84637 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Marele Zid Chinezesc

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
17.02.2018
DE
Avatar glcitizen
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Râmnicu Vâlcea
înscris/ă în 21.02.16
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 5 zile
TIP: SINGLE

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Un vis al copilăriei: urcând pe Marele Zid Chinezesc


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

În copilărie, aveam o viziune mitologică asupra Marelui Zid Chinezesc: o fortăreaţă militară stăpânită de duhurile ascunse ale munţilor, peste care puţini pământeni s-au încumetat să treacă... Apoi, odată cu scurgerea anilor, mi-l închipuiam ca pe un monument al fiinţei naţionale chinezeşti, după care se ascunde o civilizaţie care încă nu a dat lumii măsura propriului geniu.

Rămas mulţi ani singurul edificiu uman vizibil mai clar din Cosmos, Marele Zid poartă, cu fiecare treaptă, câte o picătură de sânge şi speranţă a fiecărui chinez. Fiind, în acelaşi timp, zid de apărare, dar şi cimitir pentru toţi cei angajaţi într-o construcţie ce a durat aproape 2.000 de ani, Zidul îşi păstrează unicitatea, farmecul şi uriaşul său mister asupra oamenilor de pretutindeni.

Privită de la distanţă, configuraţia pereţilor şi a turnurilor de apărare pare să-ţi spună că, la o anumită dată, cu o anume tehnică militară, orice încercare de a cuceri China era sortită, din start, eşecului...

Dacă cele mai înalte şi mai prăpăstioase culmi pe care se înalţă zidul puteau fi trecute doar de vulturi, părţile joase, din văi, îşi mai păstrează configuraţia unui gât de sticlă, cu porţiuni mlăştinoase, care trebuiau trecute pentru a-l putea străpunge. Aici avea loc, de fapt, „măcelul” invadatorului, cu aruncătoare de greutăţi, arcuri, butoaie de smoală, suliţe înfipte în pământ şi, mai târziu, cu tunuri.

Chinezii spun că, pe durata unei vieţi, trebuie să urci, măcar o dată, cele câteva mii de trepte ale Marelui Zid, până la cotele cele mai înalte ale muntelui... A o face pentru a doua oară este o curată nebunie.

Mi-am luat inima-n dinţi, aparatul de fotografiat, o sticlă cu apă rece de la ghiață, o şapcă de soare şi am început ascensiunea spre ultimul turn, aflat la mult peste 3.000 de metri. Arşiţa soarelui asiatic te poate determina să renunţi uşor, chiar şi la ideea de a te încumeta să urci atâţia ani de sacrificiu, sânge şi istorie... Am luat-o uşurel, treaptă cu treaptă, turn după turn şi culme după culme, spunându-mi, în şoaptă, că limitele îndurării şi ale aspiraţiilor omului sunt nesfârşite. Mi-a trecut o clipă prin minte cum marele nostru George Călinescu s-a eschivat stilistic de la marele urcuș, spunând că un imperiu nu poate fi escaladat în câteva ore...

Treptele Zidului au dimensiuni diferite - acum păşeşti pe o suprafaţă de 10 cm, urmată apoi de una de 30 de centimetri… La rândul ei, înălţimea dintre trepte diferă, de la 15 centimetri la 60 de centimetri iar ritmul neregulat, dar istovitor, îţi aminteşte de efortul celor care, din mână în mână, cu scripete, cu măgari şi căluţi de stepă, au reuşit să transforme acest edificiu milenar într-un altar al îndurării şi al dragostei pentru ţară.

Trec pe lângă nişte ferestre înguste în afară şi suficient de largi pentru a adăposti un arcaş, în interior. Văd, apoi, la câteva sute de metri, cîteva turnuri, care înţeleg că erau, în acelaşi timp, cazemate, locuri de rugăciune sau de veci, comandamente sau depozite de arme. După fiecare cazemată, apare câte un cuptor de cărămidă, unde grupurile de turişti citesc date despre ce gândeau chinezii atunci în materie de construcţii. De la un turn la altul, focurile aprinse, de culori diferite, anunțau stadiul de avansare al armatelor invadatoare, semnle de atac sau de retragere sau asaltul final...

Pietrele Zidului, în nuanţe de galben întunecat şi negru, de sub care poţi întrezări albul lucios de sub tălpile miilor de turişti, de toate vârstele şi seminţiile, angajaţi în aceeaşi aventură, ascund atâtea taine şi destine omeneşti, încât simţi nevoia să te opreşti în faţa fiecăreia pentru o destăinuire.

Un grup de turişti australieni renunţă la luptă şi face cale întoarsă... Chinezii, în schimb, folosesc umbrelele, batistele albe şi sticluţele de apă drept muniţie ca să-şi continue încet cursul propriului destin.

