ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

H503 Chirui - forajul care erupe intermitent apă minerală

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Coordonatele geografice al forajului - Google Earth - sunt:

N46°18'10.9" E25°35'11.9"

Forajul H503 Chirui este situat în partea vestică a Munților Harghita de Sud, lângă drumul DJ 29 care unește DN13 (Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, în zona cabana Piatra Colibei) de comuna Lueta. Drumul este recent asfaltat, dar îngust. Peisajul este de un pitoresc impresionant. Forajul este localizat într-o mică poiană, pe malul stâng al râului Chirui, la capătul nordic al Băilor Chirui. Dacă este în perioada de erupție, e greu de trecut pe lângă el fără să fie observat. În jurul forajului este o colorație ocru intensă, provenită din depunerile limonitice (oxizi și hidroxizi de fier) din apa minerală carbogazoasă feruginoasă.

Forajul H503 Chirui (150 m adâncime), executat în anul 1999, a străbătut depozite vulcanoclastice cu intercalaţii de curgeri andezitice, iar în partea inferioară sedimentarul miocen prevulcanic. A erupt artezian apă minerală carbogazoasă, bicarbonatată, slab cloruroasă, sodică, calcică, feruginoasă, slab magneziană, puternic mineralizată. Apa este bună de băut și plăcută la gust.

Înainte de execuție, în apropierea forajului, chiar și pe drum, erau unele mici izvoare cu ape minerale carbogazoase (cu alte cuvinte, prin gropile de pe drumul neasfaltat de atunci, călcai în mici bălți în care bolborosea apa minerală).

Din câte știu, la început forajul a erupt artezian în mod continuu, dar cel puțin în ultimii ani erupe cu intermitență, fenomen ciudat, dar nu singular în zona Vlăhița - Chirui. Această situație a constituit subiectul unei teze de doctorat (tânăra doctorand apare într-o fotografie).

În apropiere de acest foraj sunt și alte obiective turistice interesante:

- Băile Chirui (băi locale, abandonate, degradate, aproape complet distruse, înainte de 1990 tabără pentru copii și tabără P. T. A. P. - Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei)

- Poteca tematică Piatra Colibei

- Rezervația naturală Dumbrava Harghitei

- Băile Nádasszéki (prezentate aici: vezi impresii)

Cu ocazia deplasărilor în scop de recreere sau de muncă pe care le-am făcut în zona Chirui, am realizat următorul videoclip despre acest foraj interesant: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 23.02.17 09:42:08
Validat / Publicat: 23.02.17 12:07:28

VIZUALIZĂRI: 2405 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 H503 Chirui în timpul erupției
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[23.02.17 12:07:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Radu Tudoran
[23.02.17 15:35:13]
»

In Germania este asa ceva la Andernach, pe valea Rinului (am plictisit lumea cu un review de acolo) Geizeul este descoperit de vreo suta de ani si exploatat nemteste, iar de ceva vreme a devenit si obiectiv turistic. Cu venituri suplimentare. Desigur a necesitat o investitie, dar acum vin mai multi bani. Si iarasi vedem cum germanii sunt mai destepti ca noi si ne luam de par (cine mai are).

Ce-i drept eruptia este spectaculoasa (Guiness book) si merita s-o vezi. Dar este bine ca mai aflu si ce-i pe acasa, ca poate vin in vizita. Sigur la noi este mai frumos.

LucienAUTOR REVIEW
[23.02.17 18:24:08]
»

@Radu Tudoran: O comparație interesantă. Eu însă am evitat să folosesc termenul ”gheizer” deoarece acestea sunt erupții freatice fierbinți, ceea ce nu este cazul aici. Gheizerele clasice prezintă erupții violente în momentul în care undeva prin cotloanele peșterii inundate, apa se înfierbântă într-un asemenea hal încât presiunea vaporilor reușește să învingă presiunea hidrostatică (a coloanei de apă de deasupra pungii cu vapori). În zona Vlăhița, mai multe foraje au prezentat acest fenomen curios (la vremea respectivă, în 2013, doctoranda ar fi spus greșit că H503 este unic în România), dar, după părerea mea, mecanismul e puțin mai complicat.

Uite, ai dreptate. Am găsit pe Wikipedia. Nici gheizerul de la Andernach nu este cu apă fierbinte! Este invocată presiunea dioxidului de carbon, la fel ca la Chirui. Mulțumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Vlăhița - Lueta - Băile Homorod:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051414012908936 sec
    ecranul dvs: 1 x 1