GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Intrucat nu pot sa ma odihnesc (dorm) in ajunul plecarilor in concediu, am plecat impreuna cu familia "cu noaptea in cap" din Bucuresti (~02:30) spre minunata Turcie pentru a ne petrece concediul binemeritat, bineinteles cu tranzitul obligatoriu prin Bulgaria.
Bucuresti - Giurgiu super liber, alimentez in vama, platesc celebra taxa de pod si vignieta, la primul Shell, Ruse si "dai blana" inspre Bulgaria noaptea pe la ora 03:30 pe drumul european E85 care era gol, nici o masina in trafic .......si dai si dai km dupa km, oras dupa oras pe ruta: russe -veliko tarnovo - kazanlak - stara zagora - svilengrad - edarne.
Mergeam constant de ceva timp cu 100 -120 km/h, din dorinta de-a ajunge cat mai repede in Turcia....se "cracanase" bine de ziua cand in departare, intr-o curba larga mergand spre Radnevo, langa imediata apropiere a unei benzinarii, se vedea o masina parcata pe stanga cu insemnele politiei, intr-o fractiune de secunda un “nene” sari din dreptul masinii in mijlocul drumului intanzad o placuta cu STOP. E clar, sunt politistii bulgari. Incep sa franez, apasand tot mai tare pedala de frana. Opresc in fata masinii de politie si astept…... Dobro utro, zise politistul bulgar, un nene pe la vreo 50 ani…... Good morning…i-am raspuns eu sictirit, nu mai astept solicitarea lui de-ai prezenta actele, pentru ca oricum nu as fi inteles ce vrea sa spuna, asa ca am inceput sa-i intind: permisul, talonul masinii, vignieta lor si cartea de identitate. Il vad cu coada ochiului cum isi apropie capul de masina, cercetand cu privirea interiorul masinii, se uita la mine, se uita in masina inca odata, iar apoi intr-un amestec lingvistic imi spune: …. Come zuruck, car. Bitte!! Now!!!... am ramas masca, “frate” cate limbi cunoaste bulgaru'. Cobor din masina urmandu-l inspre masina de politie. Aici, la volan statea relaxat cu o revista de moda bulgareasca in fata un alt politist, un pustan pe la vreo 25-26 de ani. Ia actele din mainile colegului, se uita la mine, imi zambeste …si imi spune printre dinti in limba engleza…. Great brave. Bulgaria 90. … cu o fata tâmpa ma uit la el incerand sa leg in mintea mea cele patru cuvinte pe care le-a rostit. Intr-un final ii spun timid: Sorry??? ... Speed limit. Maxim 90 …. indreaptand degetul spre radarul instalat pe bordul masinii care arata: 106 km/h. Look! Limit 90 …Bulgaria!
Ok, intelesesem mesajul. Wait a second please! … nu am mai asteptat sa zica ceva, am pornit spre masina sa-mi iau portofelul cu banii.
OK! How much? Cât??? … il intreb eu foarte sigur pe mine.
S-a uitat la mine lung, apoi mai mult in soapta m-a intrebat: Paper or not? …Not paper!!!
Aaaa, OK. Cafea, beer…!!!??? … il intreb eu foarte sigur pe mine intinzandu-i o bancnota de 20 $ in timp ce-l priveam direct in ochi. It's ok? ... Zambetul lui larg, plin de satisfactie mi-a dat de inteles ca era multumit, dar in acest timp colegul lui ("al batran") se apuca sa zica... very least, minimum 50 dolars... si imi arunca (direct) in fata bacnota de 20... Fuck you! i-am raspuns eu (fara sa gandesc, acum regret..) in in timp ce-i zambeam “dulce”, in acest timp nevasta-mea care stie "sa parleasca" limba rusa (acceptabil) incepe sa le "turuie" de mama focului "boscorodindu-i" in fel si chip... Mafiotilor…. Spagarilor…. Atat le-a trebuit, au inceput sa faca “spume la gura” incepand sa schimbe replici (in jargon ruso – bulgar) “de dulce” cu nevasta-mea…... Deja era penibil rau de tot…baieti nu si nu o tineau pe a lor ca i-am jignit oferindu-le mita, etc …. intocmind Procesul Verbal de constatare a contraventiei redactat in limba bulgara……. somandu-ma sa il semnez fara mentiuni …... bineinteles ca am refuzat sa fac acest lucru, facandu-le precizarea ca nu am cunostinta despre ce au consemnat ei in P. V. …. si ca doresc un translator care sa confirme sub semnatura faptele consemnate in P. V. (fac o paranteza: puteau sa scrie ca am facut vreun accident soldat cu victime sau orice altceva ……. si sa il semnez ca primaru') …. vazand ca nu accept semnarea PV –lui, au chemat prin statie formatia de interventie (jandarmeria locala) solicitandu-ne sa ii insotim pana la sectia de politie ...pentru lamuriri.
