39062 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Cetatea Halmyris

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
08.06.2013
DE
Avatar iulianic
--- F ---
vârsta 50-60 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.05.11
MEMBRU: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
10 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Halmyris - trecut şi prezent


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Din şoseaua care leagă localităţile Murighiol şi Dunavăţu de Sus, în partea stângă, se zăresc rămăşiţele uneia dintre cele mai vechi cetăţi dobrogene, Halmyris. Am aflat de existenţa ei cu puţin timp înainte de a pleca la drum (vezi impresii), nu eram documentaţi în nici un fel, dar am obţinut câteva informaţii la Complexul turistic Girus din Murighiol unde am fost cazaţi. Mai mult decât atât, din proprie iniţiativă, administratorul a luat legătura telefonic cu ghidul comunicându-i intenţia noastră de a vizita Cetatea Halmyris.

Din şoseaua principală, asfaltată, un drum pietruit de nici 1 km sfârşeşte lângă o construcţie de lemn, o cabană. Ars de soare, cu o pălărie trasă până peste ochi, ghidul ne-a întâmpinat alături de un câine lup prietenos, obişnuit cu vizitatorii. Pentru că vreau să avertizez pe cei mai sperioşi, menţionez că patrupedul m-a amuşinat şi şi-a pus botul pe mâna mea dreaptă. Aşadar, nu vă temeţi, dulăul este cuminte, însoţeşte vizitatorii pe cărările sitului arheologic, dar... pentru că a ascultat prezentarea de prea multe ori şi o ştie pe din afară, se plictiseşte şi se întoarce primul în umbra cerdacului de la cabană.

Important centru militar şi comercial al Imperiului Roman, aflat la limita de nord a acestuia, într-un golf al Mării Negre, la intersecţia mai multor căi terestre, fluviale şi maritime, oraşul Halmyris menţionat încă din sec. I d.H. şi-a luat numele de la cel al lacului Halmyris, actualul lac Razelm (halmyris = apă sărată).

Cercetările arheologice confirmă o vechime şi mai mare a civilizaţiei în această zonă. Se pare că prin sec. VII-VI î.H. aici a existat o aşezare getică.

Ruinele fortăreţei romano-bizantine care a aparţinut Cetăţii Halmyris sunt şi în prezent studiate, aici existând un şantier arheologic deschis din anul 1981.

Întinsă pe câteva hectare, la început cetatea avea formă dreptunghiulară, cu patru porţi, câte una spre fiecare punct cardinal, ulterior, la extindere, căpătând forma trapezoidală a stâncii pe care era amplasată.

Una dintre intrări, cea prin care sunt conduşi vizitatorii zilelor noastre, a fost parţial refăcută pentru a se crea o imagine cât mai vie a ceea ce a fost cândva: culoare de refugiu, arcade, ziduri groase. Încă se pot vedea urme ale anticului zid fortificat care se pare că avea nu mai puţin de 15 turnuri de veghe şi trei valuri de apărare.

Am fost informaţi că populaţia civilă nu locuia în cetate, aceasta având doar rol de pază şi apărare. Comandamentul militar al cetăţii îşi avea sediul în câteva încăperi ale căror urme încă se mai văd, dotate cu canalizare şi chiar cu o latrină. Conform celor spuse de ghid, un mic bazin cu apă sfinţită folosea spălării ritualice a mâinilor oştenilor, în fiecare dimineaţă, în prezenţa comandantului.

În această zonă au fost descoperite arme, vârfuri metalice de săgeți, ghiulele din piatră, toate confirmând îndeletnicirea celor ce vieţuiau în fortăreaţă, dar şi vase de sticlă şi ceramică în care se păstrau provizii.

Într-un loc, o adâncitură săpată în pământ, ni s-a semnalat un morman de bucăţele ceramice, cărămizii, rămăşiţele unei amfore care s-a sfărâmat în încercarea arheologilor de a o aduce la lumină, de aceea unele dintre acestea nici n-au mai fost scoase din pământ. Am văzut un vas îngropat, din care doar gura rotundă mai putea fi desluşită.

Bazilica cu cripta care a adăpostit osemintele martirilor Epictet şi Astion decapitaţi în anul 290 de guvernatorul cetăţii la ordinul lui Diocletian, a fost construită la începutul sec. IV, sub domnia împăratului Constantin. Moastele sfinţilor au fost aduse în cetate şi aşezate în criptă abia după încetarea prigoanei creştine.

