GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Montserrat si CosmoCaixa (Muzeul de Stiinta)
Vineri 24 februarie
In cea de-a cincea zi petrecuta in Barcelona, ne-am trezit de dimineata si am luat metroul catre Placa Espanya. Stiam ca de acolo pleaca trenul ce merge la Montserrat. Am urmat indicatoarele care ne-au condus spre statia de tren. E foarte usor! Odata ajunsi acolo, am vazut imediat automatele unde se elibereaza bilete. Langa automate este si un birou de informatii unde gasiti pliante cu variantele de transport cu care se ajunge la Montserrat. Se poate ajunge fie cu tren+cremaliera, fie cu tren+funicular. Noi am ales varianta cu funicularul.
Siteul oficial al funicularului este aici
Siteul official al cremalierei este aici
Biletul de tren + funicular dus-intors a fost de 18,20 euro/persoana. Nu aveti discount cu Barcelona Card deoarece Montserrat este in afara Barcelonei.
Trenul spre Montserrat este din ora in ora incepand cu ora 8.36 pana la ora 17.36. Trebuie sa fiti pe peron cu 10 minute inainte de plecarea trenului pentru ca acesta nu stationeaza mai mult de un minut in statie. Pana la Montserrat Aeri se face o ora cu trenul.
Trenul cu care se merge la Montserrat arata foarte bine, este curat, dar pana la Montserrat se cam aglomereaza si au fost destui calatori care au mers in picioare. Drumul a fost foarte placut, am putut admira din tren mai multe localitati mici foarte pitoresti.
Odata ajunsi in gara Montserrat Aeri, am coborat si am urmat grupul de turisti care mergea la funicular. Funicularul pleaca din ora in ora la si 40 de minute. Din funicular am admirat un peisaj care ne-a taiat respiratia la propriu! Imaginile spun totul!
Desi era o zi de februarie si ne gandeam ca va fi frig, sus pe munte era cald iar soarele nu a disparut nici o clipa de pe cer. Dupa iesirea de la funicular am mers spre punctul de informatii aflat in apropiere. Acolo gasiti pliante si harti cu informatii despre ce poti vizita si programul lor.
Imediat dupa biroul de informatii se afla Spatiul audiovizual unde se poate urmari un documentar despre bazilica, despre scoala de baieti din cadrul manastirii ce functineaza ca si cor de baieti.
In apropiere se afla un restaurant de tip fast-food unde se poate servi masa.
Continuand drumul am intrat in curtea interioara a basilicii, o curte foarte frumoasa unde se afla cunoscutul cerc magic. In interiorul bazilicii sunt sase capele fiecare dedicata unui sfant. Dupa ce am strabatut si admirat cele sase capele, am urcat pe o scara la locul unde este expusa Maroneta. Sunt legende care spun ca statuia dateaza din secolul 50 I. Hr., dar cercetarile arata ca aceasta a fost slefuita in secolul 12. Manastirea a fost in mare parte distrusa in anul 1811, in timpul Razboiului de Independenta, si reconstruita trei decenii mai tarziu. Maroneta este patroana Cataloniei, un simbol religios si un loc de pelerinaj pentru catalani. Statuia Fecioarei este protejata de un perete de sticla, doar mana sa dreapta in care Fecioara tine un glob se afla in exteriorul acestuia pentru a putea fi atinsa. M-a uimit cat de mica este statuia, in imaginatia mea, ea era mult mai mare.
La iesirea din bazilica puteti vizita si Muzeul Montserrat, noi am preferat sa urcam pentru a admira si a face poze cu minunata panorama.
Cum era deja ora pranzului, ni se facuse foame asa ca am mers pentru a lua masa la restaurantul cu autoservire. Am vazut ca mai era un restaurant la intrare, dar acela nu era deschis in acea perioada. Mancarea nu era foarte diversificata, dar a fost OK. Imediat dupa masa am intrat in magazinul de suveniruri pentru a cumpara ceva magneti.
Nu am zabovit mult si ne-am indreptat catre statia funicularului pentru a cobora cu cel de la 16.30.
Am luat trenul inapoi si am coborat in Placa Espanya. Din Placa Espanya am luat L3 spre Trinitat Nova si am coborat la Vallcarca. Trebuie sa spun ca mai facusem acelasi traseu cu o zi in urma dar din pacate am ajuns la muzeu la ora 19 si un sfert si nu ne-au mai lasat sa intram deoarece muzeul se inchide la ora 20 si e nevoie de vreo doua ore ca sa il vizitezi. In ziua precedenta am mers pe jos din statia de metrou, apoi am traversat un pod pentru a ajunge in statia autobuzului 73 care merge la CosmoCaixa. Tocmai din cauza acestui autobuz am ajuns tarziu la muzeu. Vine din jumate in jumate de ora.
Asa ca am zis sa nu mai stam dupa autobuz, si am luat taxiul din statia de metrou pana la muzeu. Am ajuns in doar 3 minute si am dat vreo 4 euro.
Siteul oficial al muzeului este aici
Muzeul apartine fundatiei Caixa Forum si a fost premiat in anul 2006 ca fiind cel mai bun Muzeu de Stiinta din Europa. O cupa troneaza la intrare demonstrand acest lucru.
Am avut gratuitate cu Barcelona Card
Program: M-D intre 10-20
La intrare ne-a intampinat Einstein si Newton care stateau la casierie sub forma unor figuri de ceara foarte realiste.
