GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Izmir - al treilea mare oras al Turciei, cel mai mare oras de la Marea Egee
Imi amintesc ca in urma cu ani buni, pe cand eram la inceputurile aventurilor pe marile si oceanele lumii, tot timpul faceam confuzie intre Izmit despre care am scris aici: Izmit si Izmir despre care intentionez sa va povestesc aici. Desi asemanarea numelor este evidenta, deosebirile dintre cele doua orase sunt foarte mari, atat in ceea ce priveste istoria cat mai ales zona comerciala, fiind al doilea oras din punct de vedere economic, dupa Istanbul si al treilea ca marime dupa istanbul si Ankara.
Izmir, desi este un oras unde intalnesti istoria la tot pasul, este denumit al doilea pol economic al Turciei aici avand sediul numeroase corporatii internationale de unde sunt dirijate peste 15% din economie, in principal prin al doilea mare port al Turciei.
Istoria regiunii pe cat de bogata in informatii si vestigii arheologice este pe atat de slab exploatata in ceea ce priveste turismul, o directie mult mai dezvoltata fiind indreptata catre Cesme, Foca sau Kusadasi. Dar pentru informatii amanuntite in legarura cu istoria provinciei gasiti wikipedia.
In cele doua zile cat a durat descarcarea navei am avut timp suficient sa exploram cele mai frumoase locuri ale orasului. Timp suficient in acceptiunea unui marinar este incadrat undeva intre 4-5 ore, dar l-am utilizat la maxim, avand in prima zi alaturi de noi si pe unul dintre agentii navei, care foarte amabil s-a oferit sa ne arate locurile cele mai frumoase ale vechiului oras. A doua zi a fost destinata « programului de voie », adica am iesit de unii singuri, fara insotitor, dar deja cunoscand cele mai frumoase mall-uri sau terase.
Am sa insist povestindu-va traseul efectuat in prima zi de iesire, cand pe langa agentul-ghid, am avut si o masina de 7 locuri care ne-a usurat deplasarea prin calvarul numit Izmir.
Sa nu va ganditi ca Izmir este mic iar traficul este scazut, daca deja stiti cum se circula in Istanbul, incercati sa faceti aceeasi aproximatie si aici in Izmir, unde populatia prefera sa circule cu masinile personale in detrimentul metroului si microbuzelor care transporta in principal studenti, batrani si femei. Fiind un important centru comercial, se intalnesc masini dintre cele mai noi si mai mari, foarte multe dintre ele cu numere straine, am avut senzatia la un moment dat ca ma plimb intr-un imens salon auto unde sunt etalate cele mai noi modele.
Orasul este foarte intins, impartit pe zone de interes local, de departe zona comerciala cu blocuri inalte si cu o multitudine de banci ocupa locul principal in centru metropolei. Urmeaza centrul istoric, din apropierea portului turistic, de-a lungul falezei, pana in apropierea complexului expozitional, apoi o multime de cartiere rezidentiale cu arhitecturi occidentale (asemanatoare vilelor din Italia), cu terase largi, curti interioare pline de flori si alei strajuite de palmieri. Cartierul de shopping este in apropierea centrului istoric, pe bulevardul Ataturk caddesi cu foarte multe magazine de lux ale unor renumite firme occidentale. Aici nu se poate negocia, pretul afisat este sfant, ai bani cumperi, nu ai la revedere.
De la un astfel de magazin mi-am luat si ceasul pe care il am in prezent, era un magazin Seiko, produsele toate originale erau insotite de certificate internationale de garantie si carti de utilizare. Nu radeti, am primit o carticica cu instructiuni, mai groasa decat cea de la ultimul telefon achizitionat. Si era doar in 5 limbi. Am incercat sa negociez, nu se poate, pretul afisat trebuia platit. Dar prea frumos a fost sa nu-l i-au, asa ca mi-am calcat pe inima si am dat aproape toti banii din buzunar sa-l achizitionez. Si nu-mi pare rau ceasul merge perfect si acum la aproape 4 ani de la cumparare.
Exista o zona verde a orasului, care pleaca din centru, de la statuia de pe faleza, strabate unul dintre cartierele rezidentiale, continua cu parcurile imense din apropierea Gradinii Zoologice, din apropierea Pavilionului Expozitional, apoi aleile se despart pe o axa vest-est care inconjoara orasul si cele mai frumoase cartiere ale lui. Insa in Izmir descoperim numeroase alte parcuri in locuri neasteptate, acolo unde sunt cativa palmieri frumosi, acolo descoperim si doua trei bancute ascunse in spatele unor garduri vii.