Aici "alt tambalau", le-am explicat ca nu am cunostinta despre ce au scris ei acolo in limba bulgara... ca nu recunosc faptele... cerandu-le traducerea PV-lui in limba romana... in final... vine seful politiei si imi explica ce si cum... in engleza... subliniind ca daca nu semnez imi voi petrece concediul in sectie... vazand ca se ingroasa gluma, le zic, OK... semnez si dau sa plec... Neee... nu se poate, trebuie sa achiti amenda, in valoare de 100 leva, …. unde fratilor? la fisc…. vine imediat raspunsul, unde la fisc? revin eu... uite "colea colega" visavis de banca aratandu-mi pe geam, biroul fiscului. Acolo alta nepotriveala... ”madama” de la ghiseu …... o tinea pe a ei… nu incasam decat in leva... asa si? ... pai te duci "mata" la banca de vis a vis… schimbi dolareii si imi dai leva…. fac schimbul valutar platesc comisionul aferent tranzactiei bancare imanandu-i duduii suma ceruta (dar in leva). Iau chitanta si ma duc cu ea (chitanta) la sectia de politie … le-o pun pe masa, solicitandu-le o copie “xerox”, "baietii" imi i-au chitanta facandu-mi semn sa plec, sunt liber... chitanta se opreste la politie…... hai sictir…... un xerox ceva? Nu avem... pai si cum dovedesc eu statului bulgar ca am platit contraventia, ... nu ne intereseaza, te duci “mata” inapoi la "duduia" unde ai platit (fisc) si o rogi sa iti faca un duplicat al chitantei…... ”sa mori tu”, am fata de prost..., nu domnu’ asa “e legile pe acilea”…... hai ca o lungesc prea mult…in fine, fac duplicat dupa chitanta... iesind in "tromba" si urandu-le de toate pentru toti.
Dar sa revenim, …. Holiday & Leisure Club se afla localizat la marginea orasului Kusadasi (la “doar” 8 km de centrul oraşului Kusadasi), iesirea spre Sogukak (Soke) destul de departe de Marea Egee (2 km) dar inconjurat de “coline” (dealuri) de pini si lamaii (nu se afla nici un alt hotel pe o raza de 2km) destul de greu de localizat (am intrebat multa populatie…habar nu aveau de acest complex hotelier) …ca punct de reper este …... ”Mall-ul Kipa”…atentie marita la trafic…trebuie intors pe dubla continua in dreptul magazinului…cu aceasta ocazie “vedeti” si mgazinul mai sus amintit…facand un binemeritat popas. Imediat dupa ce ati facut “ilegalitatea” (intors pe dubla continua) si trecand pe langa Kipa este o benzinarie pe aceasi parte cu Kipa imediat pe partea dreapta (in scurt), “serpuieste un drumeag” ce are rang de strada…nici vorba de asa ceva…un drum de tara prafuit (este adevarat ca avea o portiune de asfalt) … banal printre coline…atentie, nu exista nici un indicator despre hotel sau orice altceva… la un moment dat drumul se bifurca…luati-o pe partea stanga si imediat (~300m) pe partea dreapta este complexul…atentie din nou, daca sunt parcate autocare la intrare (si sunt) …sigur il veti rata…drumul continua pana la o betoniera (~1km).
