ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

MUNTIANYU - Marele zid chinezesc

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Categoric, cel mai emblematic punct turistic din China, este Mutianyu sau in traducere Marele Zid, un reper turistic monumental construit de un popor din diferite medii sociale, avand sa indeplineasca o mare misiune istorica.

Un proverb chinezesc spune ca ,,cel care nu reuseste sa ajunga la Marele Zid, niciodata nu poate fi privit ca un... intreg". Tradus ar insemna ca daca nu ai privilegiul de a vizita impresionanta constructie, niciodata nu poti intelege inspiratia, splendoarea, captivarea sau farmecul unei constructii de mare creativitate umana.

Dar Marele Zid apartine tuturor celor care in aceasta lume il iubesc si-l admira. Este constructia cea mai mare de pe glob, fiind considerat in lumea antica o adevarata minune si comparat cu un dragon urias care serpuieste de la vest in zona lacurilor Lop Nur printre munti si vai, terenuri manoase sau deserturi ajungand pana la mare prin trecatoarea Shanhai.

Are o lungime controversata, estimata de la 6350 de kilometri la 10 000, cu 45 de castele si sute de mii de turnulete de observatie sau pentru semnale, ce ofereau pe timp de asediu, aprovizionare cu alimente sau arme.

In componenta s-au gasit elemente de varste diferite, deoarece a trecut prin mai multe faze de lucrari cu modificari sau reconstituiri din diverse epoci. De la imparatul Qin (Chin - numele fiind dat ulterior tarii!) din secolul 5, pana-n zilele noastre, se tot fac consolidari si reparatii de intretinere.

Nu poate fi observat din spatiu (marturisire facuta chiar de astronauti chinezi!) asa cum se vehicula.

De-a lungul Marelui Zid s-au construit mai multe sectiuni strategice legate de mai multe trecatori.

Am sa incep cu cea mai cunoscuta turismului: sectiunea Badaling.

BADALING

Am luat contact cu o firma privata de turism, care pentru suma de 600 RMB, ne-a stat la dispozitie (cu masina, sofer si ghid) de la ora 9:00 pana la ora 20:00. Ne-a luat din fata hotelului SciTech (4*) din Beijing (in traducere... Orasul de Nord) si, dupa 90 de kilometri am ajuns la naucitoarea constructie.

Mutianyu este localizat in Districtul Huairou si a fost constuit de generalul XuDa, sub regimul lui Zhu Yuanzhang, la inceputul Dinastiei Ming. Locul este inconjurat de munti tociti, imbracati in paduri de pin si arbori de camfor.

Se poate ajunge pe 16 drumuri noi, fiind un punct turistic incomparabil in lume.

Sunt alocate 5 zone generoase pentru parcare, puncte de prim-ajutor, oficiu de politie, restaurante (Yishanglou...), centru turistic ce confera vizitatorilor un muzeu, si chiar un mini-cinema in care se poate viziona un filmulet despre istoria acestei minuni antice. Langa casa de bilete se afla un bazar specific altor vremuri cu practica vetusta, cu tot felul de suveniruri, brosuri, DVD-uri, tricouri etc. inscriptionate, toate imortalizand imagini cu Marele Zid, de parca tot fluxul energetic comploteaza si se canalizeaza aici.

Inzestrat cu tot felul de pliante, alaturi de ghida noastra Lisa (ei isi procura nume europene, deoarece ale lor sunt greu de pronuntat!...), am platit la casa de bilete 120 RMB/pers - pret ce include intrarea pe platou (40 RMB), urcare cu telescaunul (40 RMB) si coborare pe tobogan (40 RMB).

Pentru tobogan, in caz ca te razgandesti, poti sa-ti cumperi bilet si din zona de platforma, chiar daca stai la coada mai bine de o ora.

