ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Spre binele ursilor captivi

TIPĂREȘTE

Preambul

Pe (pen) ultima suta, ceea ce nu ma caracterizeaza, am hotarit anul acesta sa dam o fuga de trei zile in imprejurimile Brasovului. Am ales cazarea la Casa Moga din satul Bucium, comuna Sinca Veche, despre care voi reveni cu review separat. In prima zi de mini-concediu, am inclus in drumul nostru spre pensiune vizitarea sanctuarului de ursi de la Zarnesti.

Era un obiectiv pe care il tinteam de mai multa vreme. Cum zilele trecute intr-un ecou, ii transmiteam lui @wolf2001, mare pasionat de drumetii montane si iubitor de natura, ca ma pregatesc sa vad ursii si cum lui @msnd i-am promis si lui ca ma duc sa ma intalnesc cu ursii dupa ce a postat un foarte foarte reusit review despre acest obiectiv, trebuia sa trec la fapte. De fapt se cuvine sa amintesc ca @msnd a postat un articol deosebit de valoros intitulat „De la Liberty la LIBEARTY”, pe care vi-l recomand ca adevarat ghid pentru aceasta destinatie. Si sa nu uit, pentru ca l-am botezat de doua ori pe @msnd ii eram dator cu doi miei si am sperat ca in preajma ursilor voi gasi si... miei, sa ma achit de datorie.

Cai de acces

Din Bucuresti am urmat DN1, am ocolit Ploiesti-ul pe centura de vest, am continuat pe DN1 pana la intrarea in Predeal. Aici am virat stanga 90 grd pe DN73A catre Rasnov. In Rasnov la intersectia cu DN73 (Campulung – Brasov) am continuat spre dreapta catre Brasov pentru doar circa 1 km (practic prin Rasnov) pana la o noua intersectie unde ne-am orientat spre stanga catre Zarnesti. pe soseaua care tot DN73A se numeste. Lasam in dreapta doua ramificatii de drumuri marcate cu indicator, traversam calea ferata, lasand-o pe mana stanga, apoi un pod peste raul Barsa si dupa circa alti 150 metri sa parasim DN-ul intr-un loc incadrat de 2 indicatoare foarte mici cate unul pe fiecare sens de mers, pe care scrie „Rezervatia de ursi”.

Atentie! Se iese din DN in unghi foarte ascutit, in dreptul indicatoarelor mentionate situate in dreptul Statiei de epurare. De aici urmam un drum forestier ceva mai solicitant pentru masini. Chiar in dreptul statiei de epurare este amplasat un banner mai mare referitor la obiectivul nostru, care insa nu se vede din DN, de aceea detaliile de mai inainte. Dupa 100 metri traversam un parau pe un pod improvizat, fara parapeti, format din doua platforme metalice alipte si aparent rezistente sa suporte masa unor autoturisme incarcate! Atentie! Pe mijlocul podului, la imbinarea celor 2 placi, exista un profil ca o sina de cale ferata, destul de inalt. Aviz celor care conduc tursime cu garda la sol mica. Recomand sa nu incalecati profilul din mijloc chit ca daca mergeti pe oricare din jumatatile podului trebuie sa va strecurati chiar pe marginea podului metalic, ceea ce pentru cei mai speriosi creste doza de adrenalina.

De aici drumul forestier pe alocuri foarte accidentat urca in doua serpentine largi pana pe culmea dupa care se afla rezervatia. Drumul forestier ne conduce pana la intrarea in rezervatie. Masinile se parcheaza cu circa 100 metri inainte de intrarea in rezervatie pe care o veti recunoaste datorita imprejmuirii cu gard electrificat si a barierei de la intrare. Parcarea este una neamenajata.

Drumul forestier are o distanta de ca. 2,5 km.

Din Bucuresti am parcurs 190 km in ceva mai putin de 3 ore.

Alte distante din apropiere: Predeal 33 km, Brasov 26 km, Bran 13 km, Rasnov 9 km, Zarnesti 7 km. Din toate aceste ultime localitati ajungeti in 20 – 40 minute cu masina.

Cu trenul:

Statia cea mai apropiata este halta Tohanu Vechi de pe ruta regio Brasov – Zarnesti.

Programul de vizitare

In ultimii ani am avut alte 2 tentative de vizitare a Rezervatiei de Ursi. E drept ca am mers mai la plesneala, fie ce-o fi. Si n-a fost sa fie pentru ca nu am putut indupleca agentul de paza sa ne lase!

Important! Nu aveti cum sa accesati rezervatia in afara programului de vizitare si in absenta unui ghid.

