ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Grota cu altar din leagănul montan al Bucegilor

TIPĂREȘTE

Pentru amatorii de drumeţii montane şi exploratori ai frumuseţilor munţilor din frumoasa nostră patrie, Munţii Bucegi pot fi consideraţi, pe drept, cei mai cunoscuţi din turismul neaoş.

Parcul Naţional Bucegi mi-a fost din adolecenţă cel mai la îndemână, fiind responsabil de multe momente trăite cu adrenalină la maxim, provocând istorioare ale aventurilor petrecute indiferent de anotimp, mijloc acu´ de aduceri aminte cu nostalgie.

Trecând peste prăpăstioasele mele amintiri, în articolul meu o să încerc să vă atrag atenţia despre una dintre cele mai fascinante minuni naturale şi după cum se spune, ar fi cea mai frumoasă din România.

Pot spune că am ceva experienţă în explorarea cavernelor, iar recenziile mele îmi stau drept mărturie - : Peştera Muierii şi Polovragi (vezi impresii), una dintre cele mai moderne din ţară - Peştera Valea Cetăţii (vezi impresii), Peştera Dragonului din Mallorca (vezi impresii), Peştera lui Rajko din Serbia (vezi impresii) şi... vor urma altele!

Această lume aparte este captivantă, atît pentru cei cu o experienţă bogată, cât şi pentru începătorii cu diferite capricii.

Traseul :

Consecvent ca orice cireşar mioritic am abordat varianta logică a drumului DN 71 de pe Calea Moroieni, traseu străbătut în condiţii rutiere decente.

După aproximativ 7 kilometri, un indicator ne îndrumă spre DJ 713 cu miros de asfalt proaspăt. Ruta continuă aproape 9 kilometri până ajungi pe DJ 713A, iar apoi continui pe DJ 714 ce duce spre Cabana Zănoaga şi Lacul Bolboci.

Nu am ocolit lacul şi cabana cu acelaşi nume spre rezervaţia naturală Cheile Tătarului, deoarece acest sistem carstic cu elemente floristice rare, l-am tot vizitat de-a lungul pelerinajelor montane prin Bucegi.

O să înţelegeţi mai jos de ce am ales acest drum prin dreapta lacului, până la Cheile Coteanului, acolo unde întâlneşti din nou DJ 714.

După 5 kilometri ajungeţi la rezervaţia naturală Turbăria Lăptici .

De aici până pe Platoul Padina traseul se desfăşoară în mod automat, fără alte indicaţii.

Lacul Bolboci :

Situat la o altitudine de peste 1400 de metri, se înscrie în peisajul feeric montan de pe Valea Ialomiţei, în spatele unui baraj înalt de 55 de metri şi lung de 455 de metri.

În aval se află râul Bolboci, între Cheile Zănoagei şi Cheile Tătarului, având o suprafaţă de 97 de hectare, pe o lungime de 2,2 kilometri.

Ne-am oprit preţ de câteva zeci de minute pe o suprafaţă destinată şedinţelor foto pentru a imortaliza şi contempla lacul de acumulare ce a devenit un punct de atracţie turistică deosebită, farmecul dat de apa ireală cristalină în care se oglindeau pădurile de conifere şi... oportunitatea de a lua masa în Cabana Bolboci, amplasată lângă lac.

Turbăria Lăptici :

Fără taxă de vizită!

Rezervaţia naturală botanică a fost până acum ascunsă ochilor turiştilor de zi cu zi!

Se află la poalele munţilor cu acelaşi nume, la 1500 de metri altitudine şi cuprinde o mlaştină pe o suprafaţă de 16 hectare.

Datorită solului scăzut în nutrienţi, mlaştina adăposteşte elemente florale rare, printre care şi oreofitul balcanic. Sedimentele de culoare brună formează depozite de turbă ce se găsesc la baza tulpinilor de molid, pin, mesteacăn, ienupăr...

Din anul 2013 autorităţile locale au amenajat un podest din lemn fără marcaje, astfel că vizitatorii pot proteja muşchii oligotrofi.

Oameni buni, nu vă abateţi de la acest traseu; credeţi-mă că este o destinaţie pe care trebuie s-o bifaţi!

În fine, am ajuns pe Platoul Padina situat la 1500 de metri altitudine, loc în care ne-am parcat autovehiculul, urmând per pedes drumul Cheile Peşterii. Acestea au o lungime relativ mică, dar îţi oferă umbră deasă la adăpostul vegetaţiei arborifice şi răcoare dată de pârâul ce curge în aval, străjuit de Turnul Seciului, loc arhicunoscut în iniţierea amatorilor de alpinism.