Am luat telescaunul, care are o lungime de 50 de metri, iar timp de 5 minute pana am ajuns sus, m-am putut bucura de frumusetile din jurul Marelui Zid. In stanga mea se afla toboganul, iar in dreapta Badaling-ul, ce ofera o panorama a imprejurimilor deosebit de pitoreasca.

Toboganul amesteca sportul cu distractia si a devenit un proiect de amuzament amestecat cu adrenalina. Se foloseste teoria acceleratiei si a gravitatiei, cu multe slalomuri de-a lungul muntelui. Viteza se controleaza usor cu ajutorul unei manete simplu de manevrat. Daca apesi inainte, luai viteza, daca o tragi spre tine ,,bobul" se infrana.

Compania Weigang din Germania a conceput aceasta ,,inginerie turistica" fabricat din otel, si are o lungime de 1580 de metri (am ,,levitat'' aproximativ 10 minute!) construit in concordanta cu relieful muntelui in forma de sarpe.

De asemenea, pe Marele Zid Chinezesc se poate ajunge pe alt traseu si cu telegondola, mai la vest de sectiune. Compania care a construit-o este una mixta: intre chinezi si un mare bussines-man din Austria. Acopera o suprafata de 12500 de metri patrati, iar lungimea cablului este de 732 de metri, la o inaltime de 640 de metri si se deplaseaza cu 3,5 m/sec.

Are 58 de cabine in dotare, care-ti ofera siguranta, confort si servicii rapide, totul fiind automatizat si computerizat. Este cel mai sigur si mai faimos din lume, construit in 1987, proiectul s-a bazat in mod fundamental pe siguranta, gazduind de atunci peste 6 milioane de turisti.

Ajungand pe platforma (unde se pot organiza diferite spectacole...), am fost cuprins de o emotie de mare intensitate. N-as fi crezut niciodata c-o sa ajung sa-l vad! Am inceput sa-l inconjor cu mine, sa-l acopar ocrotitor cu iarba marturisita de cuvinte si priviri admirative, si cu o infinitate de brate l-am strans intr-o imbratisare puternica. Sunt aici! Urc pe cea mai naucitoare constructie facuta vreodata de mana omului, avand ca marturie istorica... trei milenii.

Ne-am inceput aventura, luand-o in dreapta, spre Da Jiaolou, care este localizat in estul ZhenguanTai si are 2 etaje. Ultimul etaj este un pavilion de observare, iar cel de mai jos, face o trecere catre alte drumuri in 4 directii. Turnul de observare protejeaza 2 porti-cai, atat in vestul, cat si in estul ZhengGuan-ului. Este o constructie realizata stiintific si arata ca un ,,coltisor" de oras, de aceea a fost numit ,,DaJiaoLou", in traducere ,,Marele Turn din Colt".

Ne-am continuat periplul in Zhengguantai sau ,,SanZuoLou" construit in cel de-al doilea an al Dinastiei Ming (1404), fiind folosit ca o conexiune a 3 forturi cu porti de trecere. Are 2 etaje si pasaje subterane. Structura sa este mai mare decat restul zidului, cu 3 pavilioane de observatie. (vezi foto)

Aceste faimoase pavilioane se afla in partea dreapta a zonei de vizitare, aproape de telescaun, spre Beijing. Sunt singurele iluminate, iar la caderea serii zidul din Badaling da senzatia unei scari pana la cer in... flacari, care alaturi de o luna plina, agatata ca un felinar pe bolta cereasca, confera un scenariu demiurgic (vezi foto).

Peretii din sectiunea Badaling, au o inaltime medie de 8 metri, fiind construit din dale de granit montati pe o pasta de orez amestecata cu coaja de ou, formand un clei - liant. Partea superioara este suficient de lata pentru a incape 10 oameni sau 5 cai, iar crenelurile au fost asamblate deasupra peretelui exterior pentru scopuri de a scruta orizontul, dar exista si spatii libere pentru a facilita tragerea cu arcul.

