GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La pas prin Praga – Turnul cu Ceas, muzee inedite si altele
Daca stai o saptamana in Praga si poate daca nu esti chiar pentru prima data, in mod sigur reusesti sa vezi multe obiective turistice si locuri interesante. Fiind pentru prima data in acest oras de aur, m-am multumit cu vizitarea celor mai importante obiective, lasand pe « altadata » vizitarea altora mai putin relevante pentru Praga insasi, dar totusi, nu m-am putut abtine sa nu trec pragul unor muzee inedite (al caror cost se ridica la cca 150-250 de coroane de persoana), vizitandu-le sau doar multumindu-ma cu ceea ce reuseau sa te intrige atunci cand te mana curiozitatea sa pasesti in ele.
Mai intai am dorit sa vizitam Muzeul National, aflat intr-o cladire realizata in stil neo-renascentist, cu doua secole in urma, ce se gaseste in primul capat al Pietii Wenceslas, care se intinde ca o strada comerciala plina de magazine, hoteluri si restaurante, afland ca de aici a vorbit Vaclav Havel multimii, in 1989, cu ocazia „Revolutiei de Catifea”, ce cuprinde o intreaga colectie de mineralogie, zoologie, antropologie si petrologie si care se afla in apropiere de statia de metrou Muzeum, unde exista o parcare generoasa, in caz ca veniti cu masina din alta parte, de unde o poti lua pietonal spre centrul vechi al orasului si in fata caruia se afla un complex statuar cu o fantana arteziana.
Muzeul este deschis in fiecare zi (luni si marti intre 10.00 si 18.00, miercuri intre 9.00 si 18.00, joi-duminica intre orele 10.00 si 20.00, prima marti a lunii fiind inchis).
Scarile de marmura si covorul rosu cu care ne-a intampinat muzeul nu ne-a incantat la fel ca muzeele din Viena gazduite in cladiri asemanatoare.
Cum o vizita pe indelete aici insemna o jumatate de zi si fiind in minoritate, am decis sa mergem pe jos in centrul Pragai spre Castel (Hradcany) si sa ne clatim ochii cu magazinele « de firma » intalnite in cale, gen Yves Rocher, sa tragem cu ochiul la restaurantele scumpe sau sa cautam o cazare convenabila, avand la alegere Hotel Ramada, Grand Hotel Europa si altele.
Dupa ce am dat o raita scurta pe la Kenvelo si ne-am uitat la un magazin de marionete cu papusele balerine si vrajitoare care costau cca 350 de coroane (cam 50 de ron) si care nu ne-a mai tentat, avand in vedere ca fata noastra cea mare isi cumparase anul trecut cand a vizitat Praga, ne-am oprit sa mancam la un restaurant bunicel, respectiv la Havelska Koruna, despre care am scris click aici, insa exista foarte multe restaurante unde se poate lua masa (de ex. Atrium Garden sau Plzensky - unde am fost intampinati de covrigei la masa si alune, pe care evident le plateai daca te atingeai de ele, la sfarsitul consumatiei, servirea fiind foarte prompta. Acest restaurant este unul micut, dar cochet, pictat in interior, cat si in exterior.). In alta zi am mancat la restaurantul chinezesc Smaragdova Zahrada (Gradina de smarald), despre care am scris click aici, dar nu va recomand.
In orice caz, puteti manca mai la tot pasul carnaciori gustosi de la chioscuri pentru a va astampara foamea si care nu sunt scumpi.
Dupa o masa copioasa, asa cum poti manca atat la cehi, cati si la austrieci sau nemti (insa mai ieftin!), stiut fiind ca mancarea lor este destul de consistenta, iar portile sunt imense, greu de digerat de o singura persoana, am purces spre Turnul cu Ceas, unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Praga si care se afla in Piata Vechiului Oras - Staromestské námestí, unde se poate ajunge si cu metroul sau tramvaiul pana in statia cu acelasi nume (piata ce poate fi admirata chiar din turn si pentru care se achita o taxa de 50 de coroane ca sa puteti urca, insa numai pana la orele 18.00).
