85803 
nu sunteţi logat. - LOGIN
O zi în Odorheiu Secuiesc și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
09.05.2018
DE
Avatar Lucien
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Miercurea Ciuc
înscris/ă în 29.01.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
0 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE rez.:
9.75
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Rezervația naturală ”Popasul Păsărilor” de la Sânpaul (jud. Harghita)


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

youtube

Rezervația naturală ”Popasul Păsărilor” este situată în partea sud-estică a Transilvaniei, la 20 km sud de Odorheiu Secuiesc, pe malul stâng (estic) al Râului Homorodu Mare, la marginea estică a satului Sânpaul (jud. Harghita). Zona este foarte aproape de limita cu județul Brașov. Drumul județean modernizat 131 trece prin rezervație și constituie singura cale de acces auto. Acest drum județean este deosebit de interesant pentru-că el traversează nordul Munților Perșani unind pe o scurtătură (există chiar curse auto) zona Târnavelor (Sighișoara, Odorheiu Secuiesc) cu depresiunea Baraolt (cu legături spre Sfântu Gheorghe sau Brașov).

La Sânpaul se poate ajunge din mai multe direcții: Sfântu Gheorghe (sau Sighișoara) - Feliceni - Sânpaul; Miercurea Ciuc - Vlăhița - Crăciunel - Sânpaul; Sfântu Gheorghe - Micfalău - Baraolt - Vârghiș - Ocland - Sânpaul; Brașov - Feldioara - Baraolt - Vârghiș - Ocland - Sânpaul; Rupea - Homorod - (Ocland) - Sânpaul.

Rezervația este de dată relativ recentă pentru-că păsările au apărut masiv aici după înființarea în anii 1982-1985 a unei ferme piscicole cu mai multe iazuri. Foarte interesant, lacurile au fost amenajate într-o zonă depresionară situată la est de Homorodu Mare, exact deasupra unui masiv de sare. Forajele geologice săpate pentru cercetarea acestuia au străbătut sute de metri prin sare gemă, fiind unul din depozitele de sare ale țării noastre care nu se exploatează. De altfel, Depresiunea Transilvaniei este bordată în partea sa estică de o centură cu acumulări de sare, dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Praid și Sovata. Presupun că zona depresionară cu iazurile s-a format prin dizolvarea sării din partea superioară a masivului de sare. În zonă, în jurul iazurilor, sunt mai multe sărături și izvoare sărate. Foarte interesant, în anul 1896 au fost descoperite unelte care dovedesc exploatarea sării în perioada romană. Până nu foarte demult (înainte de 1985) chiar funcționa o ”Casă a Sării”, o fântână din care sătenii puteau lua saramură de două ori pe săptămână, Casa fâcând parte din tradiția și civilizația sării de pe valea Homoroadelor, așa cum le-am prezentat pe cele de la Lueta și Merești:vezi impresii, vezi impresii

În prezent, deși Casa Sării de la Sânpaul este încă în picioare, clădirea a fost abandonată, fântâna cu saramură fiind colmatată cu apă dulce provenind din iazuri (foto, video). Au rămas active fântânile cu saramură în câteva sate învecinate: Lueta, Merești și Mărtiniș.

Ferma piscicolă (Agropisc SRL) cuprinde mai multe heleștee totalizând 160 ha luciu de apă.

Zona de protecție a păsărilor a fost inițial înființată pe 10 hectare în anii '80. Prin legile 137/1995 și 5/2000 a fost înființată Rezervația naturală ”Popasul Păsărilor de la Sânpaul” pe o suprafață mult mai mare (210 hectare), acoperind în totalitate cele 160 hectare heleștee ale fermei piscicole.

Prin natura meseriei mele vizitez frecvent zona Sânpaul, intrând uneori în contact și cu administrația iazurilor, așa că am putut vedea lucruri interesante. Videoclipul făcut de mine (activați subtitrarea) redă secvențe din două perioade diferite și anume sfârșit de iulie când păsările clocesc și mijloc de septembrie când puii se antrenează pentru zbor.