Turnurile de lupta sunt proiectate la intervale de 500 de metri si, totodata aici se depozitau tot arsenalul de arme, fiind mai bine pazite.

Multi osteni care pazeau Marele Zid, ramaneau acolo toata viata, fiind chiar ingropati acolo.

Sectiunea Badaling a fost construita in 1505, in al 18-lea an de domnie al regelui Hangzhi al Dinastiei Ming, in plina dezvoltare in acea vreme. Este o fortareata greu de penetrat, cu ziduri dubli si ofera vizitatorilor locuri teatrale precum: Creasta Cornului de Taur, Zborul vulturului sau Arcul lui Nock (o arcada din stanci simple suspendate... riscant!). Deasupra portilor din vest sta inscriptionat avertizarea ca ,,Aici se blocheaza Poarta de Nord '', referire facuta la importanta strategica a acestui loc, iar in partea estica un text ne anunta ca ,,Aici se termina Orasul, in Trecatoarea Juyong ''.

Se crede ca, din antichitate calea catre ,,Drumul matasii'' se facea prin Pasul Juyong, iar aceasta sectiune oferea protectie asupra invadatorilor.

Trecatoarea Juyong

Situat la 60 de kilometri de Beijing, formeaza un defileu intre doi munti si ofera o inexpugnabila protectie asupra nord-vestului Beijingului. Peretii cu versanti abrupti de pe ambele valuri ale trecatorii, erau ocrotitori... o strategie gandita in operatiunile militare, cu doua porti in trecatoare. Poarta de Sud a fost construita de imparatul Taizu din Dinastia Yuan.

Interiorul platformei a fost acoperit de marmura, in 1268, in al 5-lea an de domnie a imparatului Zhiyuan din aceeasi dinastie.

Aici se gaseste un pasaj cu sculpturi in basorelief, in ,,Cele 4 zari", cu incantatii budiste in sanscrita, tibetana, mongola, Uygur, Han si Xixia. Pe pereti, se afla diferite nise (peste 2000, la numar...), care sunt consacrate acestor perioade.

Pasajul se intinde intre 20 si 50 de kilometri, masuratoarea aproximativa fiind omologata de specialistii chinezi. Coridorul platformei este construit sub o padure de pini, un loc captivant denumit si ,,Locul cel mai verde de la Juyougguan".

Jinshanling, se afla la granita provinciilor Miyun si Luanping a Hebeiului, numele deriva dupa marele fortarete Jinshan de pe Marele Zid. Trecatoarea din aceasta sectiune a fost construita prima data in 1378, ca apoi sa fie refacut de TanLun si QiJiguang, generali in armata Dinastiei Ming. Din turnurile acestei diviziuni se observa o magnifica panorama a imprejurimilor. Constructiile sunt solide, sub diverse forme si aici se gasesc o impresionanta serie de turnuri de veghe la intervale intre 60 si 200 de metri. Astfel in timp de razboi, soldatii din garda, puteau sa se ajute reciproc. Parapetul are o inaltime de 2,5 metri, construit in asa fel incat poti sa ripostezi armat sau sa veghezi intreaga zona de jur-imprejur.

A fost un loc de importanta strategica, cu parapeti conceputi ca soldatii de paza sa indeparteze cu usurinta inamicii.

Trecatoarea Huangya

Se afla la 30 km nord de provincia Jixian si la 100 km de Tianjin. Constructia originala dateaza din anul 556, in al 7'lea an de domnie a lui Tianbao din Dinastia Qi de nord. In 1567, in timpul regelui Longqing din Dinastia Ming, trecatoarea a suferit reparatii majore, consolidandu-se de la baza zidului, facandu-se sub- zidiri. Aceasta sectiune cuprinde turnuri de veghe, fiind o baza importanta in lupte, avand ca scop garnizoane defensive. Este construit avand forma reliefului, in care spiritul natiunii chineze domina si cristalizeaza intelepciunea acestui popor. Turnul principal numit ,,Phoenix", are 23 de metri inaltime si 16 in diametru, fiind construit din caramizi si pietre intr-un mod traditional, este construit pe o baza deosebit de solida si apare amenintator in ochii dusmanilor invadatori, avand un sistem suplimentar de fortificatii. Aici a fost construit primul muzeu al Marelui Zid Chinezesc.

