ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.07.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
60.00%
Către satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Militar Naţional ” REGELE FERDINAND I ” – Filiala Oradea

TIPĂREȘTE

Episodul I - Muzeul Militar Naţional ” REGELE FERDINAND I ” – Filiala Oradea

Am revăzut zilele astea review-ul lui @Costi, despre Muzeul Militar Naţional ”REGELE FERDINAND I” click aici şi mi-am amintit faptul că, şi-n Oradea există o filială a acestuia, pe care, când eram în armată (prin 1999), din foişorul în care făceam gardă, îl vedeam tot timpul. Despre el, a mai scris tangenţial şi colegul @danoradea în review-ul său de aici click aici

Pentru toate aceste motive şi pentru că, în Oradea sunt 5 muzee, am definit rubrica de faţă, pe care o deschid cu un review, despre Muzeul Militar.

Odată ajuns la Muzeu, pe strada Armatei Române, nr. 24/A (unde sunt suficiente locuri de parcare, strada fiind relativ mai puţin circulată), am primul şoc. Eram în orele programului de vizită (de marţi până duminică, de la 10. 00 la 16. 00), dar uşa muzeului era închisă. Perseverent cum sunt, sun la numărul de telefon de contact de pe orar, îmi răspunde un bărbat, pe care îl întreb dacă pot vizita totuşi muzeul, că doar sunt în faţa sa. Sigur că da, sunt asigurat şi pentru realizarea acestui deziderat, mi se dă un alt număr de telefon, la care să sun, pentru a lua legătura cu persoana ce-mi poate deschide uşa. Sun din nou, răspunde o doamnă, care îmi cere să aştept puţin. Fumez o ţigară şi în sfârşit uşa se deschide (din interior). Plătesc tariful de 2 lei RON şi întreb dacă pot face şi poze. Al doilea şoc. Mă întreabă, ce vreau să fac cu ele. Acum, eu înţeleg, că eram în zona unităţilor militare, dar totuşi vizitam un muzeu. Ce să fac cu ele? Să le vând agenturilor străine? Ca să vadă cum arată un muzeu???

Plătesc o suprataxă de 3 lei, pentru foto şi intru. Mă pornesc să fac poze, o întreb pe doamna dacă au ceva pliante de informare, mi se spune că momentan nu au şi că şi ce au avut, erau mai mult cu muzeul de la Bucureşti.

D-na pleacă în faţa mea (pentru a aprinde lumina, că de explicat nu mi-a explicat nimic), urc la etaj, unde sunt sălile de expoziţie, intru pe un hol lung, unde sunt expuse uniforme din vechime şi pe perete o pictură interesantă, dar cu iz comunist.

Încet, încet îmi continui periplul (între timp d-na vorbea la mobil şi se scuza interlocutorului că nu poate vorbi, deoarece are un vizitator, oare nu cumva în faţa mea, plătitor de bilet ar fi trebuit să se scuze? ), văd şi fotografiez o multitudine de efecte militare foarte frumoase.

În muzeu sunt expuse în principal arme (albe şi de foc), uniforme, drapele de luptă, machete, medalii, documente, fotografii, cea mai mare parte, fiind aduse de la Bucureşti, de la Muzeul Militar Naţional ”REGELE FERDINAND I”. O altă parte, la înfiinţare, au fost donate de veterani ai Diviziei 11 Infanterie.

Exponatele sunt foarte frumoase, însă întreg muzeul are un aer ponosit, de edificiu aflat mai mult în conservare şi nu în circuitul turistic al unui mare oraş european.

Şi acum puţină istorie a muzeului, aflată de pe net, de pe o pagină generalistă (muzeul neavând o pagină oficială) click aici:

Muzeul este amplasat la etajul 1, într-o clădire în stil secesion construită în anul 1895, pentru armata austro-ungară, ca de altfel mai toate clădirile cu destinaţie militară de pe str. Armatei Române.