La fiecare ora se strange o multime impresionanta in fata turnului, pe care cu greu o poti depasi, care doreste sa urmareasca intreaga procesiune de trecerea a apostolilor prin fata ochilor. Si asta pentru ca din ora in ora se deschide o mica usa deasupra ceasului astronomic al turnului prin care iese Isus urmat de cei 12 apostoli in bataia de clopot a ceasului (tras de un schelet...), turnul avand un cadran principal, cel superior marcand ora centrala europeana si pe cea veche, dar si fazele lunii si soarelui, precum si miscarea astrelor, sarbatorile vechi si echinoctiile, iar pe laterala are un ceas obisnuit care arata ora si are si patru turnulete in varf si in etajul superior are alte patru ceasuri pe fiecare parte.
Sub ceasul astronomic, se afla 12 medalioane cu cele 12 zodii, care insa au fost adaugate mai tarziu decat constructia ceasului in sine, care dateaza din secolul al XV-lea, iar turnul din secolul al XIV-lea.
Deasupra ceasului astronomic se afla o acvila, iar in dreapta turnului se afla un castel si alte insemne, un leu si alte simboluri.
Un spectacol fantastic realizat la implinirea a 600 de ani de la constructia ceasului astronomic puteti urmari click aici
Suveniruri cu ceasul astronomic pot fi cumparate de peste tot si sunt executate din lemn, extrem de frumos, costul acestora fiind destul de ridicat, respectiv circa 350-450 de coroane cele mari.
Vizavi de metroul praghez, trebuie sa stiti ca va puteti cumpara bilet de la automatele existente, in functie de cate statii doriti sa mergeti. Noi am ales de fiecare data tichetul de 18 coroane, care ne dadea dreptul sa mergem pret de o jumatate de ora cu metroul, respectiv 5 statii, asta pentru ca se lua in calcul si timpul de acces si de asteptare. Asa ca nu trebuie sa stati de vorba odata ce ati intrat la metrou dupa ce ati pontat cartela pe care se vede clar ziua si ora, deoarece va expira timpul si la un control puteti plati amenda. Noi am fost controlati o data, prin urmare, cehii sunt vigilenti si cred ca sunt si cu ochii dupa turisti, care pot fi observati cu harta in mana, cel putin noi plimbam in permanenta harta de la unul la altul...
Din piata care reprezinta inima vechiului oras si sufletul multor evenimente de mare amploare, inclusiv politice, se mai poate vedea si Biserica Fecioarei Maria din Tyn, ce se ridica semet peste toate acoperisurile caselor de aici, precum si Biserica Sf. Nicolae, care sunt deoseebit de frumoase.
Unul dintre muzeele vizitate a fost Muzeul Sexului. Aici deja nu stii cum sa reactionezi, sunt tot felul de exponate si incercam sa ne dumirim ce reprezinta fiecare si cum se folosesc, unele dintre ele avand imagini ajutatoare sub forma de grafica inramata si cu explicatii corespunzatoare, insa din ratiuni lesne de inteles nu am sa detaliez aici...
Unele dintre exponatele vazute au fost niste catalige de prostituata venetiana, altele nu le pot numi si nici atasa fotografii, asa incat ramane sa le descoperiti singuri!
Un alt muzeu care mi-a atras atentia a fost Muzeul Instrumentelor Medievale de Tortura, situat pe str. Kiovnick 1/94, in centrul vechi, chiar intre Podul Carol si Mala Strana si care poate fi vizitat intre orele 10-22.
Inca de la intrare muzeul are « darul » de a te ingrozi, numele acestuia fiind scris cu « sange ». In interior esti intampinat de un craniu imens si de o stafie care te invita inauntru.
De fapt, intrarea este un magazin de stafii, schelete, vrajitoare si cranii pe care chiar le poti cumpara. Pana si lustra si tablourile expuse sunt formate din cranii, ceea ce a mai ramas din nefericitii torturati!