Intrarea in rezervatie se face numai la ore fixe dupa urmatorul program:

mai – octombrie - la orele 9; 10; 11 - fara programare

noiembrie – aprilie – sambata si duminica la orele 10; 11; 12 - fara programare sau de marti pana vineri aceleasi ore, dar numai cu programare si daca se formeaza grup de minim 10 persoane.

Lunea este intotdeauna inchis.

Cu siguranta pentru grupuri organizate se pot conveni vizite in afara acestui program.

Programările se pot face la telefon. Cum de data asta nu am vrut sa ratam vizitarea rezervatiei, ne-am informat in prealabil sa mergem la sigur. Ni s-a comunicat ca fiind vacanta copiilor vom gasi deschis, ba chiar ni s-a recomandat ora 11 daca vrem sa vedem ursii la masa...

Tarife

Adulti – 40 ron (cam mult, asta a fost prima perceptie!)

Copii peste 5 ani – 10 ron (sub 5 ani gratis)

Nu se percepe taxa extra pentru foto sau video si puteti filma / poza oricat si orice doriti.

Asociatia Milioane de Prieteni si Rezervati de ursi LIBEARTY

Asociatia Milioane de Prieteni desfasoara un proiect de atragere spre ingrijire a ursilor bruni care sunt chinuiti pe melagurile tarii noastre, ocupandu-se de tratarea si ingrijirea acestora intr-un mediu cat mai apropiat celui adecvat acestor animale salbatice. Proiectele acestora pot fi sustinute prin donatii transparente de bani pentru care se elibereaza chitante, un posibil demers fiind adoptarea unui urs participand financiar la asigurarea hranei acestuia.

Rezervatia LiBEARTty, cum se mai numeste, a fost infiintata in anul 2005 si deschisa in 2008 si este prima rezervatie naturala pentru ursi captivi din Romania. Aceasta a fost posibil cu ajutorul unor donatii in valoare de 1,5 milioane USD.

Astazi rezervatia gazduieste circa 80 ursi bruni. Rezervatia se intinde pe 69 hectare luati in concesiune de la Primaria Zarnesti pentru 49 de ani.

Activitatea Asociatiei Milioane de Prieteni a fost facilitata dupa 2005 si de alinierea legislatiei romane la cea europeana in ce priveste interdicatia luarii in captivitate a unui urs brun din salbaticie. In contextul acestui cadru legal, Asociatia Milioane de Prieteni poate interveni impreuna cu politia sa salveze ursii captivi tinuti ilegal pe langa restaurante, hoteluri etc ca si atractie turistica, chipurile sau sa ii slaveze pe cei pe care gradinile zoologice nu ii mai pot pastra.

Vizitarea rezervatiei

Vizita in rezervatie se face in prezenta unui ghid, iar turul dureaza aproximativ o ora. In mod normal vizitarea se face deplasandu-te cu un trenulet, care trenulet era insa defect la ora vizitei noastre, asa ca am facut tura pe jos. Un minus pentru organizatori, chiar daca plimbarea pe jos a fost agreabila.

Pe parcursul vizitei veti admira ursii (si nu numai), si veti auzi povestile multora dintre ei, dar si informatii specifice despre viata ursilor in general si activitatea echipei care deserveste activitatile din rezervatie.

In perimetrul incercuit al rezervatiei se gasesc cai de acces amenajate pentru vizitatori. Exista trei mari zone, care sunt imprejmuite cu gard si ocupa suprafete generoase fiecare pentru gazduirea mai multor ursi. Tot in perimetrul rezervat ursilor se gasesc cateva izvoare si piscine. Piscinele sunt mici lacuri / balti amenajate special pentru ursi.

Din loc in loc vom zari unii copaci cu niste palarii metalice. Acestea au rolul de a impiedica ursii sa sara gardul! A propos de cocotat in copaci, ursii sunt mari amatori de asemenea distractie, astfel ca am avut placerea sa surprindem pe un martinel facand acrobatii in copac.

Undeva pe la jumatatea traseului exista si un punct amenajat de belevedere, in care insa nu am fost invitati sa ne urcam.

Asa cum ni s-a promis telefonic, am intalnit ursii la masa. O masina utilitara foarte cu gust pictata tematic transporta laditele cu mancare pentru chiriasii locului. Portocale, mandarine si mere reprezentau meniul ursilor in acea dimineata.

Deasupra custilor am observat zburand un numar mare de corbi, care nu se aflau chiar intamplator pe acolo si erau doriti de catre membrii asociatiei. Rolul acestora era sa faca sa dispara toate resturile alimentare, asa ca se poate afirma ca participau activ la curatenia din tarcuri, ba se mai si saturau manacand in timpul programului!