Sectiunea Simatai

Simatai este localizat in nordul provinciei Miyun, la 120 km de Beijing si detine accesul prin Valea Gubeikon, o trecatoare intre doua siruri muntoase. Constructia originala dateaza din 550- 577, din timpul dinastiei Qi de Nord si a fost reconsolidat de regele Wanli (1573-1620) din Dinastia Ming.

Aceasta constructie amprenteaza taramul zonei a Muntelui Yanshan. Structura cuprinde ziduri duble, asezati in forme trapezoidale cu turnuri de veghe in forme rotunde sau oblice, avand cate 3 ferestre, acoperisurile sunt variate sub forma de streasina sau plate, altele arata ca o copertina peste ,,o barca", iar altele sunt bombate.

Simatai iese in evidenta ca fiind exemplul cel mai fascinant de arhitectura de-a lungul intregului zid. Captivante sunt obiectivele turistice din zona, cu stanci ,,ca de sticla", ce se ingusteaza pana la doar 40 de cm, locul fiind cunoscut sub numele de ,,Podul Ceresc" sau ,,Scara spre cer", ce pare ca sprijina muntele, intr-un unghi de 90 de grade. Simatai este cunoscut prin importanta celor doua turnuri de veghe: Wangjinglou si Xiannulou.

Wangjinlou (supranumit si... Turnul de Veghe Beijing) - este asezat pe varful unei coline de aproape 1000 de metri. Intr-o seara senina sa pot observa de la distanta luminile stralucind din capitala.

Caramizile cu care a fost construit acest turn sunt datate cu un numar de cod al armatei si se specifica in amanunt locul de fabricatie si materialul utilizat!

Xiannulou (Turnul Ingerilor) - este cunoscut mai mult prin scrierile in fabule sau incantatii istorice in... ,,Cartea Cantecelor", care are o colectie de peste 350 de poezii, ilustrind natura divina patrunsa de acest loc strategic.

Pe latura de nord a Muntelui Simatai, crestele sunt foarte inguste, cu prapastii periculoase, care au dus la o constructie anevoioasa a zidului. Cu toate acestea, aici capacitatea de aparare era maxima, peretii fiind grosi din cate 2 caramizi, cu multiple conexiuni intre turnurile de supraveghere. De aceea acest loc este numit si ,,Singurul Zid", deoarece face referire la rezistenta sa.

Trecatoarea Shahai

Se afla la poale de munte si in apropierea Marii Chinei de Est, in nord-estul orasului Qinhungdao din provincia Hebei, la 3 ore de mers cu masina de la Beijing. Lungimea zidului aici a ajuns la 260 de km, cu tronsoane ce concentreaza diferite caracteristici istorice cu arhitectura specifica, multe pastrandu-si infatisarea initiala.

Renumitul turn ,,Prima trecatoare din lume" sau ,,Singura trecere de sub cer", este inscriptionata cu 5 simboluri chinezesti (caractere), fiecare masurand 1,6 metri inaltime, avand o lungime de 6 metri, fiind scrise de catre Xiao Xian, cel mai cunoscut caligraf din Dinastia Ming, situandu-se la poarta estica a trecatorii Shanhaiguan. Aceasta trecatoare este cea mai de seama a punctului de plecare din partea estica a Mutianyu-lui, fiind o artera importanta din regiunea Chinei de Nord catre nord-est. In turn sunt expuse arme vechi, arcuri cu sageti, armuri sau turnuri. Din punct de vedere al ordinii nu este prima, o numim asa deoarece este cea mai mare si cea mai importanta trecatoare. De la Laolongtou pana aici exista 9 trecatori, prima fiind Nanhaikouguan si a doua este Naushuiguan. Shanhaiguan este cea de-a treia, dar cea mai semnificativa ca importanta strategica in apararea impotriva invadatorilor.

