ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.11.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bacău
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 15 si 5 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Frumusetea travertinelor de calcar vs istoria ruinelor din Hierapolis

Ilustrație video-muzicală
Cafe Anatolia - ''New spring'' - ''Tango to evora''
TIPĂREȘTE

Avand in vedere ca aceasta locatie este o emblema a Turciei, un loc de o frumusete ireala, si fiind in concediu in Kusadasi, am hotarat sa punctam si noi acest obiectiv, si bineinteles ca nu am regretat absolut deloc.

Inca de acasa ne hotarasem sa vizitam cat mai multe locuri, excursiile optionale prezentate de catre agentiile de turis oferindu-ne sufieciente idei in acest sens. Spre sfarsitul sejurului petrecut la Vera Santa Maria din Kusadasi, dupa ce punctasem cateva excurii in zona, vremea devenind un pic mai racoroasa, aparand cativa nori pe cer (lucru ce ulterior s-a dovedit a fi mai mult decat perfect pentru excursia ce urma s-o facem) iata-ne dimineata la prima ora pornind cu masina proprie catre Pamukkale. Distanta pana acolo e in jur de 200km, depinde de drumul pe care-l alegi. Noi ne-am lasat condusi de catre GPS si nu am regretat deloc, peisajele intalnite fiind minunate, iar ca si o curiozitate pe drum am intalnit cateva "dusuri" pentru masini, amplasate de obicei langa un restaurant sau popas, oprirea masinii pentru cateva momente sub acestea fiind un bun prilej de amuzament pentru copii. Un alt plus al alegerii astfel al traseului a fost faptul ca o buna parte a acestuia a fost altul la ducere fata de cel de intoarcere, cand am venit pe autostrada.

Apropiidu-ne de Pamukkale, cam de la 20km, undeva in partea stanga, pe vesantul unui munte, incepea sa se observe o mica pata alba, am presupus ca aceea e destinatia noastra si nu ne-am inselat deloc. Dupa cum va spuneam, lasandu-ne ghidati de GPS, am iesit de pe soseaua principala pe un drum secundar spre Pamukkale trecand prin cateva localitati mici si destul de sarace, un peisaj cam dezolant dar care avea sa se schimbe in curand. Ne-am apropiat de oras undeva din partea stanga a acestuia, trecand mai intai pe langa orasul antic Hierapolis, iar in curand am vazut in toata splendoarea lor faimoasele travertine de calcar. Am parcat masina intr-o mica parcare aflata in apropierea intrarii de la baza dealului, bineinteles, cu plata, cam 5 lire pentru toata ziua. Tot drumul a durat cam doua ore. Am fost asaltati de tot felul de comercianti care ne imbiau cu tot felul de pliante, dar noi eram nerabdatori sa vizitam minunatiile pentru care venisem si nici decum sa facem shoping. Am pornit spre "castelul de bumbac", iar dupa plata cardului de intrare, iata-ne patrusi in acest taram mirific. S-au spus multe despre aceasta locatie, dar nu se poate exprima in cuvinte senzatia pe care o traiesti aici si nici nu poti gasi cuvintele potrivite pentru a descrie peisajul, senzatia pe care o simti atunci cand calci cu picioarele goale pe acea suprafata de un alb imaculat pe care curge apa calda. Aici intalnest turisi din toata lumea veniti sa vada aceste frumuseti. Pe masura ce urci, peisajul e tot mai impresionant, terasele naturale sau cele amenajate de om sunt de o frumusete ireala. Paralel cu cararea pe care se urca sau se cobara se afla acel sant prin care curge apa termala cu un debit destul de mare, cei care se ocupa de administrarea parcului ridica sau coboara manual un fel de ministavilare pe lateralele santului pe anumite portiuni lasand apa sa curga pe versant, facand acest lucru pentru anumite portiuni si un anume interval de timp, stiut doar de ei, in vederea formarii de noi terase sau pentru intretinerea/dezvoltarea celor existente. Toata lumea face fotografii in draci, baie in acele terase in care apa are in jur de20- 30cm, dar care o temperatura foarte placuta, sau fac "masaj la piciare" in acel sant cu apa termala. Urcarea dureaza astfel, in funtie de fiecare, cam o ora, putand sa dureze chiar si mai mult daca nu esti presat de timp.

