ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Dyosgyor - sau cum atrag ungurii turisti

TIPĂREȘTE

Saptamana trecuta am vizitat un oras foarte frumos si relativ apropiat – Miskolc - din tara vecina si prietena Ungaria. O excursie inspirata, dar din care ne-am intors iar cu o multime de frustrari. Si asta pentru ca, desi au trait in aceleasi conditii ca si noi (comunism, crize, guverne esuate si schimbate), desi se afla la cativa pasi de noi, ungurii sunt, totusi, mult mai civilizati, mai intreprinzatori, iar respectul pentru ceea ce-i inconjoara se vede la tot pasul.

N-ai sa auzi, in trafic, claxoane sau injurii, nici n-o sa te depaseasca, cu scrasnet de roti, un sofer nervos. N-ai sa vezi hartii, PET-uri sau mucuri de tigari nici in centrul oraselor, nici in parcuri, dar nici printre blocuri.

Orice urma de istorie, orice ruina, fie ea cat de mica, este exploatata si introdusa in circuitul turistic. Iar despre drumuri - asta deja stiti - toate marile orase sunt legate prin autostrazi moderne, in perfecta stare.

Asa, apropo de un review recent al colegului Dragos click aici despre castele romanesti aflate in ruina, sa va spun cate ceva castelul medieval ce face subiectul postarii.

Acesta este amplasat in Dyosgyor, care cred ca este o suburbie a orasului Miskolc.

Castelul Dyosgyor a fost construit initial in secolul XII, dar - dupa ce a fost distrus de invazia mongola - a fost reconstruit intre sec. XIV si XV. Prin documente scrie ca o lunga perioada a fost resedinta de vara a reginelor poloneze si maghiare.

Istoria completa a castelului, precum si alte multe detalii o gasiti pe site-ul oficial click aici

Castelul in sine a fost aproape in totalitate distrus, in partea centrala este acum doar o “curte” interioara, iar din patru turnuri, unul este distrus pe jumatate. In ultima poza postata vedeti cam cum arata castelul cand era “intreg”.

Asa cum ziceam, au mai ramas oarecum intregi doar trei turnuri care - daca n-ar fi intervenit (din nou) inspiratia ungurilor - le-ai termina de vizitat in cateva minute. Dar, chiar la intrare, te opresti sa privesti de pe pod, tir cu arcul (din goana calului) sustinut de tineri imbracati ca pe vremea regelui Nagy Lajos. Asta pentru aici se organizeaza tot timpul diverse festivaluri, manifestari artistice, concerte, de ex- Zilele Castelului, Festivalul de teatru, Festivalul Sageata de aur, etc. (vezi pozele).

Desi castelul este de fapt o ruina, totul este amenajat perfect pentru vizitarea lui de catre turisti. Scarile sunt refacute, incaperile pavate, sunt balustrade de protectie peste tot, sunt explicatii in maghiara si engleza, etc. Totul pentru a veni turistii si a lasa niste banuti aici.

Revenind la ruinele castelului - putinele incaperi ce-au mai ramas intregi sunt “locuite” de personaje imbracate in straiele vremii, ce ne redau scurte momente de viata din perioada medievala.

Muzeul ce se gaseste in turnul de N-E gazduieste diverse “scene” realizate cu personaje de ceara, inclusiv una ce prezintă ratificarea din 1381 a Tratatului de pace de la Torino. Semnarea acestui tratat de pace a avut loc chiar in acest castel. Totul este reprodus pana in cele mai mici detalii, inclusiv lada cu bani data probabil ca taxa la semnarea tratatului.

Tot aici este si o impresionanta colectie de arme si armuri din epoca de glorie a castelului.

De asemenea, sunt reproduse scene de lupta, asediul cetatii, sau scene de la turniruri de cavaleri medievali,

In turnul de langa intrare, dupa ce urci cateva (multe) siruri de trepte inguste, in spirala (prea obositoare) ajungi in turn de unde se profileaza panorama orasului. Pentru asta, merita tot efortul!

Tot in acest turn, la salile din etajele intermediare sunt prezentate documente, harti, exponate, ce prezinta evolutia castelului de-a lungul timpului, iar la ultimul etaj este camera unei “curtezane” – vezi poza.

Jos, tot in acest turn, este o “monetarie”, unde poti - contra cost - sa iti faci pe loc o moneda cu castelul.

In curtea interioara este amenajata o scena pe care, din cate ne-am dat seama din afisele ramase lipite pe portile castelului, au loc spectacole de opera si balet.

La plecare, daca vrei sa fii sigur ca o dorinta ti se va implini, poti arunca banuti in “fantana dorintelor” ce se afla in curtea castelului.

La iesire, in lateral dreapta (dar tot in cadrul castelului) este o alta expozitie de personaje din ceara care arata sase scene din viata medievala a orasului Dyosgyor (bucuriile vietii, turnir de cavaleri, regele Louis, etc – vezi pozele)

Tariful de intrare este 900 HUF (aprox 14 RON) pt adulti si este deschis zilnic intre 09.00-18.00 (vara) si 10.00-16.00 (iarna).

Langa castel, este un loc de relaxare in natura, asa cum gasesti peste tot in Ungaria (iar inscriptia “Nu calcati iarba! ” nu exita) unde tinerii jucau volei sau stateau, pur si simplu, pe patura si discutau. Sunt si diverse restaurante si pensiuni in apropiere.

Si ca sa respectam “simetria”, ma gandeam cu mare regret la Castelul Corvinilor din Hunedoara, despre care am scris click aici.