Rezervația se remarcă prin numărul deosebit de mare, respectiv 256 de specii de păsări inventariate, dintre care doar vreo 63 de specii cuibăresc aici, majoritatea fiind de pasaj (migratoare) sau întâmplătoare.

La sfârșit de iulie, în iazurile situate la nord de șosea, remarcăm (și fotografiem/filmăm) cuiburile plutitoare ale Cufundacului

mare, femelele fiind în perioada clocitului. Cufundarii și corcodeii sunt adaptați la o viață aproape exclusiv acvatică. Corcodelul mare și cel mic cuibăresc regulat aici. Cuiburile plutitoare ale Cufundacului mare (foto, video) sunt construite împreună de către ambii parteneri.

Dintre picioroange se pot vedea berzele și stârcii. În sat cuibăresc vreo 12-18 perechi de berze albe, iar în pădurile din apropiere vreo două perechi de berze negre. O parte din stârci (cenușiu - de noapte - pitic) cuibăresc, alții (galben - purpuriu) sunt de pasaj (migratori). Tot de pasaj sunt egreta mare și mică, buhaiul de baltă, rar lopătarul și țigănușul.

Din familia anseriformelor la Sânpaul apar gâștele, rațele și lebedele. Dintre rațe clocesc patru specii (inclusiv rața roșie,

foarte rară), iar 11 specii sunt de pasaj. Alte păsări de pasaj sunt lebedele, gârlițele mari, călifarul, unele specii de gâște.

Dintre răpitoare apar Uliganul pescar (mănâncă numai pește), șorecarul, acvila țipătoare, vânturelul roșu, șoimul rândunelelor.

Din grupul păsărilor de stufăriș, cuibăresc aici cârstelul de baltă, lișița, crestețelul, găinușa de baltă, prundărașul și nagâțul.

Dintre păsările limicole (de mal) la Sânpaul se pot vedea becaținele, mai rar fugaciul pitic, fluierarul de lac, nisiparul și culicul mic.

Silviile sunt păsări mici care cântă tare și își fac cuibul pe tulpinele de stuf, deseori parazitate de cuci. Dintre alte specii sunt de amintit grelușelul de stuf (cântă ca greierele) și lăcarii (mic - mare - de stuf).

Dintre păsările care se hrănesc mai ales cu pește și sunt bine adaptate atât la zbor cât și la înot, sunt pescărușii și chirele. Cuibărește doar pescărușul râzător, alte specii de pescăruși, chire, pescărițe, chirighițe fiind de pasaj.

Cuibăresc întâmplător specii de fluierar (de munte, cu picioare roșii, de zăvoi). Fâsele și codobaturile sunt păsări de iarbă, de talie mică, dar cu picioare lungi și cioc subțire.

A doua vizită surpinsă în videoclip se desfășoară după o lună și jumătate, la mijlocul lui septembrie. Vedem acum puii de cufundar (cei cu cuiburi plutitoare) înotând alături de părinții lor.

Rezervația naturală ”Popasul Păsărilor” este o zonă umedă semisărată, cu heleştee şi bălţi. Custozii rezervației sunt Asociația Speo-Turistică și de Protecția Naturii ”Lumea Pierdută” din Baraolt, Ocolul Silvic Baraolt și Asociația Carpaterra. Rezervația poate fi vizitată în condiții speciale.

Din discuțiile avute pe teren cu persoane din administrația fermei piscicole am văzut și reținut câteva aspecte interesante. Pentru fermă, păsările mâncătoare de pește sunt o mare pacoste, cauzând mari piederi piscicole. Cu toate acestea, ferma repectă limitările impuse de existența rezervației, fiind îndeaproape urmăriți de organizațiile ecologiste amintite. Cel puțin iazurile nordice, în general mai mici, unele cu puiet, sunt foarte puțin adânci fiind astfel accesibile păsărilor picioroange. În unele dintre aceste iazuri se vedeau pești decedați, și după spusele inginerului, sunt pești care au murit de stress din cauza păsărilor. Prezența picioroangelor face ravagii în rândurile sufletelor necuvântătoarelor acvatice. Cu alte cuvinte, ne putem consola că nu numai noi, oamenii, suferim de bolile civilizației moderne...

