ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Alexandria
ÎNSCRIS: 18.04.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 4 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cappadocia magică (I)

Ilustrație video-muzicală
AHURA - Dervish Dance


TIPĂREȘTE

Într-un impuls, primăvăratic, de moment, atrasi irezistibil de unicitatea acestui tinut, am hotărât să vizităm centrul Turciei - Cappadocia, regiune vestită, mai ales, pentru peisajul selenar, stâncos, cu roci sculptate de natura în cele mai ciudate forme, pentru orașe subterane, zboruri cu balonul și nenumăratele biserici, săpate în aceste locuri de către monahii ortodocși, între secolele IV-XII.

Am plecat de 1 mai, joi dimineata din Bucuresti, la 6,15, cu Turkish Airlines, si am ajuns la Kayseri in jur de 12, schimband avionul in Istanbul, pe aeroportul Ataturk. Ne-am intors pe 5 mai, luni noapte, pe acelasi traseu. Am avut cazare in Goreme la pensiunea Elif Star Cave, cu al carei proprietar aranjasem inainte, prin email, cazarea cu micul dejun, excursiile din doua zile si zborul cu balonul. Kadir Teke este ghid excelent si gazda primitoare, vorbeste fluent engleza, spaniola, franceza si japoneza, asa ca il recomand cu caldura. Conditiile din camera pestera sunt bazice (nu exista Tv, Wi Fi – doar la receptie, sifonier), insa este curat, iar micul dejun indestulator, tip bufet.

Kadir este si reprezentat al companiei enjoyturkeytravel si informatii despre tururile organizate de ei le gaseti in linkul urmator:

enjoyturkeytravel.com/cap ... ocia-tours.html

Ce-am facut noi:

1. Joi – dupa transferul de la Kayseri la Goreme (cca 70 km), asigurat tot de hotel, am plecat la explorarea unor vai din imprejurimi – Zemi si Gorkundere. Kadir ne-a dus cu masina la intrarea in aceste vai, ne-a explicat traseul si ne-a lasat sa facem drumetia pe cont propriu. Aici am vazut prima data ciudatele si nepamantenele forme de relief capadociene, rezultate in urma eroziunii rocilor de origine vulcanica, ca si prima biserica sculptata intr-o stanca piramidala, stil Oblio - biserica El Nazar. De altfel, Cappadocia este ciuruita de caverne monahale, fiind un foarte important centru crestin, aici predicand Sfinţii Capadocieni: Vasile cel Mare, Grigorie din Nazianz (Teologul) şi Grigorie din Nyssa, acesta din urmă fiind frate al Sfântului Vasile. Ne-am intors spre Goreme prin zona Sunset Point, situata deasupra orasului si seara am fost la Uchisar, la Turkish Night (dervisi rotitori - ceremonia Sema, dansuri populare turcesti, instrumente traditionale, belly dance, mancare si bautura ).

2. Vineri – ziua a debutat cu trezirea extrem de matinala, pe la 4,30 pentru mini-aventura zborului cu balonul. Sunt foarte multe companii in zona Goreme, care organizeaza acest tip de experienta turistica, preturile fiind in jur de 100 Euro/persoana pentru o ora de zbor pe deasupra Cappadociei. Noi am fost cu Urgup Balloons (zbor aranjat tot prin intermediul lui Kadir, dar cred ca toate companiile fac cam acelasi lucru, nefiind diferente semnificative) si totul a fost foarte bine organizat: am fost preluati de la hotel cu un microbuz, dusi la sediul companiei (situat la iesirea din Goreme dinspre muzeul in aer liber), luat un mic dejun frugal, semnat o hartie (probabil ca, daca ne prabusim spectaculos, nu mai cerem nimic organizatorilor :)), dusi la locul de imbarcare – situat spre Cavusin, la vreo 2 km, tot cu microbuzul, asistat la umflat balonu’, apoi zborul propriu zis, la rasarit de soare. Este, de-a dreptul, impresionant si spectaculos, sa vezi 70-80 de baloane colorate, ridicandu-se, aproape simultan, deasupra bizarelor stanci capadociene, o experienta memorabila pe care o recomand cu caldura. Aterizarea a fost perfecta, lina, direct pe platforma, tractata de un jeep, urmand o mica ceremonie in care s-a ciocnit un pahar de sampanie, s-au facut poze cu capitanul si s-au inmanat certificate, care atesta curajul nemarginit al turistilor, dornici de senzatii tari in vazduhul anatolian. Reveniti la hotel, dupa micul dejun, am fost dusi cu masina, de catre tatal proprietarului hotelului, cu o scurta oprire la Goreme panorama (Esentepe), la Uchisar, localitate situata la 4 km de Goreme, unde se afla o stanca uriasa – asa zis castel, gaurita ca un svaiter, cu caverne folosite in trecut pentru locuire, loc de depozitare, iar intregul ansamblu ca si fortificatie. Din varful castelului, cel mai inalt punct din regiune, se deschide o panorama la 360 asupra intregii zone, cu steagul Turciei falafaind mandru, punct de reper, pentru pozele de rigoare.

