GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Poiana Narciselor (Vlăhiţa, jud. Harghita)
Poiana Narciselor este o arie protejată care se extinde pe câțiva kilometri în zona platoului situat la vest de valea Homorodu Mic, între localitățile Vlăhița și Lueta, în partea sud-vestică a județului Harghita.
Apare sub forma unei fânețe întreruptă de pâlcuri de arbuști, formând poieni în care pot să apară populații rare sau compacte de narcise albe (Narcissus stellaris), uneori ajungând la o densitate foarte mare (150-200 de fire pe m2).
În afară de narcise mai apr și alte specii floristice interesante, cum ar fi: darie (Pedicularis sceptrum-carolinum), rotoțele albe (Achillea ptarmica), joldeală (Serratula wolffii), ghințură (Gentiana pneumonanthe), coada șoricelului (Achillea impatiens), săbiuță (Gladiolus imbricatus), garofiță (Dianthus superbus), stânjenel sălbatic (Iris sibirica), bulbuc de munte (Trollius europaeus), taulă (Spiraea salicifolia); precum și o specie rară de orhidee cunoscută sub denumirea populară de papucul doamnei (Cypripedium calceolus).
În apropierea acestei zone, lângă orașul Vlăhița, în vecinătatea poienii Pokol-láz se (Fâneața Iadului) desfășoară în partea a doua a lunii mai (tradiție începută în anul 1976) „Festivalul Narciselor de la Vlăhița” (Nárciszfesztivál Szentegyházán).
Accesul se realizează cu mijloace auto până în zona Vlăhiţa, venind pe DN13A fie dinspre Miercurea, fie dinspre Odorheiu Secuiesc, iar din Vlăhiţa coborând câţiva kilometri pe valea Homorodului Mic pe DJ132 asfaltat.
În zona Vlăhiţa sunt multe alte obiective turisitice de interes, amintitnd doar Strandul termal, băi locale cu apă minerală (Băile Chirui, Băile Selters, Băile Negre, Băile Homorod), cabana harghita Mădăraş, câteva rezervaţii naturale etc., precum şi un frumos muzeu etnografic secuiesc în clădirea Casei de Cultură din Vlăhiţa. Cazarea se poate face la pensiunile din zonă sau în oraşele învecinate.
Un videoclip realizat de mine şi care redă o parte din frumuseţile Poienii narciselor poate fi văzut aici:
Trimis de Lucien in 06.04.16 08:52:00
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Odorheiu Secuiesc și imprejurimi, ODORHEIU SECUIESC" (deja existentă pe sait)
Cand sa ma bucur mai mult de articol s-a si terminat. Noroc cu ilustratia muzicala-video care este atat de placuta incat te face sa visezi.
Iar pozele care insotesc articolul sunt minunate. Felicitari o poveste frumoasa despre un loc minunat si mi-as dori pe viitor ca articolele sa cuprinda mai multe informatii. Aici sunt convinsa ca ai fi putut spune mai multe ca de exemplu despre "Festivalul narciselor"
@Lucien - Un vot oferit cu drag pentru recomandările din articol și fotografiile reușite. Este un articol în ton cu anotimpul de afară (mmmm... care „bate” mai mult spre vară, decât primăvară), dedicat unor flori gingașe - narcisele (Doamne, câte soiuri am văzut în piață duminica trecută - superbe toate).
În luna mai, în zonele montane și submontane, se desfășoară mai multe festivaluri dedicate narciselor: Festivalul Narciselor de la Vad (jud. Brașov), Sărbătoarea Narciselor de la Negrași - jud. Argeș (vezi impresii), Festivalul Narciselor de la Sălașu de Sus (jud. Hunedoara), Serbarea Narciselor de la Negrileasa (jud. Alba), Sărbătoarea Narciselor de la Preajba (jud. Gorj).
Un loc in care chiar imi doresc sa ajung este acesta, Poiana Narciselor!!! felicitari pentru articol!
Mutat în rubrica "Descoperă zona Vlăhița - Lueta - Băile Homorod, VLĂHIȚA-HOMOROD [HR]" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2020 Băile Homorod — scris în 27.11.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Biserica Unitariană din Crăciunel — scris în 12.06.18 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Sep.2016 H503 Chirui - forajul care erupe intermitent apă minerală — scris în 23.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Civilizația sării - Fântâna cu apă sărată de la Merești — scris în 12.03.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Fântâna cu apă sărată de la Lueta - Civilizația sării — scris în 20.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- May.2016 Poiana cu narcise de la Cekend (Satu Mare, jud. Harghita) — scris în 30.05.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Băile Nádasszéki (Nádasszéki gyógyfürdő), băi tradiționale secuiești în zona Lueta, jud. Harghita — scris în 19.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