Pe latura sudică a șoselei sunt două iazuri folosite pentru pescuit sportiv și recreativ și care atrag o mulțime de lume. Plata pentru pescuit (o zi, sau abonament) se face la căsuță amplasată între cele două iazuri. Din ceea ce citim pe un panou, condițiile de pescuit sunt strict reglementate. Puțin la est de căsuța de taxare, peste drum, este sediul fermei piscicole (S. C. Agropisc S. R. L.), iar în balta din fața fermei este fosta Casă a Sării amintită.

În cele două iazuri folosite pentru pescuit se fac capturi frumoase și se organizează și concursuri.

Ferma piscicolă de la Sânpaul are ca activitate creșterea crapului în policultură. În afară de crap, se găsesc și specii înrudite: novac, amur (cteno), sânger (fitofag, crap argintiu). De asemenea, există somn, șalău, știucă, caras și altele.

În concluzie, cui îi place să ”peștescuiască”, aici e de el, iar însoțitorii pot admira mulțime de păsăret.

---
Impresii încărcate de Lucien in 09.05.2018 18:25:57

Validat / Publicat: 09.05.18 19:32:02

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1150


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  24700 PMA (din 19 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster39
[09.05.18 19:31:02]
» mesaj pers

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Odorheiu Secuiesc și imprejurimi, ODORHEIU SECUIESC" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

   =

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[09.05.18 19:36:52]
» mesaj pers

   @Lucien:

   Start vot!

   Inca un articol foarte foarte interesant din punctul meu de vedere. Odorheiul Secuiesc este un loc pe care il am la suflet. Eu in general ma simt foarte bine in zona Harghitei si Covasnei.

   Marele castig pentru mine este ca mi-ai adus spre stiinta informatii inedite!

   Felicitari! Numai de bine! Tine-o tot asa! 😉

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Lucien
[09.05.18 19:47:02]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Mulțumesc! Despre Harghita mai sunt multe de povestit, așa că stați aproape... ;)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[11.05.18 12:44:19]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ===

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[11.05.18 13:22:54]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[19.05.18 08:45:04]
» mesaj pers

   @Lucien:

   Ce mică-i lumea! Acum o săptămână am ratat vizita la un muzeu încercând cu disperare să păcălim un cufundac și nevasta lui 😅 să se lase fotografiați și filmați!! Când ziceam că l-am prins pe domnul, se scufunda să ne facă-n necaz!! Acum citesc aici despre cei din secuime. Frumos!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[19.05.18 09:09:45]
» mesaj pers