Odata ajunsi in varf, in partea stanga valea Lycus se desfasoara in toata splendoarea iar in dreapta ne asteapta sa-I descoperim frumusetea anticul oras Hierapolis. Pentru inceput am luat-o pe marginea dealului, pe aleile se despart terasele "de bumbac" (ce nu pot fi vizitate) de orasul antic, alei amenajate cu banci, spatiu verde bine ingrijit si corpuri de iluminat (pacat ca nu am vazut cum arata si noaptea). Eram hotarati sa vizitam cat mai mult din orasul antic dar, nu dupa mult timp, am inteles ca distantele pe care trebuie sa le parcurgi intre diverse obiective nu sunt chiar mici iar copii deja incepusera sa dea vizibile semne de oboseala. Am hotarat sa renuntam la vizitarea intregului oras si ne-am indreptat catre Piscina Cleopatrei, loc ce era mult mai interesant pentru copii decat catacombele sau cine stie ce ruine. Pe drum, catre aceasta, am observat ca un microbuz, de fapt un "dolmus" dar fara geamuri laterale, se deplasa cu turisti de-a lungul diferitelor obiective, am facut auto-stopul si iata-ne la bord deplasandu-ne spre "Antique Pool", unde aveam sa constatam ca in fata acesteia se afla si "statia" de unde pleca microbuzul cu turisti catre diferite colturi din oras, conform unei rute anterior stabilite, rute ce erau afisate in interiorul microbuzului, astfel avand posibilitatea ca trecand pe langa diverse obiectiv e sa le identifici, soferul microbuzului jucand si rolul de ghid. Despre piscina Cleopatrei s-au scris multe impresii, vreau doar sa spun ca copii s-au simtit extraordinar, fiind o experienta unica ce merita a fi traita, baiatul meu cel mare fiind inspirat si a avut cu el ochelarii pentru scufundari, doar eu am avut ghinionul de a aluneca pe o colonada aflata in apa, fiind foarte aproape (cum mi-a spus ulterior doctorul ce m-a consultat si tratat la hotel) de a-mi rupe piciorul. Dupa balaceala din piscina cu apa termala, si deja fiind trecut de ora pranzului, terasa de langa piscina a fost perfecta pentru potolirea atat a foamei ce pusese stapanire pe noi cat si a poftei provocate de diferitele preparate, care mai de care mai apetisante (la preturi, zic eu, destul de marisoare), oricum, aveai de unde alege (pizza, saorma, catofi prajiti, samdwich-urii de diferite feluri, diverse preparate de patiserie si diferite produse la gratar. Cei care faceau baie in piscina Cleopatrei, erau imortalizati de catre fotografi aflati pe marginea picinei, ulterior fotografiile erau amplasate pe un panou aflat la iesirea din piscina, cei ce dorea, si se regaseau in acele fotografii, puteau sa le achizitioneze. Dupa cum spuneam mai devreme. noi am avut norocul ca in aceasta excursie sa avem parte de o vreme perfecta pentru vizita in acest loc, nefiind exagerat de cald, cred ca pentru zilele extrem de calduroase, popasul la Piscina Cleopatrei, e perfect pentru racorire, un ceai, o bere sau un suc, paculetul din jurul acestei oferind destule locuri umbrite, fiind multi copaci.