În prezent restauratorii refac cripta în care au fost descoperite osemintele martirilor, cele câteva fragmente de pictură şi pardoseala. Bazilica este protejată, încuiată, aşa încât am văzut interiorul doar într-o fotografie.

În apropierea bazilicii, rămăşiţele unui şanţ de canalizare, precum şi prezenţa mai multor încăperi care serveau drept magazii, atestă existenţa aici a unei mici pieţe comerciale.

Termele romane care serveau doar oştenilor şi administraţiei, în prezent protejate de o îngrădire încuiată şi un acoperiş, demonstrează ingeniozitatea anticilor în construirea unor astfel de edificii. Deşi eram doar doi vizitatori, ghidul a descuiat şi ne-a purtat până lângă soba care încălzea apa, încăperea şi pardoseala, ne-a arătat jgheabul uşor înclinat prin care apa ajungea în prima cadă, cea pentru apă fierbinte, scurgerea, cada cu apă rece alimentată printr-o altă conductă şi ultima încăpere, o saună, încălzită prin pardoseala dublă.

Am mai văzut băi termale în vechi cetăţi romane, dar parcă nici una atât de ingenios construită şi mai ales atât de bine descrisă şi explicată ca cea de la Cetatea Halmyris.

Dacă ajungeţi acolo ascultaţi cu răbdare tot ceea ce are ghidul de povestit pentru că istorisirile lui sunt foarte interesante. Menţionez cu această ocazie că taxa de vizitare a Cetăţii Halmyris este de 5 lei/persoană. Îi sunt recunoscătoare administratorului de la pensiune care ne-a asigurat că vom beneficia de prezenţa unui ghid cu atât mai mult cu cât la faţa locului nu există explicaţii înscrise pe panouri turistice aşa cum am văzut prin atâtea alte părţi. Curios, sunt câteva scheme şi notificări pe file A4 închise în plastic, decolorate, aproape şterse de soare şi ploi, dar acestea sunt doar în engleză, probabil rămase din vremea şantierului arheologic în care a lucrat o echipă româno-americană (1981).

Şi în prezent cetatea a rămas un loc de studiu şi cercetări. Studenţii arheologi fac practică vara la Halmyris executând migăloase săpături manuale şi observând cu atenţie fiecare ciob, fiecare fragment descoperit, oricât de mic ar fi. Despre studenţii practicanţi de vara trecută ne-au vorbit cu admiraţie şi în acelaşi timp cu compasiune atât cei de la Complex turistic Girus unde au fost cazaţi, cât şi ghidul de la Cetatea Halmyris care îi vedea zilnic trudind în soare şi în praf. Voi ataşa o poză cu frigiderul din cabană, jalnic, totuşi funcţional, în care tinerii viitori arheologi îşi păstrau gustarea. La sfârşitul orelor de practică se întorceau pe jos străbătând cu bocancii lor grei distanţa de 3 km până în sat, ajungând la pensiune obosiţi, transpiraţi şi prăfuiţi.

Cabana, un adăpost pentru ghid, găzduieşte şi un mic muzeu. Pe câteva mese acoperite simplu, cu hârtie albă întinsă peste muşama şi sub mese, în cutii de lemn sau chiar pe jos, sunt expuse câteva dintre piesele descoperite cu prilejul săpăturilor (vase, obiecte din sticlă, basoreliefuri, fragmente de jgheaburi, cuie, unelte şi chiar oseminte umane). Afară, în stânga intrării, sunt rămăşiţele a trei pietre funerare inscripţionate şi decorate, destul de bine conservate. Dacă doriţi să vedeţi mai multe vestigii descoperite la Halmyris, vizitaţi Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea!

Mănăstirea Halmyris.

În urma unor săpături arheologice efectuate de o echipă româno-americană, în anul 2000 au fost descoperite în Cetatea Halmyris rămăşiţele unei bazilici datând din anul 324. Mai târziu, în cripta de sub altarul bazilicii, au fost găsite osemintele a doi martiri, Epictet şi Astion, identificaţi graţie unei inscripţii în limba greacă desluşită pe peretele criptei. Epictet preotul şi Astion monahul, doctori fără de arginţi, sunt cei mai vechi sfinţi descoperiţi pe teritoriul României şi sunt sărbătoriţi în ziua martirajului lor, la 8 iulie. Pentru detalii accesaţi

crestinortodox.ro/calenda ... ion-120103.html

La câteva sute de metri, pe aceeaşi parte a şoselei, se află Mănăstirea Halmyris, lăcaşul închinat celor doi sfinţi. Dincolo de o poartă sculptată în lemn, o alee duce până la un paraclis şi la chiliile monahilor deja finalizate.

