GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am dat prima data cu nasul si papilele gustative peste produse din 'bucataria vecinilor' chiar in Bucuresti, cand am cunoscut-o pe "actuala" cum imi place sa-i mai zic, in gluma, din cand in cand. Traita cativa ani la ei, evident le-a furat si cateva retete, cu care mai apoi mi s-a 'recomandat'... (nu va temeti, nu-s secrete, ba chiar o sa va dezvalui chiar azi una dintre ele. rabdare! )
Apoi, cand am fost acolo (de doua ori doar, pana acum, daca nu socotesc si tranzitarea spre Grecia si retur) am mai "testat" inca niste feluri de mancare traditionale. Despre toate aceste voi incerca sa spun cateva vorbe in randurile care urmeaza:
Bucataria bulgareasca are si ea, ca si a noastra, traditii stravechi si chiar unele radacini comune; au mers insa fiecare pe 'calea' ei, determinata in special de amplasarea geografica (deci de influentele vecine si de ingredientele autohtone folosite) dar si de istorie si politica. In special dominatia otomana a lasat urme: preparate precum sarmalele, musacaua, baclavaua sau cataiful fiind doar cateva exemple mai "de vaza".
Hai sa incerc s-o iau cu inceputul:
* salate: aici e unul dintre punctele lor tari, e inceputul mesei si in mod normal nu trebuie sarit. Decat daca nu sunteti la regim (caz in care va sfatuiesc sa inchideti browser-ul si sa beti un pahar de apa cu lamaie! ) Exponenti de vaza sunt: Shopska [Шопска салата] (adica 'sofiota'; din castraveti, rosii, ardei copti sau proaspeti, ceapa, telemea, asezonata cu ulei, sare, patrunjel, piper) / Ovcearska [Овчарска салата] (adica 'ciobaneasca'; din castraveti, rosii, ceapa, frunze de patrunjel, ardei copti sau proaspeti, sunca, oua fierte, cascaval, telemea peste care se toarna ulei si se sareaza dupa gust) / Snejanka (adica "Alba-ca-Zapada"; un fel de tzatziki bulgaresc, se prepara din iaurt gros si gras, castraveti taiati cubulete mici, usturoi, marar, sare, ulei de masline).
* urmeaza supele si ciorbele. Mie personal nu imi plac ale lor in mod deosebit, in special pentru ca nu sunt deloc fan al ciorbei de burta - shkembe ciorba [Шкембе чорба] singura pe care o lauda conationalii nostri. Ar mai fi inca o specialitate locala care se serveste rece (excelenta vara! ) - supa tarator [Таратор] facuta din castraveti rasi si iaurt subtire (gen lapte acru), chimen, usturoi si ulei. Comestibile mai sunt supa de rosii si cea de pui [Пилешка супа], dar sa nu va asteptati sa aibe acelasi gust ca acasa!
* e randul mancarurilor gatite; aici lista e extraordinar de lunga, pe ea fiiind musacaua, ghiveciul pe care le stim si noi, dar care au cu totul alt gust. De ce? simplu: pentru ca una dintre caracteristicile bucatariei bulgare este fierberea la foc mic, timp indelungat a (aproape) oricarei mancari! Vin la rand preparatele in "ghiuvece" [гювече] - kavarma si sirene po shopski [Каварма, Сирене по Шопски] (prima facuta din carne de porc sau pui, ceapa, ardei, usturoi, iar cea de-a doua e una dintre 'my all time favourites': felii de branza si cascaval impreuna cu bucati de rosii si ardei cruzi si copti, unt, puse impreuna intr-un ghivecel din asta si coapte binisor la cuptor pana se face branzica moale ca mierea si apoi se toarna deasupra un ou crud si se mai lasa o secunda-doua pana se leaga. sa va lasati copiii acasa, ca sa nu trebuiasca sa-i bateti sa nu va manance portia!!! ). Sa va mai spun de ciushki biurek [Чушки бюрек]? Sigur ca da! Azi sunt sadic!!! sunt ardei copti, umpluti cu o crema din branza framantata cu ou si patrunjel -MULT! - tocat, tavaliti bine prin ou batut cu faina si apoi prin pesmet si prajiti in tigaie. (vezi foto! ) Din aceeasi categorie: ardeii umpluti [Пълнени чушки], dar tot asa: nu va steptati la acelasi gust ca la ai nostri!
* minuturi/gratare - micii lor, asa numitii kebabce [Кебапче], idem > departe rau daca va asteptati sa simtiti gustul de MIC! frigaruile shishce [Шишчета] cam micute, musai sa luati cate o pereche la portie! sunt delicioase si pe gustul oricui. O combinatie interesanta a acestora (si inca vreo 2-3 produse) fripte la gratar e un mixed grill specific [Мешана скара].
