ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

”Roșul de Humor” - rubinul bucovinean din patrimoniul mondial UNESCO

TIPĂREȘTE URM de aici

O dimineață petrecută la plimbare prin orașul Gura Humorului a fost un mod plăcut de a începe o zi de august în care soarele se mai ascundea uneori după câte un norișor apărut de pe te miri unde... Prânzul ne-a găsit destul de obosiți, astfel că ne-am retras pentru a servi masa și ulterior ne-am permis câteva clipe de odihnă, făcând ulterior planul de atac pentru vizitarea cât mai multor obiective în această zonă deosebită. Și următoarea noastră țintă a fost fixată – Mănăstirea Humor, lăcaș de cult aflat la aproximativ cinci kilometri de centrul localității Gura Humorului.

Chiar dacă afară plouase puțin după prânz și cerul era destul de întunecat, atât cât vremea să ne atenționeze că peste câteva săptămâni va sosi ”Doamna Toamnă”, nu ne-am descurajat și am plecat hotărâți spre obiectivul nostru. Calea de acces este una relativ simplă: din centrul localității Gura Humorului, pe lângă parcarea hotelului Best Western Bucovina – Club de munte (cea mai înaltă clădire din zonă), am urmat indicatorul către dreapta care ne anunța că până la Mănăstirea Humor, obiectivul nostru, mai sunt cinci kilometri. Am avansat pe DJ 177, asfaltul nefiind foarte bun, însă am intrat imediat în localitatea Mănăstirea Humorului, satul în care se află mănăstirea cu același nume, la care am ajuns în câteva minute. Întrucât seara se apropia tiptil, fiind trecut de ora 17.00, iar ploaia dorea să reînceapă, în zona lăcașului de cult erau suficiente locuri de parcare disponibile. Am coborât din mașină nerăbdători să descoperim frumusețea acestui obiectiv, am trecut pe lângă o zonă amenajată lângă parcare unde erau vândute diverse suveniruri și am ajuns la poarta lăcașului de cult.

Descrierea Mănăstirii Humor

La fel ca și în cazul Mănăstirii Voroneț (vezi impresii), accesul în curtea Mănăstirii Humor se face pe poarta aflată sub clopotniță. Lângă intrare este amplasat un panou informativ cuprinzând un scurt istoric al lăcașului de cult, însă aceste date le voi prezenta la final, extrase dintr-o broșură achiziționată de aici. Am deschis poarta din lemn și am găsit un micuț magazin cu diverse suveniruri religioase, în geamul căruia erau afișate și tarifele pentru vizitarea obiectivului: 5 lei adulți; 2 lei elevi; 10 lei taxă foto; 10 lei taxă video. Conform celor afișate, banii astfel încasați sunt utilizați pentru refacerea picturilor din Pronaos și Camera Mormintelor. Am achitat și am avansat pe alee, către biserica Mănăstirii Humor, capodoperă inclusă în patrimoniul mondial Unesco.

Biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în anul 1530, este îmbrăcată în fresce exterioare minunate, care au ca nuanță comună roșul închis, culoare pe care am remarcat-o privind de la oarecare depărtare, imediat ce am intrat în curte. Aleea pietruită ne-a călăuzit pașii printre tufele de trandafiri până în apropierea bisericii. Nu am intrat imediat, ci am înconjurat biserica de două ori pentru a admira cât mai bine picturile exterioare. La fel ca și în cazul Mănăstirii Voroneț, picturile exterioare au avut cel mai mult de suferit din cauza intemperiilor pe peretele nordic, unde se mai zăresc frânturi de pictură doar în partea superioară a zidului. Pe peretele opus, cel sudic, am admirat o multitudine de scene biblice, împletite cu motive istorice și populare, dintre care am reușit să recunoaștem pictura Asediul Constantinopulului. În această pictură realizată în partea de jos a zidului, perșii au fost înlocuiți de meșterii zugravi cu turci și tătari, dușmanii Moldovei în vremurile tulburi de demult. Către partea estică a bisericii am distins chipuri de apostoli, îngeri sau profeți.