Intrarea in complex se face in scurt, in panta… si este circulara…cheia masinii o lasati la bell boy, acesta se va ocupa cu parcarea intre maslinii….
Complexul este compus de mai multe “vilute” unite intre ele, destul de cochete, mari …dar atentie, sunt diferente foarte mari de teren (inaltime) din cauza reliefului…..., cu foarte multa vegetatie si flori.
Receptia se afla la intrare, imediat pe partea dreapta, acolo veti primi “bratarile” (portocalii) necesare sejurului.
Fiecare camera are: balcon, AC, minibar (atentie, se plateste continutul minibarului la receptie), telefon, televizor pardoseala de gresie şi mobilier din lemn masiv, nu foarte spatioase.
Baia: este utilata modern (halat, papuci, uscator, etc) si are mobilier nou de factura “rustica”, atentie apa ce curge la lavoar are culoare usor rosiatica (apa ce are in compozitie minerale de fier).
Piscine: eu am numarat 5, alti spun 8 (nu stiu care erau celelalte 3, presupun ca cele de copii) destul de adanci si cu apa foarte limpede…... 3 tobogane (cu program) deservesc piscina principala, atunci cand nu e apa… sa vezi concurs de pisici…... venind la vale sau dormitand in locurile umbroase.
Restaurante: 2 restaurante în aer liber cu terase foarte generoase şi 1 restaurant interior, care oferă mâncăruri tradiţionale turceşti, precum şi bucătărie internaţională. Am sevit masa numai la cele exterioare din cauza priveliste. Ospatari foarte prietenosi dar din pacate tot ce consumai: apa, bauturilei alcoolice sau sucurile erau conta cost, destul de scumpe (o apa de ½ 2 euro, o bere ½ 3 euro. Noi am avut demipensiune din cauza obiectivelor turistice.
Animatie: de nici un fel, uni spun pe "acilea" ca e....eu nu am vazut.
Plaja: doar daca mergeai la tarm …. am inteles ca exista un tractoras…eu nu l-am vazut. Cam atat.
Am observat si un loc de joaca pentru copii cu dotarile necesare (leagane, si alte asemenea)
Turisti: olandezi, germani si cam atat…
Complexul este de recomandat celor care doresc multa liniste, eventual pentru tranzit.
Sa avem cu toti vacante minuate si mult, mult soare.
Trimis de RossoNerro in 24.02.12 10:01:10
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
am inteles ca plaja este destul de departe-1,8 km-este un mare dezavantaj, in privinta mea. Vad ca nici tu nu ai ajuns la mare, la plaja.
In privinta bulgarilor, si noi am fost patiti de cateva ori dar acum ne-am facut cuminti si daca respectam viteza nu mai avem probleme.
Multumesc pentru pontul cu Kipa, supermarketul acela, sper sa ajung si eu la toamna acolo.
Informatii utile, de retinut cand se va trece prin Bulgaria. Dar de ce ati batut atata drum pt 2 zile?
In primul rand tin sa va multumesc pentru voturi.
@Adryana, kipa e foarte curat si un pic elegant fata de aglomeratia (a se citi: bazarele din zona), plaja am facut doar in Kemer.
@Viviv, cele 2 zile au fost (intermediare) alocate "turismului istoric", toată zona Egeeana a Turciei (de fapt si de drept...coasta Greciei) este încărcată cu istorie.
Primele asezari in Kusadasi au fost facute de catre oamenii veniti din Lelek si Caria care se mutasera din Anatolia centrala in jurul anului 3000 I. Hr. Ei au fost intemeietorii unei colonii de la marginea muntelui Pilav si au fondat orasele Ania si Melia.
Climatul bland le-a permis localnicilor sa creasca produse esentiale pe pamanturile fertile din jurul orasului cum ar fi: masline, struguri si smochine pentru producerea uleiului, a vinului si a dulciurilor.