* pestele... hmmm... din asta n-am prea fost curios sa mananc la ei, sincer eu gasesc preparatele tipice italienesti ori grecesti net superioare multora din zona noastra (si nu numai! ), asa ca aici ii las pe cei care au facut teste sa aduca informatii utile;
* patiserie: daaaa!!! Banita [Баница] e pe masa noastra cam in fiecare luna, daca nu mai des. E o "placinta" cu branza cu totul deosebita, facuta dintr-o 'sfoara' de foietaj rasucit cu branza, bobinat intr-o spirala si copt pe o tava in cuptor. (se gaseste si la supermarket; alegeti produsele "made in BG", restul nu sunt decat copii palide) ! Biurek [Бюрек] - pateuri cu branza, specifice zonelor cu multi turci. Tikvenik este o varianta de banita cu dovleac, foarte buna si asta daca va place dovleacul. Stiati ca au si 'pogace' [Погача]? :)
* dulciuri - am mai spus mai sus > asemanatoare celor turcesti: cataifuri, baclavale, sarailii, clatite [Мекица], gogosi... Cozonac! evident... pe gustul lor! Inghetata este undeva intre buna si foarte buna, depinde de bafta si de cofetar. Feriti-va de torturi si prajituri cu crema! Arata de nota 11, intr-adevar, dar va dezamagesc cu siguranta!
Aaaaa... cam atat... sper ca ati salivat destul! io unu' ma duc sa beau o cafea, sa-mi tina pana ajung acasa!
De baut, la inceput merge o rachie (tuica sau tescovina), mastica sau 'menta'; apoi un pahar de vin sau o bere. Eu am ales Kamenitza, dar mai au si alte soiuri. In acest domeniu va las libertate deplina! (eu neavand aproape nicio 'calificare' in acest sens)
Trimis de Dragoș_MD in 11.02.10 15:14:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Balcic, Sveti Vlas, Burgas...
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
19 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mda... , salatele sunt bune, unele le poti folosi pe post de fel de mancare si sa nu mai iei altceva... Si asta pentru ca si portiile sunt destul de mari. Adica daca vrei sa mananci un gratar si iti iei si salata, e suficient. Nu mai trebuie sa iei garnitura sau supa.
La supe, de acord, sunt tare proaste, cea de ciuperci e buna daca nu e prea sarata si cea de pui daca nu e de "la pachet"... Cea de fasole a fost ok si cea de porc.
Mancarurile gatite sunt super ok si imi place ca fac multe legume la gratar, la noi nu prea gasesti, ei pun tot ce se poate, dovlecei, vinete, ardei, rosii, etc.
Dulciurile sunt super, ca si placintele, ne putem face "plinul" si de la Metro din Ruse...
In Bulgaria am mancat cel mai bun iaurt , mai bun decat orice soi din Turcia sau Grecia ! Se serveste simplu sau cu dulceata de fructe de padure , zmeura sau mure !
se spune ca ei l-ar fi inventat! (exista chiar un bacil 'iaurtifer' a carui denumire chiar specifica aceasta origine: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus !)
am mai adus cateva poze, asa... de pofta! dar ma simt oarecum discriminat; in timp ce ceilalti care au descris ce mananca alte popoare din tarile cele mai vizitate de catre noi au o "sectiune" aparte, mehanaua mea este izolata intr-un satuc la malul marii...
Am fost turista la 2 sarbatori de paste in Bulgaria si pot spune ca si acest popor este unul gurmand si ca in multe ne asemanam; atat la “calicie” (a se intelege aici, pofta cu care mancam) cat si la multe mancaruri. Si, de ce nu? Si la portiile foarte generoase pe care le punem si noi si bulgarii (dar si grecii) in farfurii…
Pot spune ca m-am "rasfatat” la bulgari cu: salate de toate neamurile si de toate felurile (ce-ai scris tu, Dragos, bravos), cu cozonacul de Paste, numit kozunak bulgaresc; sau banitsa, placinta lor traditionala fiind cred eu, cum este in traditia noastra cozonacul, mi-a placut enorm placinta lor cu branza (si eu si fii-mea suntem mari “placintarese”) dar facuta dintr-un amestec de branza de oaie cu lapte. Mama, ce bune sunt, mai ales cand ti le aduce pe masa fierbinti si aburinde…
Si bulgarii, datorita pozitiei lor geografice si a unei istorii la fel de tumultoase ca si a noastra, a “imprumutat” vrand-nevrand , influente de la slavi, greci si turci, dar bine le-a fost in final, ca au o bucatarie foarte variata, bazata foarte mult pe legume si fructe, pe care le combina cu carnea de pui, porc sau vitel. Ca si la bucataria noastra romaneasca, si bucataria bulgareasca foloseste foarte mult ca mirodenii principale usturoiul si ceapa, cam orice mancare fiind insotita de acestea. Si cine ia o masa la bulgari, intelege ce scriem noi pe-aici…In fine, sunt multe, dar…incercati-le pe toate pe…papilele vostre gustative…veti avea doar de castigat...
Felicitari, Dragos si bine ai venit in "CBP" (sau pe lung: Club Bucataria Popoarelor) (smile, nu stiu unde sunt emoticoanele...)
Ah, si pun pe masa...bulgareasca meniul imbogatit cu 400 nu de leva,a ci de stii tu...
Ei, si cu "bacsisul" meu bogat, uite ca facusi superbonusul! Sa traiasca Dragos cu-a lui ceata de bulgaroi cu fruntea lata... (sau cu ceafa...)