Numai cand auzim cuvantul « tortura » ni se face parul maciuca... Tortura, o suferinta fizica sau morala dusa la extrem, aceasta oroare care in trecut a ingrozit atat oamenii simpli, cat si pe cei importanti prin metodele folosite, care mai de care mai ingenioase, isi gaseste in Praga o modalitate de expunere cu ajutorul instrumenteleor medievale de tortura prezente aici.
Poate ca unii dintre noi nu stim cum arata acestea, insa eu am recunoscut imediat « jugul », in care se prindeau mainile, picioarele si gatul condamnatilor, deoarece vazusem unul asemanator la Cetatea Rasnov de la noi, care expune si ea cateva asemnea instrumente.
In Praga sunt expuse peste 60 de instrumente medievale de tortura din toata Europa, unele dintre ele fiind chiar insotite de instructiuni de utilizare!
In lume mai exista si alte muzee ale Torturii, de exemplu in Roma, Sankt Petesbourg sau Amsterdam, ori Viena, pe care nu am reusit sa il vad in acest an, din lipsa de timp, preferand niste muzee mai « grele ». Despre un alt muzeu al torturii din Italia, a vorbit @diaura click aici
Un alt muzeu in care am intrat a fost Muzeul Figurilor de Ceara. Cred ca acest muzeu poate fi cu usurinta omis, noi ne-am multumit doar sa privim exponatele din vitrina si din intrarea in muzeu, acesta detinand 75 de figuri din ceara reprezentand cateva nume cunocute, cum ar fi: Kafka, Mick Jagger, Arnold Swarteneger, Michael Jackson ori Tina Turner, deoarece ni s-au parut grosolan executate, preferand sa dam banii mai bine pe o incursiune in lumea ciocolatei, vizitand Muzeul de Ciocolata, despre care am povestit click aici.
Daca insa va bate rau curiozitatea, puteti sa ajungeti la acest muzeu cu ajutorul metroului, pana la statia Mustek, acesta fiind in capatul strazii Vaclavska.
Noi am savurat delicioasele produse din ciocolata care se vindeau in magazinul muzeului si ne-am indulcit privirile cu produsele executate cu adevarata maiestrie.
Muzeul Papusilor, aflat in perimetrul Castelului din Praga, pe str. Jirska nr. 6, ce a fost casa a regilor si printilor timp de mai bine de 1000 de ani, dupa Catedrala Sf. Vitus, unde este inhumat Vaclav - Regele Sfant al Boemiei, cea mai mare biserica din Praga, pe care am gasit-o mult mai frumoasa decat Catedrala Sf. Stefan din Viena si pe care nu am reusit sa o surprind in totalitatea datorita maretiei sale, pentru ca nu mi-a permis spatiul ingust, aceasta fiind situata chiar in inima Castelului, expune papusi de lemn si din alte materiale, mobila si casute de papusi, vesela si hainute, devenind un paradis al papusilor pentru copiii, iar pentru fetite exista o zona dedicata special papusii Barbie (cateva fotografii sugestive puteti vedea click aici).
Muzeul este, de fapt, unul al jucariilor in care putem afla evolutia si dezvoltarea acestora in timp, asa ca in mod sigur va reprezenta un deliciu pentru copii...
Ca sa ajungem la Muzeul Papusilor, am trecut Podul Carol, vechi de mai bine de 600 de ani si lung de jumatate de kilometru, traficat de mii de turisti zilnic. Legenda povesteste ca mortarul folosit la construirea podului a fost amestecat cu oua. Insa cand s-au cerut mii de oua pentru realizarea acestui amestec, satenii au adus mai intai oua... fierte, gandindu-se ca se vor strica cele crude! Cel putin aceasta poveste am auzit-o eu spusa de un prieten stabilit in Cehia.