Obiective de vizitat:
- Turnul cu ceas de departe unul dintre cele mai vizitate din Izmir poate datorita si amplasarii strategice, in apropierea falezei din Izmir, este un turn de 25 de metrii avand in cele 4 laturi de la baza amplasata cate o fantana. A fost construita la inceputul secolului, iar asemenea fantani se gasesc in toate marile orase ale Turciei.
- Muzeul de istorie si arheologie unul dintre principalele muzee de pe continentul asiatic, unde se pastreaza dovezi ale vechiului Smyrna, dar si foarte multe statui reconditionate din orasele istorice Efes, Milet, Sardes.
Nu este o cladire foarte mare, este structurata pe trei etaje, fiecare etaj avand cate o destinatie speciala in functie de perioada istorica. Foarte multe bijuterii, statui (printre care cele ale lui Poseidon si ale zeitei Demeter), dar mai ales obiecte din perioada arhaica, obiecte din bronz sau basoreliefuri.
In incinta muzeului descoperim o cladire micuta intr-o superba gradina de flori care adaposteste muzeul de etnografie, unde intalnim foarte multe obiecte traditionale din timpul imperiului otoman.
Templul Artemisei din Efes situat in apropierea metropolei este un templu dreptunghiular cu foarte multe coloane albe inalte din marmura dar si cu foarte statui, considerat una dintre minunile lumii antice, s-a numit templul sufletului si a fost inchinat zeitei fertilitatii asa cum Artemisa era considerata de locuitorii din Efes.
Din pacate, timpul avut la dispozitie nu ne-a permis sa calatorim acolo dar mai multe amanunte gasiti aici: Templul Artemisei;
Castelul Kafikale unul dintre cele mai vechi din regiune construit pe vremea lui Alexandru cel Mare, ofera o priveliste deosebita asupra orasului si al golfului Izmit, fiind amplasat pe una dintre colinele orasului.
Ataturk caddesi unul dintre bulevardele cele mai animate din Izmir, unde intalnim majoritatea magazinelor de lux, dar si cele mai bune hoteluri cu tinuta obligatorie, baruri si foarte multe malluri. Este lunga de cativa kilometrii, porneste din golf si ajunge pana pe cea mai inalta culme, catre sud de unde se poate admira golful.
Bazarul din Izmir este un loc ideal pentru shopping, mai ales pentru cei care nu pot face fata preturilor fixe din marile magazine de firma. Nu este atat de mare precum cel din Istanbul, insa este structurat pe categorii de marfuri, multe dintre tarabe sunt direct pe strada si au cam aceeasi marfa.
Foarte aglomerat, ne miroseau de la distanta si ne abordau cu « Ce face Hagi? » La un moment dat deveneau exasperanti, parca aveam un miros anume de stiau ca suntem romani.
Marfuri pentru fiecare buzunar, cred ca daca iti doreai ceva cu adevarat era imposibil sa nu gasesti si sa cumperi. Multe marfuri fabricate in China, imi aduc aminte pe vremuri toata lumea de la noi din tara fugea de « turcisme » fiind exasperati de multitudinea de marfuri. Acum majoritatea sunt « chinezisme » si nu stiu de ce n-am fost mirat cand am vazut acelasi lucru si in bazarul din Izmir.
De departe magazinele destinate comercializarii aurului sunt cele mai frumoase, dar si bine pazite, foarte multe modele prelucrate de artizanii turci, cu preturi destul de mari, fata de ceea ce exista odata pe piata turceasca. Dar modele exceptionale, multe dintre ele combinand aurul galben cu cel alb, nu m-a lasat inima sa nu-i cumpar sotiei o bratara destul de frumusica, foarte frumos lucrata. Ca un sfat, daca ajungeti cu aur pentru schimb, incercati sa renuntati la idee, turcii sunt foarte pretentiosi cu manopera, iar pretul care vi-l ofera este foarte mic, deci nu se merita sa-l dati la schimb. Mai bine il pastrati si cumparati un lucru nou cu bani din buzunar, dar atentie, sunt unele ateliere care au afisat pretul fara manopera, iar cand ajungeti sa cumparati va treziti si cu manopera. Exista unele magazine, care au inclusa manopera in pretul pe gram al aurului, dar trebuiesc cautate, pentru ca nu sunt foarte multe.
Exista foarte multe magazine de incaltaminte, unele dintre ele dispuse pe doua niveluri, pline ochi cu pantofi, sandale sau papuci de toate culorile, la preturi osciland intre 200 dolari si 5 dolari. Oricat ai vrea sa cauti o pereche de bocanci sau ghete, n-am vazut pe nicaieri, fiind decembrie si dorind sa-mi fac un cadou de Sarbatori n-am gasit pe nicaieri si am fost un pic dezamagit. Poate doar la marile magazine unde nu am mai intrat.
