ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2009
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Ce am mai vazut la Moscova.

Ilustrație video-muzicală
Ceaikovski - Uvertura 1812 Op.49

Asculta mai multe audio traditionala
TIPĂREȘTE

Am ajuns la capatul excursiei noastre de patru zile la Moscova si inafara de ceeace am povestit in review-urile anterioare, nu pot sa inchei inainte de a va scrie despre:

Metroul Moscovit

A fost inaugurat in 1935 si de atunci s-a dezvoltat continuu. Astazi are 11 linii subterane plus una de metrou usor si un total de182 statii. Traseele liniilor insumeaza 300 km. Chiar daca nu ocupa primul loc in lume ca lungime a traseului, are intaietatea ca trafic: 8 mil calatori/ zi. Pe liniile principale garniturile metroului sosesc in statii la interval de maximum un minut. Spre deosebire de alte metrouri, in incinta lui nu sunt magazine, fast-fooduri sau buticuri. Stalin a vrut sa demonstreze occidentului grija lui pentru transportul oamenilor la locul de munca asa incat a dispus construirea unor statii de o opulenta extraordinara. Candelabre de cristal, pereti placati cu marmura, statui de bronz cu eroi stahanovisti, picturi murale enorme infatisand lupta proletariatului impotriva burgheziei sau cuceririle revolutionare erau insa in totala contradictie cu conditia reala a omului sovietic. Aceste extraordinare statii au fost cele construite pana la inceperea razboiului. In ele s-a consumat mai multa marmora decat in toate palatele tariste construite timp de 300 de ani. Am vizitat statia Beloruskaia care e decorata cu statui de bronz prezentand revolutionari din 1917 si o monumentala fresca privind Victoria din 1945; in eleganta statie Komsomolskaia este o fresca cu generalul Kutuzov. In timpul razboiului zeci de mii de moscoviti s-au refugiat la metrou pentru a se apara de bombardamentele germane. Statiile construite dupa razboi sunt mai modeste dar mai functionale. Ultima statie realizata Dostoievskaia, este foarte sumbra si nu place moscovitilor. Ea are pardoseala din mozaic negru si gri iar pe pereti sunt pictate scene sumbre din romanele Crima si pedeapsa si Demonii. Anual 80 de moscoviti isi iau viata aruncandu-se in fata metroului. In urma atentatelor sinucigase ale unor femei din Cecenia in 2004 (40 morti si 140 raniti) si 2010 (39 morti si 65 raniti) metroul a primit paza militara iar pe peroanele sale patruleaza echipe de jandarmi.

GALERIA TRETIAKOV

A fost fondata in 1874 de bogatul negustor rus Pavel Tretiakov, un mare colectionar de arta. El s-a orientat spre achizitia lucrarilor rusesti, icoane vechi incepand cu sec. XII, picturi si sculpturi. Inca din timpul vietii, Tretiakov si-a pus la dispozitie casa lasand prin legat intregul patrimoniu municipalitatii. Conditia pusa a fost ca muzeul sa cuprinda numai opere rusesti si sa fie deschis marelui public. Spre sfarsitul anilor 1860 a inceput sa colectioneze portrete de oameni celebri din epoca, astfel incat azi pot fi admirati marii scriitori, compozitori, oameni politici ai Rusiei sec. XIX, intr-o galerie separata. La disparitia sa, colectia cuprindea peste 1200 tablouri, gravuri, desene si sculpturi. Imediat dupa anul 1900, salile devenind neincapatoare, a inceput extinderea galeriilor. Muzeul actual are fatada cu ornamentatii in stil rus vechi si in fata sa se gaseste statuia fondatorului Pavel Tretiakov. In timpul razboiului, dat fiind valoarea enorma a exponatelor, colectiile au fost evacuate la Novosibirsk. Dupa anii1980 au inceput lucrarile de marire si reconstructie a vechiului muzeu. Operele de arta sovietice sunt adapostite intr-o cladire separata. Astazi galeria contine mai mult de 500000 piese, adapostite in mai multe cladiri care formeaza un adevarat cartier al artei. Ele constituie cel mai mare muzeu al lumii specializat in arta rusa. In galeriile de portrete i-am vazut pe Tolstoi, Dostoievski, Ceaikovski, compozitorii grupului celor cinci, Mendeleev, Puskin. In pinacoteca propriuzisa am admirat marinele de Aivazovski, troika lui Perov (trei copii infometati tragand o greutate peste puterile lor), Repin (cu panze pe teme sociale de un dramatism extraordinar), Surikov (cel mai mare pictor istoric), Serov ( portretist), - acestia doi din urma pictand si prima catedrala Hristos Mantuitorul, Chagal (nascut in Rusia, a pictat cu multa poezie pe teme folclorice rusesti si evreiesti).

