ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La Berettyóújfalu, in tranzit

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru vacanta de vara de anul acesta, noi iubitori de munte, daca anul trecut planificasem ceva excursii prin Bulgaria si Grecia, prin Muntii Pirin, Masivul Rila dar si prin Olimpul zeilor greci, nicidecum pe la AI-ul litoralului bulgarilor sau prin frumoasele insule grecesti, acum am zis sa ne indreptam atentia spre lantul Muntilor Carpati, dar spre zona Tatrei. Asa ca am creionat o vacanta care sa se invarta la propriu si la figurat in jurul Tatrei. =))

Am hotarat in a ne caza o parte din vacanta in Zakopane, statiunea montana cea mai cunoscuta a polonezilor, aflata in sudul Poloniei, la baza Tatrei Inalte. Fiind cam 1100km din Bucuresti pana acolo, am hotarat ca “rupem” in doua bucati acest drum, pentru a nu fi obositor, ca doar suntem in vacanta nu la o cursa contra-cronometru.

Drept urmare am ales pentru o noapte micuta localitate Berettyóújfalu, din Ungaria, aflata la vreo 35km de cum treci granite pe la Bors, in Ungaria.

Pana acolo sunt cam 630km plecand din Bucuresti, si am socotit noi ca vom face cam 9-10ore pana acolo, ramanandu-ne pentru a doua zi “doar vreo” 400km pana la destinatia noastra finala, pentru prima etapa a vacantei.

Intr-adevar, am plecat dis-de-dimineata, din Bucresti, pe la ora 4,30, ajungand in Oradea undeva dupa pranz, cam pe la ora 14,00. Drumul pana acolo, cum bine il cunoasteti, liber pana spre ora 7,00 dimineata, adica pana am intrat pe Valea Oltului. Ajungand la Alba Iulia, ne-am indreptat spre Aiud, pe directia Turda, Cluj, Oradea.

Ajungand in Aiud, ne-a venit pe moment idea ca in loc sa mergem spre Turda direct, sa ne abatem prin Cheile Valisoarei, spre Rimetea, apoi mai departe Buru, si sa revenim la traseul de baza in Turda.

Am zis sa ne oprim pentru un popas de mic-dejun si relaxare in Rimetea.

Am mai fost de cateva ori prin aceasta zona, chiar cazandu-ne de un Paste in anii trecuti pe acolo, stiam ca putem manca niste langosi delicioase acolo, si neputem plimba cativa pasi prin localitate in a admira inca odata originalele si frumoasele case ale locului, cat si deosebita Piatra a Secuiului ce strajuieste localitatea. Am "pierdut" cam 45 min-1ora, prin Rimetea, cu pauza de masa si de plimbat, dar noi spunem ca a meritat. :)

De acolo am plecat mai departe spre Oradea, via Cluj. Ajunsi in vama Bors, pe la ora 15,00, ora Romaniei, chiar daca erau deschise vreo 4 puncte de trecere spre Ungaria, erau deja cate 15-20 masini la coada, pe fiecare fir de trecere. A durat cam o jumatate de ora pana am trecut de controlul de la frontiera, scanat documente, deschis portbagajul... si cam atat.

In maxim o jumatate de ora am ajuns si la pensiunea noastra din localitatea Berettyóújfalu, la Silver Park Vendégház.

Pentru a ajunge aici e suficient a urma indicatoarele rutiere, nefiind necesar GPS-ul. Noi avandul in dotare, "infipt" in parbriz, l-am lasat sa-si “spuna cuvantul” ghidandu-ne pana in fata pensiunii.

Asa ca beneficiind si de schimbarea fusului orar, am ajuns tot in jurul orei 15,00 la pensiune. =))

Pensiunea fiind situata chiar langa strandul cu apa termala, punctul de interes maxim al localitatii, am putut sa intram rapid in program. :))

Ne-am cazat rapid, avand apoi timp suficient la dispozitie atat de "a lua o portie" de strand cat si de plimbare prin micuta localitate. Daca restul grupului a ales in a testa strandul si apele termale ale acestuia, eu am ales in a nu intra, ci in a ma plimba agale pe stradutele din jurul strandului si mai departe prin localitate.

Seara ne-am regrupat pentru schimbul de impresii :) cat si pentru inca o plimbare la ceas de seara.

Despre strand se pare ca sunt numai vorbe de bine: frumos amenajat, cu zone de plaja cu gazon, cu 2 bazine cu apa termala, o piscina descoperita dar si o alta piscina acoperita. Sezlonguri la liber, dar si locuri unde-ti puteai pune o rogojina direct pe jos. Dusuri, vestiare, locuri de joaca pentru copii inclusiv bazine unde adancimea apei este mica. Terase unde poti servi masa sau potoli setea, dar si locuri unde te poti aseza decent la o masa si unde poti consuma ce ai adus la pachet.

Peste tot o curatenie desavarsita, fara harmalaie, iar obiectele personale stateau cuminti langa sezlong, nesupravegheate, fara a avea vreun gand de “a-si lua zborul”.

Cinste lor, maghiarilor ca au reusit ca intr-o zona cu un relief plat, de campie, neatragator, au reusit sa creeze un punct de interes turistic, exploatand aceste resurse naturale, creand aceste stranduri, cu un standard mai mult decat decent.

Si acesta este un exemplu micut, nu mai vorbim despre suratele sale mult mai mari si mai cunoscute ce ofera mult mai multe facilitati, precum Hajdúszoboszló (unde rezervasem initial, renuntand apoi in favoarea Berettyóújfalu) aflat la vreo 40km mai departe, langa Debrecen.

