ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Oului Încondeiat - Lucia Condrea, din Moldovița (Bucovina)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dintre toate obiceiurile românesti, cel al închistririi ouălor de Paști este de departe cel mai gingaș și mai cald. Nicăieri ca în Bucovina, oul nu este privit cu atat de multă dragoste și nici obiceiul ”scrierii” lui nu este ridicat la nivel de artă ca aici. În Bucovina există mai multe colecții de ouă vopsite, dar știu să fie doar trei muzee specializate pe această temă și anume la Moldovița, La Vama și la Ciocănești. În impresiile de față, vă prezint muzeul din Moldovița, un muzeu fantastic prin piesele pe care le deține, create de Lucia Condrea, o artistă, după părerea mea și fără exagerare, atinsă de harul divin. De asemenea, în videoclipul (făcut de mine) și în fotografiile atașate, am avut și aveți privilegiul de a fi călăuziți în fantastica lume a ouălor încondeiate, de însăși creatoarea muzeului, D-na Lucia Condrea.

Comuna Moldoviţa, aşezată pe cursul superior al Râului Moldoviţa, la 650 m altitudine în inima Obcinelor Bucovinei, la 40 km de oraşul Câmpulung Moldovenesc, a fost atestată documentar în anul 1443. S-a format ca o comunitate liberă la hotarele pădurilor Mănăstirii Moldoviţa prin stabilirea păstorilor ardeleni în transhumanţă. Zona a fost populată în a doua jumătate a secolului XVI de huţuli, răspândiţi din vetrele lor (Munţii Cernohora şi tinutul Pocuţiei). De asemenea, aici au venit şi populaţii germanice, ţipţerii şi svabii, interesati de dogărit, exploatarea şi prelucrarea lemnului. Huţulii au devenit populaţia majoritară începând cu anii 1700, iar cultura şi civilizaţia lor originală domină şi astăzi comuna. Huţulii, oamenii liberi, mândri şi "sălbateci" ai pădurilor Bucovinei, vorbesc un dialect slav (care nu este limba ucraineană), dar originea lor este foarte controversată. Asociat numelui lor este vestita rasă de cai huţulă (înfiinţată la herghelia Lucina, în vârful munţilor, singura rasă de cai autohtonă din România), muzica huţulă (în videoclip, prin bunăvoința D-nei Lucia Condrea), dar şi "mocăniţa" Huțulca, tren cu aburi pe linie ferată cu ecartament îngust pe care l-am prezentat aici:vezi impresii

Cele mai vechi și mai sugestive ouă închistrite, purtătoare de simboluri vechi, precreștine sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huțuli. La Moldovița, localitate din Bucovina în care trăiește etnia huțulă din timpuri străvechi, această tradiție este la ea acasă. Artista Lucia Condrea, fiică a acestui ținut binecuvântat, este cea care a dus faima locului în care s-a născut și a Bucovinei peste tot in lume. In anul 2007, artista Lucia Condrea a inaugurat la Moldovița un muzeu ce-i poartă numele, unic în țară și poate în lume prin valoarea artistică deosebită a exponatelor. Ideea realizării acestui muzeu a apărut ca o consecință firească a multor ani de trudă artistică și din dorința de a lăsa generațiilor următoare aceste valori unice ale artei.

Muzeul cuprinde peste 5.000 de exponate dispuse tematic în cele două nivele ale clădirii în 56 de vitrine. Muzeul este structurat în 3 secțiuni:

- lucrările unicat ale Luciei Condrea (cele mai numeroase dintre exponate);

- ouă încondeiate foarte vechi, colecționate din localitățile locuite de etnia huțulă;

- lucrări colecționate de Lucia Condrea de la creatori din diverse țări ale lumii (colecție internațională).

Spre deosebire de celelalte două muzee cu ouă încondeiate din Bucovina, acesta, așa cum specifică și creatoarea lui, este un muzeu axat pe prezentarea creației proprii și nu a adunării unor piese de colecție.

Casa muzeu este situată în partea centrală a comunei. Intrarea pe strada muzeului se face printr-o minunată poarta bucovineană, frumos decorată și străjuită de un gigantic (92 m) ou vopsit (foto, video). Biletul de intrare este foarte ieftin (5 lei, în 2015). Pentru grupuri, în sala de la parter, se organizează și ateliere de încondeiat ouă. Am remarcat prezența multor grupuri de străini, autocare întregi, pentru care, uneori, se organizează școli de creație.

Eu nu am cuvinte pentru a descrie ce am văzut în ”muzeu”. A fost o senzație copleșitoare în care eu m-am simțit dintr-o dată foarte mic. Nu am înțeles atunci ce am am văzut, nu înțeleg nici acum... dar am o explicație: HARUL DIVIN.

Vă las în compania acestuia, a doamnei Lucia Condrea, care își prezintă singură creația, așa cum eu nu aș putea: youtube


[fb]
---
Trimis de Lucien in 29.08.16 14:41:30
Validat / Publicat: 29.08.16 15:21:46

VIZUALIZĂRI: 2368 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Eu nu am înțeles atunci, nu înțeleg nici acum, cum poți crea așa ceva cu mâna liberă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[29.08.16 14:45:42]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[29.08.16 21:02:25]
»

@Lucien:

Superb.

Zoazore
[29.08.16 21:03:53]
»

@Lucien:

Eu nu am înțeles atunci, nu înțeleg nici acum, cum poți crea așa ceva cu mâna liberă

Pentru că-s create mai mult cu sufletul, nu doar cu mâna! Am și eu câteva acasă, primite cadou de la o prietenă din Suceava.

LucienAUTOR REVIEW
[29.08.16 21:12:31]
»

@Zoazore: Așa este. Cum am scris și în impresii, când mă gândesc la acest muzeu și la artista care l-a creat, nu pot decât să adaug sintagma ”har divin”

webmasterX
[02.07.18 20:22:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul ouălor încondeiate 'Lucia Condrea'» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Moldoviţa]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Lucien, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul ouălor încondeiate 'Lucia Condrea':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060723066329956 sec
    ecranul dvs: 1 x 1