Chiar dacă este străbătută anual de zeci de mii de turişti, valea a rămas una dintre cele mai sălbatice zone carstice din Bucegi, marcată de multe cascade ce asigură zgomotul de fond în ecoul versanţilor.

Peştera Ialomicioarei / Ialomiţei

Orar : 9 -17 (fără ziua de marţi !) Preţ : 10 lei/adult, 5 lei / copil

Data descoperirii acestei pesteri nu se cunoaste cu exactitate, însă legendele localnicilor o amintesc încă din anul 1500. S-a lucrat la amenajarea ei abia două secole mai târziu. Din punct de vedere istoric, aceasta a fost amintită pentru prima oară într-un hrisov prin anul 1840, iar din anul 1897 a devenit obiectiv protejat speologic.

La intrare eşti întâmpinat de Schitul Ialomiţei, ctitorit de stareţul Maxim Bădoiu, având hramul Sfinţilor Petru şi Pavel.

În anul 1993, arhiepiscopul de Târgovişte sfinţeşte lăcaşul de cult care este săpat în stâncă.

A fost vizitat în iunie anul 1996 de însuşi Prea Fericitul Patriarh al României.

Am întâlnit în remeţie o parte din călugări cu bărbi răvăşite şi priviri îngropate în galeriile subterane ale veşniciei.

Este o ocazie ca un bun creştin, să aprinzi o lumânare însoţită de un moment de rugăciune.

Lângă casa de bilete se află Bijuteriile pământului, un spaţiu dedicat florilor de mină de aceeaşi vârstă cu peştera. Donaţia acestora din partea inginerului Ion Enescu din anii ´40 a prins contur abia în anul 2010 sub îndrumarea stareţului Calnic Dandu.

Mineralele au diferite forme şi dimensiuni, iar cele mai reprezentative sunt cele din cuarţ, stibmit şi zinc (blendă).

Înainte de a intra în sala mare misterioasă (Sala Mihnea - Vodă) cu arcadă naturală veţi întâlni panouri într-o stare îndoielnică, ce evocă istoricul peşterii, o hartă şi reguli de a preîntâmpina accidentele pe podeţele alunecoase.

Desfăşurându-se pe o lungime de aproape 500 de metri, prin aducţiunea apelor care a perforat Muntele Bătrâna, s-au format calcare jurasice superioare şi galerii active fosile care ajung la 1610 metri şi la 10 kilometri de izvorul râului.

După parcurgerea a aproximativ 115 metri, veţi trece prin zona Pasajul făcând ,,mersul piticului ´´ printr-un compartiment stâmt, întortocheat şi cu plafon jos.

În locul numit La Răspântie itinerariul îţi propune o bifurcaţie.

În partea de nord, una dintre galerii te conduce spre Bolta lui Decebal şi La lacuri unde găsim nenumărate icoane în jurul unei cruci din lemn.

La pod se observă o galerie mai mică, denumită Galeria Apelor, obiectiv de admiraţie pentru turişti şi motiv de studiu pentru speologi.

La capătul peşterii, după ce treci de bolovani mari alunecoşi, se află Altarul într-o zonă de captare a apei potabile, în care vizitatorii aruncă monede considerate semne de noroc. Dorinţa aceasta de cinstire a spiritelor este interzisă şi există chiar un panou ce avertizează acest fapt.

Piatra altarului este o cruce cioplită în piatră înconjurată de icoane şi lumânări, înfrumuseţată de formaţiunile rare şi domurile înalte.

Am lăsat la sfârşit traseul variat şi antrenant ce duce spre Grota Urşilor, Cascada interioară şi Grota Sfintei Maria - obiective ce stârnesc admiraţie în factorul geologic păstrând legătura ecumenică.

Amplele lucrări de amenajare includ pasarele şi trepte dotate cu balustrade ce strălucesc ca aurul pierdut în bătaia iluminatului, provocând văluri transparente şi un motiv temeinic, ce te îndeamnă la scrierea acestor rânduri.

Datorită conservării de excepţie, peştera este catalogată drept valoare naturală internaţională, România ocupând locul al doilea în Europa în rândul cavităţilor carstice, datorită celor peste 1900 de peşteri situate pe teritoriul ţării noastre.

Vacanţe frumoase!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 08.08.15 13:07:24
Validat / Publicat: 08.08.15 14:34:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 4320 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Schitul Ialomicioara ce precede intrarea în peştera cu acelaşi nume
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 74200 PMA (din 60 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmaster
[08.08.15 14:29:31]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[08.08.15 15:53:09]
»

@webmaster -

Vă mulţumesc pentru apreciere, stimate web!

