ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Manastirea Neamt

TIPĂREȘTE URM de aici

Manastirea Neamt este situata la 5 km de la DN15B, directia fiind indicata corespunzator la ramificatia drumului, la iesirea din localitatea Vanatori Neamt. Cine doreste sa continue inainte pe DN15B dupa cativa km poate ajunge la Manastirile Sihastria (vezi impresii) si Secu (vezi impresii) - .

La cateva sute de metri pe drumul secundar pe care am intrat, catre manastire, exista o pensiune foarte frumoasa – Pensiunea Perla Neamtului - unde noi ne-am oprit sa servim masa de pranz si am savurat linistea si bucatele. Dupa acest popas am continuat drumul timp de cateva minute pana in parcarea manastirii. De fapt de o parte si de alta a arterei si parcarii se afla pe de o parte manastirea prorpiu-zisa, pe de alta libraria.

Manastirea Neamt gazduieste cea mai veche si cea mai mare comunitate de calugari din Moldova. Descoperiri arheologice au scos in evident ca aici a fost prezenta aici inca din secolul XI.

Manastirea Neamt a fost intemeiata de domnitorul Moldovei Petru Musat (sec XIV). Mai tarziu (sec XV), Alexandru cel Bun a zidit turnul clopotnitei de la intrare si unele chili. In 1497 Stefan cel Mare a zidit biserica “”Inaltarea Domnului”, aceasta reprezentand cea mai mare ctitorie a domnitorului moldav, fiind cea mai reprezentativa constructie pentru arhitectura moldava a secolului XV.

Manastirea este inconjurata de un zid dreptunghiular, constructie cu un etaj care gazduieste spatiile de cazare si dependintele manastirii. Trecem prin poarta manastirii si in fata noastra apare mareata biserica.

Curtea este pavata cu alei ingrijite strajuite de gazon si flori. Este un loc linistit, unde merita sa stai cateva zeci de clipe sa te rogi, sa te reculegi, sa te incarci.

Interiorul bisericii este impresionant. Pictura este in stare buna. Biserica a fost destul de aglomerata cand am vizitat-o, trebuind sa asteptam in ordine si liniste sa putem ajunge la icoane, sa ne rugam si sa ne inchinam la icoana (se spune facatoare de minuni) a Maicii Domnului cu pruncul, la Sf. Moaste ale Sf. Necunoscuti, descoperite prin Minune pe aleea de piatra ce duce de la intrarea in gangul clopotnitei la Biserica mare a “”Inaltarii Domnului” in 1986. Atrage atentia si o icoana cu Sf Stefan cel Mare si Sfant. Deasemenea in biserica se afla si mormantul lui Bogdan Voievod, precum si un mormant acoperit cu sticla (transparent).

Constructia bisericii este din piatra, iar acoperisul de un gri inchis spre negru care contrasteaza foarte puternic cu piatra. Aleile din curte sunt pietruite, in rest gazon ingrijit, arbori, si flori impodobesc curtea manastirii si creaza o imagine foarte placuta ochiului.

Dupa vizitarea spatiului din interioriul zidurilor manastirii, iesim pe poarta grea, masiva din lemn, rotunjita la partea superioara, traversam strada si intram in maiestuoasa librarie a manastirii. Aceasta are o arhitectura aparte, o constructie rotunda, cu o cupola in sine mai inalta de cateva ori decat inaltimea zidurilor acesteia. O foarte bogata colectie de carti bisericeste, ghiduri, prospecte sunt prezentate spre vanzare vizitatorilor alaturi de icoane, cruciulite, mir, etc.

Denisa, Ema si Dan

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 30.08.14 19:05:59
Validat / Publicat: 31.08.14 00:06:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂNĂTORI-NEAMȚ.

VIZUALIZĂRI: 2322 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica manastirii Neamt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[06.09.14 14:10:31]
»

@Dan&Ema:

Superbonus! Bine meritat pentru un articol frumos scris. Am vizitat si eu manastirile dar tare demult, prin anii 1996-7, nu mai tin minte exact. Review-ul dvs (dar si celelalte pe care inca nu am apucat sa le citesc dar intentionez) mi-au starnit amintiri placute. Si poate ca vom merge si noi in curand in vizita, ar fi cazul dupa atata vreme!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[06.09.14 14:27:10]
»

Multumesc din nou

mai urmeaza si manastiri dar si 2 supermuzee

webmaster26
[26.12.15 15:11:04]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.12.15 15:51:43]
»

@webmaster26 - confirm pozitionarea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, luciaoradea
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Neamț:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059708833694458 sec
    ecranul dvs: 1 x 1