Tot pe peretele sudic se află pisania bisericii, inscripționată în limba slavonă. Conform pliantului informativ achiziționat la plecare, pisania prezintă următoarele aspecte referitoare la ctitorirea lăcașului de cult: "Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Duhului Sfânt, la porunca și cu ajutorul evlaviosului domn Petru Voevod, fiul voievodului Ștefan cel Mare, s-a început și s-a zidit acest hram în numele cinstitei Adormiri a Prea Curatei și Prea Binecuvântatei noastre Stăpâne Născătoare de Dumnezeu și Pururea Fecioară Maria, cu cheltuiala și prin osteneala robului lui Dumnezeu, Jupân Toader, mare logofăt și a soției sale Anastasia, în anul 1530, luna august 15 și când era egumen chir Paisie.”

Ne-am îndreptat încetișor spre intrare, aflată în partea vestică a bisericii. Am pătruns în pridvorul deschis cu arcade al bisericii, o particularitate de construcție a lăcașului de cult, și am descoperit pictura de mari dimensiuni ”Judecata de Apoi”, scenă realizată într-un mod asemănător celei pe care o admirasem cu două zile în urmă la Mănăstirea Voroneț. Am identificat și aici existența Sfântului Duh, redat sub forma unui porumbel alb, balanța care cântărește faptele oamenilor, dar și râul de foc destinat pedepsirii celor păcătoși. Accesul în biserică se face printr-o ușă săpată in zid, de inspirație gotică, ce se încheie în partea superioară aidoma unui arc frânt. Deasupra ușii este realizată o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, fondul acestei picturi respectând nuanța de roșu-cărămiziu specifică întregii picturi a bisericii.

În afară de pridvorul deschis, biserica este compartimentată în pronaos, încăperea mormintelor, naos și altar. În momentul vizitei noastre aici, în încăperea mormintelor erau instalate schele pentru refacerea picturilor, așa că nu am reținut multe amănunte, iar naosul era destul de aglomerat, aici fiind prezent un grup de turiști care a rămas în interior și după plecarea noastră. Am admirat totuși câteva icoane mai mici sau mai mari, unele dintre ele încadrate în rame sculptate în lemn cu mare măiestrie, dar și frumoasa catapeteasmă realizată în lemn de tisă. Referitor la interior, voi mai completa doar că în încăperea mormintelor își dorm somnul de veci ctitorii bisericii: logofătul Toader Bubuiog și soția sa Anastasia.

Am ieșit în curte, am inspirat aerul curat al serii împrospătat de ploaia căzută mai devreme și ne-am apropiat de turnul aflat în partea de nord-est a curții. Această fortificație, pe care am remarcat-o înainte de a intra în curtea mănăstirii, a fost ridicată de domnitorul moldovean Vasile Lupu în anul 1641, împreună cu un zid cu care a fost împrejmuită biserica. Turnul era folosit pentru apărare, aici putându-se refugia în cazul unui atac slujitorii bisericii împreună cu lucrurile de valoare ale lăcașului de cult. Turnul a fost restaurat în urmă cu câțiva ani, însă ușa de acces era încuiată, așa că nu știu dacă fortificația se poate vizita. Din vechiul zid de apărare ridicat o dată cu turnul se mai păstrează doar câteva fragmente.

În afara turnului de apărare, în curtea mănăstirii atenția ne-a fost atrasă de niște ruine aflate la câțiva metri de latura sudică a bisericii. La plecare am întrebat-o pe măicuța care încasa taxa de vizitare despre aceste ruine, iar dumneaei ne-a indicat că sunt rămășițe ale unor chilii construite în aceeași perioadă cu biserica, care au fost refăcute în trecut, dar care nu au rezistat trecerii timpului.

