ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 3,7,10

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Prin Muntii Tarcaului la Schitul Bahrin Cetatea Petrodava si Cascada Sasca

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vorbeam aici la partea I de o zonă destul de interesantă dar mai puţin cunoscută, anume “genunchiul” de nord-vest al Munţilor Tarcău numit şi Munceii Bistriţa – Tazlău. Pentru cei care trec prin Piatra Neamţ, propun o excursie de 1 zi prin partea de nord a acestui “genunchi” şi dau asigurări că excursia nu va dezamăgi. Este de remarcat totuşi că nivelul de calitate al siteurilor turistice nu se ridică la cel al părţii de sud, dar pentru petrecerea unei zile relaxante merită.

Obiectivul central îl constituie Schitul Bahrin – schit construit după 1990 de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Piatra Neamţ. Coordonatele sunt la 46°53'13.60"N şi 26°20'44.91"E. Pentru a ajunge la el accesul se face din DN 15 prin Piatra Neamţ – Pod Căprioara - Sat Bâtca Doamnei – Drum forestier (DF) axial Pârâul Doamnei - DF Bahrin - DF Schit Bahrin. Se poate sui cu o maşină cu garda la sol ceva mai mare chiar pînă la poartă, sau, se lasă aproximativ 1 km mai jos la bariera care limitează accesul spre continuarea DF Bahrin.

Schitul de rit ortodox vechi, este micuţ dar cochet şi aşezat într-o zonă destul de liniştită. Atenţie mare, călugării sunt foarte stricţi cu vestimentaţia eventualilor vizitatori şi, din păcate nu par prea doritori de vizite. Aveţi grijă să puneţi în rucsac o pereche de pantaloni lungi şi o cămaşă pentru sexul masculin, precum şi inevitabilul batic alături de 1 fustă etc... pentru sexul feminin, altfel riscaţi să faceţi drumul degeaba...

Pînă să ajungeţi la schit, pe dreapta

-în Satul Bâtca Doamnei aveţi o derivaţie spre cetatea dacică Petrodava (46°55'51.71"N 26°19'22.16"E), unde merită mers nu atît de dragul unor ruine nu prea spectaculoase, cît mai degrabă pentru perspectiva vizuală asupra Văii Bistriţei.

-Mai sus pe axial la al treilea drum forestier spre dreapta (DF 1 – spre Cetatea Petrodava, DF 2 Pârâul Opleanu, DF 3 axial de continuare Pîrîul Doamnei), puteţi merge pe jos (e barieră) vreo 850 -900 m pînă la o interesantă bisericuţă minusculă de lemn (46°53'20.90"N 26°19'21.06"E), dependentă de schitul menţionat mai sus.

Ulterior, ar fi de dorit să vă luaţi picioarele la spinare şi, după ce aţi coborît de la schit, să mergeţi pe jos peste cumpăna apelor dintre Pîrîul Bahrin şi Pîrîul Sasca pentru a ajunge la o mică cascadă (46°52'31.90"N 26°23'59.73"E) a unui pîrîu care se varsă în Sasca. Drumul nu e dificil tehnic, e doar o mică potecă (2 km) ce face joncţiunea peste o şea (nu se poate merge cu maşina), dintre DF Bahrin şi DF Sasca Bahrin (3,5 km) şi ulterior încă 0,5 km pe valea Sasca. Mai complicat şi ceva mai plictisitoare este apoi întoarcerea la maşină... Pentru cei mai comozi, cascada poate fi accesată şi de pe DN 15 înainte de a intra în Piatra Neamţ dinspre Bacău, în Comuna Dumbrava Roşie unde este un indicator spre satul Cut (la stînga). Se trece prin sat şi ulterior peste vechea albie a Bistriţei (e pod...), după care la vreo 200 -300 m la stînga e vizibil siteul respectiv.

Dacă aveţi timup şi dispoziţie, sugerez să megeţi în amonte de cascadă pe pîrîiaşul respectiv, va fi o experienţă extraordinar de instructivă. Diferenţa de nivel nu este mare şi cursul este lin pe sub o boltă nesfîrşită ce creează un fel de tunel de poveste ... Parcursul se suplimetează însă cu aproximativ 2 1/2 km care şi ei trebuiesc parcurşi la întoarcere. Eventual dedicaţi acestui act o altă după-amiază. Pe tot parcursul albiei o să găsiţi un fel de ouă din pietricele cimentate în sediment, foarte ciudate şi de dimensiuni diferite (nu le-am mai remarcat nicăieri).

Am pus foto în Google Earth cu traseul – marcat cu roşu. Cu galben aveţi derivaţiile unde am specificat că se merită mers.

Semnal de telefon mobil nu prea aveţi. Cazare puteţi găsi la ceva pensiuni din satul Doamna sau mai distractiv la o cabană de la Agîrcia – relativ lîngă siteul arheologic de la Bâtca Doamnei. Pe lîngă cabană e şi o păstrăvărie, astfel că aveţi cum să vă puneţi burta la cale, eventual, cu ceva mai special.

P.S. O să completez ulterior şi cu foto de la Petrodava (acum nu le găsesc)


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 12.07.11 22:32:56
Validat / Publicat: 12.07.11 23:24:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8176 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Micuţa cascadă de la vărsare în Pîrîul Sasca a unui alt pîrîu cu nume imposibil... Interesant este însă să mergeţi în amonte de cascadă prin valea pîrîului (cale de vreo 2 km), este o experienţă deosebită, garantat forte interesantă şi instructivă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[12.07.11 22:37:21]
»

Încă un minighid AFA deosebit de util, al 'firmei' Q. Felicitări!!!

QvadratvusAUTOR REVIEW
[12.07.11 23:23:31]
»

Multzam de apreciere!

Acum că sunt mai multe rw's (dreptu-i, că toate scrise de mine ...), Munţii Tarcăului nu ar merita şi ei în cadrul "Descoperă Moldova" un colţişor al lor ?

Admin
[13.07.11 08:56:02]
»

Rog trimite-mi (prin mesaj privat) lista articolelor despre Muntii Tarcaului, vom crea o sectiune dedicata acestui obiectiv si le vom muta pe toate acolo

QvadratvusAUTOR REVIEW
[14.07.11 19:47:36]
»

Ok!

Pe de altă parte, poate ar fi mai utilă o secţiune numită "Munţii Moldovei"? (asta ca să nu ne limităm la Munţii Tarcăului...) E o idee, nu dau cu parul.

Admin
[18.07.11 05:42:47]
»

Mutat la rubrica "Prin Muntii Tarcaului" (nou-creata pe site)

QvadratvusAUTOR REVIEW
[06.08.11 01:28:50]
»

Dacă s-ar putea...

http://www.youtube.com/watch? v=V0w4mcigpSs

webmaster25
[06.08.11 03:27:54]
»

Atasat ilustraia muzicala. Esti sigur ca asta ai vrut?

QvadratvusAUTOR REVIEW
[06.08.11 12:25:42]
»

Păi călugării de la schit ne-au făcut knock-out pe mine și pe nevastă-mea și asta fiindcă nu eram îmbrăcați "corespunzător". După ce am ajuns cu eforturi acolo asudînd din greu (cam așa precum Notis Sfakianakis la începutul clipului) , la final consoarta a plecat englezește, precum tipa de la final...

P.S. Smileuri nu se pot atașa la ecouri ? Nu de alta, dar comentariul meu de mai sus pare prea serios...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂPrin Munții Tarcăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058897972106934 sec
    ecranul dvs: 1 x 1