Vă doresc un wk fain cu umbră deasă!

Dan&Ema
[08.08.15 19:41:07]
»

Bine ca s-a redeschis aceasta pestera vizitata de mii si mii de copii si adulti de-a lungul anilor.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[09.08.15 08:19:19]
»

@Dan&Ema -

Dan, peştera ca peştera, dar nu uita de Turbăria Lăptici!

Mulţumesc de vizită!

irinad
[09.08.15 15:17:31]
»

@Marian Preda - Şi eu îmi pusesem în gând o fugă până la peşteră, acum m-ai convins că trebuie s-o revizitez!

Salutări de bine!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[09.08.15 20:32:56]
»

@irinad -

Peisajele de o frumuseţe cuceritoare, climatul nuanţat, cascadele şi traseele montane sunt în măsură să-ţi stârnească interesul.

Pe lângă monumentele ale naturii Sfinxul şi Babele poţi vizita Cheile Urşilor aflat la 1 kilometru de Padina, Cheile Tătarului sau Zănoagei, iar în aval de Lacul Scropoasa, Cheile Orzei.

De asemenea, poarta (Şaua Strunga) de intrare în Masivul Bucegi oferă o perspectivă asupra Leaotei şi a culoarului Rucăr - Bran.

De amintit şi de Valea Horoabei, cunoscută în limbaj turistic drept Canionul Horoabei. Fiind o vale abruptă, formată prin prăbuşirea tavanului unei foste peşteri, se remarcă prin numeroase cascade (Cascada Burlacului).

Mulţumesc pentru vizită!

Toate cele bune!

irinad
[09.08.15 22:20:47]
»

@Marian Preda - Mulţumesc mult de sfaturi, să vedem ce vom putea face într-o zi, căci atât am alocat acestei vizite din lipsa acută de timp. Deşi e vorba de o zonă situată foarte aproape de oraşul meu, îmi dau seama că tu o cunoşti mult mai bine!

Numai bine şi ţie!

andreea_c
[11.08.15 14:58:33]
»

@Marian Preda - Foarte frumos si util review, ca de fiecare data. Felicitari.

Am si eu o intrebare.

Cautand informatii despre telecabina din Busteni spre Babele, am gasit aici: muntii-bucegi.ro/transport-cablu-busteni, ca ar exista si o telecabina de la Babele, spre pestera.

Stii ceva despre asta? Te duce strict la pestera?

Traseul descris de tine, pare super tentant, dar noi vom fi acolo impreuna cu cei mici si nu stiu daca nu va fi prea obositor si pestera si babele si sfinxul in aceiasi zi. Daca se poate cu telecabina, atunci cu siguranta nu o vom rata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.08.15 15:38:52]
»

@andreea_c - Ai aici exact ultimul pilon și stația de sosire a telecabinei la Peștera.

De la Babe la Peșteră, merge și cu piticii pe jos; la întoarcere, cu telecabina, va fi ca un premiu. Cu condiția să nu fie cozile prea mari...

Să aveți echipament de munte, apă și ciocolată!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
andreea_c
[12.08.15 01:24:45]
»

@Dragos: mulțumesc. Sper sa nu fie prea mari cozile deoarece vom merge intr-o zi de joi...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[13.08.15 13:35:21]
»

@andreea_c -

Sincer, nici noi nu am reuşit să facem traseul Moroieni -Padina -Peştera - Babele - Sfinxul, ... într-o singură zi!

Ne-am campat într-o pensiune aproape de Cota 1000 din Moroieni şi apoi ne-am îndreptat spre traseul descris în articol. Ce-i drept, a doua zi am schimbat itinerariul spre DN 71 ce duce spre Piatra Arsă, iar de acolo am urcat spre platou.

Există curse off-road, care pentru 75 lei te duce spre... Babe!

Eram setat să ajung la Crucea Caraiman şi chiar începusem acest drum de picior, dar năzdrăvanului meu după atâta urcuş a început să se vaite de picioare, cu toată ciocolata pe care i-am promis-o (bravos, Dragoş!).

Vacanţă frumoasă! Toate cele bune!

Dan&Ema
[13.08.15 20:28:33]
»

@Marian Preda: la o asemenea invitatie am raspuns prompt prezent. astazi am vizitat Turbaroa Laptici si Pestera Ialomicioarei. Ba am facut si o plimbare cu telecabina de la Pestera la Babele si retur. A fost super. Buna recomandarea speciala ref la turbarie si educativa in acelasi timp. si pestera are intr-adevar o fata noua. Voi reveni cu impresii. Acum suntem franti de oboseala.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[14.08.15 13:41:57]
»

@Dan&Ema -

Bravos, Dan! Eşti primul meu martor! Vacanţă frumoasă!

