ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Metalurgiei Miskolc-Diosgyor

TIPĂREȘTE

Daca am fost in Miskolc, unde am vizitat Castelul despre care am scris aici era pacat sa nu vedem si Muzeul de Metalurgie Diosgyor.

Muzeul este intr-o cladire cocheta, veche dar restaurata, cu doua etaje, pe o straduta stramta, cam dosita, foarte aproape de zona de agrement Lillafured. Sunt indicatoare insa spre acest muzeu.

Am crezut ca era inchis, dar am vazut, langa sonerie, un anunt in maghiara (nu am inteles ce scria), asa ca am sunat. A venit un domn in varsta, foarte elegant si politicos, care ne-a deschis.

Taxa de vizitare este 500 HUF (aprox 8 RON) de persoana si am urcat, singuri, scarile muzeului. Eram doar noi in muzeu, asa ca am putut imparti impresii, fara grija ca deranjam.

Program de vizitare - marti-duminica intre 09.00-17.00, luni este inchis.

Pentru mine, care mi-am petrecut o parte din viata intr-un oras metalurgic, nu a adus prea multe noutati, mai mult amintiri.

Chiar la intrare era expusa o panoplie cu profile laminate – ma pricep, ca exact una ca asta am avut eu de facut la lucrarea de diploma cand am terminat liceul.

La primul etaj se gaseau expuse o multime de exponate: instrumente folosite in metalurgie, instrumente de masura si control, cum aveam si noi prin liceu (stiti balantele acelea mici, care se foloseau cu niste greutati minuscule pe care le tineau profesorii ca pe niste moaste), sublere, micrometre, un microscop, o alta panoplie cu medalii, insigne, monede, piese turnate, piese forjate, dar si bucati mari de otel cazut pe langa rina, sau chiar luate de pe rina, direct.

Tot aici sunt si diverse scene intruchipate de mici figurine de ghips, cred, care incercau sa redea secvente din procesele de prelucrarea fierului in mai multe epoci, in mai multe zone ale globului - Camerun, India, China, Egipt, etc, dar si istoria metalurgiei in Ungaria.

La etaj, din nou scene, dar din diverse etape ale prelucrarii - incarcarea cuptorului, forjare, turnare, incadrate de portretele turnate in metal, fireste, ale cunoscutilor Siemens si Martin. Mai erau si altii, dar cei doi sunt mai cunoscuti si de aia i-am amintit.

Mai erau manechine, imbracate in costume de protectie de otelari, boghiuri, o sectiune a cuptorului Siemens-Martin, dar spectaculoase mi s-au parut machetele: benzi transportoare, masina cu abur si, preferata mea, trenul cu locomotiva cu aburi, la scara 1:10.

Tot aici gasim si o impresionanta colectie de monezi, insigne si decoratii.

Acest muzeu a fost facut aici, deoarece zona Miskolc-Diosgyor este o zona metalurgica, aici a fost un imens combinat siderurgic (avea peste 15.000 angajati in anii 80' ), care se numea Combinatul Siderurgic Lenin (Lenin Kohaszati Muvek – in maghiara) pe vremea comunistilor.

Istoria prelucrarii fierului pe aceste meleaguri este, insa, mult mai veche, datand din anul 1770, de pe vremea Mariei Tereza, dar – dupa mai bine de doua sute de ani – acum nu mai “functioneaza” nimic, pentru ca totul a fost lichidat in 2009. Detaliile complete le gasiti pe site-ul oficial al Muzeului aici

Revenind la muzeu - daca am scoate influenta ungurilor din acest muzeu - acele scene cu papusi de gips - ar ramane: aparatele de masura, bucatile de metal, machetele, panopliile. Oare fostii metalurgisti de la Resita, Hunedoara, Calan, Galati, n-au vazut toate astea in combinatele noastre?

Combinatul din Calan, singurul din Romania care, pe vremea comunismului, facea fonta cenusie, avea 4 furnale, aglomerator, cocserie. Doar cele doua furnale mari aveau 100 m inaltime si o capacitate de 1000 m. c. Acum nu a mai ramas nimic pe locul vechii platforme siderurgice, pentru ca localnicii - ramasi fara locuri de munca - au demontat si au mutat totul dincolo de strada unde s-au deschis centre de colectare fier vechi. Si mii de piese si aparate de genul celor vazute la Muzeul Metalurgiei Miskolc-Diosgyor au fost vandute la kilogram.

La Hunedoara, langa fosta Siderurgica, chiar a existat candva un Muzeu al Fierului, dar – din pacate - este inchis de aproximativ 7 ani, de cand au venit indienii.

Si noi dam 500 de HUF / persoana ca sa (re) vedem toate astea la unguri.


[fb]
---
Trimis de presario in 06.09.10 12:25:26

VIZUALIZĂRI: 3004 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Metalurgiei Diosgyor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5600 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Alina Morar [06.09.10 12:27:58] »

Foarte interesant e acest loc. Eu, la Miskolc, am fost doar la baile de la Tapolca.

bessondm [06.09.10 12:30:57] »

Daca nu suntem in stare sa facem si noi cate-un muzeu... dam, ce sa facem, 500 HUF. Candva, Iorga spunea, cu referire la istoria noastra - Cine uita nu merita!

georgiana [06.09.10 12:32:47] »

Faine pozele!

Cum ai auzit de acest muzeu?

presario [06.09.10 12:58:38] »

gEorgi - nu am auzit nicaieri despre acest muzeu. In schimb erau foarte multe panouri cu acesta, inclusiv indicatoare.

Multumesc pt voturi.

pepsi70ro [06.09.10 13:40:38] »

Interesant review, ma bucur pentru ca ne-ai povestit despre el, poate vom avea si noi ocazia candva sa-l vizitam, felicitari!

biancuta [06.09.10 15:00:47] »

Interesant! Daca voi reusi sa ajung la castel cu siguranta voi trece si pe aici. Poate se vor gandi sa faca ceva si la Hunedoara, cine stie? Doar sa mai poata recupera niste piese!

danoradea [06.09.10 16:42:34] »

Un alt exemplu de ce pot face altii si ce nu vom putea face noi niciodata, din pacate. Excelent review-ul, felicitari si un vot.

Apropo, mi-a placut la nebunie macheta trenului.

creivean [06.09.10 17:00:45] »

Un review excelent, în care am mai aflat câte ceva despre autor Felicitările mele şi un bine meritat SB.

magdalena [07.09.10 11:25:14] »

Un muzeu iesit din aria muzeistica as putea spune! Interesant!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, bessondm, biancuta, danoradea, georgiana, magdalena, presario
Alte impresii din această RUBRICĂO zi in Miskolc:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05492901802063 sec
    ecranul dvs: 1 x 1