Imi lasa gura apa de bunatatile"tarii vecine si prietene"! Nu mai am mult si de Paste mai trag o fuga, si as vrea anul asta sa testez ceva si din afara all-inclusive-ului; poate o vizita prin Varna-sa caut ceva impresii pe site, poate gasesc indrumari pentru un restaurant traditional pe acolo! Blagodarnoski!!! (scuze daca am gresit! ) si... aplauze... fara numar... !
Dragos si din partea mea ai un vot maxim ! O rugaminte: spune-ne te rog niste preturi pentru meniurile care se pot servi la terase, in august urmeaza sa merg si eu la Albena si ma intereseaza. Multumesc.
@Andc, sincer nu stiu ce preturi or mai fi acum (sau in august) pe la terasele lor, dar am observat la ultimele vizite la localurile lor (vezi reviewurile mele din Rogachevo, Zlatni Piasaci si Ruse) ca te poti satura cam cu 15 BGN (daca nu bei multe beri sau sucuri si nu mananci pitta). la nevoie, te poti decurca si cu mai putin de 10BGN, la buget de criza, dar atunci pleci cumva 'neimplinit'.
oricum, peste 20 deja e ospat cu chestii speciale!
pofta buna!
@dragos
acum am descoperit postul asta... m-ai facut sa inghit in sec cit am citit, parca si incepuse sa miroasa a meshina scara p-aici
pe vremea mea, snejanka o faceam cu sirene crem, asa se numea la ei o brinza a carei paaaalida copie ar fi almette, dar palida rau si cu iaurt de oaie.
se pare ca iaurt de oaie cum au ei nu gasesi niciunde in balcani, sau romania. povestea (spusa de un general comandant al trupelor lor de constructii) spune ca s-a incercat trecerea peste granita (unde altundeva decit in Romania, desigur...) a unei culturi din bacteria asta. Nu s-a putut reproduce in Romania iaurtul la calitatea celui bulgaresc.
Am descoperit inainte de 2000 un magazin arabesc unde am gasit labneh cu care am putut sa refac reteta de snejanka... cred ca o sa fac un drum pina in 1 mai, daca o mai fi magazinul respectiv
cit despre sirene po shopski... imi lasa gura apa, dar nu am reusit sa recreez reteta sa fie identica cu cea bulgareasca. spre deosebire de ce ingrediente ai specificat tu, cea pe care o mincam noi nu continea cascaval, in schimb continea vinete prajite.
in sfirsit vad si eu pe cineva care face distinctia intre shopska si ovcearska... la restaurantele pe la care am fost in Romania uneori am mincat ovcearska servita ca fiind shopska.
cita dreptate ai cu prajiturile/torturile... nashpa rau nici ciocolata lor nu era misto. aveau in schimb niste napolitane meseriase trakia
musacaua de vinete este iar o mincare pe care ei o prefera celei cu cartofi.
super review bravos
mersi, mersi...
pentru sirene po şopski, dar şi pentru kavarma, dacă nu ai "ghiuvecele" despre care am arătat în articol, degeaba încerci, n-o să iasă în veci ca la ei!
napolitane super bune mai sunt şi "morene" (морене). miam-miam!!!
PS mi-am adus aminte: astă vară, la restaurantul cu specific bulgăresc de la hotelul Grifid Arabela din Nisipurile de Aur, am mâncat un "pui la cărămidă" (în fapt, un vas de pământ ars, asemănător unei ţigle, mai curbat puţin - imaginaţi-vă mai bine o conservă tăiată pe verticală, făcută din argilă arsă). Excelent!
@MCM: eram la o masă a terasei restaurantului de la Motelul Rai, pe valea Strumei, la întoarcerea din Grecia.
Da' de ce?
@Dragos: merg de 1 mai la Veliko Tarnovo și-mi făceam lecțiile. Rew tău cu mâncarea tradițională este cel mai bun din tot ce am găsit pe net. Merci ????
Ceva tips-uri?
@MCM: tips-uri dai tu acolo pentru serviciu...
La V. T. am mâncat foarte bine la Ego (dar asta acum mulți ani deja); Ștastliveța (Щастлевица) e chiar alături, la fel de renumit. Sper să-și fi păstrat calitatea mâncării.
Evident, recomand chestiile locale; pentru pizza, mergi la Napoli! Ai aici un meniu (desert) - să vezi peste ce dai.
Prin partea de sud a țării am descoperit un alt fel de mâncare - poate îl au și acolo: saci (așa se citește) - сач. Dacă o vezi prin vreun meniu, n-o rata!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Bedouin Summer Bar - Stokite, Sevlievo — scris în 20.09.19 de georgel din TURNU MăGURELE [TR] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Popasul Spectrum, Bulgaria, sau “La Steaguri” — scris în 12.07.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Popasul Baykal – popasul din padure — scris în 03.06.19 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Turkish Kebab - optiune perfecta pentru masa si repaus — scris în 19.07.12 de amero din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Bucataria in Bulgaria — scris în 03.09.10 de Andc din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