ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 13.11.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
FEB-2012
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Palau de la Musica Catalana, Catedrala Gotica si Sagrada Familia

Ilustrație video-muzicală
Arianna and Jordi Savall - El Mariner


TIPĂREȘTE

Continuare de aici

Sambata 25 februarie

Pentru noi era cea de-a sasea si ultima zi petrecuta in Barcelona. Dupa ce ne-am strans bagajele si le-am lasat la receptia hotelului, ( click aici ), am pornit pe jos catre Palau de la Musica Catalana.

Biletele le cumparasem cu ceva timp inainte online direct de pe siteul lor. (click aici). Am ales varianta de tur cu ghid in limba engleza pentru care am platit 17 euro/persoana.

Program: tur cu ghid Sept-Iul 10-15.30, Aug si Paste 10-18

Cladirea care adaposteste Palatul a fost proiectata de Lluis Domenech i Montaner intre 1905 si 1908, iar banii au fost donati de burghezii din acea perioada. Cladirea este construita in stil modernist si a fost gandita ca loc de concerte pentru cel mai renumit cor, Orfeo Catala, un cor de 90 de persoane ce canta in mod regulat, iar pe 26 decembrie, in fiecare an au concerte.

Fatada a fost ulterior acoperita cu o protectie din sticla si reprezinta un mozaic minutios lucrat care infatiseaza societatea corala Orfeo Catala, fondata in 1891. Odata intrati in cladire, am patruns in zona foaierului si a barului unde arhitectii modernisti au folosit piatra, ceramica, marmura si sticla. Aici am fost preluati de ghidul nostru vorbitor de limba engleza.

Prima incapere pe care am vizitat-o a fost Sala Luis Millet, numita asa dupa compozitorul catalan cu acelasi nume, un foaier minunat ce se mandreste cu superbele sale vitralii. In balconul principal se afla niste coloane acoperite cu mozaic.

Dupa ce ni s-a povestit despre aceasta sala, vizita noastra a continuat in Sala Muzicii de Camera, unde timp de 15 min am urmarit un film documentar in limba engleza cu detalii istorice si tehnice despre Palat. Aceasta sala a fost proiectata ca si sala de repetitii. Ghidul nostru ne-a explicat ca acolo se afla o piatra din fundatie care comemoreaza construirea Palatului.

Vizita noastra a continuat apoi in Sala de Concerte, o sala superba plina de culoare si lumina. In centrul salii se afla Cupola din Vitrali, piesa de rezistenta a intregii cladiri, ce are forma unui dom intors facut din vitraliu, inconjurat de 40 de ingeri. Domenech a proiectat aceasta cupola pentru a permite luminii sa patrunda in cladire prin minunatul vitraliu colorat in rosu aprins, portocaliu si galben, culori ce inunda intreaga sala.

De asemenea Domenech a folosit vitraliile ca si ferestre de jur imprejurul intregii sali, estompnad astfel spatiile dintre exterior si interior si permitand luminii sa patrunda in sala.

Scena pe care se tin concertele are forma semicirculara, iar pe fundal are 18 muze din mozaic si teracota ce canta la diverse instrumente muzicale.

In partea de sus, tot in forma semicirculara se gasesc busturile marilor compozitori ai lumii. Nu aveam cum sa nu il remarc pe Beethoven cu celebrul sau par valvoi.

Caii inaripati coborand dinspre cupola imprima miscare si verva salii de concerte. De asemena este zugravita o reprezentare a carului lui Wagner manat de valkirii si tras de cai ce alearga in galop spre scena.

In aceasta sala au loc anual mai bine de 300 de concerte si spectacole de dans, unde participa atat artisti locali cat si artisti de talie internationala.

Cine este interesat, poate vedea pe siteul oficial programul concertelor din acest an si isi poate cumpara bilete online.

Desi oficial nu era permisa fotografierea in incinta Palatului, ghidul nostru a fost foarte indulgent si ne-a permis sa facem poze peste tot.

De la Palau de la Musica Catalana a, mers pe jos 2 minute pana la Catedrala Gotica

Intrarea in catedrala este libera iar programul este: zilnic 8-12.45,5. 15-19

Catedrala ce dateaza din anul 1298 are un amestec de stiluri arhitecturale, fiecare aducand cate un omagiu unei perioade din istroria religioasa a Spaniei. Se pare ca un vechi baptisteriu crestin a fost asezat aici in sec 6, fiind inlocuit in sec 11 de o bazilica in stil romanic, care a facut loc actualei catedrale gotice. Acest monument este centrul spiritual si simbolul cartierului Barri Gotic.

Fatada catedralei din sec 19 este marginita de turnurile gemene si vitraliile moderniste. In 2010 s-a incheiat restaurarea acesteia care a durat 7 ani.

Cea mai impresionanta intrare in catedrala este poarta principala dinspre Placa de la Seu. Cum am intrat, in stanga am admirat o serie intreaga de capele dedicate sfintilor, apoi orga si ascensoarele care duc la terasa. Nu am urcat deoarece eram presati de timp.

Am iesit asadar din catedrala si am luat metroul pentru a ajunge la cel mai vizitat obiectiv turistic din intreaga Spanie, si anume, Sagrada Familia

Era o zi de sambata si era o coada foarte mare la casa de bilete. Ne-am asezat constiinciosi la coada, care spre surprinderea noastra, s-a miscat destul de repede, si in 20 de minute am ajuns in fata.

Un bilet cu audioghid costa 12 euro/persoana.

Deschis: zilnic Oct-Mar 9-18, Apr-Sept 9-20.