Podul este infrumusetat de 36 de statui, replici moderne ale celor vechi, ce sunt expuse acum intr-unul din muzeele cehesti, nu mai retin insa in care (posibil la Muzeul National, la parterul acestuia), iar intre statuia Sf. Ioan Botezatorul si a Sf. Norbert (piloanele 6 si 7) exista un loc marcat cu o cruce dubla, aratand locul in care sfantul ocrotitor al padurilor s-a aruncat de pe pod in raul Vltava. Multa lume atingea crucea si isi punea o dorinta aici, care se spune ca se indeplineste, ceea ce am facut si noi...
Si cate si mai cate nu au vazut ochii nostri, chiar si un monument din cheite si atatea altele surprinse in sute de fotografii...
Eu sper ca v-am oferit, insa, cateva variante de a petrece macar o zi in acest oras superb, care nu este nici scump, daca ai suficienta rabdare sa discerni ce sa vizitezi, de unde sa cumperi si unde sa mananci, sperand ca v-am ajutat cu experienta mea de turist in Praga sa faceti alegerea care vi se potriveste, iar acum, in pragul sarbatorilor de iarna, poate cine stie, veti ajunge sa petreceti un Craciun minunat in Praga!
Va urez cu mult drag un an nou imbelsugat, plin de bucurii si de realizari si, mai ales, plin de calatorii si va multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi randurile scrise de mine despre locurile prin care m-au purtat pasii, unele dintre ele datorita voua!
La multi ani tuturor!
Trimis de magdalena in 16.12.10 15:09:19
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webm, te rog, as dori acest videoclip sa tina de cald pana voi putea sa incarc fotografiile (rog atentie maxima la validarea unora): http://www.youtube.com/watch? v=GKYJCm0mPZk&feature=related
Multumesc!
@ magdalena, dupa cum sti am pierdut puterea de a aprecia stradania ta!
Mi-ai trezit oarece curiozitati, dar tac... suntem in postul craciunului...
Prostituata venetiana, era una simpla sau era curtezana? !
Programul spune ca am votat de prea multe ori!
foarte frumos; am fost in Praga de curand, nu stiam de unele obiective, insa am citit cu placere despre ele in review-ul tau
bine ca am putut sa votez
Ma bucur din suflet ca pot acorda eu primul vot acestui frumos reviewe al tau care este foarte punctual. Cred ca din muzeul torturilor au mai disparut ceva instrumente care mai sunt folosite uneori si astazi si pe care le mai regasesti chiar si aici pe site. glumesc. La Multi Ani tuturor.
ps. se pare ca anul acesta ti-am acordat un numar de voturi si nu mai pot vota. imi pare rau chiar merita votat acest review.
M-ai omorat cu review-ul acesta despre Praga. Aceasta capitala magica ma atrage inexplicabil si poate o calc in primavara urmatoare. Muzeul Torturii... suna ca dracu, dar trebuie sa vedem ororile trecutului pentru a ne bucura de viata in prezent. Un review superb draga magda... ; evident vot (dar stai sa vad daca ma lasa programul) . ...SI ....M-A LASAT.
@Magdalena
Foarte interesant!
Praga si Bratislava sunt urmatoarele mele destinatii la care visez pentru in primavara.Sper sa am noroc si reviews-urile tale sa-mi fie de ajutor,ca cele de Viena,pentru care iti multumesc inca o data.Din pacate nici eu nu mai pot acorda un vot acestui review,dar pot in schimb sa te felicit pentru munca depusa.
@raduu 1972,
Crezi ca @magdalena '' a sustras'' instrumentele de tortura din ,,Muzeu Instrumentelor medievale de tortura ''si ne tortureaza pe noi, facandu-ne in ciuda ca nu am fost acolo?
Sau,ce-ai vrut sa spui,glumetuleee?
Un review excelent, un ghid al muzeelor pentru Praga! Foarte multe informatii utile! Felicitari!