Biserica de mari dimensiuni, aflată în construcţie, va avea cinci turle aşezate - contrar obişnuinţei - pe partea din spate a edificiului. Demisolul este finalizat, are la capătul de est un altar de lemn, iar la capătul de vest icoanele şi raclele sfinţilor Epictet şi Astion expuse spre venerare.

În curtea noii mănăstiri n-am întâlnit pe nimeni, doar un căţel ne-a ieşit în întâmpinare şi ne-a însoţit până la uşa de la intrarea în paraclisul de la demisol. O plasă contra ţânţarilor, precum şi un bilet cu rugămintea de a nu lăsa uşa deschisă, aminteau că şi aici insectele deltei sunt supărătoare.

---
Impresii încărcate de iulianic in 08.06.2013 12:21:11

Validat / Publicat: 08.06.13 14:39:33

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 5129


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  22700 PMA (din 23 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.06.13 12:34:35]
» mesaj pers

   @webmaster: Vă rog, dacă se poate ataşaţi acest film, un scurt istoric al Cetăţii Halmyris!

   Mulţumesc!

   http://www.youtube.com/watch?v=357CZkQpBR4

   ===

   Rezolvat.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[08.06.13 14:39:10]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Michi
[09.06.13 19:49:38]
» mesaj pers

   Citesc cu multă plăcere review-urile scrise de Iulianic şi îi admir dragostea pentru călătorii şi pentru punerea în valoare a unor locuri puţin cunoscute.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.06.13 09:05:25]
» mesaj pers

   @Michi: Vă mulţumesc, doamnă Michi! Dacă n-ar fi dorinţa şi curiozitatea de a vedea locuri interesante istoric, arhitectonic sau peisagistic, n-aş mai pleca de acasă. Odihnă şi mâncare bună pot avea şi acasă.

   Vă doresc şi dumneavoastră multe călătorii relaxante, încărcate de frumos, pe care să ni le povestiţi şi nouă la întoarcere!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- gvaly
[07.08.14 22:17:43]
» mesaj pers

   foarte bune aceste informatii, dar saptamana trecuta cand am foat acolo nu era absolut nimeni... pacat ca avem asemenea obiective, altfel grecii cer cativa euroi sa vezi cateva pietre obosite

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.08.14 09:30:57]
» mesaj pers

   @gvaly: Probabil că - neavând prea multe grupuri de vizitatori - Cetatea Halmirys, asemenea atâtor locuri de pe la noi, nu beneficiază de ghid sau paznic permanent. Dacă nu spuneam administratorului de la Complexul turistic Girus din Murighiol (unde am fost cazaţi) că vrem să vedem ruinele de la Halmirys, cred că şi noi am fi fost în aceeaşi situaţie. Administratorul a luat legătura telefonic cu ghidul comunicându-i intenţia noastră de a vizita cetatea, iar noi l-am găsit acolo aşteptându-ne.

   Expunerea lui a fost plăcută şi interesantă, cu toate acestea, măcar în parte, absenţa lui poate fi compensată prin documentări individuale, de pe internet. Acolo nu există panouri informative, doar câteva cuvinte în engleză, pe foi decolorate de soare.

   Am rămas cu impresia că Cetatea Halmirys este mai curând un loc de practică studenţească, decât un loc turistic în adevăratul sens al cuvântului. Cred că dacă nimereaţi în perioada de practică a studenţilor arheologi, situaţia ar fi fost cu totul alta.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster26
[26.01.16 08:12:39]
» mesaj pers

