ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul de aragonit din Corund

TIPĂREȘTE

In periplul nostru canicular din Ardeal, ne-am propus sa servim o Coca Cola rece si un “cips” in cetatea din Alba Iulia. Banuiam ca acolo vom gasi asa ceva, pentru ca, pe la noi, (spre deosebire de alte tari), acolo unde apare cate un obiectiv turistic, in jurul lui apar imediat si o multime de dughene care iti vand sucuri, bauturi alcoolice, cips-uri, cafea si alte produse de-ale gurii, utile adeseori dar si multe chinezarii care nu se incadreaza in peisajul istoric. Dupa ce-am admirat “Sala Unirii“ si intregul complex arhitectonic al cetatii si mai ales impresionanta statuie a celui care a reusit pentru prima data sa ne redea sentimentul, aproape pierdut, de “popor roman” si sa ne arate si cam pana unde se intind granitele tarii noastre, am pornit-o spre Muntii Apuseni, spre Zlatna.

In Zlatna, orasel fara prea multa personalitate, ne-am amintit de Knopp Vencel. Cine a fost Knopp Vencel?

Pe la inceputul secolului nostru, la minele de aur de la Zlatna lucra un inginer vestit, numit Knopp Vencel. Era ceh si avea cunostiinte si studii in mineralogie, obtinute la inalte facultati ale vremii.

In anul 1908, un prieten din Ardeal l-a invitat pe Vencel la Corund. Aici, inginerul de mine s-a indragosti de peisajele locului, Praidul e-o minunata zona verde colinara. Dar lui Vencel ii “picara cu tronc”, mai ales cele cateva dealuri in care aragonitul, un minereu semipretios (o forma de carbonat de calciu) aparea stralucind, ca si "sarea in bucate", la suprafata pamantului. Aici la Corund insa, nu-l gasesti in adancurile lui, precum in Cehia, Italia sau Slovacia. Dealurile din Corund lucesc inca si astazi (dupa un secol) “privirii noastre” in bataia soarelui de dimineata. Culoarea minereului este galbuie sau gri-cenusie cu striatiuni verzi, rosii-sangerii sau negre. Vencel isi depuse demisia la Zlatna si la cei 35 de ani ai sai, puse pe picioare la Corund o intreprindere de exploatarea si slefuirea aragonitul. La inceput a fost greu, se lucra cu localnici, in cateva baraci de lemn, dar oamenii erau bucurosi ca au de lucru. La minele lui, lucrau intre 25 si 50 de oameni, in functie de comenzi si sezon. Vencel ii platea bine. Era stiut ca inca de pe la anul 1300, corundenii prelucrau lutul. “Pietrele lui Vencel” erau aduse din 3 mine de suprafata si din unele vagauni, de corundeni. De langa una din fostele mine, se prelinge si un izvor sarat, pe care oamenii il aduna in vale, intr-o casuta de lemn (slatina), tinuta "sub cheie". Iarna isi iau de aici saramura pentru a conserva carnea de porc. Afacerea cu “slefuitul”, mergea bine, oamenii din Corund “aveau maini de aur”, ei produceau obiecte artizanale deosebite - vaze, scrumiere, stampile, capete de baston si pipe, piese de sah, seturi de scris, ceasuri sau cutii de bijuterii, ce erau cumparate mai ales de oamenii bogati.

Legenda spune ca Vencel mergea peste ocean cu vaporul, cu geamantanele pline de obiecte din aragonit si se intorcea cu ele pline de dolari. Dar primul Razboi Mondial a intrerupt afacerile cehului. Vecel si unul din copiii lui au fost incorporati. Din razboi insa, Vencel se intoarse singur, fiul lui muri pe front si nici el n-o duse mai bine. Cazu prizonier dar avu noroc. Dupa un timp, fu eliberat. Se intoarse in Corund, deschise din nou minele dar deprimat si suferind, nu mai reusi sa creeze aceleasi minunate piese ca altadata. Incepu al doilea Razboi Mondial, afacerea lui era din nou periclitata. In 1941 Vencel muri subit. Dupa nationalizare, minele trecura in posesia comunistilor, care, in 1950, avizi de castig, au vrut sa reia exploatarile de aragonit dar, grabiti si nepriceputi, au folosit dinamita, distrugind zacamantul. Exploatarea aragonitului are secretele ei. Urmasii lui Vencel au obtinut minele, dar satenii vorbesc ca ei vor folosi doar terenul pentru a contrui un motel.

Intram in muzeu. Intrarea in muzeu costa 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru pensionari. Muzeul de aragonit” din Corund este singurul muzeu de acest profil din tara noastra. Poate si din Europa.