   @elviramvio: Mulțumesc! Or fi mai prietenoși cufundacii secui?! , sau oi fi reușit eu că știu câteva cuvinte în ungurește;)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[22] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2017] Iazurile (piscicole), 160 ha luciu de apă, cuprinse în Rezervația Popasul Păsărilor (210 ha). În spatele lacurilor se vede satul Sânpaul. Pe fâșia de pământ dintre lacuri trece drumul județean modernizat. Iazurile din stânga sunt pentru pescuit sportiv, cele din dreapta pentru ferma -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965037">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965037"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965037">Şterge vot</a></div><span id="v9965037" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965037)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965037Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965037MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2017] Iazurile (piscicole), 160 ha luciu de apă, cuprinse în Rezervația Popasul Păsărilor (210 ha). În spatele lacurilor se vede satul Sânpaul. Pe fâșia de pământ dintre lacuri trece drumul județean modernizat. Iazurile din stânga sunt pentru pescuit sportiv, cele din dreapta pentru ferma
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2017] Cîteva din iazurile nordice (crecătoria ”industrială”) având în prim-plan tufișuri înflorite de? (un fel de prune mici, rotunde, groaznic de amare, dar comestibile) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965038">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965038"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965038">Şterge vot</a></div><span id="v9965038" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965038)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965038Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965038MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2017] Cîteva din iazurile nordice (crecătoria ”industrială”) având în prim-plan tufișuri înflorite de? (un fel de prune mici, rotunde, groaznic de amare, dar comestibile)
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2017] Zburătoare atacând un buldozer. Probabil că păsările încearcă să profite de gângăniile aduse la zi de plugul tras de buldozer. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965039">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965039"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965039">Şterge vot</a></div><span id="v9965039" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965039)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965039Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965039MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2017] Zburătoare atacând un buldozer. Probabil că păsările încearcă să profite de gângăniile aduse la zi de plugul tras de buldozer.
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2017] Recoltă de pești la ferma piscicolă de la Sânpaul. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965040">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965040"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965040">Şterge vot</a></div><span id="v9965040" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965040)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965040Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965040MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2017] Recoltă de pești la ferma piscicolă de la Sânpaul.
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2017] Probabil un Cufundar Mare clocind la sfârșit de iulie într-un un cuib plutitor -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965041">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965041"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965041">Şterge vot</a></div><span id="v9965041" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965041)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965041Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965041MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2017] Probabil un Cufundar Mare clocind la sfârșit de iulie într-un un cuib plutitor
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2017] Probabil o Cufundară Mare clocind la Sânpaul, sfârșit de iulie, într-un cuib plutitor -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965042">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965042"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965042">Şterge vot</a></div><span id="v9965042" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965042)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965042Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965042MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2017] Probabil o Cufundară Mare clocind la Sânpaul, sfârșit de iulie, într-un cuib plutitor
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2017] Cuiburile plutitoare ale cufundarilor (Sânpaul, sfârșit de iulie) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965043">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965043"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965043">Şterge vot</a></div><span id="v9965043" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965043)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965043Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965043MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2017] Cuiburile plutitoare ale cufundarilor (Sânpaul, sfârșit de iulie)
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2017] Cufundari la Sânpaul și cuiburile lor plutitoare. În spate se vede fâșia de pământ pe care trece drumul județean modernizat. În spatele drumului sunt cele două lacuri destinate pescuitului sportiv (de agrement) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965044">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965044"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965044">Şterge vot</a></div><span id="v9965044" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965044)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965044Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965044MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2017] Cufundari la Sânpaul și cuiburile lor plutitoare. În spate se vede fâșia de pământ pe care trece drumul județean modernizat. În spatele drumului sunt cele două lacuri destinate pescuitului sportiv (de agrement)
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2017] Probabil, o cufundară (stânga) și un cufundar (dreapta) clocind la Sânpaul în cuiburile plutitoare la sfârșit de iulie -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965045">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965045"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965045">Şterge vot</a></div><span id="v9965045" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965045)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965045Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965045MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2017] Probabil, o cufundară (stânga) și un cufundar (dreapta) clocind la Sânpaul în cuiburile plutitoare la sfârșit de iulie
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2017] Păsăret pe picioroange (berze, egrete) la pescuit sportiv într-un iaz aproape golit de apă. Care mai este șansa de supraviețuire a peștilor și broscuțelor în asemenea condiții? -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965046">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965046"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965046">Şterge vot</a></div><span id="v9965046" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965046)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965046Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965046MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2017] Păsăret pe picioroange (berze, egrete) la pescuit sportiv într-un iaz aproape golit de apă. Care mai este șansa de supraviețuire a peștilor și broscuțelor în asemenea condiții?