In afara de ursi, sanctuarul mai gazduieste si o lupoaica, iar pe drum veti putea intalni si unul sau mai multi dintre cainii foarte prietenosi ai gazdelor noastre.

Nu am retinut intr-atat de bine povestile de viata ale fiecarui urs, insa am sa va redau doar doua.

Maya

Citim pe un panou „Remember Maya”. Poate de aici trebuia inceputa povestea... In anul 1998, Maya a fost gasita in Bran cersind flamanda mancare, tragand parca sa moara, pe langa un hotel din statiune. Cristina Lapis, sufletul acestui proiect si initiatoarea lui, impreuna cu sotul ei au hranit-o timp de 4 ani si s-au imprietenit cu ursoaica bolnava. Maya s-a mai inzdravenit, a fost si vitaminizata, ba i s-a adus si un cauciuc cu care sa se joace. In 2002, Maya insa a inceput sa se auto-mutileze, nemaivrand sa accepte viata chinuita care ii era dat sa o traiasca. Maya a murit în bratele Cristinei, care atunci i-a promis sa construiasca rezervatia care sa dea o sansa ursilor care traiesc nedrept si chinuiti in captivitate. Si Cristina Lapis s-a tinut de promisiune… Un mare BRAVO!

Max

O alta poveste este a ursului Max, pe care multi l-ati intalnit cu ceva ani in urma la Sinaia, pe aleea ce duce spre Castelul Peles stand la poze. A fost cutremurator sa aflu ca Max era de fapt orb si drogat ca sa poata sta la poze. Daca mai adaug si ca a fost orbit prin inteparea ochilor, in mod criminal, de catre cei ce se considerau proprietarii lui, ... uff! Groaznic! A propos de acest subiect, ghida noastra, Paula, ne-a spus sa luam in considerare ca orice animal salbatic care este „tinut” sa stea la poze (fie urs, fie vultur) este sedat sau drogat sau handicapat pentru a se putea „lucra” cu el.

Un alt urs ne-a frapat pentru motivul ca se plimba pe acelasi traseu batatorit 10 pasi la stanga, 10 pasi la dreapta, si iar asa, si iar asa, precum o facea pe vremea cand locuia intr-o cusca la zoo, desi aici avea un areal imens in care ar fi putut sa se desfasoare.

Si astfel am auzit fel de fel de povesti ale unor ursi care au primit o noua sansa la o viata mai buna, dar care nu se mai pot integra in viata reala din salbaticie! Elementul comun pentru toate aceste povesti este dragostea cu care sunt ingrijiti ursii aici, la Zarnesti!

Fiecare urs are un nume iar acestea sunt pirogravate in lemn pe felii de trunchi de copac agatate pe custi.

La incheierea turului de vizitare exista posibilitatea de a cumpara amintiri personalizate de la un magazin. Tot aici se pot achizitiona si CD-uri de prezentare a rezervatiei cat si celebrul film de prezentare care s-a difuzat pe National Geographic (daca nu gresesc).

Concluzie

Rezervatia de ursi LiBEARty este impresionanta, iubita de copii si adulti, de iubitorii de animale. Va recomand sa nu ezitati nicio clipa sa o vizitati.

Respect Asociatiei Milioane de Prieteni, respect Cristina Lapis!

si...

Daca aflati de un urs brun care se chinuie in mod nedrept pe undeva in captivitate, contactati Asiociatia Milioane de Prieteni, spre binele ursuletului!


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 07.02.15 23:02:17
Validat / Publicat: 08.02.15 08:07:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ZĂRNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 5652 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66100 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

wolf2001*
[08.02.15 08:12:54]
»

Eu am crezut ca glumiti cand mi-ati spus ca mergeti sa vedeti ursi. Dar nu m-am gandit la o rezervatie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.02.15 08:18:52]
»

@wolf2001: nu puteam divulga atunci...

a propos m-am intalnit cu ursul life acum ceva ani buni la malaiesti si am vazut o scena tare cum cainii unei turme au reusit sa il alunge pe urs inghesuindu-l pe poteca din spatele cabanei ce urca spre tiganesti.

Michi
[08.02.15 13:20:11]
»

@Dan&Ema - Grozav, mai ales că astă vară am ratat-o. Acum pot spune că amfostacoo.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.02.15 14:34:35]
»

@Michi: Multumesc de apreciere. Si poate includeti pe viitor o vizita la rezervatie.

puiutea
[08.02.15 19:23:02]
»

Ca întotdeauna, un review frumos structurat, foarte util, și scris din inimă, pentru inimi! Felicitări!