Muzeul Puskin

La initiativa tarului Alexandru al III-lea, in1898 a fost inaugurat la Moscova un muzeu al artelor frumoase care dupa o munca asidua de colectionare a unor piese de valoare din toata lumea si-a deschis portile in 1912. Piesa de rezistenta a muzeului o constituiau colectiile de statui din antichitate, galeria de egiptologie dar si donatiile sau achizitiile de pictura clasica si moderna. Dupa Revolutia din Octombrie colectiile private ale amatorilor de arta fiind nationalizate, muzeul si-a imbogatit patrimoniul cu un numar impresionant de lucrari. In 1937, devine muzeul Puskin,ca omagiu adus marelui poet de la moartea caruia se implineau 100 de ani. Astazi muzeul detine peste 600 de statui originale, artefacte egiptene dar cel mai dezvoltat sector e pinacoteca, imbogatita continuu prin achizitii, donatii sau transferuri de la alte muzee. Dat fiind volumul imens de parcurs, am insistat pe salile cu pictura impresionista si am fotografiat tablouri celebre de Gauguin, Matisse, Picaso, Degas, Renoir, Cezanne, Bonnard pe care le voi atasa acestui review.

Catedrala Hristos Mantuitorul (Salvatorul)

Ideea construirii unei catedrale unice in lumea ortodoxiei apartine tarului Alexandru I ca multumire adusa Domnului pentru ca trupele lui Napoleon au parasit Moscova in 1812. Piatra de temelie a fost pusa in 1839 dar constructia catedralei a durat 44 de ani.

…, in apropierea Kremlinului, lacasul a fost sfintit la 26 mai 1883. Dimensiunile erau gigantice: inaltime echivalenta cu a unui turn de 30 de etaje, cu ziduri placate cu marmura de Altai si granit finlandez, cu douasprezece porti de bronz cizelat (in total 140 de tone), peste care trona cupola imbracata in arama (176 de tone) si cele patru clopotnite cu 14 clopote insumand 65 de tone. "Impunator este mai ales interiorul, luminat de lumanari fixate in trei mii de sfesnice. Si deoarece, dupa datina provoslavnica, drept-credinciosii isi aprind, cand intra in biserica, propria lumanare, iar in biserica incap peste zece mii de credinciosi, vapaia se vede batand in geamuri de la mare distanta. In momentul intrarii in biserica iti atrage privirea un iconostas imens si stralucitor pentru a carui lucrare s-au folosit 422 de kilograme de aur. " Pe placile de marmura (177 la numar) din partea inferioara a peretilor era rezumata intreaga istorie militara a Rusiei pravoslavnice. Cei mai mari pictori rusi ai timpului, printre care Serov, Surikov si Veresceaghin, au zugravit, intr-o tehnica speciala, frescele, o minune a arhitecturii religioase, de o grandoare extraordinara! (R. kapuzcinski “Agonia Imperiului”

Aceasta cea mai mare catedrala a ortodoxismului din toate timpurile a functionat numai 50 de ani fiind demolata din ordinul lui Stalin in 1933. Acesta voia sa ridice pe locul ei cea mai mare cladire din lume, Palatul Sovietelor.