Noi am ramas impresionati de conditiile oferite de acest strand, iar pretul echivalent de aprox. 19 lei/zi de persoana consider ca este mai mult decat decent.

Langa strand exista o parcare, fara plata, mai mult decat generoasa, suficienta pentru fluxul de turisti doritori de strand.

Plimbandu-ne pe strazile acestei micute localitati am remarcat linsitea ce domnea, destul de multa verdeata, iarba tunsa si copacii ingrijiti.

Pe strada ce traverseaza centrul localitatii, treceau rar intr-un sens sau altul cate o masina, pietoni mergand agale, singurele puncte mai aglomerate, unde gaseai la un loc 5-6 persoane, fiind tonetele cu inghetata. Nu am vazut ca pe la noi, in jurul unui strand, sau al unui obiectiv turistic, puzderia de tarabe cu articole de baie, prosoape, prosopele, prosopase, tot felul de “chinezarii” pe post de souvenir, sau deja cunoscutele, la tot pasul pe la noi: shaormerii, covrigarii, fast-foood-uri, etc. Peste tot curatenie si liniste.

Ce ne-a mai surprins placut sunt amenajarile pentru circulatia bicicletelor, pe fiecare strada existand piste pentru biciclete, cu bordurile coborate la nivelul strazii, pentru o traversare lina. Iar daca masini circulau rar, in schimb bicicleta era utilizata cel mai des. Parca fiecare locuitor avea in posesie bicicleta pe care o utiliza civilizat pentru orice deplasare prin localitate, unele avand cosuletele de rigoare in fata sau pe portbagaj, pentru transportul diferitelor produse.

Exista si cateva bancomate in localitate, chiar in centru, un supermarket Penny, cateva alte mici magazine, cateva resturante-pizzerii unde poti si manca. Chiar la intrarea in localitate, cat si la iesire gasesti si benzinarii Mol, plus un magazine Lidl.

Pentru ceea ce am dorit noi, o cazare intermediara pentru o noapte, a fost mai mult decat satisfacator, iar pentru doritorii de balaceala din vestul tarii, o alternativa foarte buna la ceea ce ofera Baile Felix.

... sper sa gasesc si ceva foto sa atasez articolului. :)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 12.08.16 15:32:24
Validat / Publicat: 12.08.16 16:07:43

VIZUALIZĂRI: 1935 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[12.08.16 16:07:16]
»

Mutat în rubrica "Ştrandul Termalliget, BERETTYOUJFALU" (nou-creată pe sait)

-

am ajuns si la pensiunea noastra din localitatea Berettyóújfalu, la Silver Park Vendégház.

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

mishu
[12.08.16 16:18:55]
»

Asadar de votat am votat (primul vot acum trecem la ecouri. Din pacate pentru noi ungurii stiu sa se gospodareasca, sunt langa noi, daca ei au ape termale, noi nu le avem? , ba da dar ei si vor sa faca ceva.

Noi cand am fost in Ungaria la Budapesta, la intoarcere ne-am oprit la strand la Szeged si apoi in Mako unde am si dormit.

Mako este la vreo 15 km de granita, au acolo un strand minunat si unde am vazut multe masini cu nr de Tm. De ce acolo?

Tot in Mako (pentru ca este mic) am sesizat cu adevarat pistepe pentru bicilisti si o multime de oameni pe biciclete (mai ales oameni in varsta). Asa te mentii sanatos, la noi daca exista vreo pista de biciclete sigur gasesti masini parcate lejer pe ele.

Felicitari, votat cu placere, asteptam impresii pe mai departe.

Utube
[13.08.16 19:14:35]
»

Foarte frumoasă povestea despre escala voastră în drum spre Munții Tatra.

Este adevărat că vecinii noștrii maghiari sunt foarte buni gospodari. Eu fiind din Arad pot spune sincer, și cu oarece invidie, că mai în toate localitățile din Ungaria pe unde am umblat şi am umblat prin multe, peste tot am rămas plăcut impresionat de curăţenia şi frumosul care domnea acolo.

Mishu are dreptate, aceleași resurse de ape minerale sunt și la noi, aceiași câmpie și resurse le avem și noi dar problema este cum sunt gestionate. Și din păcate contează și calitatea oamenilor care trăiesc acolo pentru că omul sfințește locul.

Și nu în ultimul rând ar fi de spus cã zona care se află în apropiere de granița cu Romania este considerată zona săracă a Ungariei. Ceea ce mi-aș dori ar fi ca toți edilii din România să viziteze, măcar pentru o zi, un oraș din Ungaria.

Felicitări pentru articol!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'AUTOR REVIEW
[13.08.16 19:44:43]
»

@Utube: Ai mare dreptate. Din pacate degeaba avem atat de multe izvoare ape minerale, termale, tamaduitoare, ca am lasat mai toate vechile statiuni balneo-climaterice in paragina.

Nu vrem sau suntem incapabili in a lua exemplele pozitive de prin vecini.

Nici macar statiunile de pe aglomerata Vale a Prahovei nu suntem in stare sa le punem in valoare la adevaratul lor potential. Azuga e "moarta" pe perioada verii, Predealul e mai mult "de fite" decat o statiune ce ofera facilitati si optiuni multiple de petrecere a unei vacante. Nu mai vorbim de Poiana Brasov...

Pacat...

Da, ar trebui ca fiecare ales local de pe la noi sa viziteze si sa ia aminte, sa puna in aplicare, nu sa mearga doar intr-o mini-vacanta prin vecini.

Dar la noi se aplica doar procedura urmatoare:

"Da' mie ce-mi iese la afacerea asta? "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Testosu', Utube
Alte impresii din această RUBRICĂŞtrandul Termalliget:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05392599105835 sec
    ecranul dvs: 1 x 1