GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu-mi vine să cred că nu găsesc aici ceva scris despre acest muzeu!
Este absolut extraordinar! Când am intrat acolo, frumuseţile de care au dat ochii mei, m-au lăsat fără suflare!
În drumul meu dinspre Maramureş spre Bucovina (despre care voi scrie mai încolo), am ajuns şi aici, în Vama. Cum? ... pt că am fost nevoită să poposesc peste noapte în Câmpulung Moldovenesc, datorită drumului execrabil!!! (nu găsesc un cuvânt ŞI mai reprezentativ pt această porţiune de ţară, despre care auzisem că este una dintre cele mai frumoase). Parcurgerea acestor 80 km dintre Borşa şi Iacobeni, m-a făcut praf! Am plecat din Borşa pe la ora 17 şi am ajuns la ora 23 (!) în Câmpulung Moldovenesc. 100 de km în 6 ore!
Ce peisaj frumos să văd? N-am văzut mai nimic, doar gropi, una lângă alta!
Ar trebui să ne ruşinăm că într-un asemenea loc, există un drum mai prost decât cu 200 de ani în urmă, când măcar era pietriş pe jos, nu gropi! Cratere! Nici cociile (căruţele) nu pot trece pe-acolo. Doar cei mai avuţi, cu jeep-uri, treceau ca fulgerul, nepăsători şi probabil râzând în barbă, pe lângă Fiesta mea.
Despre vizita mea în Bucovina... mai încolo. Acum voi scrie despre acest muzeu, de care se pare că nu se prea ştie.
Pornind înspre Gura Humorului (aveam în program mai multe muzee de vizitat), am dat cu ochii de un panou: Muzeul ouălor - Vama. Şi săgeată spre o stradă oarecare, în dreapta (cum mergi spre Gura Humorului).
Am reţinut, dar mi-am văzut de drum. Am vizitat ce-aveam de vizitat, iar la întoarcere spre hotelul din Câmpulung Moldovenesc, am cotit pe străduţa aceea. Eram foarte curioasă ce vrea să însemne un astfel de muzeu. Îmi imaginam c-or fi tot felul de ouă, de la bibilică, porumbel... la struţ sau mai ştiu eu ce păsări ouătoare, dar în niciun caz nu mi-am imaginat că voi vedea... ce-am văzut.
Am luat-o în sus pe stradă. Am oprit în faţa unei bisericuţe frumoase, am stat un pic, şi apoi mi-am continuat drumul, până s-a înfundat cu gara. Aici, chiar pe colţ, acelaşi panou cu imaginea cu ouă, ce-l văzusem la drumul mare. În dreptul lui, o casă obişnuită, cu o curte şi grădină cu flori, o poartă mare, larg deschisă şi un căţel pechinez ce mă lătra de mama focului! (de ce n-oi fi făcut poze?)
Am intrat, am parcurs curtea 'ceea frumoasă, plină cu flori, iar în spate... casa. Am urcat cele câteva trepte până pe prispă, am bătut la uşă şi am intrat. Aici am găsit câţiva vizitatori, dar care la scurt timp au plecat. Aşa că am rămas doar eu cu d-na Letiţia, care de-o viaţă colecţionează ouă din întreaga lume şi, mai mult, pictează pe ele. Cele două încăperi sunt pline de vitrine cu ouă... inimaginabil de frumoase. Fotografiile nu pot arăta nici jumătate din ce ochii mei au văzut!
În mijlocul celei de-a doua camere, o masă plină cu ouă pictate de d-na Letiţia. Am cumpărat câteva, după ce mi-a explicat fiecare motiv în parte, şi ce poartă cu el: belşug, fericire, sănătate etc, dacă este bucovinean sau din alt colţ de ţară.
Mi-a confirmat cu o oarecare tristeţe că, într-adevăr, nu se prea ştie de muzeul d-ei. În zona aceea, pe la Moldoviţa, se mai practică această artă, însă acolo a fost şi televiziunea.
Mă întreb cum de n-o fi ajuns şi în Vama? Ce mare păcat!
În timp ce povesteam cu d-na Letiţia, a venit fiica (sau nora) d-ei şi a anunţat-o că s-au adunat toţi în jurul mesei. Aveau ceva aniversare de familie. Chiar dacă rămăsesem doar eu, nu a plecat, ci m-a lăsat să fotografiez în linişte totul. I-am promis că voi face tot ce pot, ca să afle lumea că în acel colţ de Bucovină, există poate unul dintre cele mai frumoase muzee!
De aceea, vă voi pune aici pozele ce le-am făcut. Fiind multe, iar eu tot învârtindu-mă prin încăperi, s-ar putea ca unele să se repete, însă din unghiuri diferite. Dar nu veţi regreta că le mai vedeţi o dată.
Şi fraţilor, când aveţi drum prin Vama, intraţi şi la această doamnă. Modestia şi pasiunea pe care o pune în munca ei, vă vor impresiona!
Trimis de LidiaV in 14.01.14 01:49:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (LidiaV); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.56680800 N, 25.69603700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Acum cinci ani am circulat pe ruta Săpânţa, Borşa, Iacobeni.
Drumul era şi atunci foarte prost (nu chiar cratere) şi mă mir că până astăzi, nu s-a refăcut covorul asfaltic.
