ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sighet - Memorialul durerii

TIPĂREȘTE

“Ca sa condamnam comunismul, trebuie sa il cunoastem!“

Fiind in trecere prin Sighetul Marmatiei (aprox 50 km de Baia Mare) am vizitat si Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Acesta este practic un muzeu – amplasat in cladirea restaurata a fostei inchisori comuniste de la Sighet, dar este mai mult decat atat, este o pagina din istoria noastra. Cei care au cel putin varsta mea – isi amintesc cu siguranta despre acele “vremuri”.

Taxa de vizitare este 6 lei pt adulti, 3 lei pt copii si 3 lei taxa pt fotografiere, dar merita toti banii (oricum aceste sume sunt foarte mici, dupa parerea mea).

Inceputurile inchisorii dateaza din 1897, fiind construita de catre austro-ungari, cu ocazia aniversarii “primului mileniu maghiar”. Dupa 1918 este inchisoare de drept comun. Dupa 1948 incepe “perioada de glorie” a acestei inchisori, fiind adusi aici elevi, studenti, tarani din rezistenta maramureseana, apoi dupa 1950 fiind adusi aici peste 200 de fosti ministri, parlamentari, ziaristi, militari, episcopi, preoti, intelectuali, etc, inchisoarea devenind de maxima securitate. 53 dintre acestia au murit, fiind inmormantati in secret, in locuri neidentificate inca.

Dupa 1955, inchisoarea politica Sighet redevine inchisoare de drept comun, iar in 1975 este desfiintata si se transforma incet, incet in ruina.

In 1993 Fundatia Academia Civica preia cladirea fostei inchisori si – dupa o munca titanica, pana in anul 2000 – se realizeaza ceea ce se vede astazi.

Fiecare celula a devenit o mica sala de muzeu, purtand un nume distinct si sunt prezentate cronologic toate temele represiunii comuniste, ale distrugerii constiintei, ale distrugerii intelectualitatii, etc si inlocuirea lor cu “avantajele “ oranduirii comuniste totalitariste.

Cateva exemple de "sali"

  • Sala hartilor (Geografia spatiului concentrationar) - este prima sala, de informare
  • Represiunea asupra bisericii
  • Securitatea intre 1948 – 1989
  • Munca fortata
  • Comunizarea armatei, politiei, justitiei
  • Tarile Europei de Est intre 1945-1989
  • Deportarea in Baragan
  • Rezistenta anticomunista in munti
  • Celula neagra (de pedeapsa)
  • Regimul penitenciar
  • Viata cotidiana in comunism

Sunt doar cateva dintre salile-celule de aici (vezi pozele atasate), fiecare fiind plina de exponate, materiale, documente reprezentative.

De asemenea se pot vedea celulele in care au murit Iuliu Maniu sau Gheorghe Bratianu.

Daca nu ati mai vazut de mult “aspecte” cotidiene ale vietii in comunism – uniforme de pionieri, soimi ai patriei, celebrele sticle de lapte sau de sifon, canistrele de benzina, magnetofoane si pick-up rusesti (Mayak, Kashtan, etc - vi le amintiti? ), portrete si busturi cu El si Ea, pagini din ziarele Scanteia si Scanteia Tineretului – aici le gasiti.

De asemenea – instrumente de tortura ale Securitatii, obiecte personale ale detinutilor, haine ale detinutilor, paturi, lanturi, zabrele, etc – toate aici le gasiti.

In curtea din spate este un fel de mausoleum – spatiu de reculegere si rugaciune in memoria victimelor comunismului.

De altfel pe toti peretii ce flancheaza acest spatiu sunt inscriptionate numele tuturor celor ce au murit in inchisori, lagare, sau deportari.

In curtea din spate - lateral gasiti Cortegiul Sacrificatilor – un ansamblu statuar impresionant

De acest Memorial apartine si Cimitirul Saracilor, aflat la iesirea din Sighet spre Sapanta (Satu Mare), unde au fost inmormantati in gropi anonime detinutii politici, printre care si Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu

Alte foarte multe informatii gasiti pe pagina oficiala a Memorialului: click aici

Informatii despre Sighet in general gasiti facand click aici


[fb]
---
Trimis de presario in 09.04.10 09:25:51
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10311 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Memorialul Vitimelor Comunismului si al Rezistentei, Sighet
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6200 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

laurentiucapac
[09.04.10 09:38:56]
»

Multumim! pentru ca cineva ne mai aduce aminte.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.04.10 09:51:44]
»

nu de mult spuneam ca era nevoie de o vizita si in acest loc! multumim! +PMAmax.

mirelab
[09.04.10 09:55:08]
»

Ma bucur tare ca din ce in ce mai multi ne abatem de la drum pentru un astfel de obiectiv turistic. Am citit cu mare placere impresiile tale si am retrait frumoasele si emotionantele momente petrecute aici. Multumesc!

presarioAUTOR REVIEW
[09.04.10 09:58:20]
»

Eu va multumesc pt voturi.