Istoria acestui muzeu debutează la 26 decembrie 1971, când se inaugurează ”punctul muzeistic militar Oradea”…. Festivitatea de inaugurare a muzeului a avut loc la 26 decembrie 1971.

Acesta reconstituia istoria Diviziei 11 Infanterie, ale cărei tradiţii militare le moştenea Divizia 11 Mecanizată din Oradea. Patrimoniul Muzeului Militar Oradea, acesta fiind numele sub care a ajuns să fie cunoscut printre orădeni, s-a constituit din documentele şi obiectele donate de veterani ai Diviziei 11 Infanterie sau de familiile acestora, precum şi din exponate aduse de la Muzeul Militar Central, cum era denumit Muzeul Militar Naţional din Bucureşti în epocă.

În urma vizitei la 22 martie 1986 a conducerii Ministerului Apărării Naţionale, s-a luat decizia de extindere şi transformare a muzeului dintr-un simplu muzeu al unei mari unităţi militare, cum era până atunci, într-un muzeu al istorie militare a poporului român. Astfel, în anul 1987 muzeul se închide, pentru lucrările de extindere şi transformare, situaţie care se perpetuează până în 1992 datorită revoluţiei din decembrie 1989, care a dus la abandonarea lucrărilor realizate până atunci în muzeu, multe dintre ele devenind inutile datorită conţinutului lor ideologic depăşit.

Lucrările pentru redeschiderea muzeului sunt reluate în vara anului 1992, de astă dată cu aportul unei echipe de specialişti de la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti. După o muncă asiduă desfăşurată într-un interval scurt de timp, la 12 octombrie 1992, dată la care se aniversează eliberarea oraşului Oradea de către armata română în cel de-al doilea război mondial, muzeul se redeschide, de astă dată ca filială a Muzeului Militar Naţional din Bucureşti.

Este singurul Muzeu Militar din Transilvania, celelalte fiind situate in Constanta şi Bacău.

AmFostAcolo, o să mai merg şi vi-l recomand şi vouă.

Coordonatele GPS sunt: N 47. 04699° x E 21. 92365°

P. S. : Urmează:

Episodul II - Muzeul Memorial Aurel Lazăr;

Episodul III - Muzeul Memorial Ady Endre;

Episodul IV - Muzeul Memorial Iosif Vulcan şi

Episodul VMuzeul Ţării Crişurilor (în prima parte a anului viitor, când se va redeschide în noul sediu).


[fb]
---
Trimis de creivean in 08.07.10 21:51:16
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7006 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (creivean); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Militar Oradea - intrarea în muzeu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5800 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

presario
[08.07.10 21:58:07]
»

Deci - daca ai platit suprataxa foto si totusi vroiai sa vinzi pozele agenturilor straine, nu te lasa sa pozezi ?

pepsi70ro
[08.07.10 22:26:58]
»

Stiu ca mai este un muzeu militar in Bucuresti, l-am vizitat inainte de Revolutie cu cateva luni, cand inca mai eram soldat in armata RSR.

Ma atrag astfel de muzee si cand voi ajunge in Oradea il voi vizita, felicitari!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.07.10 22:32:07]
»

@pepsi, pai tocmai a scris Costi despre el (e link la inceputul acestor impresii)!

pepsi70ro
[08.07.10 22:36:37]
»

eu ma luasem dupa ceea ce a scris creievean:

Este singurul Muzeu Militar din Transilvania, celelalte fiind situate in Constanta şi Bacău.

creiveanAUTOR REVIEW
[08.07.10 22:44:04]
»

@pepsi70ro

Mă refeream la filiale ale celui Central din Bucureşti. Scuze de neînţelegere.

@presario

Nu învârti şi tu cuţitul în rană Chiar m-am simţit penibil, la cum m-a luat femeia de serviciu.

pepsi70ro
[08.07.10 22:47:11]
»

De fapt cred ca n-am citit eu cu atentie, scuze!

magdalena
[09.07.10 08:44:56]
»

Oradea ma surprinde placut din ce in ce mai mult! Sunt multe de vizitat aici. Desi am fost in copilarie, nu am vazut nimic...