Magazinele de jucarii ocupa cea mai mare pondere in bazar, amestecate cu cele de confectii, majoritatea fiind chinezisme.
Hotelurile din Izmir sunt pe cat de numeroase pe atat de variate in oferta si conditii de cazare. De la cele de 5 stele destinate in special companiilor internationale care isi au reprezentantele aici, pana la cele de trei stele destinate in special celor aflati in tranzit catre statiunile de la Marea Mediterana.
Agentul ne-a povesti ca cel mai cautat hotel din Izmir este Crowne Plaza, acolo unde rezrvarile se fac cu foarte mult timp inainte, mai ales cand este vorba de o stationare mai de lunga durata. Am trecut si noi pe langa el, cred ca am si cateva fotografii cu el, este impunator, un adevarat zgarie nori de unde se poate admira golful Izmir in toata splendoarea sa. Un alt hotel foarte bun este Hilton Izmir, chiar in centrul orasului. Si cu el am fotografii.
Exista si hoteluri mai slab catalogate, amplasate in special catre iesirile din oras sau la iesire, unde tariful este simtitor apropiat ca valoare cu cele din oras, insa conditiile de cazare sunt foarte apropiate de o stea sau mai putin. In special cele catre Kusadasi.
Despre restaurante nu va pot spune foarte multe lucruri, noi am fost intr-un restaurant modest, unde am cautat in special sa serveasca bere si sa prepare un kebap specific zonei, pentru ca intr-adevar fiecare regiune anume are un mod original de a prepara kebapul, si asta tine in primul rand de mirodenii, sosuri, etc. Dar cu bere merge excelent, credeti-ma!
Exista foarte multe restaurante unde tinuta este obligatorie, ele sunt amplasate in primul rand in centrul comercial al orasului.
Pe faleza exista terase unde seara se aglomereaza cu tineri dornici de distractie, insa preturile sunt foarte mari, stiu ca o bere era aproape 8 dolari si ne-am descurajat repede.
Izmir este un oras care trebuie promovat foarte mult, pe langa potentialul economic urias are si o istorie foarte bogata presarata de-a lungul timpului de foarte multe razboaie si cuceriri care si-au pus amprenta pe teritoriul de la Marea Egee.
Este unul dintre orasele din Turcia care m-a incantat in mod deosebit, atat prin viata lor pro-occidentala cat si prin constructiile care nu au nimic in comun cu arhitectura caracteristica plina de elemente traditionale turcesti.
In fine, este cred singurul mare oras al Turciei unde mi-ar place sa stau cateva zile si sa vizitez obiectivele care mi-au scapat tocmai datorita timpului limitat.
Izmir este orasul care te iubeste atata timp cat o parte din sufletul tau o cedezi pentru frumusetile si valorile lui. Pentru ca el merita! Daca ajungeti catre sud, mai ales catre Kusadasi incercati sa nu-l ocoliti. Va veti indragosti de el!
Vacante frumoase oriunde va veti afla!
Trimis de pepsi70ro in 13.05.10 14:27:02
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pepsi70ro, foarte frumoasa si completa aceasta descriere. S-ar putea sa ajung anul acesta in Turcia, asa ca te intreb ce distanta este intre Izmir si Efes. Daca ai mentionat acest obiectiv, inteleg ca trebuie sa fie aproape, asa cum ai spus si tu, dar cat de aproape? Si, bineinteles, voturile binemeritate.
Astept pozele cu nerabdare. Am auzit de la multi ca Izmirul este in oras superb.
@biancuta, Efes este cam la 80-90 km de Izmir in apropiere de orasul Selcuk si la vreo 20 km de Kusadasi iar daca ajungi in zona nu rata o vizita in satul Sirince.
Multumesc, Andox, pentru raspuns. Dar acum urmeaza sa te intreb de satul Sirince, daca nu te superi, in functie de Efes, fiindca acolo cred ca vom merge. (despre Turcia nu stiu nimic, nimic!)
Este aproape de Efes, cativa km.
Uite si un link foarte util click aici
Merci inca o data, daca e in zona, e OK. Adineauri nu se putea accesa lk-ul, dar s-a rezolvat.
@biancuta, este aproape, undeva in jur de 80 km, Andox are dreptate. Binenteles notiunea de aproape acolo are un alt inteles , cate doua-trei benzi pe sens, mai mult de 30-40 de minute nu faci din Izmir.
