GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
După multă cultură, puţin bazar, apoi plecarea spre casă (V)
Continuarea de la articolul acesta.
Această a treia zi, în care urma să ne întoarcem şi acasă, era destinată cumpărăturilor în imensul bazar din Cernăuţi. Am predat camera de la hotel, iar patronul, ucrainean, dar bun cunoscător al limbii române, s-a oferit să ne ia cu maşina lui, lăsându-ne într-o staţie, de unde am putut lua un microbuz către bazar, aflat în partea de nord a oraşului, în zona numită Kalinivski, situată dincolo de Prut, chiar pe malul stâng al acestuia.
Bazarul constă într-o sumedenie de gherete şi tarabe, în care se vând tot felul de mărfuri, de provenienţă diferită, de la poloneză sau rusească până la românească, chinezească sau turcească. Unele mărfuri sunt mai ieftine decât în România, în special cele ucrainene, dar altele au cam aceleaşi preţuri. Pe lângă diferite produse alimentare sau de uz casnic, am mai cumpărat şi o păpuşă matrioşka, însemnând, de fapt, cinci păpuşi, având pictate pe ele diferite scene rustice ucrainene.
După vreo patru ore de umblat prin bazar, am socotit că ar cam fi timpul să plecăm, mai ales că nu aveam vreun mijloc de transport sigur. Am făcut planul să găsim ceva până la graniţă, aflată la circa 40 de kilometri de Cernăuţi, apoi să trecem prin vamă pe jos şi să căutăm, apoi, o ocazie spre Botoşani. L-am întrebat pe un taximetrist cam cât ne-ar lua până în vamă, dar acesta ne-a cerut 200 de grivne, ceea ce ni s-a părut mult prea mult. Aşa că am întrebat nişte femei care vorbeau româneşte despre cum putem ajunge la autogară, iar ele ne-au îndreptat spre o staţie, aflată pe aceeaşi parte cu bazarul, de unde am luat un microbuz, rugându-l pe şofer să ne lase la "avtovokzal", aşa cum ştiam că se numeşte autogara în rusă. În microbuz, noi am plătit la urcare cinci grivne pentru două persoane, dar am văzut cum ceilalţi călători au strâns banii din mână în mână şi i-au dat şoferului, pe încredere, fără ca acesta să numere câţi călători şi câţi bani sunt. Asta spune ceva şi despre corectitudine, întrucât nu sunt, probabil, prea mulţi călători care să facă blatul.
După vreo jumătate de oră de drum, am fost lăsaţi la autogară. Am mers la un ghişeu pentru a obţine informaţii, dar nu am reuşit să mă înţeleg deloc cu casiera, destul de repezită, precum majoritatea casierelor. Dezamăgit, am dat o raită în jurul autogarei, uitându-mă la microbuzele parcate, şi am găsit unul de Oprişeni, sat românesc aflat la vreo zece kilometri de graniţa cu România. Aşa cum am presupus, şoferul ştia limba română şi ne-a îndrumat către un alt microbuz, care mergea spre satul Tereblecea, numit în ucraineană Porubna, localitatea din Ucraina cea mai apropiată de vama Siret. Preţul călătoriei a fost de doar 15 grivne pentru două persoane, iar în microbuz aproape toţi călătorii vorbeau în română. Ca şi la venire, am trecut prin celebrii Codri ai Cosminului, locul în care, în 1497, marele Ştefan Voievod a învins oastea poloneză condusă de regele Ioan Albert.
Maşina ne-a lăsat undeva, la vreun kilometru sau doi de vamă, în câmp. Nici nu am coborât bine şi, după câteva minute, ne-a ajuns din urmă un autobuz de Botoşani, despre care noi nu ştiam nimic. Am făcut din mână, iar autobuzul a oprit şi ne-a luat. Eram nişte oameni cu adevărat norocoşi, sau cel puţin aşa credeam noi! Am ajuns pe la ora 4,00 în vama ucraineană, unde am fost reţinuţi cam două ore, pentru diverse formalităţi. Ceea ce era mai rău ne aştepta, însă, în vama românească, unde am stat vreo şase ore, întrucât vameşii au luat la scotocit toate ungherele autobuzului, apoi toate bagajele călătorilor, în căutare de mărfuri de contrabandă, adică ţigări, alcool şi carburanţi. E drept că au cam avut ce găsi pe la unii pasageri, inclusiv pachete de ţigări înfăşurate în celofan şi ascunse în nişte borcane cu smântână (!).