…. prin urmare, Palatul Sovietelor va fi de sase ori mai greu decat Empire State Building, iar statuia lui Lenin din varful lui de trei ori mai inalta (peste o suta de metri) si de doua ori si jumatate mai grea decat Statuia Libertatii. Si alte dimensiuni stabilite de Stalin fac sa te cuprinda ameteala. " (Este vorba de o inaltime de 415 m, de o greutate a edificiului de 1,5 milioane tone, de un volum de 7 milioane m. c., echivalentul a sase dintre cei mai mari zgarie-nori din New York, iar, in ce priveste statuia, lungimea degetului aratator al lui Vladimir Ilici trebuia sa fie de 6 metri, latimea umerilor de 32 m, iar greutatea statui de 6 mii de tone.)

(R. Kapuzcinski “Agonia imperiului”

Numai ca fondurile alocate au fost redirectionate pentru pregatirea si sustinerea razboiului si in locul catedralei demolate a aparut o imensa groapa care cu timpul s-a umplut cu apa. Curatarea terenului a durat un an iar multe din placile si bancile de marmura din catedrala au impodobit statiile de metrou. In 1994 Nikita Hrusciov a construit aici cea mai mare piscina din lume in aer liber, numita Moskva Pool.

Dupa 1990, Sinodul Bisericii Ortodoxe cu sprijinul statutului si al populatiei au hotarat construirea unei noi catedrale pe acelas amplasament si dupa proiectul si schitele celei vechi. Constructia a durat patru ani, intre 1996 si 2000. Are o inaltime de 103 m. iar zidurile au grosimea de peste 3 m. Catedrala are o capacitate de 10000 oameni, este dotata cu aer conditionat, incalzire, lifturi pentru cei care vor sa se urce dar si pentru utilajele de intretinere. La parter functioneaza Sinodul, Consiliul bisericesc si birourile administrative. Catedrala e la etajul I la care se ajunge pe scari sau cu ascensoare. In interior sunt 22000mp pictati din care 9000 mp. auriti. In interior sunt statui aurite, texte vechi reproduse pe pereti, scene eroice din istoria poporului rus. Utilizarea materialelor moderne si a culorilor percutante nu sunt agreate de batranii moscoviti care-si aduc aminte de eleganta vechiului lacas. Aici au fost canonizati tarul Nicolae al II lea si familia sa, aici s-a tinut slujba de inmormantare a lui Boris Eltin dar aici a fost dejucat un atac teroristc care ar fi distrus a doua oara catedrala. In catedrala nu se fotografiaza, nu se filmeaza.

Panorama de la Borodino

Batalia Moscovei numita de rusi Borodino a avut loc la 115 km de capitala economica a Rusiei (cea administrative era la Petrograd) la data de 7 sept. 1812. Armatele franceze (124000 oameni) au fost conduse de insusi Napoleon iar cele rusesti (108000 oameni) de generalul Kutuzov. Batalia a fost crancena numarul mortilor si ranitilor de ambele parti ajungand la 70000 intr-o singura zi. Ea s-a soldat cu infrangerea rusilor. Reusita lui Napoleon a fost o victorie a la Pyrus intrucat imediat a inceput dezastrul trupelor lui. A inaintat spre Moscova pe care a ocupat-o fara sa i se opuna nicio rezistenta. Numai ca era un oras pustiit si incendiat de rusi in care, in prag de iarna, trupele franceze nu au avut unde sa se adaposteasca sau sa gaseasca hrana. Dupa o luna si jumatate de ocupatie, vazand ca tarul Alexandru I nu capituleaza si nici macar nu incepe tratativele de pace, Napoleon a ordonat retragerea iar armata care i-a mai ramas a fost injumatatita de iarna cumplita care a fost in 1812. Tolstoi in Razboi si Pace considera ca Napoleon a fost invins datorita greselilor tactice pe care le-a facut. Panorama de la Borodino, unica in lume la data constructiei (ulterior a mai fost facuta una la Stalingrad) consta intr-o panza de 115m lungime si 15 m inaltime pictata de Roubaud. Ea a fost expusa la comemorarea a 100 de ani de la batalie in 1912. Se arata in desfasurare luptele care au avut loc in ziua confruntarii. Initial panza a fost expusa intr-un pavilion de lemn in Moscova si abia in 1962 a capatat locul care i se cuvine in muzeul-panorama de la Borodino. Efectul vizual este spectaculos din cauza ca panza pictata este suspendata in cerc, macheta terenului dintre panorama si platforma de observatie contine resturi de haine militare, lemne, pietris, carbuni fumegand, iarba calcata in picioare, totul cazand sub incidenta unei iluminari speciale. Daca la acestea mai adaugi si muzica de fond care este Uvertura solemna Anul1812 de Ceaikovski, (una din primele lucrari muzicale cu program) este imposibil sa nu te simti implicat in lupta. In fata cladirii se afla statuia ecvestra de bronz a maresalului Kutuzov.