Muzeul se desfasoara pe 5 etaje. De la intrare cobori pe o scara in spirala inspirata dupa celebra scara de la Vatican. In mijlocul scarii se afla un copac suspendat. Am coborat asadar pana la nivelul -5. Acolo am admirat o expozitie temporara de dinozaurii. A fost prima expozitie de acest gen pe care am vazut-o. In expozitie sunt numai fosile si doar cateva mulaje. Am stat si am citit la fiecare dinozaur in parte panoul explicativ si asta ne-a luat ceva timp.
La celasi nivel se afla si evolutia omului realizata din niste mulaje foarte realiste. Tot aici gasim si Muro Geologico, cum s-a format scoarta pamantului. In continuare avem Sala de la Materia, unde putem cunoaste legile fundamentale ale naturii: la nivel optic prin lentile speciale, legile lui Newton, determinismul si haosul, rotatia, fluidele, pamantul si atmosfera. Cum totul este exemplificat foarte realist, ne-am lasat furati de peisaj si de fiecare obiect in parte.
Partea cea mai importanta a muzeului este Padurea Inundata. Aici gasiti 1000 mp de padure amazoniana ce a fost adusa aici in forma ei originala asta insemnand flora si fauna din Amazon. Padurea este imprejmuita cu geamuri foarte inalte de sticla. Inauntru sunt arbori foarte inalti, plante tropicale, ce se afla intr-un bazin imens in care putem vedea pesti foarte mari, pasari, testoase, am vazut si un animal, dar nu stiu sigur ce e, dar l-am prins in poza :) Cel mai mult m-a uimit un peste de vreo 2 metri lungime... Odata intrati in padure, am simtit umiditatea tipica climei amazoniene, au un sistem special care mentine aceasta umiditate din aer. In padure sunt potecii inguste si trebuie sa dai la o parte liane pentru a putea inainta. Exact ca in jungla. Partea cea mai tare este lacul. Cand ai ajuns in dreptul lui incepe sa ploua. Au senzori care pornesc o ploaie artificiala ce tine cateva minute bune si care chiar te uda! Nu imi mai venea sa ies de acolo! Imi imaginez ce impact are asupra copiilor daca pe noi adulti find ne-a lasat masca!
La celelate etaje erau activitati pentru grupuri organizate de scolari: de genul Toca-Toca, Planetarium, Flash Y Click si salile Alfa Beta Gama... Acestea se deschid pentru grupuri organizate.
In exterior exista si o statie meteorologica foarte interesanta.
Va recomand sa bifati acest muzeu fie ca aveti copii fie ca nu, merita vazut, va va uimi, pentru mine a ramas cel mai tare muzeu din tot ce am vazut in Barcelona, un loc unde voi reveni pentru a-l savura pe indelete.
Noi eram pe fuga, asa ca am iesit inainte de ora inchiderii si am luat taxiul inapoi pana la statia de metrou Vallcarca de unde am luat L3 catre Placa Espanya. Era vineri si vroiam sa vedem Fantana Magica. Fantana am gasit-o usor dar odata ajunsi acolo si nevazand nici un program, am intrebat pe niste localnici ce se intampla, de ce nu merge fantana. Ne-au zis ca primarul a anuntat dimineata ca fantana va fi inchisa in ziua aceea pentru ca in oras se tinea Congresul de tehnologie. Am fost atat de dezamagiti... Era singura zi cand puteam vedeam fantana... Cu singuranta ne vom intoarce in Barcelona pentru ea!
Va urma...
--
Trimis de Muffin2009 in 15.08.12 21:04:44
- A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Știi cât apreciez stilul și informațiile review-urilor pe care le-ai postat. Nici acum nu sunt dezamăgită, dar permite-mi, dacă nu te superi, să fac o mică corectură, de dragul celor care agrează nominalizările oficiale, ”ad literam” și nu posibile versiuni transpuse. Mă refer la denumirea statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria; am scris și eu un review despre Montserrat, prilej cu care am consultat o mulțime de materiale informative. Nicăieri nu am întâlnit denumirea de ”Maroneta”, așa cum o nominalizezi tu, denumirea acreditată pe site-uri și pe materiale tipărite este aceea de ”La Moreneta”. Dacă ai cules această denumire dintr-un material documentar, îmi cer iertare și consimt că este o altă versiune a numelui statuii. Dacă este doar o eroare de redactare, nu-i nimic, oricui i se întâmplă și atunci se merită a face cuvenita corectură în cadrul acestui ecou. Sper să nu fie cu supărare această mică intervenție, iar eu îți mulțumesc pentru înțelegere.
@mariana. olaru: Nu am de ce sa ma supar.
Eu am gasit ambele variante, atat cu a cat si cu o. Am mers pe varianta Maroneta pentru ca am regasit-o in ghidul turistic despre Barcelona aparut la editura Litera. Alt ghid nu mai am... Am vazut ca pe wikipedia apare cu o. Nu stiu care e varianta corecta in catalana. In spaniola se spune Morenita. Nu te contrazic si nu am de ce sa ma supar, eu vorbesc limba spaniola, catalana nu o stiu, doar inteleg un pic... Poate ne lumineaza un vorbitor de catalana
Vacante fumoase!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 O casă cum alta nu este — scris în 12.08.24 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Mar.2023 La pas prin Barri Gòtic până la El Born, prin inima vechii Barcelona — scris în 24.02.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Palau de la Musica Catalana - o mostră de Art Nouveau veritabil — scris în 24.01.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Barcelona înseamnă Gaudi şi opera lui — scris în 31.03.19 de aschimodius din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 La Boqueria @ La Ramblas — scris în 13.02.19 de raduluigi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Las Ramblas, cu Marilyn Monroe si Cristofor Columb — scris în 25.05.17 de neilsimon din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 La Casa de la Ciutat — scris în 12.05.17 de neilsimon din FOCşANI - RECOMANDĂ