pentru o perioada mai lunga, aduce efecte secundare cum ar fi: nervozitate, scaune repetate, insomnie.
Florile Tian Qi
O cantitate de 5 grame, continand 15 feluri de flori, in absortie timp de 30 de secunde, pot îmbunătăti imunitatea.
Foarte bun in combaterea artritei si reumatismului, prin amestecul a 40 de feluri de asemenea flori, alaturi de ghimbir, se formeaza o mixtura spumanta si se unge corpul in locul durerilor de articulatie.
Ceaiul de fructe
Folosit in general pentru copii, este facut din bucati marisoare de fructe diversificate uscate, pe care dupa prepararea ceaiului le poti savura ca atare.
Datorita aromelor incitante, se consuma fara zahar, in mai multe moduri: fierbinte, caldut, rece sau cu gheata.
Aromele naucitoare racoritoare, devin excelente vitaminizante naturale, datorita in special continutului ridicat de vitamina A si C.
Se poate bea oricate cani pe zi, fiind recomandat impotriva racelilor si in subtierea vaselor capilare.
Are valabilitate 6 luni, dupa desigilarea pachetelului si 5 ani de la impachetare.
A fost ultimul ceai degustat a acestei prezentari, gazda dorind sa ramanem cu un gust placut si sa ne pregateasca pentru ceea ce v-a urma...
Pe neasteptate s-a trecut la o alta infuzie pentru uz intern, ... de capital!
Dupa degustare, s-a pus o presiune mare in a achizitiona din acele produse tamaduitoare. Privirea blanda a maestrei de ceremonii s-a transformat in a unei vipere, care imi sfredelea mintea!
C-o fi, c-o pati, nu stiu ce vraji a facut nevasta mea, dar dupa o negociere care a durat cat toata ceremonia ceaiului, m-am ales cu trei cutii de ceai (de iasomie, de fructe si de olong) si probabil sa-i treaca dorul baietilor nostri de acasa, m-am pricopsit si cu doi... ,,pee-pee boy''!
Trebuie sa intelegem, ca in China nimic nu este gratis si totul se plateste!
Dupa un astfel de ritual, recompensarea se face in acest mod, intr-adevar cam deplasat, dar nu m-am simtit amagit! Daca vrei cumperi, daca nu... cumperi ceva simbolic din showroom-ul locatiei! (vezi poze)
Recomandarea mea sincera este sa va bucurati de acest ceremonial, dar nu va irositi banii acolo! Cu toate acestea, am plecat de acolo cu o mare experienta in acest domeniu si pot afirma ca tot ce am luat, difera de ce se gaseste pe piata!
In restaurantele care se respecta, se foloseste o cana acoperita din ceramica (gai wan), deosebit de ornamentata (se gaseste si la noi - vezi foto).
Frunzulitele de ceai se aseaza pe un suport aflat in componenta canii, ca o sita si apoi se toarna apa fierbinte pana acestea se acopera. Dupa ce infuzia este gata, se scoate suportul impreuna cu capacul si se pun intr-un suport special acoperit. La inceput nu mi-a fost clar de ce, dar dupa experienta de mai sus, am inteles ulterior ca frunzele pot fi reutilizate, pastrandu-si savoarea si aroma!
China fiind patria ceaiului, fiecare provincie are propria sa cultura de ceai, in care gazdele iti prepara ceaiurile in diferite moduri.
In zona Gansu, ceaiul se bea in combinatie cu putin lapte, sare, orez prajit si alte condimente si este extrem de nepoliticos sa refuzi o asemenea bautura... satioasa.
Ceaiurile din districtul Jiangsu au aroma de fructe cu gust seducator (Bi Luo Chun) iar altele sunt recunoscute in dietele pentru slabit (Shui Xi).
Hubei-ul trateaza cu ,,aburi'' ceaiul Yu Lu (roua jadului) cu efecte odihnitoare.
Tibetul este reprezentat de ceaiul ,,ghee'', o bautura unica bogata in calorii, cu efect revigorant. Consumul de ceai ghee, este foarte bun pentru digestie si supliment nutritiv pentru persoanele care traiesc in regiunile montane.
In Hangzhou se serveste ceaiul Hui cu parfum floral, numit si ,,ceaiul celor opt comori '' cu functii binefacatoare asupra gatului si plamanilor.
Provincia Zheijiang este prezenta cu ceaiurile renumite prin miresme dulci, relaxante - ceaiul long ding, hua ding, qing ding sau zhucha.