@georgiana, Evident ca ma refeream la magdalena, are ea un fel placut de a ne tortura.
si eu visez la o excursie la Praga sper ca sa vina si momentul efectuarii ei in viitorul apropiat! ma vor ajuta mai mult ca sigur multe dintre review-urile scrise de tine @magdalena review-uri cu informatii extrem de utile! multumesc frumos printr-un vot pe deplin meritat!
Ca de obicei un review interesant, care imi va fi de folos in viitorul apropiat.
Felicitari.
Felicitari pentru descrierea acestor obiective turistice. De la Muzeul Papusilor cred nu mi-as mai fi convins fata sa plece...
Ma bucur ca ti-am dat eu votul cel mare !
Felicitari, dar mie nu-mi plac decat torturile... cu ciocolata si cu frisca!
@magadalena, esti un adevarat ghid si nu pot decat sa te felicit...
Vai, vai, @magdalena, atat de frumos si detaliat ai povestit incat nu mai ramane mare lucru de spus despre Praga. Tocmai cand ma gandeam sa scriu si eu un review pe aceeasi tema! Dar o sa las asta pe mai incolo!
Felicitarile mele si un vot maxim!
@mirelutza, ar fi pacat sa nu ajungi in Praga! Pe mine m-a fermecat mai mult decat Viena...
@georgiana, ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor si sper ca si impresiile de fata sa iti foloseasca si daca ai nevoie de amanunte, cu mare placere! Cat priveste torturile, intr-adevar, asa cum sugera @dorgo, cele dulci sunt delicioase! In general, imi torturez familia cu plimbarile pe care vreau sa le fac, ei fiind mai statici, daca ar fi dupa ei, ar sta la umbra intr-un hamac pe undeva...
Sunt sperante, insa, ca cea mica sa imi calce pe urme...
@luciaoradea, nici pe departe nu am spus tot ce era de spus, dar atunci ar fi trebuit sa fie o impresie lunga cat o zi de post... Sau sa detaliez despre fiecare in parte.
Am sa fac insa acest lucru despre Castelul din Praga, ce merita o atentie aparte, cat si despre Catedrala Sf. Vitus.
Pentru aceste obiective si pentru celelalte care sunt incluse in biletul pentru turul Castelului, trebuie sa iti rezervi doua zile, iar biletul este valabil in acest sens. Acesta se arata la fiecare obiectiv si este perforat la intrare.
Ar trebui sa stam in praga macar o saptamana pentru a vizita pe indelete cate doua-trei obiective turistice, pentru a savura cel putin doua mese in restaurantele pragheze si mai ales pentru a hoinari prin magazine. Merita!
Multumesc tuturor pentru aprecieri!
Felicitari pentru descrierea facuta, un review foarte interesant, un vot mare...
Ma bucur ca am putut vota un review atat de interesant si bine documentat! Felicitari!
Foarte cuprinzatoare prezentare, frumos scrisa si foarte utila mie care visez la Praga, chiar si numai pentru 3-4 zile daca nu pentru o saptamana intreaga asa cum ai avut tu norocul.
Muzeul ciocolatei imi face cu ochiul, ca sa zic asa! Trebuie vizitat!
Felicitari pentru review! Stiu cata munca presupune scrierea unui astfel de review atat de lung.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2016 Tur virtual [Centrul de vizitare] Staropramen — scris în 06.01.17 de Gabriela TM din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2016 O experienta interesanta parca rupta din copilarie - Muzeul Comunismului din Praga — scris în 06.01.17 de Gabriela TM din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Dec.2016 Un rasfat un pic cam scump: Muzeul de ciocolata din Praga — scris în 06.01.17 de Gabriela TM din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Muzeul Figurilor de Ceară din Praga — scris în 10.01.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Muzeul Apple din Praga — scris în 14.11.17 de Klaudyia din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Prin Praga, spre Muzeul Național al Tehnicii — scris în 24.12.15 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Cheiul si Muzeul Bedrich Smetana - Praga — scris în 20.08.13 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