Ar trebui sa ajung si la cati oradeni sunt pe aici as avea parte si de ghizi veritabili!

biancuta
[09.07.10 11:25:29]
»

Eu nu am vizitat inca muzeele militare, dar sper sa o fac. Va trebui sa ajung si in Oradea, pentru multe altele! felicitari cu sb!

danoradea
[09.07.10 12:32:42]
»

Am o propunere pentru femeia aia de serviciu sau ce era: mergem mai multi intr-o zi, dar intram in muzeu unul cate unul la interval de cateva minute, nu de alta dar sa-i dam de lucru femeii, ca se pare ca se cam plictiseste, si poate daca vom merge aici mai multi o sa demonstram celor care raspund de el ca sunt persoane care vor sa-l viziteze.

Eu am fost o singura data aici cand eram cam mic, inainte de 1989, dar as vrea sa-l vad si acum.

creiveanAUTOR REVIEW
[09.07.10 12:38:23]
»

@danoradea

Atunci când vrei să mergi, dă un semnal, că-ţi dau preventiv cele 2 numere de telefon ( doar nu vrei să suni direct , sună şi tu de două ori ). Nu le pun pe sait, să nu-mi primesc plângeri că-i sună noaptea cineva să-i întrebe dacă pot vizita muzeul

danoradea
[09.07.10 18:50:22]
»

Ok, o sa am ceva zile libere pe la mijlocul lunii si atunci vreau sa-l vizitez, dar inainte o sa te anunt. Multumesc

abbilbal*
[12.07.10 17:45:50]
»

Poate am văzut unele exponate. Poate nu. Era prin 1965 când, cătană fiind, am fost dus cu trupa să vedem ceva organizat ca muzeu. Erau uniforme, arme şi multe fotografii gen postere. Dar timpul mi-a spălat acele amintiri. Acum îmi este peste mână să mai ajung la Oradea. Aşa că, mă mulţumesc cu fotografiile voastre.

Vă doresc să aveţi parte de zile bune în care să găsiţi slujbaşi amabili care să vă îndrume paşii prin muzeu.

Dar să nu plec pânu nu-mi las votul ce să răsplătească efortul amicului creivean de a vizita Muzeul Militar Oradea. Meriţi un punctaj maximum alături de review şi fotografiile prezentate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
creiveanAUTOR REVIEW
[12.07.10 17:52:47]
»

@abbilbal

Ca un Bălgrădean ce mi-s prin naştere, Ighian prin ( bună ) creştere şi Orădean prin adopţie, ţi-am admirat graiul neaoş, încă din prima zi de activitate pe aici.

Îţi mulţumesc pentru aprecieri, mai ales că vin de la unul ce a fost ( ca şi mine ) cătană. Nu de alta, dar azi mâine, om fi rara avis

krondia*
[17.07.10 10:12:15]
»

De filiala din Bacău chiar nu ştiam dar nici acum nu am reuşit să găsesc mai multe informaţii. Tu însă ne-ai oferit o adevărată lecţie de istorie, felicitări!

creiveanAUTOR REVIEW
[17.07.10 13:50:21]
»

@krondia

Aşa apare peste tot, cum că ar fi o filială şi la Bacău. Ar trebui să întrebi un cadru militar. Nici la Oradea nu-i foarte cunoscut, pun pariu că nici 10% nu ştiu de el/nu l-au vizitat. Păcat.

Mulţumesc pentru aprecieri.

abbilbal*
[19.07.10 13:02:28]
»

@creivean

@krondia

Am întrenat şi am aflat.

La Bacău nu este o flilială a Muzeului Militar. Probabil este o secţie în cadrul Muzeului de Istorie sau săli amenajate în cadrul unităţilor militare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, biancuta, creivean, danoradea, krondia*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Muzee Orădene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062023878097534 sec
    ecranul dvs: 1 x 1