GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Grădina Zoologică din Sibiu
La gradina zoologică din Sibiu am fost de mai multe ori, prima dată prin 2005 iar ultima dată în 2013. Despre acestă ultimă vizită am să vă povestesc în acest articol. Faţă de prima data când am vizitat acest zoo s-au efectuat foarte multe modificări, toate în bine, s-au mărit spaţiile destinate animalelor, s-au modernizat şi aleeile, ce mai toate schimbarile se vad cu ochiul liber.
Era luna iunie, şi cum afară era destul de cald ne-am hotărat să facem o excursie undeva la munte dar si aproape de Râmnicu Vâlcea, alegerea a fost staţiunea Păltiniş de lângă Sibiu. În drumul nostru spre Păltiniş am făcut o oprire la Gradina Zoologică din Sibiu. Dar cum se ajunge la zoo? – din centrul Sibiului, la sensul giratoriu de la capatul magazinului Dumbrava se vireaza la stânga dacă veniţi dinspre Şelimbar, şi apoi urmaţi drumul spre Răsinari –Păltinis, pe Calea Dumbravii şi după vreo 5 kilometri se junge în Pădurea Dumbrava şi aici se află şi gradina zoo. Pentru cei care nu doresc să mergă cu maşina pot folosii mijloacele de transport în comun şi anume autobuzul 13 care pleacă de la gara CFR până la gradina zoo. Adresa locaţiei este Calea Dumbravii, numărul 142, iar coordonatele GPS sunt N – 45.761215 şi E- 24.124110.
Acestă grădină zoologică este prima deschisă în România, în anul 1929 de către Uzina Electrică Sibiu, la iniţiativa inginerului Szekely, căruia i-a venit ideea după ce a găsit nişte vulpi pe când efectua lucrări de reparaţii la barajul Sadu. După înfinţare, Gradinii Zoologice i-au fost donate mai multe animale şi păsări, cum ar fi – o pisică sălbatică, o lupoaică din partea Regelui, un lup donat de către Asociaţia “ Şoimii”, un vultur, un cerb carpatin, porci mistreţi. În anul 1930 grădinii zoo i-a fost donat şi primul urs.
După ce laşi maşina în parcare, te îndrepţi spre poarta de intrare, de unde se achiziţionează biletul de intrare care costă 3 lei pentru adulţi, 2 lei pentru copiii cu varstra de peste 3 ani, elevi, studenţi şi pensionari. Copiii sub 3 ani au intrarea gratuită. După ce treci de poarta de la intrare primul lucru pe care îl admiri nu este nici un animal ci un stejar bătrân despre care se spune că are peste 600 de ani şi care a fost declarat monument istoric.
După ce am admirat stejarul, admiram si frumosul lac Dumbrava pe care se pot efectua plimbari cu barca. Costul unei astfel de plimbări este de 15 lei. Într-o barcă pot intra maxim 4 persoane. Înainte de a pleca în plimbare se mai achită şi o taxă de garanţie tot de 15 lei.
Grădina Zoologică din Sibiu are o suprafaţă de apoape 20 hectare, în interiorul ei îşi găsesc adăpost 268 de animale şi păsări din 63 de specii, maimuţe, urşi, lupi, jaguar, lei, tigri, zebre, mistrevi, cerbi căprioare, bivoli, reptile, fazani, porumbei, papagali, vulturi etc.
Şi am pornit să vizităm animalele, am trecut pe la toate cuştile, şi am vă toate animalele enumerate mai sus, nu mai ştiu exact ordinea în care le-am văzut dar ne-au plăcut nişte lupi albi superbi, apoi am prins o lupta dintre doi ursi, ne-au amuzat jucăuşele maimuţe, am admirat un frumos soim care stătea la pandă, pe urma doua zebre, pe regele leu care stătea de vorba cu o superbă leoaică, apoi jaguarul care are o cuşcă deosebită cu un podeţ suspendat pe care acesta se plimbă în voie, a urmat o mulţime de păsări printre care doi frumoşi fazani, porumbei, găini etc. După cuştile de afară am pătruns în pavilionul reptilelor şi a papagalilor. Prima gazdă care ne-a întâmpinat în acest pavilion a fost un crocodil “leneş” care nu a miscat o pleoapa cat am stat noi acolo deşi majoritatea vizitatorilor făceau diferite lucruri să-l determine să se mişte, lângă el se mişcau nestingherite câteva broşte ţestoase. Pe urma am dmirat un piton mare de culoare alb cu galben care statea încolocit în căsuţa sa şi aştepta mâncarea. Apoi a venit rândul papagalilor, aceştia sunt de toate tipurile, dar fiecare specie de papagal are propia cămăruţă. În aceste încăperi papagali au cuibuirle şi cate un copac.
