ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un traseu rutier magnific la poalele munților Tatra Înaltă (Vysoke Tatry)

TIPĂREȘTE URM de aici

Următoarele zile ale sejurului nostru în Slovacia le-am rezervat pentru vizitarea unor obiective turistice situate în partea de nord-vest a acestei frumoase țări. Pentru a nu ne depărta prea mult de munții Tatra, am ales ca loc de cazare orașul Zilina situat la aproximati 160 de km de Levoca, orașul despre care am scris un (review) de curând.

Pentru a ajunge la Zilina din Levoca avem, pe o distanță de 80 de km, mai multe trasee de urmat. Primul este pe autostrada D1, al doilea pe E18, iar ultimul pe la poalele munților Vysoke Tatry (Tatra Înaltă). Noi am decis să urmăm traseul din urmă, pentru a vizita câteva din numeroasele stațiuni turistice ale zonei.

Ca de obicei, când ne propunem să vizităm un obiectiv turistic, ne-am sculat devreme și la orele 7:00 eram deja în localitatea Vrbov, unde se află un imens parc termal cu piscine în aer liber și acoperite, cu program pe toată perioada anului. Localitatea Vrbov nu este singura în care turiștii pot beneficia de efectele curative ale apei termale.

La poalele munților Vysoke Tatry sunt mai multe astfel de localități-stațiuni cu apă termală cu piscine în aer liber sau interiorul hotelurilor. Cel mai mare complex de piscine cu apă termală (Aqua City) se află în orașul Poprad. Din cauza timpului scurt avut la dispoziție nu am intrat în Thermal Park Vrbov, deși prețul era convenabil pentru noi ca pensionari (5 euro).

Primul nostru obiectiv important de pe traseu a fost orașul Kezmarok despre care citisem pe un pliant că are un castel vechi aflat în patrimoniul UNESCO. L-am găsit ușor pentru că se afla chiar în perimetrul orașului istoric. Orașul vechi este localizat într-un pătrat cu o piață centrală și câteva străzi cu case vechi burgheze acoperite cu șindrilă și divers colorate. Printre clădiri impresionează cea a primăriei, cu un frumos turn cu ceas și stema orașului Kezmarok pe peretele sudic.

Castelul Kezmarok a fost inițial o construcție gotică fortificată și folosită pentru apărare. Forma renascentistă cu unele completări în stil baroc se datorează familiei maghiareThokoly care l-a cumpărat și a locuit aici timp de 4 generații. Imre Thokoly, un reprezentat de seamă al familiei, s-a născut în Kezmarok și a devenit Principe de Transilvania. Punctele forte ale castelului sunt zidurile groase cu ornamentele de la partea superioară și curtea interioară. Pe frontispiciul turnului de intrare în castel se află emblema familiei Thokoly. Prețul de intrare la castel, cu vizitarea muzeului, este de trei euro.

Un alt punct de atracție al orașului Kezmarok este Noua Biserică Protestantă, o clădire monumentală de culoare roșie, cu elemente de arhitectură bizantine și romanice. Din păcate nu am avut timp să o vizităm în interior. Aș fi vrut să vizitez micul mausoleu care adăpostește rămășițele pământești ale lui Imre Thokoly. În spatele bisericii noi se află o altă biserică protestantă, mult mai veche, una dintre cele mai mari și mai interesante biserici de lemn din Slovacia.

La 15 km de Kezmarok am făcut un popas în Tatranska Lomnica, una dintre cele mai cunoscute și aglomerate stațiuni de iarnă din munții Tatra. Are numeroase pîrtii de schi și instalații de transport prin cablu. Situată la poalele munților Visoke Tatry de aici se pot face numeroase drumeții și din această cauză este la fel de aglomerată și vara. Stațiunea este foarte curată, cu vile și hoteluri care de care mai arătoase. Printre cele mai frumoase clădiri am remarcat Grandhotel Praha și Hotel Lomnica.

În Visoke Tatry, o altă stațiune turistică de iarnă cunoscută, nu am mai oprit. După calculele noastre intrasem în criză de timp și am fost nevoiți să o admirăm din mers. Pe o șosea lejeră și cu un asfalt de calitate am ajuns în următoarea stațiune turistică Strbske Pleso, ultima din salba de stațiuni turistice de la marginea versanților înalți din Tatransky narodny park.