Mihai18
[03.09.15 22:38:05]
»

Bună seara d-le Marian Preda. Nu am știut să intru pe situl [profilul - by WM] dv. și atunci l-am ales pe cel mai recent. Simt nevoia să vă spun câteva cuvinte. Vă mulțumesc pentru toate vizitele făcute pe reviewurile mele. Virtual vă cunosc de mult, din reviewurile dv. chiar si de la întâlnirile AFA, știu și ce marcă este mașina dv. Mi-au plăcut scrierile dv. pe acest sit. Mi-ați rămas în minte cu o vorbă mare a dv. pe care eu o ridic la rangul de dicton. „Cel mai bun șofer este cel din dreapta” Multă dreptate aveți. Dacă ați ști câte sudalme am primit de la consoartă de-a-lungul călătoriilor noastre, când eram surprins de câte o denivelare a drumului, doar știți cum este la volan. Vă dau un sfat. Trageți pe dreapta și invitați-l la volan. Așa am făcut eu și m-a surprins reacția. A spus, lasă mai bine condu tot tu iar eu am răspuns. Atunci taci. Călătorii reușite pe mai departe

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
andreea_c
[04.09.15 06:37:25]
»

@Marian Preda: am făcut si noi acest traseu, din întâmplare. Fiind cu copiii, am vrut sa urcam strict la babele cu telecabina. Ajunși acolo, ne aștepta o coada de vreo câteva sute de persoane, estimată de cei de acolo la minim 2,5 ore de așteptare. Am luat un ghid cu mașina din zona si nu am regretat. Am văzut tot traseul descris de tine, fără sa ne batem capul cu parcări sau mers pe jos, deoarece ne ducea cu mașina pana la fiecare obiectiv in parte, chiar si pana la telecabina de la ialomicioaia, economisind astfel mult timp. Am aflat si multe chestii interesante, unde au fost filmate anumite filme, etc. Sper sa-mi fac timp sa va povestesc intr-o zi.

In plus, cu un mic ocol, la întoarcere, după ce am oprit la cabana Padina, la masa, am vizitat si grota urșilor. Eu nu i-as zice peștera ci mai degrabă un tunel săpat de mâna omului, destul de lung, dar neamenajat si foarte puțin populat. Cred ca vin doar cei cu ghid care cunosc zona. Intrarea e destul de grea, fiind la mai bine de 1 m fata de nivelul drumului si ai nevoie de lanterne.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[04.09.15 12:14:07]
»

@Mihai18 -

Vă salut, domnu´ Mihai!

M-au flatat cuvintele dumneavoastră şi mă bucur sincer atunci când aflu că,... articolele mele sunt de bun augur.

Cât despre şoferie, ... mai am una! Şi este adevărată!

În anii ´90 am călătorit în România cu o maşină adusă de un prieten englez (mă rog, de origine mioritică!) cu volanul pe partea dreaptă. Am fost oprit de un poliţist care m-a pus să suflu în fiolă şi apoi m-a întrebat : Cât aţi băut azi?

- Patru beri!

- Serios?!

- Da, am răspuns cu emfază.

- Atunci, vă rog să vă daţi jos de la volan!

- Păi, ... la volan este soţia!

Toate cele bune vă doresc! Să ne vedem sănătoşi la următoarea întâlnire AFA-istă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[04.09.15 12:33:42]
»

@andreea_c -

Cum te ştiu inveterată după călătorii, eram convins că mi-ai călcat pe urme!

Documentarea solidă în prealabil înainte de a întreprinde o călătorie pe această fabuloasă arie este absolut necesară - mai ales atunci când ai năzdrăvani lângă tine.

Aşa că, îţi înţeleg plănuirea minuţioasă într-un loc plin de mistere, monumente ale naturii, lanţul de cascade, peşteri şi chei, ca să nu amintesc de altare ciclopice în jurul cărora s-au născut legende şi dezvoltă în continuare misticism.

Şi, da! Aştept să-ţi faci timp să ne scrii!

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
andreea_c
[04.09.15 16:42:45]
»

@Marian Preda: se putea sa nu-ți calc pe urme? ))))

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreea_c, Dan&Ema, irinad, Marian Preda, Mihai18
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Ialomiţei / Ialomicioara:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074337005615234 sec
    ecranul dvs: 1 x 1