GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Preambul:
La Manastirea Stelea din Targoviste, am fost prima oara in anul 2006. Citisem undeva despre ea si avand ragaz pentru o plimbare, am hotarat s-o vizitam.
Din Bucuresti la Targoviste am ajuns simplu. Mai greu ne-a fost sa gasim manastirea in oras. Ne aflam in centru si am inceput prin a intreba trecatorii. Mare ne-a fost mirarea cand am constatat ca erau localnici care nici macar nu auzisera de existenta ei. In cele din urma cineva ne-a aratat chiar in apropiere turlele unei biserici decorate original, cu bumbi de ceramica.
Am dat ocol zidului inconjurator pana am gasit poarta, pe Strada Stelea, la numarul 6. Am intrat, apoi am trecut prin gangul clopotnitei si ne-am oprit in fata bisericii. Nu era slujba, iar curtea pustie ne-a primit cu mormane de moloz, materiale de constructie si buruieni crescute de-a valma.
In biserica slab luminata, schelele inalte ne-au intampinat inca din pronaos. N-am vazut decat un santier, asa incat prima vizita nu mi-a lasat nicio amintire placuta. Plecand, nu stiam cat de mult avea sa-si faca loc in sufletul meu acest asezamant. Am revenit o data cu ocazia unui pelerinaj si de mai multe ori pe cont propriu. Primirea pe care ne-au facut-o de fiecare data tinerii monahi de la Stelea, felul in care ne-au prezentat istoricul lacasului si exponatele muzeului, materialul documentar oferit si posibilitatea de a fotografia pretioasele obiecte din muzeu, au deschis calea unei frumoase colaborari si m-au facut sa revin cu drag intotdeauna.
Voi incerca sa fac o prezentare simpla, lipsita de termeni academici, a asezamantului monahal de la Stelea. Pentru mai multe detalii accesati site-ul lacasului www.manastirea-stelea. go.ro sau alte surse de pe internet.
Aflat la 200 m de Mitropolia Targovistei, marginit de Calea Domneasca, ansamblul arhitectural al Manastirii Stelea cuprinde constructii ridicate in decursul mai multor secole, unele dintre ele acum doar ruine. Pe locul manastirii inaltate de negustorul Stelea in sec. XVI, Vasile Lupu - domnul Moldovei, ctitoreste in anul 1645 lacasul care dainuie si astazi. Pisania impodobita cu bourul Moldovei, amplasata deasupra intrarii in pronaos, mentioneaza ca rezidirea bisericii Stelea consfinteste impacarea sa cu Matei Basarab, domnul Tarii Romanesti.
Manastirea a suportat de-a lungul vremii asediile turcilor si tatarilor care au pradat-o si i-au dat foc. Iconostasul de o rara frumusete, remarcat de Paul de Alep cu prilejul vizitei Patriarhului Macarie la Targoviste, a fost mistuit de flacari. Doar un fragment a mai fost salvat si in prezent poate fi admirat in muzeu.
Istoria secolelor urmatoare consemneaza treptata saracire a manastirii, dar si momentele in care a beneficiat de imbunatatiri si reparatii, cele mai importante fiind cele din timpul domniei lui Constantin Brancoveanu cand a fost refacuta clopotnita, pardoseala si zugraveala din biserica.
La sfarsitul sec. XVIII, in chiliile Manastirii Stelea a functionat o scoala greceasca unde au invatat printre altii, Grigore Alexandrescu, I. H. Radulescu si Vasile Carlova.
In 1863, dupa secularizarea averilor manastiresti, Stelea a devenit biserica parohiala. Abia in 1990 a redevenit manastire, ansamblu impunator cu biserica, turn-clopotnita, case egumenesti si chilii. In 2006 cand am vazut-o prima oara, Manastirea Stelea era in plin proces de refacere, staretia, chiliile monahilor si bucataria cu sala de mese fiind deja innoite. O echipa de mesteri restauratori lucra la pictura interioara, motiv pentru care toata biserica era invadata de schele.
Poarta de intrare din vestul incintei, amplasata chiar pe trotuarul Strazii Stelea, a fost descoperita cu ocazia cercetarilor din 1981, cand au fost date la iveala si portiuni din zidul de incinta. Alcatuita din doua masive de zidarie, cu intrandul acoperit cu o bolta semicilindrica, poarta a fost refacuta in sec. XVII. Zidurile de incinta groase de 1 m, datand din a doua jumatate a sec. XVII, au fost reconstruite recent din bolovani de rau si caramizi.
