ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2010
DE Paty
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 19.09.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Herghelia Sambata de Jos - in vizita la prieteni necuvantatori

Ilustrație video-muzicală
ENIO MORRICONE - The Good, The Bad And The Ugly

TIPĂREȘTE

Daca ajungeti in Tara Fagarasului, nu puteti sa ratati Herghelia Sambata de Jos, un loc unde cu siguranta veti avea multe de vazut si de aflat – si chiar de facut – si de unde veti pleca, fara indoiala, cu bateriile incarcate si cu bucuria de a fi vazut ceva intr-adevar deosebit. In ceea ce ma priveste, trebuie sa recunosc ca am ajuns acolo la insistentele sotului meu, dar nu am regretat nici o secunda.

Iata cateva dintre lucrurile pe care le-am aflat acolo:

Herghelia de la Sambata de Jos este singura herghelie din Romania unde se creste rasa de cai cunoscuta sub denumirea de lipitani – cea mai veche rasa moderna de cai din Europa.

Herghelia este situata inca de la infiintarea ei pe proprietatea castelului Bruckenthal, construit pe la 1750 de contele Jozsef Bruckenthal; din pacate, castelul se afla astazi intr-o stare avansata de degradare, care afecteaza ireversibil si interioarele, inclusiv tamplaria si dusumelele din stejar masiv si imensele sobe de teracota – sau ce a mai ramas din ele. (Daca ajungeti cumva pe aici, nu va lasati pacaliti de panourile care acopera fatada, lasand impresia ca se fac lucrari de renovare. L-am intrebat pe ghidul nostru, care ne-a dat un raspuns absolut dezarmant: “Am primit de curand vizita unei delegatii straine aici, la herghelie, si, ca sa nu fim nevoiti sa dam explicatii privind starea in care se afla castelul, am acoperit fatada cu aceste panouri si am pretins ca se fac renovari. ” Trist, nu vi se pare?)

In anul 1917, herghelia de la Sambata de Jos a cunoscut un moment de rascruce, atunci cand a fost transferata cu totul in Ungaria, ajungand sa reprezinte aceasta tara peste tot in lume. Trei ani mai tarziu, la Sambata de Jos a fost infiintata o noua herghelie, care a asigurat continuitatea rasei pana in zilele noastre.

Dupa decembrie ’89, herghelia a cunoscut o noua perioada critica, pe de-o parte din cauza scaderii dramatice a fondurilor, dar si ca urmare a revendicarii terenurilor, fapt care a dus, inevitabil, la reducerea numarului de animale (de la peste 700 de capete in anii ’70, la putin peste 300 in prezent).

Cu cei cateva zeci de angajati pe care ii are in momentul de fata (si care chiar par sa-si faca meseria din pasiune si din dragoste fata de animalele pe care le au in grija), herghelia reuseste sa se autogospodareasca. Pe langa cresterea cailor, tot aici se produce hrana animalelor (herghelia dispune de cateva sute de hectare de teren arabil si fanete) si tot aici au loc si procesele de reproductie si dresaj.

Ce puteti vedea la Herghelia Sambata de Jos:

In jur de 300 de cai, reprezentand fiecare dintre cele opt familii ale rasei lipitane: Neapolitano, Conversano, Tulipan, Pluto, Favory, Siglavy Capriola, Maestoso si Incitato (aceasta din urma fiind cel mai recent introdusa in herghelia de la Sambata). Fiecare cal are o boxa proprie, fie inchisa cu gratii (caz in care animalul circula liber in spatiul care ii este repartizat), fie deschisa (situatie in care animalul este legat). In dreptul fiecaruia exista o tablita informativa, pe care sunt notate, de regula, linia de sange, anul nasterii, numarul de pepiniera si semnul distinctiv al mamei. Caii sunt impartiti pe categorii (nu toate se afla la Sambata): armasarii de monta publica, iepele-mame, caii de turism ecvestru, caii de sport, femelele tinere, masculii tineri - fiecarei categorii corespunzandu-i un regim, un program si un rol bine stabilite in ierarhia hergheliei.

Caii parca abia asteapta sa fie rasfatati cu mangaieri si, de ce nu, chiar cu o mica gustarica. Pasnici si prietenosi, ei vin fara intarziere, inca de cand aud sunetul metalic al zavorului, bucurosi de ruperea monotoniei, fie si numai pentru cateva clipe.

Dincolo de grajduri se afla o pajiste ce se intinde deasupra unui rau al carui nume a fost pomenit adesea, de multi dintre noi, cu un fluierat a paguba: Apa Sambetei. Aici se gasesc iepele mame sau viitoare mame, care pasc fara grija alaturi de manjii de pana in 3 luni.

Ce puteti face la Herghelia Sambata de Jos:

Pe langa vizitarea hergheliei – o activitate deosebit de instructiva, pe parcursul careia veti fi insotiti de un ghid foarte amabil, gata sa va satisfaca toate curiozitatile in materie de cai (ale noastre nu au fost putine si nici de mari cunoscatori in materie - ba chiar de cateva ori au starnit zambetul insotitorului nostru) – oferta complexului mai cuprinde spectacole ecvestre, cursuri de calarie, cursuri de trasura, curse de cross country (trasee calare cu o durata de aproximativ 3 ore) pentru calaretii cu experienta, plimbari cu sania sau cu caruta. Pentru aceste optiuni este insa nevoie de rezervare cu cateva zile inainte. Din cate am inteles, rezervarile se pot face si prin e-mail.