Am fost pt prima data acolo si am fost foarte impresionat, in primul rand de "grozaviile" pe care le-am vazut. Citisem, auzisem despre ele, dar aici sunt foarte "palpabile" si "reale".

De asemenea, am fost foarte impresionat si de "Sala - Viata cotidiana in comunism" - unde am revazut (asa cum scriam) uniformele de pionieri si soimi (am avut si eu) mi-am adus aminte de primul meu magnetofon Mayak, de cum stateam noaptea la coada la laptarie cu sticlele de lapte si borcanele de iaurt, in sacosa speciala de plastic, de canistra de benzina pt ratia de 2 duminici din luna, etc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mirelab
[09.04.10 10:12:17]
»

De asemenea, am fost foarte impresionat si de "Sala - Viata cotidiana in comunism" - unde am revazut (asa cum scriam) uniformele de pionieri si soimi (am avut si eu)

...da, asa este, dar mai ales senzatia aceea creata de muzica patriotica care rasuna intre patru pereti de iti zguduia plamanii nu numai amintirile...

DA, este o experienta care ar tb sa o retraim de cate ori avem ocazia si sa alocam cat mai mult timp unei astfel de vizite...afli in doar cateva ore atatea detalii despre propria istorie cate nu ai acumulat intr-o viata.

biancuta
[09.04.10 10:43:45]
»

Impresionanta aceasta inchisoare si felul cum ai descris. Ai un vot.

rux
[09.04.10 13:04:05]
»

multumim

Diaura*
[09.04.10 14:03:07]
»

Cred ca cel mai greu le-a fost intrelectualilor maturi , pe care venirea comunismului la putere i-a socat pur si simplu prin doctrina sa.

Cei nascuti in acel regim, nu prea aveau termen de comparatie, asa ca ....erau de mici indoctrinati si nu prea " suflau in front ".

Tinerii din ziua de azi ar trebui sa fie ajutati sa inteleaga ce inseamna " asuprirea comunista" in care sa nu ai voie sa gandesti ci doar sa executi niste ordine ( indiferent de cat este de analfabet cel care le da ) este mai dureros si mai greu de suportat decat o zi fara bani in buzunar, dar cu cugetul liber.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
presarioAUTOR REVIEW
[17.04.10 19:54:48]
»

Diaura - asta cu "tinerii din ziua de azi..." este destul de greu sa o concretizam.

De ex - fiu-meu de 12 ani, nu poate intelege cum ne descurcam fara calculator, PSP si televizor.

Florina38*
[17.04.10 20:50:49]
»

Impresionant review! Intelegerea prezentului inseamna cunoasterea istoriei iar acest loc trebuie vizitat. Nu am stiut ca aceasta inchisoare a fost transformata intr-un muzeu.

presarioAUTOR REVIEW
[19.04.10 09:35:19]
»

Inchisoarea a fost transformata in muzeu dupa multi ani de munca pt renovare si o "tona" de bani.

calinancuta
[10.05.10 16:00:23]
»

in cadrul muzeului mai gasiti si un zid dintr-o manastire, cu fresca si toate cele, celula de detentie, in care in mijlocul ei este legat un lant si de care era legat detinutul, iar in tavan este o lumina puternica, un lift cu care le era adusa mancarea detinutilor, hainele si bocancii lui Iuliu Maniu aranjate in celula in care a si murit, in gradina din spate sunt sculptate statui ale detinutior care se duceau la sentinta.

Felicitari presario pentru review-ul prezentat.

onuta*
[22.06.10 11:03:56]
»

Am vizitat si noi acest muzeu.Ne-am dorit foarte mult sa ajungem acolo in special ptr. fiul nostru, ptr. a intelege asa cum s-a spus mai sus ce a insemnat comunismul ptr. noi si ptr. a impiedica astfel o posibila intoarcere a acelor vremuri . Prin cunoastere generatia urmatoare poate evita o intoarcere in timp. Am plecat tristi si cu o particica din suferinta celor inchisi acolo in suflet. A fost impresionant !

Andree
[28.07.10 19:38:08]
»

Mie mi s-a facut rau cand am intrat in celula in care a murit Iuliu Maniu, era o lumina semi-obscura, am vazut uniforma lui asezata la picioarele patului, patul in sine statea sa se prabuseasca, era acolo inclusiv oala de noapte. Dupa cum spunea Ana Blandiana, poti distruge un popor stergandu-i memoria. Este bine uneori sa vizitam astfel de locuri pentru a ne aminti...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Andree, biancuta, calinancuta, Diaura*, domidoc, laurentiucapac, onuta*, presario, rux
Alte impresii din această RUBRICĂMemorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076470136642456 sec
    ecranul dvs: 1 x 1