Dupa intrarea in incinta, intampina statuile alaturate ale lui Vasile Lupu si Matei Basarab, cei doi domni aflati multa vreme in conflicte legate de domnie. Pentru a-si consfinti impacarea, Vasile Lupu – domnul Moldovei - a inaltat biserica Stelea din Targoviste, iar Matei Basarab – domnul Tarii Romanesti - a inaltat Manastirea Soveja din Vrancea, aceste edificii ramanand in istoriografie drept pilda de impaciuire intre moldoveni si munteni.
Turnul clopotnita este monumentul cel mai vechi care s-a pastrat din ansamblul arhitectural de la Manastirea Stelea. Datand din sec. XVI, turnul clopotnita are trei nivele: parterul cu gangul de acces, primul etaj cu o camera si al doilea etaj cu clopotele, scara de acces la etaje fiind inglobata in grosimea zidului.
Biserica inaltata de Vasile Lupu - monument de referinta pentru arta Tarii Romanesti din sec. XVII - este un model de imbinare a elementelor si formelor decorative moldovenesti si muntenesti. Construita din zidarie de caramida tencuita, biserica are pe naos si pronaos doua turle egale ca inaltime. Bumbii si elementele ornamentale din ceramica din interiorul ocnitelor si firidelor, dau turlelor nota de particularitate.
Deasupra intrarii din partea vestica, intr-o firida, se afla Invierea Domnului, icoana hramului.
Pridvorul inchis, de forma dreptunghiulara, este ingust si foarte inalt, intrarea in pronaos facandu-se pe sub un portal care sustine pisania slavona.
Pronaosul patrat, luminat de patru ferestre, este spatios. Conform traditiei, peretele sudic al pronaosului ar fi adapostit mormantul tatalui domnitorului Vasile Lupu, Vel Aga Nicolae.
Naosul, incaperea cea mai spatioasa, are pe laturile de nord si sud doua abside luminate de cate trei ferestre.
Altarul semicircular, este despartit de restul bisericii printr-o catapeteasma de lemn de o remarcabila valoare artistica. Din seria icoanelor care alcatuiesc iconostasul, atrage atentia o reprezentare de tip "Deisis": in mijloc - Iisus Hristos, in lateral - Maica Domnului cu Sfantul Arhanghel Mihail spre stanga si Sfantul Ioan Botezatorul cu Sfantul Arhanghel Gavriil spre dreapta, icoane datand din vremea lui Matei Basarab.
Usile imparatesti sculptate, sunt impodobite in partea superioara cu scena Bunei Vestiri.
Atribuita inceputului sec. XVIII, conform inscriptiei din nisa proscomidiarului datata 7124 (1705-1706), pictura murala a Manastirii Stelea respecta tipicul iconografic consacrat. Pe pandantivii turlei naosului sunt reprezentati cei patru Evanghelisti, pe conca absidei sudice Nasterea, iar pe cea nordica Invierea Domnului. Pe peretele vestic al naosului este pictata scena Rastignirii.
Cupola turlei pronaosului o reprezinta pe Maica Domnului in rugaciune, cu Pruncul la piept. Pe pandantivii mici sunt ingeri, iar pe cei mari, sfintii Cosma, Damaschin, Iosif si Teofan. Pe peretii pronaosului sunt panouri pictate cu Buna Vestire – la nord, Intrarea in Biserica - la sud si Adormirea Maicii Domnului – la vest.
Pentru ca am vazut ca pe AFA sunt si persoane care agreaza acest gen de relaxare, daca va aflati in apropiere de Targoviste, indraznesc sa va invit sa intrati pentru o clipa in lumea monahilor de la Manastirea Stelea.
Trimis de iulianic in 14.09.11 16:08:08
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.92906200 N, 25.46224700 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Întrucât partea preluată "de pe surse" este semnificativ mai mare decât propriile opinii, am retras PMA standard la acest articol. (a trebuit să anulez şi un vot acordat de către un cititor - îl poate acorda din nou, doar că valoarea va fi doar simbolică).
Webmaster0, apreciez ca esti atent cu textele postate de noi si nu pot decat sa-ti multumesc pentru asta.
As dori sa-ti spun ca am studiat foarte mult Manastirea Stelea, ca am facut multe drumuri la Targoviste pentru a ma documenta si am colaborat cu cei de acolo in vederea realizarii www.manastirea-stelea.go.ro
La aceasta sursa te referi?
Confirm Se pare că textul de acolo este preluat şi pe site-ul creştinortodox.ro.
Dacă e adevărat că ai contribuit la crearea acelui site (lucru de care nu aveam cum să ştiu!), îmi voi cere public scuze şi voi restabili punctajul acordat articolului.
Webmaster0, nu am contribuit la crearea www.manastirea-stelea.go.ro ci l-am creat in totalitate. Desigur, ma refer la partea de informatica. Istoricul – in esenta acelasi peste tot – difera ca formulare a textului si idee ce se vrea reliefata. Oare cati stiau ca un domn moldovean a zidit o manastire in Tara Romaneasca si – in replica - un domn muntean a zidit o manastire in Moldova?