Ceaiul Longjing (fantana dragonului) provine din provincia Sichuan si reprezinta o mare varietate de ceai verde cu efecte benefice asupra intregului organism.
Provincia Anhui te inbie cu cele mai puternice arome florale cu gust delicat dulceag.
In Wuzhen - Suzhou am descoperit ceaiurile coapte, preparate intr-un mod inedit - intr-un tub de bambus! Frunzele de ceai sunt coapte pana ajung sa capete o crusta, apoi se pune in apa clocotita. Acesta stimuleaza pofta de mancare si-ti potoleste setea. De asemenea, este revigorant dupa o... betie! (se pare ca alcoolul, tot de chinezi a fost descoperit!!!)
Zona Hunan iti ofera improspatarea cu vestitul ceai Xing Yang, dar nu in ultimul rand, se mandreste cu autorul cartii ,,Cartea ceaiului '' (in timpul Dinastiei Tang), pe numele sau Lu Yu. Manuscrisul este mentionat in ,,Cartea Schimbarilor '', la care fac tot mereu referire in impresiile mele. Cartea l-a facut celebru, fiind considerat patronul spiritual al ceaiului, deoarece dezvaluie toate tehnicile si abilitatile acestui ritual.
Ceaiurile (Chun Mee si Yun Wu) din provincia Jiangxi sunt cele mai premiate in China!
Iertati-ma, dar nu pot sa inchei aceasta succinta istorioara, fara sa nu-l amintesc pe ,,regele ceaiului'' din China!
Imparatul Hui Tsung, apartinand Dinastiei Sung, a facut ca aceasta licoare sa treaca de la nobilime, la cei saraci si sa devina pentru fiecare o necesitate. Din pacate, este cunoscut in istorie si pentru alte metehne! Dar, ce bine e sa fi rege! :))
Alte popoare precum europenii, hindusii, japonezii etc, au imbunatatit cu diverse arome de vanilie, scortisoara, ciocolata... intr-o inimaginabila combinatie, dar toate acestea n-ar fi avut loc, daca aceasta binecuvantata licoare nu se nastea in China!
Un nou an plin de realizari! Pe curand!
Trimis de Marian Preda in 03.01.13 10:06:29
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster:
Multumesc frumos!
M-am gandit sa incep anu' cu o infuzie de savoare, aroma si gust de prietenie!...
Toate cele bune!
@DJ AFA Web 13;
Te rog sa contribui cu ambientu'!
Sunt convins ca oricare dintre melodiile alese, vor fi de suflet!
Multumesc anticipat!
Toate cele bune!
Exceptional, ai inceput noul an in forta cu o prezentare superba. Aproape ca regret ca nu am trait si eu in perioada imparatului Hui Tsung. Oare ceaiurile verzi care se comercializeaza la noi au ceva legaturi cu ceaiul Longjing?
felicitari pentru inca un rew. extrem de interesant si poze formidabile.
@amero:
Sarut mainile!
,,Hai la un ceai''! , spun chinezii, la fel cum noi ne invitam la o cafea.
Ceainariile sunt acum locurile cele mai preferate, unde se deapana amintiri, se barfeste, se intocmesc afaceri, se rade sau se plange...
Pe vremea lui Mao Zedong erau considerate locuri de pierdut vremea si au fost inchise. Acum s-au deschis o multitudine de ceainarii traditionale, iar la unele trebuie sa-ti faci rezervare, pentru a evita aglomeratia.
Uneori proprietarii organizeaza si spectacole populare, in armonie cu savoarea licorii.
A fost o experienta plina de pitoresc!
Ca sa fiu sincer pana la capat, rw-ul l-am scris anu' trecut, dar am gasit de cuviinta ca-i mai nimerit acum sa-l postez, dupa toate Sarbatorile, nu?
Cat despre ceaiul verde din provincia Sischuan, se pare ca este cel mai reprodus din lume sub diferite nume, nu stiu insa daca are peste tot aceleasi calitati!
Din pacate, imparatul Hui Tsung este cunoscut in istoria manciuriana, ca fiind un monarh usuratic, cu cele mai multe concubine -peste 4000!
Aceasta viata in desfrau l-a costat pana la urma Tronul Dragonului!
Multumesc pentru cuvintele adresate si-ti urez un nou an cu sanatate, bucurii si prosperitate!
Toate cele bune!
