GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pe mine m-a dezamagit calitatea soselei
Ne-am hotarat sa ne finalizam concediul cu cele mai spectaculoase trasee montane din tara: Transalpina si Transfagarasan. Norocul nostru a fost ca am inceput cu Transalpina, ca sa nu ajungem acasa dezamagiti.
Intr-o zi frumoasa de sambata, pe 20 iulie am parcurs o parte din Transalpina, anume de la Obirsia Lotrului la Sugag, urmand apoi sa parasim Transalpina prin Jina ca sa ajungem la Sibiu.
Ceea ce scriu este doar o parere personala si comparativa intre cele doua sosele turistice.
Dezamagirea noastra a inceput chiar de cum am intrat pe Transalpina, pt ca chiar la Obirsia Lotrului cateva sute de metri nu este asfaltata. Uimire, dar a trecut repede, pt ca a urmat o sosea frumoasa, bine facuta, ca-n palma, cum zice romanu'. Pana la Lacul Oasa, drumul are destul de multe zone neasfaltate, da-i cu frana, a I-a si maxim a II-a. Felicitari celor care au facut traseul cu bicicletele, montagneri adevarati... am depasit multi!
Peisaje frumoase, soseaua, unde este facuta, e buna, Lacul Oasa ofera privelisti linistitoare si idilice, pana acum a fost bine.
De aici a inceput enervarea... intre Lacul Oasa si Lacul Tau Bistra (20 Km), din suta in suta de metri faci operatiunea amintita: frana, a I-a, a II-a, uneori si a III-a. De ce oare? Pai constructorul nu a prevazut ca atunci cand ploua (si la munte ploua des), apa de ve versanti se scurge... ghici unde? ... pe sosea... de ce pe sosea? ... pentru ca nu are pe unde. Asa ca, dupa ce a asfaltat totul si a vazut ca apa curge pe sosea, a spart asfaltul, a introdus canale de scurgere si a pus la loc pietis... peste care nu poti trece cu aceeasi viteza, ca-ti rupi masina. Tipic romanesc, nu? Poate daca facea o vizita inainte de a se apuca de proiectare si de lucru pe Transfagarasan, ar fi vazut cum se construieste o sosea printre versanti. Dar de, cineva trebuia sa castige banuti seriosi din ,,greselile" astea. Cu siguranta ca lucrarile au fost facute cu bani publici, fara o responsabilitate, pt ca daca era facuta cu bani europeni cu siguranta nu era data in folosinta.
De pilda, am ramas uimita de soseaua intre Sugag si Jina (facuta pe bani europeni)... v-o recomand din tot sufletul. Pe langa peisajele de poveste, soseaua este la cele mai inalte standarde. Parapeti, canale de scurgere, indicatoare de semnalizare, linii de demarcatie intre benzi... ceea ce pe Transalpina lipsesc aproape cu desavarsire.
Cu siguranta ca cei care iubesc acest traseu nu impartasesc opiniile mele, repet, este doar parerea mea si a sotului meu. Recomandarea mea este ca acest traseu sa fie facut in doua moduri pt a fi placut si fara nervi: cu bicicleta/ moto bike sau cu masina 4*4. Noi am mers cu Skoda Octavia care are pachet de drumuri grele, are garda mai sus si tot am atis cu ea de pietre. Vom relua acest traseu cap coada doar cand va fi finalizata complet, pana atunci avem multe alte optiuni.
Mai am o dezamagire de povestit. Am intrat pe Transalpina dinspre Petrosani. Jumatate din drumul Petrosani - Obirsia Lotrului este perfect, peisajele splendide, dar cealalta jumatate este groaznica. Asa ca, macar faceti drumul in cunostinta de cauza.
A doua zi am mers pe Transfagarasan si a fost supeb. Soseaua nu este perfecta, dar merita peisajele. Nu mi-a placut soseaua de la barajul Vidraru pana in Curtea de Arges... e de proasta calitate.
Drumuri bune va doresc si concedii fara nervi!
Trimis de dank in 28.07.13 18:34:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSALPINA. A mai fost în/la: Ardeal, Oltenia, Dobrogea, Maramures, Moldova
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dank); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Dacă pt. tine TransAlpina reprezintă şoseaua în sine şi calitatea covorului asfaltic, de care pomeneşti la tot pasul, mai bine rămâneai acasă că asfalt de cea mai prostă calitate se gaseste si în zona ta. Pt. tine maretia muntelui nu reprezinta nimic, este doar un obiectiv care trebuie bifat, atât si nimic mai mult pt. că altfel frebuie să fi orb la minunătiile de peisaje întâlnite pe acest traseu, insensibil la "obraznicia" magăruşilor salbatici care te roagă din priviri sa contribui la hranirea lor, papile gustative probabil îti sunt inerte la preparatele pregatite de ciobanii care-şi păstoresc turmele pe aici, insensibil la racoarea ca de gheata oferita de izvoarele de pe traseu... dar este explicabil prin faptul că aţi fost concentrati la acest aspect important: şoseaua!!!
Oameni buni poate că sunteţi dar oameni cu dragoste de munte în nici un caz.
Adevărata şosea transalpină se află între Novaci şi Obârşia Lotrului, unde se află şi cea mai înaltă cotă la Urdele Mari (2145m).
Pentru mine, dacă nu ai traversat această porţiune, înseamnă că nu ai parcurs cea mai inaltă şosea din România.
Aici pe lângă frumuseţile sălbatice şi peisajele de vis găsiţi şi... şosea de calitate.
Deci pentru mine tu nu ai fost pe Transalpina... restul sunt vorbe.
Ma intereseaza portiunea de drum Voineasa, Vidra, Obarsia Lotrului, Petrosani. Merita facuta si cam ce distanta este prost si cat de prost? Multumesc.
@TL205622486: Pe porţiunea de traseu menţionată s-au mai făcut unele reparaţii, dar în linii mari nu este tocmai bună.
Voineasa -Vidra sunt cca 25 km de drum cu mici gropi în mare parte acoperite.
Vidra- Obârşia Lotrului ceva mai bun cca 5 Km, după care restul (cca 8 km) este foarte bun (asfaltat în 2010-2011).
Obârşia Lotrului-Petroşani, nu ştiu care este starea drumului, însă cineva se plângea pe site că pe jumătate din cei 30 de km nu se circulă tocmai bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Pe Transalpina, după 12 ani — scris în 26.08.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Transalpina via Mănăstirea Obârșia Lotrului — scris în 18.10.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Transalpina — scris în 14.09.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Impresii de pe Transalpina și despre Mărtinie – un sat cum nu credeam ca există în România — scris în 12.08.21 de RoxanaGRS din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 O zi de vis pe Transalpina — scris în 17.10.20 de alienad din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Transalpina - un obiectiv mult visat și așteptat — scris în 08.09.20 de cecilia a. din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 O excursie reusită — scris în 13.06.19 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