"Iubiți/ și urșii vagabonzi"...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.02.15 19:24:59]
»

@puiutea: multumesc

msnd
[08.02.15 19:48:44]
»

Mă bucur că v-a reușit excursia. Se pare că în ideile mele am fost un pic cam pesimist. Dar totul e bine când se rezolvă favorabil.

Cred că cei mai încântați au fost „aripa tânără” a familiei.

Interesant că ați prins și lupul (sau lupoaica) în poze. La mine era așa de grăbită încât, deși mi-a trecut de două ori prin față, nu am avut timp nici să pun mâna pe aparatul de fotografiat.

Mulțumesc pentru aducerile aminte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Larissa
[08.02.15 19:48:49]
»

Felicitari, ai descris foarte frumos!

Anul trecut mi-am dus si eu copilul acolo, marturisesc ca abia aflasem de rezervatie de la hotelul in care eram cazati in Brasov. Ne-a impresionat mult povestea ursilor dar ne-a si placut ideea si tot ce au facut cei de acolo pentru a recrea habitatul lor natural. Ne-a placuit foisorul acela de observatie, la inaltime si am avut noroc sa vedem si un lup singuratic. Foarte interesant, merita vizitat!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.02.15 19:58:14]
»

@msnd: Mihai, multumesc pentru toate detaliile pe care mi le-ai dat in faza de documentare incl cele pe PM. Au fost de folos. Recunosc ca am avut noroc sa gasesc deschis in februarie dar dupa ghinioanele anterioare si la cat de hotarit am fost data asta, trebuia sa iasa bine.

Iar lupoaica a fost bonus. S-a fatait pe langa noi lenesa probabil sa iti pot dedica si tie poza ei. Daca mieii nu i-am adus, macar poza cu lupoaica.

Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[08.02.15 20:00:38]
»

@larissa2015: multumescde aprecieri. Pe nou nu ne-a urcat in foisor, dar asta e. Si eu apreciez mult ce s-a realizat acolo si conceptul si cauza nobila pentru utsii bruni ce au nevoie de ajutor

Ela P.
[14.04.15 09:37:06]
»

@Dan&Ema: Impresionant articolul acesta! Este laudabil ca promovati astfel de actiuni, care merita atentia si grija noastră. Observ deja o mare pasiune pentru drumetii, natura, animale! Din păcate, eu fiind destul de ocupata, prinsa in multe proiecte, nu am timpul si disponibilitatea necesare. Daca hotărăsc sa vin cu copiii într-o excursie la aceasta rezervatie, o sa va cerem sfatul autorizat! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[14.04.15 12:53:27]
»

@Ela P. :

Multumesc de aprecieri. Daca vreti vreodata sa ajungeti, garantez ca merita si veti fi uimiti de initiativele celor care se ocupa de rezervatia. Eu am postat doar impresii si atat. Important! Sa va informati despre program, preturi, drum cand vreti sa programati o asemenea vizita, regulile sunt stricte si eu am ajuns de 2 ori fara sa pot intra.

Dan

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[20.04.15 14:55:16]
»

Mi-au dat lacrimile, pur si simplu! Mai ales la povestea ursuletului care facea 10 pasi la stinga si 10 la dreapta! espre celelalte citisem minunatul articol al lui MSDN.

Eu am fost simbata, nu m-am informat asa ca am venit doar cu cu o poza a unui ursulet indepartat, abia vizibil cu zoomul camerei. Si ciorile alea grase... acum am inteles de ce erau asa de grase!

Ai zis ca sint 2 indicatoare, pe ambele sensuri de mers. Pe ala dinspre Risnov poate l-au mincat ursii ca nu mai era, iar celalalt era putin vizibil de pe sensul opus de mers, dar am facut un ocol special ca sa pozez cit de mic e si cit de usor poti trece pe linga el, asa cum am trecut si noi fara sa vedem nici macar bannerul care si ala e mult mai departe de drum.

O sa revin cu siguranta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[20.04.15 16:43:16]
»

@adri-nico: asa este. Indicatoarele sunt minuscule. Mergeti insa ca meritA. Si eu am luat teapa mergand neinformat dar dupa ce mi-a iesit pasienta m-am bucurat sincer de ce am vazut si de proiectil libearty

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, Dan&Ema, Ela P., Michi, msnd, wolf2001*
Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Rezervaţia de urşi 'Libearty':


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083242893218994 sec
    ecranul dvs: 1 x 1