Am cugetat si am ajuns la concluzia ca cei care acceseaza AFA o fac din cu totul alte considerente si nu pentru ca ar fi interesati de istoricul unui lacas cu o simbolistica aparte. De aceea, te rog sa ma ajuti sa retrag "Stelea – manastirea impacarii".
De asemenea, rog pe toata lumea sa creada ca nu sunt interesata de punctele pe care le-ar fi adus acest review.
Asa cum am promis, imi cer scuze pentru disconfortul creat si in special pentru situatia stanjenitoare resimtita de autoare.
Cu aceasta ocazie, se restabileste statutul articolului.
Cat despre stergerea sa (daca am inteles bine ecoul de mai sus), nu este cazul - chiar daca nu pare, sunt multi membri AmFostAcolo, dar nu numai (pentru ca articolele pot fi citite de catre oricine, membru sau nu pe site) interesati si de obiective asemeni celui descris, si de istorie, si de arta...
In privinta interesului fata de punctele ce le acordam din oficiu, precum si a celor obtinute din voturile de apreciere ale cititorilor, exista posibilitatea ca, la fiecare inceput de an, sa specifici in user-card-ul personal daca doresti sau nu sa iei parte la concurs. In mod cu totul exceptional, Admin poate retrage, la cerere, orice autor din concurs si in afara acestei perioade. Si atunci vei putea constata, ca, desi se vede clar ca nu iti doresti acele puncte, cititorii care te apreciaza, le vor acorda indiferent de statutul tau de neparticipant(a) la concursuri.
Prilej de frumoasă aducere aminte a perioadei de la mijlocul anilor '90 în care cu viitoarea mea (pe atunci) soție, cutreieram cu rucsacul în spate și doar cîțiva lei în buzunar, Muntenia...
Ca să vezi domnule, pe unde te poartă viața, chiar am fost pe acolo și țin minte că atunci peisajul era cam dezolant. Țin minte că și atunci era în restaurare, oare n-or mai termina-o ?
Habar nu aveam că se cheamă Stelea, am recunoscut-o din fotografii. Mi-a atras atenția la acea vreme prin faptul că părea un pic originală ca și construcție față de alte construcțiile religioase de prin împrejurimi.
P.S. Chiar nu aș vrea să fie retras articolul, cu atît mai mult cu cît este unul de calitate.
Wemaster0, multumesc pentru intelegere!
Qvadratvus, la vremea cand ai fost tu, probabil ca erau la stadiul primelor renovari: staretie, chilii, in general ceea ce tine de asigurarea conditiilor de trai. Restaurarea unei biserici-monument dureaza, trebuie conservata pictura orginala atat cat a mai ramas, sunt niste tratamente pe care numai restauratorii le stiu. Staretul chiar se plangea ca lucrarea inainteaza foarte incet, dar... ei sunt obisnuiti cu rabdarea.
Am vazut biroul staretului si bucataria cu sala de mese. Erau noi si foarte bine dotate. La Stelea erau putini calugari si in general, studenti la Facultatea de Teologie din Targoviste.
Tuturor, multumesc pentru aprecieri!
@iulianic
Eu te felicit pentru implicarea ta la crearea site-urilor despre manastiri si... sincera sa fiu nu numai ,,tehnic'' cred ca te-ai implicat, ci si sufleteste. La cat de frumos povestesti si cate informatii utile ne-ai oferit, cu siguranta ai si o mare pasiune si afectiune pentru acest domeniu crestin-ortodox.
Dananecula, multumesc pentru cuvintele frumoase!
Daca n-ar fi fost implicarea sufleteasca, sentimentala, despre implicarea tehnica nici n-ar fi fost vorba. Nu sunt o habotnica, dar am un sentiment aparte cand ma aflu intr-un lacas vechi de sute de ani, langa morminte domnesti sau in mijlocul unor ruine din care fiecare piatra parca are a-mi spune ceva.
Nu numai domeniul crestin ortodox ma pasioneaza. In toate circuitele mele m-a interesat mai putin cum e restaurantul, masa sau camera din hotel. N-am ratat insa nicio optionala la cetati ruinate, la catedrale, la moschei.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Stelea» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Mănăstirea Stelea Târgovişte- prima încercare nereuşită de unire a Moldovei cu Ţara Român. şi Transilvania? — scris în 12.06.24 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Mănăstirea Stelea – „picături” de dantelă în piatră — scris în 04.07.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2010 Stelea – Muzeu de icoana si carte veche — scris în 16.09.11 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