Priveliștea din această stațiune este superbă atât asupra depresiunii ce desparte cele două parcuri naturale ale munților Tatra, cât și asupra versanților din apropiere. Deși mică, stațiunea este foarte frumoasă, dar și foarte aglomerată. Cum nu am găsit nici un loc liber, în singura parcare din centrul stațiunii, am coborât în zona gării și am parcat lângă un restaurant. De aici am urcat în zona parcării, apoi pe o alee pietonală am urcat un mic deal și am ajuns la micul lac de munte ce dă și numele stațiunii, Strbske Pleso.

Este un lac glaciar ce asigură petrecerea timpului liber în toate anotimpurile. Vara se pot face plimbări cu barca, iar iarna pe timpul înghețului lacul devine patinoar. Stațiunea este paradisul schiorilor fondiști, aici sunt numeroase pârtii și instalații de transport prin cablu. Alături de Tatranska Lomnica și Vysoke Tatry, Strbske Pleso poate fi o alternativă la stațiunile de iarnă din Austria (mult mai scumpe).

După ce ne-am plimbat pe marginea lacului și am admirat cârdurile de rațe și gâște ce pluteau pe apa curată ca lacrima, am intrat în drumul secundar spre Pribylina. Deși eram în întârziere, nu am ezitat să mai facem scurte opriri pe o șosea impecabilă, mărginită de păduri de brazi și molizi. Pe o porțiune de câțiva km am întâlnit un gol de pădure ca urmare a tăierii masive a copacilor.

Nu m-am putut abține și am exclamat cu oarecare părere de rău în glas: ”uite-i și p’ăștia, au ras pădurea la fel cum se întâmplă și la noi în România”. Mai târziu am aflat ce s-a întâmplat de fapt cu acești copaci; în noiembrie 2004 aici a avut loc un dezastru natural, ca urmare a unei furtuni puternice, și toți brazii din jur au fost făcuți una cu pământul. La 10 ani de la dezastru încă mai erau lucrători forestieri care degajau terenul și plantau puieți de brad.

Cu părere de rău că părăsim zona ozonată a munților am intrat în E18, o șosea foarte aglomerată la ceas de seară și după după ce am parcurs aproximativ 50 de km bară la bară am ajuns în Zilina, următorul nostru loc de cazare.

Vacanțe cât mai plăcute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 30.09.15 17:17:08
Validat / Publicat: 30.09.15 20:02:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.

VIZUALIZĂRI: 8716 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Lacul de la Strbske Pleso, Slovacia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 82300 PMA (din 70 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

diana2015
[01.10.15 11:32:50]
»

Waw. Frumos si interesant. As dori sa stiu daca castelul Kezmarok este mobilat sau doar zidurile au ramas din el. Noi am fost anul trecut in Slovacia dar doar in capitala in Bratislava. Sincer aceasta descriere m-a facut curioasa si interesata totodata. Anul viitor este posibil sa vizitam aceste statiuni din Slovacia. Multumesc si astept alte relatari

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.10.15 13:33:16]
»

@diana2015 - Mulțumesc pentru vizită!

Castelul nu este mobilat gen Peleș, însă are încăperi unde sunt expuse obiecte din cele mai vechi timpuri specifice regiunii Spis. Chiar dacă nu este unul dintre cele mai cunoscute castele ale Slovaciei, merită vizitat dacă ești în zonă.