Abia pe la miezul nopţii, ne-au dat drumul să plecăm, ajungând acasă pe la ora 2,00, cu regretul că nu ne-am urmat planul iniţial, de a trece pe jos prin vamă şi de a veni cu o ocazie. Dar, cu toate aceste peripeţii nu prea plăcute, impresia noastră generală a rămas neschimbată, promiţându-ne că vom reveni la Cernăuţi cât mai curând, pentru a călători, poate, şi spre alte oraşe mai îndepărtate ale Ucrainei, cum ar fi Kiev, Lvov sau Odessa.
Trimis de Ovidiu istorie in 12.05.12 18:58:48
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ovidiu istorie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Ovidiu istorie
Se pare că voi, botoşenenii aveţi ceva aparte, pentru că pe-aci, pe AFA, sunteţi câţiva care scrieţi cu har şi suflet despre lucruri mai mult sau mai puţin cunoscute.
Oricum, seria ta de cinci review-uri mi-a plăcut foarte mult, drept pentru care nu am ezitat să le votez pe toate, ceea ce mi-a atras şi o avertizare din partea saitului, pentru voturi consecutive pentru acelaşi user.
Dar ce să fac, le-am citit aseară cu mult interes, pe nerăsuflate pe primele patru şi acum pe ultimul şi asta a fost reacţia imediată a mea: votul!.
Trebuie să spun că le-am citit şi cu un interes mai concret, pentru că intenţionez să fac în vara asta un circuit în Ucraina, pe care să-l încep de la Cernăuţi.
După "username", dar şi după informaţiile din review-uri bănuiesc că eşti profesor de istorie, sau măcar un pasionat al acestei discipline. E adevărat?
În plus, constat că eşti cu totul împotriva curentului, pentru că ai făcut plimbarea cu mijloace de transport "neconvenţionale". Sau, poate, aveai maşina personală în service?!
Oricum, felicitări, atât pentru iniţiativă, cât şi pentru modul în care ne-ai descris plimbarea de Paşti!
Aştept şi alte povestiri (mai mult sau mai puţin istorice).
@Costi: Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru voturi, mă bucur că ţi-au plăcut review-urile mele.
Aşa este, sunt profesor de istorie, dar şi pasionat de istorie, în acelaşi timp.
Am făcut călătoria cu mijloace de transport "neconvenţionale", întrucât maşina personală mi-e încă în fabrică, iar prea multe legături de transport în comun spre Cernăuţi nu sunt.
Mult succes în circuitul prin Ucraina, chiar sunt locuri ce merită văzute. Dacă îţi începi circuitul în Cernăuţi, nu rata nici cetăţile Hotin şi Cameniţa, aflate nu prea departe, pe care eu le-am văzut acum câţiva ani.
Aprecierile m-au încurajat să mai pun pe sait şi relatările altor călătorii, făcute în ultimul timp.
@Ovidiu istorie
Mulţumesc pentru sugestie, cu siguranţă voi ţine cont de ea.
Traseul pe care l-am schiţat (dar nu şi definitivat) este următorul: Cernăuţi, Lvov, Kiev, Harkov, Doneţk, Dnepropetrovsk, Sevastopol, Odesa, Chişinău.
Nu ştiu dacă îl vom putea acoperi în totalitate în maxim două săptămâni, dar vom încerca. Deocamdată, mai suntem în perioada de tatonări şi ajustări.
Am văzut că te-ai apucat deja de povestit despre Paris, dar nu am avut încă timp să citesc. Cu siguranţă însă îmi voi face timp şi pentru asta.
Călătorii reuite în continuare!
@Costi: Nu ştiu dacă două săptămâni sunt suficiente, mai ales că lângă Odesa e şi Cetatea Albă, iar în Crimeea, pe lângă Sevastopol, mai sunt şi Ialta şi Bahcisarai, care nu ar trebui ratate. La o adică, părerea mea e că ar putea fi sacrificate Harkov, Doneţk şi Dnepropetrovsk, care, pe lângă faptul că sunt şi mai îndepărtate, sunt mai mult oraşe industriale miniere.
Sigur, e doar o părere, aşa că îmi cer iertare dacă nu e bună!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Cetatea Camenița Podoliei – poarta Poloniei medievale – recomandări de călătorie 2019 — scris în 01.09.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Despre Cernăuți, cu dragoste – 2019 — scris în 29.08.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Prin vama Siret înspre și dinspre Ucraina – 2019 — scris în 18.08.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Cernauti - Perla pierduta a României! — scris în 18.07.19 de fan bulgaria din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Impresii istorice - Cernăuți — scris în 24.08.17 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Cernauti - impresii de calatorie si recomandari — scris în 05.06.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Cernauti si Herta (prin Chisinau) — scris în 19.08.16 de Markus2016 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