La finalul aventurii la piscina, si nefiind foarte tarziu, am cazut de acord sa strabatem orasul antic, si sa punctam astfel o buna parte din obiectivele acestuia, din acel microbuz de care v-am vorbit mai devreme. Dupa plata a 2 lire de persoana, am repornit catre partea vestica a orasului, privind din microbuz la ducere obiectivele de pe partea dreapta iar la intoarcere pe cele din stanga, la fiecare din ele soferul oprind si oferindu-ne cateva amanunte despre acestea. Turul nu s-a incheiat decat dupa vizitarea teatrului antic, aflat in spatele complexului Antique Pool, cam la 6-700 metri fata de acesta, zic eu, cel mai bine pastrat obiectiv din acest oras antic, si e de inteles avand in vedere ca orasul a fost distrus de unele cutremure destul de violente, destul de dese in partea estica a Turciei, si nu numai. Peisajul ce se deschide in fata ochilor de pe treptele teatrului e grandios, voi atasa fotografii, dar cu parere de rau, nu cred ca acestea vor putea exprima ce simti la faca locului. Soferu microbuzului ne-a lasat la dispozitie 15 minute pentru vizitarea teatrului si admirarea peisajului. Deja se simtea faptul ca se apropie finalul acestei excursii, ajungand la statia din fata piscinei am pornit iarasi catre "castelul de bumbac", singura consolare fiind aceia ca mai aveam suficient timp pe care sa-l petrecem pe drumul de intoarcere la coborarea pe acelasi traseu ca si la urcare (fiind de fapt si unicul traseu pe care au acces turistii, orice abatere de la acesta fiind imediat corectata de numerosii oameni de ordine aflati de-a lungul traseului).

In concluzie, doresc sa-mi exprim parerea, ca aflandu-te in Turcia, oriunde pe o raza de 2-300 de km in jurul acestei locatii, cei care au posibilitatea, organizat sau individual, sa faca aceasta excursie, deoarece e un loc care e plin de farmec, unic in lume si care, mai la fel cu toate marile obiective turistice din Turcia, sunt bine puse in valoare, de multe ori impresionat nu e doar obiectivul turistic propriuzis ci si numarul de turisti ce-l viziteaza _ oare cand vom vedea si in Romania asa ceva? ...


[fb]
---
Trimis de kelyboy in 14.11.11 23:00:02
Validat / Publicat: 15.11.11 06:03:49

VIZUALIZĂRI: 4104 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kelyboy); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Undeva in dreapta se vede soseaua pe care am venit noi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

adryana
[15.11.11 07:34:24]
»

@kelyboy, iti dau primul vot. Ai ajuns la Pamukkale inaintea mea cu exact un an. Imi amintesc si eu de traseul pana acolo, de frumusetea peisajelor intalnite in cale, am admirat felul localnicilor cum stiu ei sa lucreze pamantul, (imbracati complet cu maneca lunga si pantaloni lungi si turbane pe cap) si asta pe caldura mare. Imi amintesc acum ca pana la Pamukkale am intalnit si noi acele ,,dusuri'' din loc in loc.

Pentru cei care nu stiu: in parcari, de-a lungul soselei, existau niste dusuri prin care apa rece si curata curgea efectiv pe jos, la intamplare. Am considerat-o noi o risipa, caci era f. cald afara, chiar seceta si apa aceea se risipea la intamplare. Noi ne-am gandit sa profitam de apa aceea si sa spalam geamul la masina. Si cand ne-am intors de la Pamukkale am oprit si noi la un astfel de popas, a fost mare distractie sa stam cu parbrizul sub acel dus, prin care apa cadea cu destula putere, am spalat parbrizul, dar imediat cum am terminat a venit la noi un pusti sa ne ceara 1 lira, avea scris pe un carton-asta cand apa curgea oricum pe jos, pe strada, la intamplare...