Cele mai frumoase castele le-am vizitat în nord vestul Slovaciei, la nici 150 de km de Kezmarok. Chiar zilele acestea vreau să scriu despre ”Oravski ” un castel asemănător cu cel din localitatea Bran, după care voi scrie despre un altul, Bojnice, la fel de luxos ca celebrul nostru Peleș.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
diana2015
[01.10.15 13:56:18]
»

@traian. leuca - Multumesc, abia astept sa citesc

Camelia19
[01.10.15 21:15:52]
»

@traian. leuca - Frumoasa zona, am vizitat-o si eu acum cativa ani, cand am facut un circuit combinat Polonia-Slovacia. Noi am fost cazati in Tatranska Lomnica si am facut cateva excursii in imprejurimi, Castelul Spisky hrad, o urcare cu telecabina pe Lomnicky Stit, imi amintesc ca sus a inceput o furtuna nasoala si un traznet a lovit ceva instalatie la telecabina, asa ca pana au repus-o in functiune am stat exilati pe varful muntelui Si imi mai amintesc ceva inedit legat de Tatranska Lomnica. A fost prima oara in viata mea cand am vazut un ditamai cerbul plimbandu-se pe strada. Se oprise in fata unui hotel si oamenii stateau la balcoane si ii aruncau paine si alte cele. M-am apropiat de el la 1-2 metri dar mi-a fost frica sa-l ating . Dar am filmat tot episodul oricum. Nu cred sa mai vad asa ceva prea curand.

Felicitari pentru destinatia aleasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[01.10.15 22:15:33]
»

@Camelia19 - Mulțumesc pentru vizită și apreciere!

Deși am fost mai mult în trecere, mi-au plăcut stațiunile de la poalele Tatrei Înalte. Pe acest munte nu am urcat, am făcut-o în schimb pe versantul opus, din Parcul National Paradis, cu vizitarea canionului Sucha Bela.

Aurici
[02.10.15 15:00:23]
»

@traian. leuca - Poprad, Kezmarok, Tatranska Lomnica imi sunt si mie cunoscute dar destinatia noastra a fost Zakopane, Polonia, in 2013. Ne-am oprit si noi pe drum la castelul din Kezmarok si in alta zi am venit de la Zakopane la Tatranska Lomnica, scopul fiind sa urcam pe varful Lomnic la peste 2100 m unde sotul meu mai urcase o data in studentie. Am luat telecabina cu 2 locuri pana la statia intermediara, pe la 14xx altitudine, daca nu ma insel si cand am vazut eu telecabina aia care urca atat de abrupt fara piloni intre cele 2 statii, cea unde eram noi si cea din varf, nici ca mi-a mai trebuit. Dar cum putea sa arate telecabina aceea... parca venea din cer, nu stiu daca mai vezi undeva asa ceva, daca mai este o telecabina de genul asta.

Oricum mie mi-a placut mult si acolo unde ne-am oprit. Sunt trasee mai scurte sau mai lungi in jurul lacului, un observator, carciumi. Am facut si noi un traseu scurt unde am gasit o terasa, am mancat si am baut Tatranska chai (nu stiu daca scriu bine, se pronunta ceai). Inaintea noastra cu 2 zile pe acelasi traseu fusese nasul nostru care ne trimitea sms-uri: acolo faci asa, nu rata aia, opreste-te in locul ala, dar mai ales, "nu pleci din zona fara sa bei Tatranska chai". Eiiii si-am baut noi asta si asa mult ne-a placut ca l-am cautat prin supermarket-uri si l-am gasit, ne-am luat si pentru acasa cateva sticle care ne-au tinut o vreme. O bautura din plante de 72 grade dar n-ai zice, buna, buna... De ceva vreme ma gandeam si eu ca Polonia mai merita o vizita pentru ca mi-a placut mult dar si pentru ca am trece prin Slovacia si ne-am reface stocul de Tatranska chai.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[02.10.15 17:06:37]
»

@Aurici - În 2013 am vizitat și eu Polonia (am avut cazări în Cracovia și Zakopane). La întoarcere am trecut pe lângă T. Lomnica, Kezmarok și Poprad, dar și pe partea greșită a Parcului Natural Paradis.

Acasă am refăcut traseul și anul trecut am revenit în Slovacia. Pe parcursul a 7 zile am vizitat multe obiective turistice din estul și vestul Slovaciei.

Și eu aș vrea să mai merg odată în Polonia.

Mulțumesc pentru vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[13.02.18 08:25:16]
»

Mutat în rubrica "Descoperă zona Vysoke Tatry (Tatra Înaltă), POPRAD" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Camelia19, diana2015
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Vysoke Tatry (Tatra Înaltă):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060610055923462 sec
    ecranul dvs: 1 x 1