Dna. Papp Ildiko, ghida muzeului, ne explica mai intai ce este aragonitul. Este o piatra semipretioasa, care ia nastere prin infiltrarea apei de suprafata, bogata in carbonat de calciu in golurile subterane si crevasele din zona. Apoi, datorita fortelor telurice, aceasta solutie minerala cristalizeaza si se transforma intr-un minereu, frumos colorat si nu foarte dur, ce poate fi usor prelucrat. Privim piesele. In muzeu poti admira doar o mica parte din opera corundenilor initiati de Vencel. Poti citi si cate ceva despre viata lui.

Pe un panou, vei observa si modalitatea clasica a exploatarii aragonitului, cu ciocanul si barosul, nu asa cum au facut-o urmasii inginerului ceh, cu dinamita. Intr-o preumblare anterioara, am urcat si pe “Dealul melcilor”, unde am strabatut cele 3 mine de aragonit. Poti sa culegi de pe jos sau din vagaunile dealului, cat aragonit doresti. E destul pentru toata lumea. Minele sunt abandonate.

In “litoteca” mea, am si o colectie de aragonit. Acum, singura dovada a gloriei exploatarii minerale din trecut, consta in acest frumos “remember muzeal”, in aceste obiecte delicat slefuite care au impanzit multe muzee din lumea larga, precum Luvru sau colectiile unor pasionati de antichitati si obiecte pretioase din Europa sau America.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 31.08.14 10:55:14
Validat / Publicat: 31.08.14 12:13:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 6315 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea din Alba Iulia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.08.14 12:13:22]
»

Bună recomandarea

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Praid" (deja existentă pe sait)

Dan&Ema
[31.08.14 12:27:50]
»

Am aflat si am invatat ceva nou. Felicitari pentru articol

Dan&Ema

Yersinia Pestis
[31.08.14 16:42:02]
»

Foarte interesant articolul! Felicitări!

dorgoAUTOR REVIEW
[31.08.14 17:11:00]
»

@căpcă1: multumesc! pentru ca am auzit voci pe FB care vor sa ajunga la minele de aragonit, poate ca trebuie sa localizez mai bine dealul cu aragonit al Melcului, care se afla intre Praid si Corund (11 KM). Veti intalni, cam la jumatatea distantei, pe dreapta, un parau pe malul apei iar pe o plaje de pamant, o casuta de lemn... e slatina, acolo se aduna apa sarata a izvorului ce ajunge de pe malul opus, pe susb sosea, in acea casuta intr-o fantana si apoi, preaplinul se revarsa in parau. Pe o fanta veti observa interiorul dar nu veti putea intra... Asadar, dealul Melcului este pe partea opusa acestei casute-reper, la nici 2-300 de metri de urcat, veti da de ele...

Yersinia Pestis
[31.08.14 17:19:31]
»

@dorgo: Vă mulțumesc pentru lămuriri. Zona Praid - Sovata mi-e cunoscută, mai ales pe partea lacurilor din Sovata. La Praid am fost doar în mina de sare și am rămas impresionat! Din păcate soția mea nu se simte foarte bine în adâncul salinei și evită să mai intre, nu numai în salină, dar și în peșteri.

Cred, deși e posbil să mă înșel că acest aragonit este prezent și în zona Lopătari, jud. Buzău, zonă în care, deasemenea, a fost exploatată sarea în trecut. Dacă greșesc, scuzați-mi eroarea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[31.08.14 17:32:57]
»

@dorgo: ... o cale mai simpla de a ajunge pe Dealul Melcilor ar fi urmatoarea... dimineata devreme, va luati dupa primul melc ce va iese in cale si pana seara, vei ajunge in mod sigur, pe deal...

Cum e cu cu sarea si aragonitul? ... nu e obligatoriu ca ele sa coexiste... din literatura biografica a inginerului Vecel aflam ca aragonitul exista in natura dar in profunzimea pamantului, la Corund e-o exceptie fericita, el apare la suprafata...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[31.08.14 17:36:41]
»

@dorgo: Hei, am spus că pot greși, deci îmi fac, din nou, mea culpa!

Cât depre urmăritul melcului, am o vârstă, nu pot alerga, așa, non-stop!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[01.09.14 08:44:21]
»

Doar de curiozitate - ai fost în altă excursie față de cele povestite deja aici, aici și aici?

dorgoAUTOR REVIEW
[01.09.14 13:42:53]
»

@Dragos: e superclar ca vizitarea muzeului de aragonit am facut-o in vara asta, iar pe la Corund trec foarte des, e-o zona frumoasa, in 2011-2012, cand am mai scris despre Corund si Praid, nici nu cred ca exista acest muzeu, s-a deschis de curand iar legenda minei de aragonit e veche de cand lumea, are aproape un secol... daca nu crezi c-am fost pe la muzeu, ia da o fuga pana la acolo, muzeul e pe dreapta si ghida e-o tanara foarte dragutza si cred ca ma tine minte si tu parca stii bine ungureste daca nu, ea o rupe bine pe romaneste

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[22.08.20 16:54:41]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «O zi în Corund» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Sovata]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Corund:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048922061920166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1