In secolul 10 I. Hr. 12 orase Ionice: Samos, Khios, Miletos, Priene, Klazonemi, Lebedos, Phokaia, Colophon, Smyrna au fost infiintate si declarate faimoase ca fiind cele mai bine dezvoltate orase din aceea perioada. Asthe, locul de intalnire anual a ligii Ionice a fost fondat in jurul Kusadasi-ului, orasele Phygale, Marathesion si Neopolis au fost stabilite in interiorul granitei orasului.
In aceasta perioada porturile de la Phygale si Neopolis nu erau active si nici necesare pentru ca erau aproape de faimoasele centre comerciale si porturi Ephesus si Miletos.
Orasul a fost invadat de catre persani in jurul anului 546 I. Hr. In 200 I. Hr. Kusadasi si imprejurimile acestuia au fost dominate de catre Imperiul Roman si a devenit un stat byzantin. Datorita schimbarilor de clima au fost cauzate cutremure puternice care au schimbat ruta raului Caystros, Ephesus fiind astfel distrus in mare parte si a pierdut importanta si prosperitatea lui anterioara. Rezultatul a fortat bizantinii sa caute un alt port si un alt drum care sa fie potrivit pentru comert. Zona din jurul Neopolisului a fost gasita ca fiind convenabila de catre negustorii greci, evrei si armeni. “Scala Nova” a fost numit acest port.
In secolul 15 Scala Nova se afla sub dominatie venetiana si genoveza.
Kusadi a inceput sa fie condusa de catre Imperiul Otoman dupa invazia sultanului Mehmet Celebi in anul 1413. In timpul domniei otomane Kusadasi-ului i-au fost introduse glorioasele cladiri oferind o noua imagine fostei spectaculoase privelisti. Okuz Mehmet Pasa Caravanserai este principala arhitectura otomana din oras, numita dupa omul cu acelasi nume, care a fost vizir in timpul conducerii sultanului Ahmet I si Osman II. Peretii si poarta fortaretii si multe moschee din centrul orasului, de asemenea si citadela castelului din insula Pigeon, au fost construite in perioada otomana, reflectand stilul arhitectural al epocii.
Dupa primul razboi mondial, Kusadasi a fost invadat de catre greci (1919). Izmir a fost capitala pana 1954. Apoi capitala a fost schimbata cu Aydin.
@RossoNero, ce i-ai raspuns colegei mai sus era frumos sa scrii intr-un rw. dedicat istoriei acelor locuri. Vad ca detii destule informatii.
@RossoNerro:
M-ai convins cu recenzia ta!
De aceea votul meu a venit si cu super bonusul, meritat de altfel!
Un rw foarte... natural, cu bune si cu mai multe peripetii!
Ma bucur ca nu te-ai speriat, nu ai fost timid sau complexat fata de... mitocanii imbracati ca-n Romania anilor '80!
Sa fiu sincer pana la capat, mi-au placut (sau, chiar mai mult...), ecourile postate!
Felicitari pentru fotografiile elocvente!
Vacante frumoase!
Domnule "Marin Preda", va multumesc pentru "hataru" pe care mi l-ati facut (superbonusul).
Intamplari, ca toti de pe aici, sunt multe (si pozitive dar si negative) dar nu se "preteaza" a fi povestite aici (fiind un site de informati strict turistice), anul de gratie fiind parca 2009 in care zilele alocate concediului le-am petrecut intr-o reprezentanta BMW din Antalia ("ceas cu ceas"), recunosc ca a fost "cel mai tare".
Va multumesc (inca o data) pentru urari si sa avem cat mai mult soare acolo pe unde ne ducem (in concediu nu in...).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2012 Concediu Kusadasi — scris în 10.09.12 de Auras din BUCURESTI - nu recomandă
- Jul.2012 As reveni oricand! — scris în 11.07.12 de ali76nico din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Splendid! — scris în 12.07.12 de HLCCC din VALU LUI TRAIAN [CT] - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Superb — scris în 15.03.11 de daianamarinescu din CONSTANTA - RECOMANDĂ