Pamukkale este intr-adevar un loc deosebit de frumos. In urma cu un an, cand ai ajuns tu acolo, complexul acela cu piscine aflat jos langa lac era in santier. Am putut vedea astfel prin pozele tale cum se lucra acolo. Acum e gata si sunt parca 3 piscine, arata f. bine, am pus si eu cateva poze de acolo. Am observat ca ai adus in review-ul tau cateva elemente noi: plata in parcare-noi nu am platit nimic pt. masina, dar cel mai important aspect mi se pare prezenta acelui dolmus pe care noi in iunie acum nu l-am vazut. Nu cred ca noi am fi ales dolmusul sa ne plimbam pe acolo, era mult prea cald si asa si a fost mai frumos zic eu sa facem plimbarea la pas. De acord cu tine ca Pamukkale merita vazut, neaparat.

webmaster
[15.11.11 08:31:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

alinaro
[15.11.11 11:59:07]
»

Kelyboy: Am citit cu placere descrierea ta. Mi-am amintit, astfel, ca si eu AmFostAcolo in vara lui '99, in drumul de la Festivalul Alunelor din Akcacoça (nu stiu dac-am scris bine), pe malul Marii Negre, spre Alanya. Imi aduc aminte ca eram incantati de aceasta minunatie a naturii. Am mers desculti, bineinteles. Ne-a placut mult. Orasul, insa, nu l-am vizitat.

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ileanaxperta*
[15.11.11 12:54:46]
»

Eu amfostacolo in vara lui 2009. Auzisem despre acest loc cu totul deosebit si vazusem poze dar realitatea a batut orice imaginatie.

Pamukkale este un loc neobisnuit, considerat cel mai important element de lumina al Turciei. Se afla in regiunea Aegean, de-a lungul vaii raului Menderes. Vazut de la distanta, mi-a dat impresia unei fortarete naturale de gheata, cu toate ca aici temperatura este ridicata cam tot timpul anului. Iar vara... va imaginati cam cum este. Pentru cine a vizitat acest loc pe caldurile verii, intelege.

Intr-adevar, Pamukkale este un taram de basm alb, este un tablou desprins parca din povestile SF, amestecate cu cele din 1001 de nopti...

Ce contrasteaza enorm este senzatia de alb, ca de zapada sau gheata (pe care o stim cu totii a fi rece , ale teraselor si muntilor de calcar ce te inconjoara de pretutindeni, cu caldura si fierbinteala apei din bazinele naturale create in trepte. Ca si paraiasele ce se preling la vale si pe care vizitatorul paseste descult...

Am scris si eu impresii pe site despre acest unic loc. Noi am pornit la cucerirea Castelului de Bumbac din partea sa superioara, dupa ce am vizitat ruinele Hieropolisului. Am lasat sus papucii si asa, cu usoare scancete sau bombaneli mai pe muteste, datorita pietricelelor multe ascutite pe care calcam desculte, am pornit spre vale, minunandu-ne de frumusetile pe care aveam sa le vedem. Normal ca am facut poze multe iar la urcare a fost mai greu caci, deh, eram deja toropite atat de caldura extrem de ridicata, cat si de oboseala acumulata. Dar nu ne-a parut nicio secunda rau. Si ne-am gasit fiecare papucii acolo unde in urma ca ceva timp ii lasasem...

Am vizitat si piscina Cleopatrei si sincera sa fiu, eu m-am cam minunat de cum stateau acei turisti cu picioarele pe acele pietroaie si ramasite ale unei civilizatii demult pierdute, de pe fundul apei... (bine ca nu ti-ai rupt piciorul!)

Pamukkale merita vizitat cel putin odata in viata.

Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[15.11.11 14:34:37]
»

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

kelyboyAUTOR REVIEW
[15.11.11 14:55:11]
»

@webmaster13: E ok, multumesc!

maria55 †
[19.11.11 07:19:57]
»

@kelyboy: superba si completa descrierea ta, am fost si eu acolo, atit in sept 2010 cit si in sept 2011 si cred ca voi merge si in sept 2012 daca D-zeu ne va da sanatate!

Am luat biletele de la agentia Sun Dial din Ladie's Beach la 24/E/pers. Un pret f bun zic eu!

Sanatate multa si vacante frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, alinaro, ileanaxperta*, kelyboy, maria55, nicole33
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Pamukkale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061843156814575 sec
    ecranul dvs: 1 x 1