Zidul a fost construit de generalul XuDa in timpul Dinastiei Ming in 1382, in al 14-lea an de domnie a regelui Hangwu.

Trecerea Shahai are 4 porti renumite: Zhendong, Ying'en, Wangyang si Weiyuan, cu ziduri de 14 metri inaltime, construit din caramida si piatra. Poarta-turn arata maiestuos, fiind acoperita cu tigla-dubla, dotata cu 9 margini colorate cu ornamente in forma de frunza clasica.

Dincolo de trecatoare se afla Marea Chinei de Est, iar locul se numeste Laolongtou (in traducere ,,Capul Batranului Dragon"), care are multe atractii turistice, cel mai insemnat fiind un templu dedicat lui Meng Jiangnu, o femeie care a murit de durere, cautandu-si sotul care muncea la zid. Este o balada arhicunoscuta, in provincia Shanxi. De asemenea ,,Poarta Jadului", din oraselul Xiaofangpan, cunoscut pentru transportul jadului, provenit din localitatile limitrofe. Poarta ,,Gastei Salbatice", un defileu cu pereti stancosi si abrupti, in care se spune ca gastele salbatice nu puteau sa treaca in zbor. Totodata aici se gasesc ruine si situri arheologice din timpul Dinastie Han din provincia Gansu.

Trecatoarea JiaYu, situat in sud-vestul orasului, ce-i poarta numele (JiaYu) din provincia Gansu, este pozitionat in vestul Marelui Zid. Este o capodopera a abilitatilor tehnice, cu un trecut simbolistic prin natura inventiilor si descoperirilor.

China din acea vreme era organizata dupa doctrina confucianista a armoniei sociale, aici s-a inventat roaba (utilaj pentru transportul manual al materialelor) de catre un general JugoLiang, in timpul Dinastiei Han - dinastie care a consolidat imperiul.

De asemenea, chimistii din acea epoca au descoperit proiectilele, fumigenele, praful de pusca si explozibiile incendiare folosite in timpul asediilor (anul 1044), busola si hartia!

Aceasta trecatoare a fost datata in istorie ca fiind construita in 1372 avand o arie de supraveghere de 33 500 de metri patrati si o circumferinta de 733 de metri. Inaltimea zidului are 6 metri inaltime, iar turnurile ajungeau si la 11 metri.

Se estimeaza ca de-a lungul timpului, peste 2 milioane de chinezi au murit in timpul acestei constructi de o complexitate nemaintalnita.

Mentalitatea mandarina de a fi ocrotit, a trecut din a-si construi zid in jurul casei, in a-si proteja tara cu unul megalomanic!

Istoria lor ne dovedeste ca aceasta tara, nu a avut numai o evolutie tehnologica, ci si a gandirii...

Au inteles realitatea din toata lumea si in contextul acesta larg, contribuie la progresul dezvoltarii civilizatiei, avand o preocupare speciala...

Ei nu pretind, isi reprima sentimentele iar atunci cand se simt ,,pierduti'', munca devine o ratiune de a trai in sine si pentru sine...

CHINA...


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 19.05.12 21:36:06
Validat / Publicat: 20.05.12 00:03:46
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5923 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Certificat de...Am fost acolo !
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

17 ecouri scrise, până acum

ARA
[20.05.12 00:14:49]
»

O destinatie de exceptie, mult visata! Am onoarea primului vot!

balasa violeta
[20.05.12 00:35:52]
»

Impresionant! Ametitor!

Numai cand ma gandesc ca este singura constructie, de pe pamant, care se vede de pe luna!

Acest review este interesant, ati povestit frumos si astfel ne-am plimbat si noi, virtual, pe acolo!