Site oficial: click aici

Capodopera lui Gaudi, careia arhitectul i-a dedicat 43 de ani din viata, este considerata cea de-a opta minune a lumii moderne. In ultimii 80 de ani, sculptori si arhitecti au continuat visul lui Gaudi. Astazi cladirea este finantata de peste un milion de vizitatori care in calca pragul anual, se estimeaza ca lucrarile se vor finaliza in 2030.

Catedrala are trei fatade, doar doua fiind terminate astazi.

Fatada Nasterii este inspirata din natura. Mai bine de 100 de animale si plante sunt sculptate in piatra, iar cele doua coloane prncipale se sprijina pe niste broaste testoase. Gaudi si-a dorit ca Fatada Nasterii sa fie construita prima. Aceasta este impartita in trei porticule, dedicate virtutilor religioase si Sfintei Scripturi. Porticolul central este inchinat Caritatii al carei principal exponent este Iisus si care culmineaza in varf luand forma unui chiparos, simbol al vietii eterne. Porticolul din dreapta este inchinat Credintei, personificata de Fecioara Maria, iar cel din stanga semnifica Speranta si este inchinat Sfantului Iosif. Cele doua coloane care separa porticolele, au fiecare cate doi ingeri ce suna la goarna ce anunta Nasterea lui Hristos.

Fatada Patimilor a fost inceputa in 1978 si terminata in 2002 si a fost proiectata de arhitectul Josep Subirachs. Aceasta fatada sugereaza suferinta si sacrificiul lui Iisus. Diferenta dintre simtul gotic si stilul lui Subirachs, precum si complexitatea operei lui Gaudi, au trezit mai multe polemici. Sculpturile ce reprezinta ingeri dau dramatism scenelor, care sunt expuse in ordine cronologica sub forma unui S sinuos care incepe de sub Cina cea de Taina si se termina deasupra sculpturiii ce reprezinta Drumul Crucii.

Turlele Gaudi si-a imaginat un templu care depaseste in inaltime muntele Montjuic, si care, in momentul cand va fi terminat, va fi cea mai inalta biserica din lumea intreaga. Din cele 18 turle doar 8 s-au construit pana astazi, acelea de deasupra fatadei Nasterii si Fatadei Patimilor, dar Gaudi nu a apucat sa vada decat unul terminat.

Naosul Imensul corp central al catedralei este format din coloane inclinate, semanand cu un pom cu ramuri ce se revarsa peste tavan. Gaudi s-a inspirat in constuctia Naosului dupa falnicii arbori Sequia, ce dau impresia unei paduri pietrificate.

Absida este ornata cu soparle, serpi si doi melci gigantici si a fost prima sectiune terminata din catedrala.

Muzeul criptei Gaudi este inmormantat in cripta, iar mormantul sau se poate vedea din muzeu. Arhitectul a fost calcat de un tramvai chiar in fata catedralei, in timp ce lucra la aceasta, iar cand a fost dus la spital, neavand acte la el, a fost confundat cu un om al strazii si de aceea nu i s-a acordat asistenta medicala de urgenta, iar acesta a murit.

Muzeul a fost renovat pentru a gazdui expozitii audio- vizuale, si ofera totodata informatii despre constructia catedralei. Tot aici se gaseste si atelierul unde se fabrica forme turnate la scara mare si modele din piatra pentru operele de arta aflate in lucru. Mi s-a parut foarte interesant ca turistii sa poata vedea constructia in lucru, inca un motiv in plus pentru a ne convinge de grandoarea si importanta acestui mare proiect. Un loc unde trebuie sa ne intoarcem peste cativa ani buni ca sa putem sa vedem cum au evoluat lucrarile.


[fb]
---
Trimis de Muffin2009 in 16.08.12 14:15:13
Validat / Publicat: 16.08.12 16:27:52
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2672 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Palau de la Musica Catalana, intrarea principala
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster [16.08.12 16:28:21] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13 [16.08.12 17:20:55] »

Melodia postata se poate sterge/schimba!

TraianS [17.08.12 10:40:34] »

Foarte frumoase pozele de la Palau Parca nu-mi vine sa cred ca am fost si eu acolo. S-ar putea sa-mi para putin diferit si datorita faptului ca eu am fost seara. Cu toata ca vitraliile erau luminate artificial (si ma refer in special la cel central) cred ca lumina naturala le scoate mult mai multe calitati in evidenta.

Ati fost norocosi ca v-au lasat sa faceti poze. Din ce citisem eu, aflasem ca sunt foarte stricti privind acest aspect.

Felicitari pentru poze si review.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Muffin2009 [17.08.12 11:02:19] »

@TraianS: Merci de aprecieri!

Vitraliile acestea au fost gandite pentru a filtra lumina naturala. Noi am fost dimineata si de aceea poata sa para diferit fata de cum arata vitraliile luminate seara.

In legatura cu fotografiatul, oficial era interzis, dar ghidul nostru a inchis usa salii de concerte si ne-a dat liber la pozat

MCM [28.08.12 17:15:54] »

draga colega, iata ca se aproprie ziua si am inceput sa recitesc rws despre Barcelona (dupa cum ati observat cu totii, dupa ecourile pe care le-am scris). Mi-a ramas si mie neclara situatia biletelor pt lift la Sagrada, avand in vedere ca o sa-mi iau biletele online, iar acestea sunt doar pt vizita sau vizita +audioghid. Imi aduc aminte ca era discutia asta la un rw de-al lui @traianS. Poti sa-mi dai vre-un sfat? N-as vrea sa stau la coada (timp pierdut)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristibi, MCM, Muffin2009, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045273065567017 sec
    ecranul dvs: 1 x 1