In final, iata cateva date utile (cele care ne-au interesat in mod direct pe noi):

- Herghelia se viziteaza de miercuri pana duminica. Luni si marti sunt zile libere. (Din pacate, noi am ajuns acolo intr-o zi de marti, dar am avut norocul ca domnul de acolo – care ne-a fost si ghid si de la care, asa cum spuneam, am aflat multe lucruri interesante, unele dintre ele regasindu-se printre informatiile de mai sus – sa inteleaga ca nu zabovim in zona si ca e singura noastra sansa de a vizita herghelia.)

- Programul de vizitare este intre 10 si 16.

- Pretul unui tur al hergheliei este de 8 lei de persoana (sau, cel putin asa era in iulie 2010), cu reducere de 50% pentru copiii pana la 14 ani.

- Spectacolele ecvestre se organizeaza pentru doritori, cu rezervare in prealabil, in schimbul unui tarif fix de 1550 de lei. Din cate am inteles, nu se impune un numar minim de participanti.


[fb]
---
Trimis de Paty in 06.11.10 20:01:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SÂMBĂTA de SUS [BV].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11499 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Paty); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

PatyAUTOR REVIEW
[06.11.10 20:41:43]
»

Am uitat sa mentionez site-ul hergheliei, pentru cei interesati de mai multe informatii: click aici

webmaster13
[06.11.10 20:58:23]
»

Nu este vorba de mustangi cei care cutreiera liberi vestul salbatic, si totusi am atasat aceasta melodie, se poate insa schimba!

PatyAUTOR REVIEW
[06.11.10 21:08:20]
»

Multumesc frumos pentru fondul muzical, mi se pare foarte potrivit, chiar daca aici nu este vorba despre vestul salbatic.

bubumaia
[07.11.10 09:32:15]
»

@Paty, am citit cu incantare review-ul tau.

Iata, mi-am spus, cineva chiar are ceva de spus, despre o locatie si un subiect ADEVARAT. Excelente detalii, review-ul tau poate fi cu adevarat un model. Pe langa asta, ne mai si delectezi cu stilul elegant, ingrijit si coerent al povestirii.

Bravo!

raoulp55
[07.11.10 11:41:18]
»

Nu stiam nimic despre aceasta herghelie, inainte de a citi review-ul tau. Multumesc mult pentru el, pentru detaliile utile pe care le dai... Astept cu nerabdare validarea pozelor.

PatyAUTOR REVIEW
[07.11.10 11:47:08]
»

Multumesc din suflet pentru aprecieri. Imi face o deosebita placere sa aflu ca impresiile mele au fost primite cu o bucurie pe masura entuziasmului cu care au fost scrise. Ma bucur ca pot impartasi si altora lucrurile frumoase pe care le-am descoperit in calatoriile mele, iar faptul ca insemnarile mele sunt considerate utile nu poate decat sa ma incante si mai mult.

@Bubumaia: Am citit si eu ecoul tau la omagiul propus de Costi. Rascolitor, intr-adevar, ca de altfel intreg thread-ul. Ii multumesc echipei AFA pentru ca face posibila si postarea unor astfel de impresii.

@ webmaster: Am atasat niste poze acestui review. Este vreo problema cu ele? Inteleg ca nu au fost validate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[07.11.10 14:02:20]
»

Foarte interesant acest review despre o localitate in care am fost numai in tabere scolare, apropo, ai idee daca se mai fac tabere pe aici?

Pare interesant ca se pot face si cursuri de calarie!

Castelul se viziteaza? Cazare exista in zona?

PatyAUTOR REVIEW
[07.11.10 16:51:05]
»

Castelul nu se poate vizita, sau, cel putin, nu cred - ma indoiesc ca in starea in care se afla s-ar mai preta la primirea de vizitatori.

Exista posibilitati de cazare in apropiere, La Sambata de Sus, unde se gasesc cateva pensiuni. Tot acolo se afla si Academia Sambata (in cadrul complexului Manastirii Brancoveanu), despre care s-au scris cateva review-uri chiar pe acest site. Noi ne-am cazat la Academia Sambata si ne-am simtit foarte bine. E un loc foarte curat si linistit, iar pretul de cazare (80 lei/camera/noapte) este destul de accesibil. Multi ar vedea probabil ca dezavantaj lipsa unui televizor in camera. In compensatie, exista insa internet wireless. Chiar in Sambata de Jos nu stiu daca sunt unitati de cazare, nu am cautat.

Despre organizarea de tabere, nu am nici o informatie, din pacate.

In ceea ce priveste cursurile de calarie, poti gasi date pe site-ul hergheliei. Atentie insa: cursurile se fac numai in perioada mai-octombrie. In rest, sunt oferte si pentru curiosii de ocazie, si pentru cei dispusi sa se tina de treaba.

webmaster
[07.11.13 08:17:21]
»

Mutat în rubrica "Herghelia Sâmbăta de Jos" (nou-creată pe sait)

Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bubumaia, magdalena, Paty
Alte impresii din această RUBRICĂHerghelia Sâmbăta de Jos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072299957275391 sec
    ecranul dvs: 1 x 1