[fb]
---
Trimis de Michi in 24.03.12 21:56:14
Validat / Publicat: 24.03.12 23:20:32
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9940 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Statie de metrou la Moscova
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[24.03.12 23:47:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie..

webmaster13
[25.03.12 00:55:01]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Floria
[25.03.12 09:33:41]
»

Foarte interesant ce ne povestiti!

Eu am facut cunostinta cu Galeria Tretiakov prin intermediul unui album de arta realizat in conditii grafice deosebite pe care l-am primit-daca nu ma insel- cand am implinit 20 de ani, deci acum aproape 23 ani... Desi pentru multa lume imaginea Rusiei se suprapune cu imaginea comunismului, rusii au o cultura fascinanta, au dat lumii unii dintre cei mai mari romancieri, poeti, dramaturgi, compozitori, coregrafi, pictori.

Multumim pentru ca aveti generozitatea de a imparti cu noi experienta intalnirii cu istoria si cultura Rusiei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[25.03.12 09:54:24]
»

@webmaster13: Multumesc Web pentru melodie desi asi fi preferat Uvertura 1812 de Ceaikovski, dar si asta iti sugereaza atmosfera moscovita.

webmaster13
[25.03.12 10:33:09]
»

Important este sa avem melodia potrivita Sa ascultam Ceaikovski!

sandu.53
[25.03.12 11:53:08]
»

Am fost si eu in Moscova intr-o excursie in anul 1986 si imi reamintesc cu placere de vizitele facute in acele 4-5 zile cat am stat in acest mare oras! imi amintesc printre altele o plimbare extrem de ieftina cu vaporasul pe raul Moscova (apoi o calatorie cu taxiul iar foarte ieftin pe atunci), vizitele la Kremlin, Piata Rosie, muzee si cele cateva calatorii cu metroul moscovit... La metrou am fost impresionat de frumusetea si maretia lucrarilor dar mai ales de pasagerii moscoviti care, fara exceptia, se "ocupau" cu lectura in timpul calatoriei! Interesant si demn de apreciat review-ul tau!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ARA
[25.03.12 12:43:36]
»

Excelent review! Felicitari @Michi!

amero
[25.03.12 16:03:10]
»

bineinteles ca am votat si eu rew. pe care il consider exceptional.

imi aminteste de excursia mea Moscova-Leningrad-Kiev, cum era pe atunci, sunt ani buni si intradevar galeriile Tretiakov vazute intr-o zi geroasa de noiembrie m-au impresionat foarte mult.

pacat caci acum Moscova fiind o destinatie destul de scumpa avem mai putin posibilitatea sa o vizitam pe indelete

felicitari pentru rew.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
karma1
[11.07.13 00:42:47]
»

Am zis ca-s invidioasa . Glumeam... am auzit despre statiile-alea de metrou gen muzeu. Imi doresc sa le vad si te felicit ca ai reusit sa faci asta! Voturi de la mine cu drag!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, ARA, Floria, karma1, Michi, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Moscova:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06296706199646 sec
    ecranul dvs: 1 x 1