GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa cum am scris si in titlu, aceasta manastire a fost ctitorita de Vlad Tepes, in anul 1461, avand un rol dublu si de manastire si de cetate.
Am plecat din Bucuresti duminica pe 3 Mai, de dimineata cu gandul sa prindem slujba de duminica si intradevar am asistat la o slujba foarte frumoasa tinuta chiar de staretul acestei manastiri Mihail Muscariu.
Aceasta manastire a fost construit initial pe o insula in mijlocul mlastinii iar noua manastire Comana arăta ca o adevărată cetate de câmpie: cu pereti neregulati, cu ziduri exterioare şi cinci turnuri ieşite în afara zidurilor pentru apărare, unul din ele seamănă cu unul din turnurile mănăstirei Sf. Treimi din Moscova, plină de guri individuale de tragere şi chiar lăcaşuri pentru tunuri mici de cetate, iar clopotniţa este situata deasupra porţii...
Manastirea Comana are hramul Sfantului Nicolae; in 1667 aici este înmormântat Drăghici Cantacuzino fiul Elinei Cantacuzino‚ care moare la Constantinopol, tot aici va fi înmormântat mai apoi şi Constantin, fiul spătarului Drăghici, după cum reiese din inscripţia pusă pe mormânt la 1699.
Din anul 1863 nu s-a mai făcut nici o reparaţie, timp de peste 100 de ani, toate moşiile fiind expropiate, iar mănăstirea devenind biserică parohială a satului.
La 1877, în timpul Războiului de Independenţă, Prefectura judeţului a fost găzduită în localul fostei mănăstiri. La sfârşitul secolului trecut locuia într-o aripă arendaşul moşiei, iar în cealaltă funcţiona Şcoala satului.
În anul 1932 se construieşte în incinta Mănăstirii Comana Mausoleul Eroilor căzuţi în primul război mondial în luptele de pe Neajlov, după indicaţiile marelui istoric Nicolae Iorga, din anul 1919.
Săpăturile arheologice întreprinse în 1970-1971 au precizat multe din datele şi fazele de construcţie. În baza acestor cercetări s-au efectuat lucrări de restaurare a întregului complex. Biserica, grav afectată de cutremurele din 1977 şi 1986 a fost consolidată în întregime în 1988 – 1990, urmând ca în anii următori să fie repictată.
În anul 1992, prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire, Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist, Comana redevine mănăstire de călugări.
Recomand tuturor credinciosilor, daca nu au vizitat aceasta ctitorie sa o faca intrucat este foarte frumoasa.
episcopiagiurgiului.ro/In ... iri&page=comana
Trimis de marian_buc in 27.05.15 08:17:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în COMANA [GR].
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marian_buc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.17625100 N, 26.14264550 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mânăstirea Comana [Comana, Giurgiu], #MĂNĂSTIRI din MUNTENIA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Manastirea Comana (ctitorie a lui Vlad Tepes), muzeul şi Mausoleul Eroilor — scris în 05.09.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Comana — scris în 12.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Mănăstirea Comana, după restaurare — scris în 11.10.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Comana - Mănăstirea dintre mlaştini — scris în 21.05.15 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2010 Manastirea Comana — scris în 17.05.10 de sasrichard din MANGALIA - RECOMANDĂ