Castelul Corvinilor, care este cam de aceeasi “varsta” ca si cel din Miskolc-Diosgyor, s-a pastrat insa mult mai bine. Inainte de Revolutie existau o multime de exponate, mult mai spectaculoase decat cele vazute aici. Acum, insa, aceste exponante s-au “evaporat”, unele au “plecat” la Muzeul din Deva (cica le aveau acestia pe inventar), acum nu a mai ramas aproape nimic de vazut, doar castelul. Acesta este cu adevarat spectaculos, dar este mai tot timpul gol, se animeaza doar o data pe an, cand se organizeaza “Zilele Castelului”.

Ca sa nu mai zic de Castelul Lonyay de langa Satu Mare, despre care am scris click aici

Acesta este la fel de distrus ca si cel din Miskolc, dar este inconjurat de buruieni si nepasare, spre deosebire de cel din prezentul review, care insa este reabilitat, are promovare si tot ceea ce este necesar pentru a fi “asaltat” de turisti, atat unguri cat si multi slovaci, ucrainieni, sau romani.


[fb]
---
Trimis de presario in 03.09.10 12:23:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Budapesta, Debrecen, Gyula, Szeged, Hajduszoboslo, Balaton
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4505 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Dyosgyor - vazut din parcarea gratuita de langa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

creivean
[03.09.10 12:32:28]
»

Am auzit şi eu doar lucruri bune despre MISKOLC. Cam cât ar fi de la noi, de la Oradea?

Gata, am găsit, sunt vreo 176 Km., iar Coordonatele GPS ale castelului sunt : N 48.09836º x E 20.68850º.

presarioAUTOR REVIEW
[03.09.10 12:59:50]
»

Da - cam asa. Se poate merge pe autostrada de la Debrecen, sau pe drumul "vechi".

bessondm
[03.09.10 13:07:33]
»

Sunt perfect de acord cu tot ce ai spus la intro despre maghiari. Ma gandesc insa, ca poate nu ar trebui sa fim asa intrigati de diferentele mari dintre noi si ei, acestea au existat dintotdeauna (sau de foarte mult timp, daca vrei) si inainte de debutul perioadei comuniste. Chiar daca si noi si ei am trecut prin aceasta experienta, timpul nu a reusit sa "arda" decalajul existent la "start", dimpotriva, cred ca noi am reusit sa mai reducem ecartul fata de ei in cei 45 de ani. Nu-i mai putin adevarat ca in ultimii 20 ei au mers din nou mai repede ca noi spre civilizatie, spre normalitate, pana la urma.

Dragoș_MD
[03.09.10 13:16:38]
»

ca să nu mai spun de castelele "descoperite" de mine luna ce tocmai a trecut...

mariana.olaru
[03.09.10 13:39:46]
»

Pentru că sunt o mare iubitoare de castele, în orice grad de conservare s-ar afla ele, review-ul tău mi-a atras imediat atenţia . Iar lectura mi-a dat temeiul să socotesc că nu degeaba m-am oprit aici : am găsit o locaţie foarte atrăgătoare şi uşor de accesat, dacă e să mă refer la distanţă.

Prezentarea castelului şi a felului cum ungurii ştiu să-l pună în valoare, deşi înţeleg că nu e cu nimic mai impozant decât Cetatea Devei,să zicem, este de nota 10!

Dacă pentru organizatorii oficiali ai turismului din România ar putea fi un model de inspiraţie, pentru noi,cititorii şi călătorii obişnuiţi, este cu siguranţă un bun îndemn la drum .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
raly
[03.09.10 14:32:03]
»

Frumos castel,frumos rewiew!Bravo!

magdalena
[03.09.10 15:08:28]
»

Tocmai pregateam si eu niste impresii despre un castel ruinat din Cehia, care se chinuie sa supravietuiasca si in care se incearca din rasputeri sa fie restaurat si totusi este in circuitul turistic si in afara de castelul in sine care este in paragina, nu exista buruieni si fac tot posibilul sa infrumuseteze zona...

Nu exista nepasare, ca la noi...

Felicitari pentru impresii!

biancuta
[03.09.10 15:57:13]
»

Un obiectiv care merita vizitat! Foarte utile informatiile, @presario!

fluturas1*
[03.09.10 16:05:55]
»

Interesantă descrierea, cu toţii ne-am dori să ajungem pe aici, şi pozele sunt destul de atrăgătoare.

pepsi70ro
[03.09.10 16:35:17]
»

N-am ajuns acolo, dar mi-ar place sa-l vizitez, felicitari domnule!

georgiana
[03.09.10 16:48:04]
»

Excelent review!Mai ales introducerea,parca ar fi scrisa cu gandurile mele!

presarioAUTOR REVIEW
[03.09.10 17:46:24]
»

Multumesc mult pt voturi, poate facem un "turnir" la urmatoarea intalnire.

danoradea
[06.09.10 16:53:18]
»

Daca o sa mai scriem multe despre astfel de obiective, din alte tari vecine, care se regasesc si la noi din pli, dar, nu stim, nu putem sau nu vrem sa le punem in valoare, am sa ma imbolnavesc .

Din pacate adevarul este simplu si trist... Felicitari pentru review, am sa-l trec si eu pe lista de must see cand voi mai ajunge in zona.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, biancuta, danoradea, fluturas1*, georgiana, magdalena, presario, raly
Alte impresii din această RUBRICĂO zi in Miskolc:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.7591450214386 sec
    ecranul dvs: 1 x 1