Când te apropii de sfârşitul odiseei chinezeşti, zbuciumat de efort şi de scenarii războinice, dacă ai timpul să arunci o privire în jos, lumea îşi schimbă instantaneu dimensiunile şi sensul... Văile apocaliptice şi pădurile vechi intră într-o eră de culori vegetale, încadrate de galben şi maro, între care toate nuanţele unui curcubeu asiatic se prind într-un dans al vieţii şi al morţii.

La sol erau 40 de grade Celsius. Oare cât ar putea fi la 3.000 de metri? Mai am vreo 50 de trepte până la ultima cazemată, la umbra căreia, cu siguranţă, voi putea să mă odihnesc, privind spre cerul de un albastru-violet, străbătut de câţiva nori albi, cu forme rotunde, de templu. Strâng din dinţi şi încerc sa-mi descopăr noi resurse. Chinezii cred că „atunci când spui că numai poţi continua drumul, eşti doar la jumătatea efortului de care eşti capabil”

Mai sunt doar trei trepte... Îmi trec prin faţă toţi prietenii copilărie mele fericite, într-un sătuc din nordul Ardealului, alături de care cuceream fortăreţe şi castele, cu zâne ascunse de spiritele întunericului... Încă un pas... şi încă unul și sunt aproape de stele...

Odată ajuns la vârf, trăiesc, pentru câteva clipe, gloria amăgitoare a victoriei omului asupra lui însuşi... Apoi, primul lucru la care mă gândesc este să imortalizez momentul, arborând un drapel românesc, fie el şi simbolic, deasupra Marelui Zid Chinezesc.

Parcă pe cineva de sus, dintre nori, care mă ținea de o mână, îl aud șoptind: De aici, te descurci și singur..

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de glcitizen in 17.02.2018 11:05:16

Validat / Publicat: 17.02.18 12:14:07


  • A fost prima sa vizită/vacanţă în CHINA
VIZUALIZĂRI: 1268


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  30800 PMA (din 32 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[17.02.18 12:13:26]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Marele Zid Chinezesc, BEIJING" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[17.02.18 12:15:02]
» mesaj pers

   @glcitizen: start vot! 😁

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[17.02.18 12:37:53]
» mesaj pers

   @webmasterX:

   Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[17.02.18 12:39:55]
» mesaj pers

   @webmasterX:

   Multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster13
[17.02.18 16:30:59]
» mesaj pers

   Clipul postat se poate şterge sau schimba!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- glcitizen
[17.02.18 19:01:19]
» mesaj pers

   @webmaster13: E ok, multumesc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mishu
[22.04.18 20:07:05]
» mesaj pers

   @glcitizen: Un articol minunat si cred ca in orice am intreprinde putem face mult mai mult decat credem ca suntem in stare, trebuie doar sa ne propunem finalizarea.

   Cat despre faptul ca este singura cosntructie care se vede din spatiu asa stam si eu insa in urma cu ceva ani am aflat ca nu ar fi tocmai adevarat, asta nu are insa importanta.

   In China am ajuns de doua ori, prima data nu am ajuns si la Marele Zid, imi doream sa il vad insa pentru mine nu pot spune ca reprezenta un "Must See", dar fiind un simbol al Chinei se afla printre dorinte.

   Cand am ajuns insa pe culmile zidului am avut o senzatie extraordinara, care nu poate fi descrisa, insa in orice directie m-as fi uitat as fi vazut ceva din zid cat poate de departe.

   Acum insa l-as include pe lista "Must See" si as repeta experienta.

   Felicitari, votat cu mare drag.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- glcitizen
[23.04.18 08:54:45]
» mesaj pers

   @mishu:

   Multumesc Mishule si ma bucur sa stiu ca, de acolo unde esti, ai timp de articolele mele.

   Experienta Zidului devine in timp, o mare realizare personala.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[4] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2010] O ceremonie a morții în apropiere de Marele Zid.  -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 17.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av945573">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv945573"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=945573">Şterge vot</a></div><span id="v9945573" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(945573)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f945573Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e945573MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2010] O ceremonie a morții în apropiere de Marele Zid.
foto glcitizen [17.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2010] Drumul spre infinit sau Marele Zid Chinezesc.  -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 17.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av945574">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv945574"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=945574">Şterge vot</a></div><span id="v9945574" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(945574)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f945574Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e945574MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2010] Drumul spre infinit sau Marele Zid Chinezesc.
foto glcitizen [17.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2010] O parte din Odiseea urcușului meu spre cer.  -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 17.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av945575">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv945575"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=945575">Şterge vot</a></div><span id="v9945575" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(945575)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f945575Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e945575MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2010] O parte din Odiseea urcușului meu spre cer.
foto glcitizen [17.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2010] Plecând de la Orașul Interzis.  -- foto by <b>glcitizen</b> [uploaded 17.02.18] - <span class="allrVotedi" id="av945576">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv945576"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=945576">Şterge vot</a></div><span id="v9945576" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(945576)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f945576Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes"  id="e945576MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2010] Plecând de la Orașul Interzis.
foto glcitizen [17.02.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[4] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.0932419300079 sec