Coborand de pe castel, ne-am indreptat spre Valea Porumbeilor (Guvercinlik), un traseu de drumetie usor, de 4 km intre Uchisar si Goreme. In cele 4 zile, in care am stat in zona, am mers pe mai multe vai asemanatoare – Zemi, Gorkundere, Valea Alba ce se continua cu Valea Dragostei (Baglidere), Meskendir-din care se desprind Valea Trandafirilor (Gulludere I si II) si Valea Rosie (Kizilcukur), Zelve, Devrent, insa Valea Porumbeilor parca are ceva special – stanci abrupte, sub forma de cupe de inghetata, castelul de la Uchisar pe fundal, ceainaria lui Hasan (localnic prietenos, cu o ghereta intitulata pompos Tea garden, unde poti cumpara ceai de mere, cafea, alune etc.), tunele, caverne. Traseul nu este solicitant, este marcat cu borne si se termina la intrarea in Goreme, unde se afla si hotelul nostru – Elif Star Cave. In trecut localnicii cresteau porumbei, amenajandu-si columbarii in stancile acestor vai, pentru a le folosi gainatul – un fel de guano, excelent fertilizator pentru pamanturile aride si sterpe din Cappadocia; ouale de porumbei erau folosite de calugari si pentru realizarea de pigmenti, necesari la pictura nenumaratelor biserici troglodite din zona. Spre seara, dupa o masa in care am testat kebabul la oala, am inchiriat biciclete si am pedalat cativa kilometri spre Valea Dragostei, renumita pentru stancile erectile, apoi am mers spre iesirea din Goreme spre Muzeul in aer liber, apusul gasindu-ne deasupra orasului, la Sunset Point.

Cadrul natural din zona este unic, peisajele suprarealiste, deci merita sa mergeti o data-n viata, vorba emisiunii, in Cappadocia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de nickro in 15.05.14 18:16:28
Validat / Publicat: 16.05.14 07:17:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 4191 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nickro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Biserica El Nazar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.05.14 00:57:31]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Costi
[16.05.14 08:22:16]
»

@nickro:

Interesantă destinație, sună bine, cred că mă tentează să încerc și eu.

Cum v-a venit ideea și de unde ați obținut informațiile?

Întreb pentru că linkul dat în review nu funcționează (cel puțin la mine), mesajul afișat fiind:

The webpage at http://enjoyturkeytravel.com/ might be temporarily down or it may have moved permanently to a new web address.

Ați luat legătura cu hotelul de pe booking.com și ați aranjat astfel toate activitățile?

Oricum, un review foarte interesant, cu informații prețioase. Am văzut și fotografiile (și cele de pe blog, la care am ajuns căutând pe google pagina enjoyturkeytravel.com), sunt foarte frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianS
[16.05.14 11:01:52]
»

Foarte tare. Trebuie sa ajung si eu pe aici intr-o zi.

Cum v-ati descurcat cu transferul in Istanbul? Alergatura, prins coada mare la pasapoarte sau a fost suficient timp?

claudiu 71
[16.05.14 12:01:53]
»

@nickro:

Ma alatur si eu " corului" petrcandu-mi cele mai multe concedii in Turcia am avut intentia de a vizita aceste tinuturi, dar all incl. nu a permis"sa pierdem 2 zile de plaja si rasfat

Oricum am impresia ca indicat ar fii in extrasezon o asemenea atractie sa fie facuta.

M-ai ambitionat, faina experienta!!

nickroAUTOR REVIEW
[16.05.14 17:27:21]
»

@TraianS:

Traian, multumesc pentru informatiile pretioase despre traseul prin aeroport. La intrare in Turcia am stat cam o ora la coada la pasapoarte, dar ne-am incadrat pentru zborul spre Kayseri.

nickroAUTOR REVIEW
[16.05.14 17:43:15]
»

@Costi:

Intr-adevar siteul respectiv nu pare prea bine optimizat si se incarca cu dificultate. Eu, dupa cumpararea biletelor de avion, am negociat, direct, prin email, cu Kadir Teke (cel care mi-a raspuns cel mai rapid si mai concret la cererile si intrebarile mele), cu date de contact la adresa:

elifstarcavehotel.com/en

Poti lua legatura, insa, cu mai multi proprietari de pensiuni-hoteluri, mai toti ofera aceleasi chestii: tururi organizate de o zi, zbor cu balonul, transfer aeroport-hotel si invers, cazare cu mic dejun.

Cel mai bun site strain privind Cappadocia:

captivatingcappadocia.com

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nickroAUTOR REVIEW
[16.05.14 17:47:05]
»

@claudiu 71:

Mie mi-a placut, e regiune speciala, unica! Si erau turistii de peste mari si tari, in special asiaticii (coreeni, japonezi), la hotel avand rusi, o australianca, chinezi. Cred ca in trei zile vezi ce e mai important.

webmaster
[17.05.14 07:38:39]
»

Împreună cu continuarea sau continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
claudiu 71, nickro
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cappadocia, o zonă magică:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051645994186401 sec
    ecranul dvs: 1 x 1