Să nu ne mai întrebăm, de ce nu ne vizitează turiştii străini. Cei care totuşi mai vin, în loc să povestească apropiaţilor despre frumuseţea locurilor, povestesc despre drumurile noastre execrabile şi faptul, că şi-au hodorogit maşinile cu atâtea gropi.
Cum să recomand eu unui prieten, să facă acest traseu, când Am Fost Acolo şi am trăit un adevărat calvar pe o distanţa de peste 150 km?
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@LidiaV: Aveti perfecta dreptate despre cele scrise; drumul intre BORSA si IACOBENI ESTE CEL MAI MIZERABIL DIN INTREAGA TARA! Multumim ""din inima partidului""
@webmaster13: mulţumesc frumos pt muzică! E ok.
PS Ce e PM?
@traian. leuca: Dacă acum 5 ani era cum era, imaginaţi-vă cum arăta astă vară!
Când am ajuns la Pasul Prislop, nu mai aveam suficientă luciditate să mă bucur de frumuseţlle de-acolo. Am coborât din maşină să-mi revin.
După ce-am bătut drumuri înguste de munte, cu o singură bandă, prin Italia sau alte ţări europene, nu puteam crede că la noi, un asemenea traseu este lăsat de izbelişte!
La fel cum era şi la Trei Ape din Caraş, prin 2012, când mi-am zgâriat maşina, încercând să evit câte-o groapă în asfalt. Mi-am promis că nu mă mai duc pe-acolo până nu s-o face ceva.
Nu ştiu dacă în 2013 s-a mai lucrat la acel drum.
Nu înţeleg ce se întâmplă cu ţara asta? Dacă tot încercăm să-i imităm pe alţii, renunţând la tradiţie şi originalitate (cum se întâmplă în Maramureş), cum de nu vedem că străinii fac tot ce pot ca să atragă turiştii? Lucrează noaptea la drumuri, renovează clădirile istorice, preţuiesc ceea ce Dumnezeu le-a dat, mult-puţin cât o fi.
Nouă ne-a dat enorm de mult!... numai minte nu.
@LidiaV: ai mare dreptate, acum 1 an am mers cu un client italian spre Sighetul Marmatiei, cand am ajuns dupa un drum in care am crezut ca masina se va "rupe" m-a intrebat cum poate ajunge la cel mai apropiat aeroport... nu-i mai ardea de nici o afacere...
din pacate guvernantii nostri au "minte" numai in folosul lor nu si al populatiei, eu totusi mai sper inca in "desteptarea' poporului acesta, sau poate stii ca la o anumita varsta mai dai si in mintea copiilor... dar cum speranta moare ultima...
@LidiaV: PM= mesaj personal. Se găseşte în USERCARD-ul tuturor membrilor AFA, undeva în dreapta subliniat cu roşu.
@LidiaV: Cu multă plăcere!
@amero: E trist ce spui că s-a întâmplat cu italianul acela! Şi n-o fi singurul caz.
Dar eu cred că nu doar guvernanţii sunt de vină acolo, în zona aceea. Vorbim de 2 judeţe totuşi, nu? De ce nu se înţeleg să facă împreună ceva?
Maramureşul, mai ales, este distrus! Cum pot cei de-acolo să trăiască văzând atâta mizerie în jurul lor? Ei chiar nu văd ce peisaje au? S-au obişnuit atât de mult cu ele, încât nici nu le mai văd?
Eu, care trăiesc la şes, doar când văd dealuri sau munţi iţindu-se în depărtare, mă bucur şi abia aştept să ajung acolo!
Şi atunci, sigur că sunt intrigată să descopăr că cei care au aşa ceva, nu ştiu să preţuiască.
Ia să vină ei la şes, să vadă cum e viaţa asta monotonă, fără culoare, totul neted... când nu vezi decât ce e în faţa ta şi-atât!
@webmaster13: există o limită la fotografii?
Văd că începând cu ph 28 nu se mai pot deschide.
@LidiaV: nu, nu există nicio limită la nr. de fotografii încărcate pe sait la articolele „de călătorie” (dar există o limită de poze pentru articolele de cazare!).
La mine se văd toate OK.
@webmaster: şi la mine se vedeau că sunt acolo, că există, dar de la 28 nu se puteau mări. Acum văd că merg ok. Probabil compul meu a avut o "criză de memorie".
Mulţumesc mult!
@webmaster: gata cu pusul pozelor?
Am găsit o fotografie cu biserica aceea frumoasă de pe străduţa cu muzeul. Şi una cu (, ) căţelul lătrăreţ. Mă rog... nu e chiar pechinez... nu ştiu de ce mi-a rămas în minte că e!
Deci, revin: mai pot să pun 2 poze?
Chiar și douăzeci. Preferabil totuși să aibă legătură cu articolul.
@webmaster: Uşor de spus, greu de făcut N-aş fi întrebat, dacă m-aş fi descurcat. Găsesc numai locul unde să postez la articolele legate de Vama, şi nu doar de muzeu.
Mutat în rubrica "Muzeul Oului, VAMA" (nou-creată pe sait)
===
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmaster26: Da, e ok locaţia.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Muzeul Oului – un muzeu-nestemată — scris în 13.07.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Un muzeu al semnificaţiilor simbolurilor bucovinene - Muzeul Oului din Vama — scris în 04.08.17 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Muzeul oului Vama - Bucovina — scris în 20.04.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Muzeul Oului din Vama – cel mai spectaculos si bine prezentat obiectiv din Bucuovina — scris în 12.09.14 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