După ce am terminat şi cu pavilionul reptilelor am pornit spre partea din spate undeva sus pe deal, aici puteţi admira nişte exemplare de bivoli albi, apoi căprioarele şi lamele.
Am admirat apoi fântana arteziană din mijlocul lacului şi am plecat spre muzeul Astra, dar despre acesta în alt articol.
Dacă aveţi drum prin Sibiu trece-ţi şi gradina zoologică pe harta obiectivelor pe care doriţi să le vizitaţi în acest oraş.
Trimis de zlatna in 09.05.16 08:01:27
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zlatna - Si am onoarea primului vot. Si o prima corectura: in P18 sunt TIGRI, nu lei cei ce fac pariurile in lupta URSILOR (nu arsilor). M-a distrat comentariul asta!
Oricum, imi place stilul tau!
@Zoazore - Aveti dreptate, sunt tigri, am facut corectura. Va multumesc inca o data pentru aprecieri.
Foarte interesant articolul. De curand am scris si eu unul despre gradina zoologica din Brasov. Ma bucur sa vad ca incetisor avem si noi in Romania gradini zoologice frumoase, care se ridica la standarde europene.
Ma mira faptul ca pretul unui bilet este de doar 3 lei pentru adulti. La noi in Brasov este de 10 lei!
Se pare ca toti ursii s-au "molipstit". Si "colegii" din Brasov se scarpinau de numai numai, la fel ca ursul din poza P15
Felicitari pentru articol.
Spor la calatorii!
@zlatna - Nu am vizitat cea mai veche grădină zoologică de la noi din țară dar un superbonus pentru articol pot să ofer. Nu îmi plac neapărat aceste obiective, deși în unele locuri condițiile s-au îmbunătățit - dar aș merge într-o grădină zoo europeană pentru a putea face comparație.
Înființată în prima jumătate a secolului al XX-lea (lucrările de amenajare au început în 1928, iar inaugurarea oficială a avut loc un an mai târziu) grădina zoo din Dumbrava Sibiului a fost populată la început numai cu animale sălbatice autohtone. Am citit acum că deține și animale mai rar întâlnite (sau deloc prezente) în parcurile zoo românești: lupi albi și lupi iberici, zebre, cămile, iaci, porci pecari ori jaguari.
Câteva imagini din Zoo Sibiu, din anul 1930, puteți admira în albumul de aici: transira.ro/bb3/files/Sibiu.pdf.
@GabrielaG - Stiu despre articolul dumneavostra despre zoo Brasov, l-am citit si votat. Si la noi in Ramnic gradina zoo s-a modernizat in ultimi ani, char este atractiva fata de cum era cand am venit eu in Valcea (2001), dar nu am dorit sa scriu despre ea (las pe cei care viziteaza Ramnicul).
Pretul de intrare 3 lei este mic, la Valcea e 2 lei, eh Brasovul e mai scump-10 lei.
Multumesc pentru aprecieri.
@tata123 - Multumesc pentru superbonus. DAca ajungi in zona merita sa vizitezi zoo, dar mai ales muzeul in aer liber Astra care este chiar langa zoo. Aiceea sunt case vechi din zona Sibiului, cateva mori de vant si apa .
Multumesc pentru completarile aduse, iar dupa ce scriu acest raspuns o sa admir si eu pozele vechi cu zoo Sibiu, de pe linkul dat de tine.
Calatorii placute si sa ne vedem cu bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Zoo Sibiu - din ce în ce mai bine! — scris în 27.03.24 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Grădina zoologică Sibiu — scris în 03.10.22 de photozo din SFâNTU GHEORGHE [CV] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Din nou la Zoo Sibiu — scris în 04.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Grădina zoologica Sibiu — scris în 29.06.21 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2020 ZoO Sibiu, un loc unde revenim cu drag de fiecare data — scris în 25.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Muzeul Astra sau redescoperirea de a fi — scris în 23.11.20 de AudreyJ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Muzeul Civilizației Populare Tradiționale "ASTRA" - Sibiu — scris în 10.10.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