Chiar când ne pregăteam de plecare, am remarcat o altă particularitate a bisericii mănăstirii pe care era să nu o observăm: biserica Mănăstirii Humor nu are turlă, ci doar un acoperiș simplu, refăcut, terminat în patru cruci. Înainte de a ieși din curte, am privit pentru ultima oară silueta bisericii împresurată de jocul de umbre și lumini ale unei seri înnorate de vară și ne-am propus să revenim aici, cu voia Domnului, când se va mai putea.

Înainte de a încheia review-ul, voi prezenta un scurt istoric al acestui obiectiv: ”Începuturile lăcașului de cult se regăsesc în anul 1415, în vremea domniei lui Alexandru cel Bun, când Marele Vornic Ioan ridica aici o așezare mănăstirească, jefuită și distrusă apoi de tătari la începutul secolului al XVI-lea. În vremea domniei lui Petru Rareș, în 1530, lăcașul de cult este reconstruit pe alt amplasament de marele logofăt Toader Bubuiog, dreapta și credincioasa slugă a domnitorului.

În anul 1535, ctitorul reunea o echipă de meșteri zugravi pentru decorarea noii biserici. După cum s-a putut observa din analiza stilistică a picturii, echipa a fost formată din patru pictori, fiecare având o personalitate artistică formată. Există anumite indicii că unul dintre cei patru pictori a fost Toma din Suceava, unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici din timpul domniei lui Petru Rareș. Fresca realizată atât la interior, cât și la exterior, reprezintă unul dintre cele mai impresionante ansambluri decorative ale epocii.

În anul 1783, după anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, autoritățile au desființat Mănăstirea Humor în baza unei Ordonanțe imperiale semnate de împăratul Iosif al II-lea. Lăcașul de cult a continuat să funcționeze ca biserică parohială, iar chiliile s-au năruit aproape complet.

Începând cu anul 1991, Mănăstirea Humor a fost readusă la statutul de așezământ monahal pentru maici, fiind inclusă ulterior în patrimoniul mondial Unesco, în secțiunea bisericilor pictate din nordul Moldovei. ” (Datele prezentate au fost preluate dintr-o broșură achiziționată de la magazinul de suveniruri religioase amplasat la intrarea în curtea Mănăstirii Humor.)

Ajuns la final de review, vă recomand să vizitați Mănăstirea Humor, dar și celălalt lăcaș de cult din apropiere, Mănăstirea Voroneț! Aflate la aproximativ zece kilometri distanță una de cealaltă, aceste mănăstiri sunt două obiective deosebite și vă pot oferi momente de relaxare sufletească, încărcându-vă cu energie pentru a răzbate printre problemele cotidiene ale vieții. Vă doresc vacanțe minunate în continuare! Doamne ajută!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 22.10.14 20:30:15
Validat / Publicat: 22.10.14 22:53:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.

VIZUALIZĂRI: 2830 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Am intrat pe aleea pietruită din curtea Mănăstirii Humor. În fața noastră se află biserica cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în anul 1530.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[22.10.14 23:34:01]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[23.10.14 00:17:53]
»

Excelent review!

vali crintea
[30.11.14 16:13:04]
»

am fost in turn, se urca greu, dar se merita!

izabiza
[28.07.15 19:10:31]
»

Foarte frumos si bine documentat articolul. Imi place stilul acesta - informatii prezentate cu mult stil din care se simte trairea vizitatorului locului.

Imi permit o mica completarePrietena noastra wikipedia zice ca aceasta Manastire are două hramuri, ceea ce mie mi s-a părut neobișnuit: Adormirea Maicii Domnului (sărbătorit în fiecare an pe 15 august) și Sfântul Mucenic Gheorghe (sărbătorit la 23 aprilie).

Am urcat si eu in Turnul Clopotnita, dar nu in Turnul lui Vasile Lupu de care povesteste autorul acestui articol. O experienta ludica, as putea spune. Si chiar o sa spun, acusica, intr-un review cu impresiile mele de profan.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, izabiza, vali crintea
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Humor [Mănăstirea Humorului, SV]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.50738000869751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1