O inspirată completare a micii tale enciclopedii despre arta culinară a chinezilor, pentru care se cuvine să-ți mulțumesc! Deși am mai citit despre această desăvârșita cultură gastronomică care include și arta preparării și servirii ceaiului, trebuie să recunosc că de această dată, m-am aflat în situația de a aprecia review-ul tău ca pe un adevărat ”manual”, într-atât de ordonate și de sintetizate sunt informațiile.
Pe vremea când eram studentă în București (anii '70), am avut ocazia să merg de câteva ori la Ambasada Chinei, pentru că de acolo puteam prelua gratuit niște reviste lunare în limba română, admirabil tipărite și ilustrate, care ne prezentau imagini unice din peisajul natural și urban al Chinei, dar și articole extrem de interesante despre tradițiile și obiceiurile chinezilor. Într-una din aceste vizite, am avut norocul să particip la o demonstrație de preparare și servire a ceaiului. A fost un adevărat ritual, pentru că straiele celor două prezentatoare, coafurile, gesturile lor, aminteau de grația dansului, dar și de ceremoniile imperiale. Atunci am văzut și eu un ”băiețel pi-pi” și am realizat cum se întrepătrund culturile, căci fireasca noastră necesitate fiziologică are, iată, o denumire comună. În fond, figurina cu pricina, face ”pipi”, atunci când apa rece cu care a fost umplută inițial se dilată suficient după turnarea apei fierbinți, încât conținutul devenit pe moment neîncăpător se revarsă firesc prin orificiul consacrat de natură pentru eliminarea... excesului. Secretul acestei deversări la momentul potrivit constă în calitatea specială a ceramicii din care e confecționat ”băiețelul”. Am verificat eu însămi acest fenomen, folosind un mic ceainic chinezesc, cât un degetar, de fapt un bibelou pe care l-am primit cândva cadou. N-am reușit să obțin rezultatul dorit, deși am încercat de mai multe ori, folosind apă fierbinte la diferite temperaturi.
De ce am făcut această ”polologhie” a ”pee-pee boy”-ului? Pentru că tot în cursul acelei ceremonii la care am asistat, am aflat că virtuțile terapeutice ale ceaiului se dezvoltă și se degajă doar la temperatura ”optimă”, aceea... hotărâtă de băiețelul pi-pi. Folosirea unei ape mai fierbinți, sau mai reci decât cea consacrată, va anula o bună parte din gustul și savoarea ceaiului, dar și principii energetice care-i dau valoare terapeutică. Nu ți s-a întâmplat să bei în mai multe zile la rând același ceai, preparat la întâmplare cu apă la diferite temperaturi și să ți se pară că fiecare are alt gust? Se pare că unul dintre secrete este acest ”pee-pee boy”!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@mariana. olaru:
Multumesc pentru aprecieri!
Nici nu se putea o descriere mai bine facuta despre ,,baietelul pi-pi ''!
Intr-adevar dupa aceasta experienta, am descoperit ce rol important are apa, in prepararea unui ceai de calitate.
Este elementul crucial care face dintr-o bautura obisnuita, un elixir!
Draga prietena, iti urez in anu' in care am intrat, zile senine, sanatate si impliniri!
Toate cele bune!
@webmaster:
O balada superba!
Multumesc din... inima, Web!
Foarte interesant, binevenit in aceasta perioada, de dupa sarbatori...
Ceaiurile sunt acum, la mare cautare!)))
@marius gaudi:
Pai, ne ,,dregem'' cu un ceai, nu?
Toate cele bune in noul an!
cum lipsesc putin, cum se "intampla" review-uri interesante!!
Xie, Xie pentru minunaea asta de scriere. Cred ca ai muncit la ea cateva ore bune. Felicitari
@MCM:
Xie, xie... si eu!
Dui bu qi shi, Luomanya?!
Hai mai, ca ma dau prea diftong sau triftong, spune-mi mai bine cu ce impresii ne onorezi, atat timp cat ,,ai lipsit ''!
Iti doresc ca Noul An sa-ti aduca sanatate, impliniri si multe calatorii!
Un an prolific... in rw-uri!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2017 Obiective turistice China - ceva mai comerciale... — scris în 24.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Spectacolul străzii China — scris în 22.07.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 Calatorie cu trenul intre Beijing, Xi'an si Shanghai — scris în 20.05.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2017 China — vacanta standard (II) — scris în 26.03.17 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2016 China de la capatul pamantului — scris în 04.11.16 de gotty din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Grandioasa Chină, văzută pe cont propriu — scris în 08.05.16 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Excursie China - Primavara 2016 de la Beijing la Shangai — scris în 27.03.16 de cuapasul din BUCURESTI - RECOMANDĂ