O descriere minutioasa si deosebit de utila pentru cand voi ajunge in zona. Felicitari, am rezolvat si cu super bonusul.
cum 2011 pentru familia mea inseamna Turcia, voi tine cont de recomandarea ta foarte amanuntita. pana voi putea sa confirm ca ai avut dreptate sa lauzi Izmirul, un vot
@sanzi, dupa ce te vei plimba prin Izmir imi vei da dreptate...
Stiam Izmirul doar din filme, acum si din povestirile tale. Astept maine si eu sa vad pozele tale. Pana atunci te recompensez cu votul binemeritat!
am inserat deja 29 de fotografii, georgiana, am mai multe, dar cred ca le-am atasat pe cele mai reprezentative. Multumesc.
Ma gandeam eu ca intr-o buna zi vei scrie si despre Izmir. Am trecut si eu de vreo doua ori prin acest oras si mi-a placut. Felicitari pentru descrierea detaliata si multumiri pentru sfaturi.
Multumesc Diaura, mai am cateva orase care merita promovate, toate din Turcia, mai ales ca multe dintre ele nu apar pe harta site-ului, dar in functie de timpul liber si daca vad ca nu plictisesc.
Cu siguranta nu plictisesti; din contra ; toata lumea astepata cu nerabdare " urmatorul jurnal de calatoriei " ....indiferent ca sunt locuri despre care am mai auzit, sau locuri inedite, pentru toate descrierile tale, au un farmec aparte.
multumim, pepsi70ro, pentru impresiile frumos descrise si utile.
sper ca in drumul nostru de vacanta din acest an prin turcia sa reusim sa ne oprim macar cateva ore in izmir, dar depinde si de starea copiilor.
pepsi, nu te lasa si delecteaza-ne si cu alte frumoase impresii din calatoriile tale.
un vot si de la mine.
daca "Izmir este un oras care trebuie promovat foarte mult", tu ai reusit asta cu succes... un vot si din partea mea... imaginile postate te-au ajutat si ele foarte mult.
pepsi bey am atasat aceasta melodie impresiilor tale... se poate schimba!
Foarte utila si minutioasa descrierea ta despre Izmir, @pepsi.
Intr-adevar esti un bun, , promoter'', draga matelotule, nu numai pentru Izmir, ci pentru fiecare locatie asupra careia ti-ai lasat, , amprenta'' cu deosebitele-ti impresii.
Si pentru ca pui atata suflet si migala in review-urile tale, descrise cu atata farmec si lux de amanunte primeste si din partea mea inca un nou vot, al 13-lea ca-i cu noroc!
Felicitari si te-asteptam sa ne incanti cu descrieri si cu poze si din alte locatii ale Turciei.
P. S. Anul trecut in iulie am vazut Izmir-ul din mers, caci soferul autocarului nostru se grabea cu zel, in dorinta de a ajunge cat mai repede in Kusadasi, unde urma sa stationam pe parcursul a 8 zile de vacanta.
Intr-adevar am ramas uimita de aglomeratia cladirilor, a blocurilor care parca gemeau de inghesuite ce erau, in schimb frumusetea palmierilor nu putea fi trecuta cu vederea...
Am aflat recent plimbandu-ma prin Primaria Constanta ca orasul Izmir este infratit cu orasul meu (Constanta) din anul 1995.
pepsi70ro, m-ar interesa daca ar merita un sejur in acest frumos oras. Daca as putea imbina plaja, mare,spa iar seara luat orasul la picior. dar oare pot sa le am pe toate? Multa bucurie ne aduci cu review-urile tale ! Votat cu placere.
@balasa violeta, nu stiu daca ideea de a face un sejur la Izmir este mai buna decat aceea de a te caza la Kusadasi, putin mai jos, dar mult mai titrata in ceea ce priveste turismul si modalitatile de recreere. Din Kusadasi poti ajunge foarte usor atat in Izmir la shopping cat si la principalele obiective turistice, multe dintre ele chiar in apropierea frumoasei statiuni.
Tine cont de faptul ca Izmir-ul este un mare oras, aglomerat iar turistilor nu le place in vacanta aglomeratia. Pentru shopping este excelent, dar daca vrei relaxare totala, eu as alege Kusadasi.
Vacanta frumoasa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 Drumul nostru prin Turcia, trece din nou prin Izmir — scris în 21.04.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 De la Canakkale, la Izmir, un drum cu peripetii — scris în 26.03.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cu telefericul prin Izmir — scris în 11.01.20 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Cu liftul prin Izmir — scris în 27.12.19 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Izmir –La pas pe promenada, prin bazar, cu ascensorul si cu feribotul — scris în 25.04.20 de senateo din PăULEşTI [PH] - nu recomandă
- Oct.2018 Spre Izmir — scris în 08.12.18 de webSorin din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Crampeie de Izmir — scris în 21.10.18 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