   Mutat în rubrica "Cetatea Halmyris, MURIGHIOL" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[42] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [MAY-2013] Halmyris - Intrarea în cetate şi noul nostru prieten patruped. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424522">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424522"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424522">Şterge vot</a></div><span id="v9424522" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424522)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424522Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424522MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [MAY-2013] Halmyris - Intrarea în cetate şi noul nostru prieten patruped.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [MAY-2013] Halmyris - La intrarea în cetate, ziduri ruinate sau parţial refăcute. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424525">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424525"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424525">Şterge vot</a></div><span id="v9424525" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424525)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424525Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424525MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [MAY-2013] Halmyris - La intrarea în cetate, ziduri ruinate sau parţial refăcute.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [MAY-2013] Halmyris - În stânga intrării, un culuar boltit. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424526">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424526"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424526">Şterge vot</a></div><span id="v9424526" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424526)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424526Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424526MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [MAY-2013] Halmyris - În stânga intrării, un culuar boltit.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [MAY-2013] Halmyris - Ziduri parţial reconstruite la Cetatea Halmyris. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424527">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424527"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424527">Şterge vot</a></div><span id="v9424527" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424527)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424527Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424527MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [MAY-2013] Halmyris - Ziduri parţial reconstruite la Cetatea Halmyris.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [MAY-2013] Halmyris - Dintre ruinele cetăţii, vedere spre cabană. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424528">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424528"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424528">Şterge vot</a></div><span id="v9424528" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424528)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424528Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424528MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [MAY-2013] Halmyris - Dintre ruinele cetăţii, vedere spre cabană.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [MAY-2013] Halmyris - Micul bazin cu apă sfinţită folosit la spălarea ritualică a mâinilor oştenilor. În plan îndepărtat, acoperişul protector al bazilicii. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424529">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424529"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424529">Şterge vot</a></div><span id="v9424529" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424529)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424529Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424529MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [MAY-2013] Halmyris - Micul bazin cu apă sfinţită folosit la spălarea ritualică a mâinilor oştenilor. În plan îndepărtat, acoperişul protector al bazilicii.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [MAY-2013] Halmyris - Îngrădirea şi acoperişul protector al băilor termale. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424530">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424530"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424530">Şterge vot</a></div><span id="v9424530" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424530)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424530Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424530MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [MAY-2013] Halmyris - Îngrădirea şi acoperişul protector al băilor termale.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [MAY-2013] Halmyris - Bazilica cu cripta care a adăpostit osemintele martirilor Epictet şi Astion. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424531">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424531"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424531">Şterge vot</a></div><span id="v9424531" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424531)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424531Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424531MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [MAY-2013] Halmyris - Bazilica cu cripta care a adăpostit osemintele martirilor Epictet şi Astion.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [MAY-2013] Halmyris - Bazilica cu cripta care a adăpostit osemintele martirilor Epictet şi Astion. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424533">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424533"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424533">Şterge vot</a></div><span id="v9424533" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424533)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424533Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424533MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [MAY-2013] Halmyris - Bazilica cu cripta care a adăpostit osemintele martirilor Epictet şi Astion.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [MAY-2013] Halmyris - Rămăşiţele zidurilor bazilicii cu cripta sfintelor moaşte. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424534">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424534"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424534">Şterge vot</a></div><span id="v9424534" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424534)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424534Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424534MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [MAY-2013] Halmyris - Rămăşiţele zidurilor bazilicii cu cripta sfintelor moaşte.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [MAY-2013] Halmyris - Icoana sfinţilor Epictet şi Astion aflată la ruinele bazilicii. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424535">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424535"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424535">Şterge vot</a></div><span id="v9424535" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424535)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424535Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424535MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [MAY-2013] Halmyris - Icoana sfinţilor Epictet şi Astion aflată la ruinele bazilicii.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [MAY-2013] Halmyris - Bazilica cu cripta care a adăpostit osemintele martirilor Epictet şi Astion. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424536">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424536"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424536">Şterge vot</a></div><span id="v9424536" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424536)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424536Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424536MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [MAY-2013] Halmyris - Bazilica cu cripta care a adăpostit osemintele martirilor Epictet şi Astion.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [MAY-2013] Halmyris - Rămăşiţele unui canal de scurgere din piaţa cetăţii. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424537">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424537"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424537">Şterge vot</a></div><span id="v9424537" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424537)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424537Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424537MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [MAY-2013] Halmyris - Rămăşiţele unui canal de scurgere din piaţa cetăţii.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [MAY-2013] Halmyris - Băile romane cu apă caldă şi rece. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424539">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424539"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424539">Şterge vot</a></div><span id="v9424539" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424539)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424539Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424539MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [MAY-2013] Halmyris - Băile romane cu apă caldă şi rece.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [MAY-2013] Halmyris - Băile romane, bazine şi canal de scurgere. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424540">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424540"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424540">Şterge vot</a></div><span id="v9424540" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424540)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424540Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424540MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [MAY-2013] Halmyris - Băile romane, bazine şi canal de scurgere.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [MAY-2013] Halmyris - Rămăşiţele termelor romane cu apă caldă şi rece. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424541">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424541"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424541">Şterge vot</a></div><span id="v9424541" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424541)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424541Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424541MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [MAY-2013] Halmyris - Rămăşiţele termelor romane cu apă caldă şi rece.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [MAY-2013] Halmyris - Termele romane cu încălzire prin pardoseală. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424542">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424542"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424542">Şterge vot</a></div><span id="v9424542" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424542)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424542Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424542MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [MAY-2013] Halmyris - Termele romane cu încălzire prin pardoseală.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [MAY-2013] Halmyris - Termele romane. Rămăşiţele saunei. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424543">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424543"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424543">Şterge vot</a></div><span id="v9424543" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424543)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424543Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424543MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [MAY-2013] Halmyris - Termele romane. Rămăşiţele saunei.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P22 [MAY-2013] Halmyris - Termele romane cu încălzire prin pardoseală. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424545">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424545"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424545">Şterge vot</a></div><span id="v9424545" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424545)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424545Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424545MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P22 [MAY-2013] Halmyris - Termele romane cu încălzire prin pardoseală.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P23 [MAY-2013] Halmyris - Gura unei amfore nedezgropate. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424546">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424546"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424546">Şterge vot</a></div><span id="v9424546" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424546)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424546Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424546MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P23 [MAY-2013] Halmyris - Gura unei amfore nedezgropate.
foto iulianic [08.06.13]
# [50 PMA, +BONUS]

