GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Szepmuveszeti Muzeum - Muzeul de Arte Frumoase - cultura la ea acasa
Muzeul de Arte Frumoase din Budapesta reprezinta o piatra de hotar, o referinta in ceea ce priveste cultura maghiara si interesul acordat de autoritati si de publicul larg acestui domeniu in Ungaria. Este inca o dovada care adevereste faptul ca nu se inseala cel ce spune ca degeaba suntem vecini pe harta daca in realitatea suntem la ani lumina.
Inca de la intrare te cotropeste un sentiment de liniste, o atmosfera calda si familiala, si cu toate ca eram inghetati de frig dupa ce ne-a prins o furtuna in gradina zoologica, ne-am incalzit repede asa ca hainele mai groase ni le-am lasat la garderoba muzeului. Garderoba este inclusa in pretul biletului si este indicat s-o folosesti, mai ales daca vremea este rece si ai haine groase. Se plateste extra doar permisul pentru camera foto sau video si eventual daca sunt expozitzii temporare.
Un domn extreme de amabil care parea a fi responsabil cu securitatea hotelului, un fel de sef peste oamenii de ordine, ne-a vazut ca suntem romani, si a inceput sa schimbe cu noi cateva cuvinte in romana. Ne spunea ca la revolutia din ’89 a facut parte din una dintre echipele care au livrat ajutoare in Romania, si in cateva luni in care a facut mai multe drumuri de Romania a reusit sa si invete cateva cuvinte in romana – cuvinte care erau destul de multe deoarece putea sa intretina o discutie fara probleme - de-a dreptul admirabil. Tot de la dumnealui am aflat si ca este mai bine sa asteptam la cealalta casa de bilete, nu le cea la care ne pusesem noi la coada din simplu motiv ca doamna care vinde bilete este de loc din Miercurea Ciuc si stie romana foarte bine, o sa ne fie mai simplu sa ne intelegem si ne poate furniza informatii suplimentare. (da, ati auzit bine, la Budapesta se sta la cozi pentru a se intra la muzee).
Muzeul este pe patru nivele. Jos sunt trei lifturi configurate in asa fel incat cu fiecare dintre ele se ajunge la un anumit nivel. Fiind plin de oameni de ordine si de supraveghetori, este foarte simplu sa ceri informatii suplimentare.
Operele de arta sunt grupate pe cateva categorii: “arta egipteana”, “antichitati”, “old masters paintings”, “sculpturi”, “schite si desene” (prints and drawings) si “arta dupa 1800”. Fiecare este interesanta in felul sau. Dar cu siguranta veti fi impresionati in mod special de sectorul “arta egipteana”. Mumii, sculpturi egiptene, obiecte de artizanat, vechi de 3-4000 de ani. Si desigur, nu ai cum sa treci indiferent nici pe langa capodoperele universale semnate Paul Gauguin, Henri Toulous-Lautrec, Edouard Manet sau nimeni altul decat marele Pierre-August Renoir insusi.
Desigur, in cazurile de fatza cuvintele sunt de prisos asa ca las in continuare sa vorbeasca pozele,
Trimis de cristi_an3000 in 21.10.09 13:48:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Oroshaza, Gyula, Hungaroring
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Muzeul, ca si arhitectura, e impresionant si vazut din exterior...e chiar linga Piata Eroilor. Am trecut si eu anul acesta pe linga el dar din pacate nu am avut timp sa intru.
se pare ca nu doar pictorii francezi sunt bine reprezentati aici, din cate am citit in site-ul de prezentare, toate scolile de pictura, italiana, germana, flamanda, spaniola (am observat tabloul de El Greco) chiar si cea engleza, multumesc pentru acest post! , 100 PMA acordate cu cea mai mare placere!
am adaugat o ilustratie muzicala si pentru acest review. destul de vioaie (ar putea spune unii pe buna dreptate) pentru o lecturare, dar ascultata in surdina eu zic ca merge perfect
Mutat impresiile si fotografiile in sectiunea "Excursii Budapesta".
Rog ca pe viitor toate impresiile despre trasee, obiective vizitate etc dintr-un oras sau destinatie particulara sa fie incluse in rubrica dedicata calatoriiilor din acea sectiune (daca e creata deja) -- astfel incat sa avem o singura rubrica gen "Excusii X" (ori "Descopera X") la fiecare obiectiv (plus mai multe dedicate cazarilor)
Mutat în rubrica "Muzee în Budapesta, BUDAPESTA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2012 Muzeul terorii - Budapesta — scris în 15.12.14 de sophie_p din GIURGIU - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Muzeul Martipanului – arta dulce la superlativ — scris în 25.08.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Muzeul Martipanului - Budapesta — scris în 24.04.10 de ms65 din BUCURESTI - RECOMANDĂ