Multumesc!

roth
[20.05.12 00:40:21]
»

Felicitari si... pe mai departe cu povestile.

O destinatie mareata, bine pusa in pagina, cu destule amanunte si poze de vis care sa te duca acolo cu puterea mintii.

Un loc unic pe pamant, prin maretia si incarcatura istorica.

Astept... va urma.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.05.12 00:52:37]
»

@balasa violeta:

Din pacate, Marele Zid nu se observa din spatiu!

Doar din avion! O sa mai adaug... fotografii de la 10 000 de metri!

Va multumesc!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.05.12 00:59:55]
»

As dori o melodie care sa reflecte maretia acestei constructii!

Ajutati-ma, DJ -WEB!

La ora asta m-a lasat... inspiratia!

Cu consideratie... !

webmaster
[20.05.12 09:20:28]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.05.12 09:50:56]
»

@webmaster:

Multumesc! Ma simt onorat!

Cu consideratie...

MCM
[20.05.12 10:18:31]
»

Superb rw, superbe fotografii, superbe carti postale.

Am retrait alaturi de voi sentimentele avute in urma du 2 ani, cand am vizitat MZC. Multumesc.

webmaster13
[20.05.12 10:30:03]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.05.12 10:41:04]
»

@webmaster13:

Multumesc, DJ-Web 13!

O alegere perfecta!

Cu consideratie...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[20.05.12 14:48:05]
»

@MCM:

Multumesc pentru cuvintele frumoase!

Imi amintesc cand iti citeam rw -ul despre aceasta megalomanica constructie, cu un sentiment de usoara invidie! (... ce pot sa fac! Sunt balcanic!)

O parte din aceasta ambitie de a ajunge aici ti se datoreaza tie!

Deci, stimata colega, eu iti multumesc pentru aceasta optiune!

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[20.05.12 21:59:51]
»

@Marian Preda:

Adevarul este ca suntem niste norocosi

maryka
[08.06.12 21:54:19]
»

Absolut superb! Bine ca macar avem posibilitatea de a vedea pozele unor norocosi care au fost acolo si care ne impartasesc si noua aceasta placuta experienta!

Felicitari pt rw si pozele superbe!

liviadavidescu CONS. ONORIFIC AFA / CHINA
[08.06.12 22:56:01]
»

Cum si eu ma numar printre norocosii care au vazut Zidul, nu pot sa nu recunosc un review de calitate. Sincere felicitari!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[09.06.12 11:49:28]
»

@liviadavidescu:

Va multumesc pentru cuvintele laudative!

Cunosc experientele dumneavoastra in aceasta uimitoare tara, de pe vremea cand faceam ,,ucenicie'' in aceasta minunata comunitate!

Mi-amintesc despre sfaturile de la cumparaturi sau despre ceremonia ceaiului, cu descrierea acelor ,,pi-pi boy'' (acum detin si eu doua exemplare!), impresiile despre Templul Cerului, Marele Zid, Orasul Interzis etc... etc, locatii pe unde m-ati plimbat cu dumneavoastra.

Daca nu ma-nsel, tot in recenziile acestea, am descoperit ca in copilarie citeam aceleasi carti scrise de James Clavell, scriitorul care si-a pus ,,amprenta '' in dorinta de a ajunge neaparat pe aceste taramuri...

Va multumesc pentru... tot!

Vacante frumoase, stimata colega!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[19.05.14 10:50:37]
»

Un videoclip foarte reușit mi se pare și acesta:

youtube

buterfly*
[22.07.15 14:58:39]
»

Ei da! la asta visez si eu de cand ai pus tu pozele alea!!! Superb, sper sa ajung si eu pe acolo!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, balasa violeta, buterfly*, liviadavidescu, Marian Preda, maryka, MCM, roth
Alte impresii din această RUBRICĂMarele Zid Chinezesc:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089028835296631 sec
    ecranul dvs: 1 x 1