P24 [MAY-2013] Halmyris - Dintre ruinele cetăţii, în plan îndepărtat, se vede Mănăstirea Halmyris cu biserica în construcţie. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424547">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424547"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424547">Şterge vot</a></div><span id="v9424547" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424547)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424547Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424547MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P24 [MAY-2013] Halmyris - Dintre ruinele cetăţii, în plan îndepărtat, se vede Mănăstirea Halmyris cu biserica în construcţie.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P25 [MAY-2013] Halmyris - Rămăşiţele unui turn. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424548">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424548"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424548">Şterge vot</a></div><span id="v9424548" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424548)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424548Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424548MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P25 [MAY-2013] Halmyris - Rămăşiţele unui turn.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P26 [MAY-2013] Halmyris - Ruinele Cetăţii Halmyris. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424549">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424549"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424549">Şterge vot</a></div><span id="v9424549" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424549)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424549Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424549MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P26 [MAY-2013] Halmyris - Ruinele Cetăţii Halmyris.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P27 [MAY-2013] Halmyris - Ruinele cetăţii. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424550">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424550"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424550">Şterge vot</a></div><span id="v9424550" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424550)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424550Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424550MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P27 [MAY-2013] Halmyris - Ruinele cetăţii.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P28 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424551">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424551"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424551">Şterge vot</a></div><span id="v9424551" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424551)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424551Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424551MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P28 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P29 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424552">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424552"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424552">Şterge vot</a></div><span id="v9424552" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424552)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424552Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424552MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P29 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P30 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424553">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424553"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424553">Şterge vot</a></div><span id="v9424553" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424553)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424553Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424553MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P30 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P31 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424554">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424554"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424554">Şterge vot</a></div><span id="v9424554" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424554)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424554Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424554MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P31 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P32 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424555">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424555"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424555">Şterge vot</a></div><span id="v9424555" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424555)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424555Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424555MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P32 [MAY-2013] Halmyris - Exponate în micul muzeu.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P33 [MAY-2013] Halmyris - Una dintre cele două pagini de prezentare aflate în muzeu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424556">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424556"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424556">Şterge vot</a></div><span id="v9424556" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424556)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424556Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424556MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P33 [MAY-2013] Halmyris - Una dintre cele două pagini de prezentare aflate în muzeu.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

P34 [MAY-2013] Halmyris - A doua pagină de prezentare afişată în muzeu. -- foto by <b>iulianic</b> [uploaded 08.06.13] - <span class="allrVotedi" id="av424557">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv424557"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=424557">Şterge vot</a></div><span id="v9424557" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(424557)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f424557Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e424557MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P34 [MAY-2013] Halmyris - A doua pagină de prezentare afişată în muzeu.
foto iulianic [08.06.13]
# [0 PMA, fara bonus]

[42] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.123086929321 sec