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2017] Un iaz aproape golit de apă cu ”prădătorii” în acțiune. În spate se vede satul Sânpaul. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965047">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965047"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965047">Şterge vot</a></div><span id="v9965047" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965047)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965047Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965047MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2017] Un iaz aproape golit de apă cu ”prădătorii” în acțiune. În spate se vede satul Sânpaul.
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2017] Satul Sânpaul este plin de berze. Oare de ce? -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965048">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965048"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965048">Şterge vot</a></div><span id="v9965048" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965048)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965048Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965048MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2017] Satul Sânpaul este plin de berze. Oare de ce?
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2017] Un pui de cufundac ieșit la plimbare pe lac împreună cu mămica lui, la mijloc de septembrie -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965049">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965049"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965049">Şterge vot</a></div><span id="v9965049" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965049)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965049Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965049MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2017] Un pui de cufundac ieșit la plimbare pe lac împreună cu mămica lui, la mijloc de septembrie
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2017] Probabil ”răți” sălbatice, mijloc de septembrie, la Sânpaul (zoom puternic) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965050">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965050"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965050">Şterge vot</a></div><span id="v9965050" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965050)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965050Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965050MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2017] Probabil ”răți” sălbatice, mijloc de septembrie, la Sânpaul (zoom puternic)
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [JUL-2017] Casa Sării de la Sânpaul (fântâna cu saramură), inundată și abandonată datorită colmatării cu apă dulce în urma construirii amenajării piscicole a cărui sediu se vede în spate. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965051">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965051"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965051">Şterge vot</a></div><span id="v9965051" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965051)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965051Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965051MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [JUL-2017] Casa Sării de la Sânpaul (fântâna cu saramură), inundată și abandonată datorită colmatării cu apă dulce în urma construirii amenajării piscicole a cărui sediu se vede în spate.
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [JUL-2017] Diverse zburătoare pescuitoare la Sânpaul. În spate se vede păduricea de pruni (?) înfloriți care era în prim-plan în poza 2. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965052">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965052"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965052">Şterge vot</a></div><span id="v9965052" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965052)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965052Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965052MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [JUL-2017] Diverse zburătoare pescuitoare la Sânpaul. În spate se vede păduricea de pruni (?) înfloriți care era în prim-plan în poza 2.
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [JUL-2017] Vegetație sălbatică în jurul iazurilor de la Sânpaul -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965055">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965055"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965055">Şterge vot</a></div><span id="v9965055" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965055)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965055Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965055MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [JUL-2017] Vegetație sălbatică în jurul iazurilor de la Sânpaul
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [JUL-2017] Panou turisitic informativ referitor la Rezervația ”Popasul Păsărilor” de la Sânpaul -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965057">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965057"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965057">Şterge vot</a></div><span id="v9965057" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965057)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965057Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965057MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [JUL-2017] Panou turisitic informativ referitor la Rezervația ”Popasul Păsărilor” de la Sânpaul
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [JUL-2017] Alt panou turistic informativ referitor la Rezervația ”Popasul Păsărilor” de la Sânpaul -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965060">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965060"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965060">Şterge vot</a></div><span id="v9965060" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965060)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965060Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965060MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [JUL-2017] Alt panou turistic informativ referitor la Rezervația ”Popasul Păsărilor” de la Sânpaul
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [JUL-2017] Tarife și reguli stricte privind pescuitul la Sânpaul -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965061">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965061"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965061">Şterge vot</a></div><span id="v9965061" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965061)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965061Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965061MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [JUL-2017] Tarife și reguli stricte privind pescuitul la Sânpaul
foto Lucien [09.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [JUL-2017] Un alt panou turistic informativ referitor la Rezervația ”Popasul Păsărilor” de la Sânpaul -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965065">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965065"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965065">Şterge vot</a></div><span id="v9965065" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965065)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965065Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965065MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [JUL-2017] Un alt panou turistic informativ referitor la Rezervația ”Popasul Păsărilor” de la Sânpaul
foto Lucien [09.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

P22 [JUL-2017] Căsuța unde se plătește taxa de pescuit. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 09.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av965067">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv965067"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=965067">Şterge vot</a></div><span id="v9965067" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(965067)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f965067Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e965067MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [JUL-2017] Căsuța unde se plătește taxa de pescuit.
foto Lucien [09.05.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[22] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.12208199501 sec