ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.06.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii
2 AD. + 3 COPII -- v: 3,7,10 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Prin Muntii Tarcaului la Negulesti Nechit Piatra Soimului partea I

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cu surprindere plăcută am descoperit zilele acestea la 40 -60 de minute de mers cu maşina de Piatra Neamţ, o zonă despre care aveam doar vagă idee, anume partea de sud a “genunchiului” Munceiilor Bistriţa – Tazlău din Nord-Estul Munţilor Tarcăului. Structural acest “genunchi” se găseşte delimitat la V de Culmea Goşmanu – Geamăna, la N şi NE de Bistriţa şi la S de apa Tazlăului. Dacă în partea de N apele sunt relativ scurte şi se orientează de la S la N, în zona de sud curg de la V la E şi sunt mai lungi – tributare Depresiunii Cracău – Bistriţa, anume pîraiele Calu, Iapa şi Nechit.

Turistic vorbind zona este abordabilă din DN 15 prin Oraşul Roznov aflat la 16 km de Piatra Neamţ, pe DJ 156 A Roznov – Borleşti - Tazlău – Frumoasa – Balcani – Ardeoani (spre Moineşti). Drumul este proaspăt reparat (anterior era horror …), astfel că nu pune probleme. După ce se trece Bistriţa pe Podul de la Roznov, la dreapta este o derivaţie unică ce se desparte ulterior spre satele Piatra Şoimului + Poieni pe valea pîrîului Calu şi Luminiş + Neguleşti pe vale pîrîului Iapa. Mai încolo spre Tazlău, o altă derivaţie duce din Borleşti spre satul Nechit pe valea pîrîului Nechit.

Avînd ca bază accesul auto propriu zona se poate face în 2 – maxim 3 zile, asta fără să alergaţi dîndu-vă duhul. Ca puncte de cazare aveţi în sud „Casa Pelerinului” de la Mănăstirea Nechit şi în centru Hotelul Staţiunii Neguleşti precum şi Cantonul forestier Frasin asta evident dacă nu vă propuneţi să dormiţi noaptea într-una din pensiunile din Piatra Neamţ…

La Mănăstirea Nechit (9 km de la intersecţia din Borleşti cu DJ 156 A) nu cunosc decît că accesul la cazare nu se plăteşte, Casa Pelerinului fiind de fapt o cabană mare cu 3 etaje care cel puţin pe exterior arată bine întreţinută. Am văzut acolo numere de Mureş, Botoşani, Bucureşti, Iaşi. Pentru găzduire trebuie să luaţi legătura cu stareţul şi, cred că dacă nu aveţi de mîncare la voi puteţi găsi ceva acolo. Probabil la plecare este indicat să lăsaţi ceva pe post de “danie” nefiscalizată mănăstirii, habar nu am. Figurile pe care le-am văzut pe acolo erau normale, nimic suspect, iar oamenii care ieşeau de acolo erau bine îmbrăcaţi. Aveţi foto cu locaţia.

Cantonul Frasin este la 18 km de Roznov, la limita accesului auto public pe pîrîul Iapa. Mai sus accesul pe 4 roţi este limitat de o barieră (este fond de vînătoare) şi trebuie să vă înţelegeţi cu “rangerul …. ” local. În incinta cantonului deocamdată numai 2 clădiri servesc la cazare, a treia este în construcţie. Teoretic trebuie să obţineţi acord de la Ocolul Silvic Roznov, astfel că este mai simplu să vă cazaţi 7 km mai jos la Neguleşti.

Hotelul Staţiunii Neguleşti (vezi foto) are 2 stele şi este redeschis recent, după o fooo…arte lungă perioadă de conservare. Este curat şi bine întreţinut, numai că din punct de vedere investiţional este la nivelul anilor ’80, astfel că veţi vedea exclusiv baterii, bude, căzi de baie şi mobilier de pe vremea lui Nea’ Nicu… Are camere de 2 locuri, respectiv apartamente de 3 (tehnic sunt 4) şi 5 locuri (tehnic sunt 6 locuri, iar la cele 2 camere + baie + hol se adaugă un living mare….). Peţurile variază între 60 RON camera de 2 paturi/ locuri, 90 Ron camera de 3 paturi/locuri şi 150 RON apartamentele cu 5 locuri. Restaurantul e mare, curat şi bine întreţinut, numai că e cam sărăcuţ sub raportul meniului real iar preţurile sunt cam măricele. Mîncarea este de calitate, dar variaţie ioc…

Nu am văzut în zonă pensiuni - or fi dar nu au firmă ….

Ce putem vedea, la urma urmei de ce oi fi lăudînd atîta zona! ? ...

Pe Pîrîul Nechit – drum nou asfaltat de 9 km - Mănăstirea Nechit. Are o arhitectură particulară şi interesantă, este destul de retrasă şi deci veţi avea linişte, iar călugării sunt foarte de treabă şi nu sunt cu nasul pe sus şi nici stresaţi de turişti. În curtea Mănăstirii există iazuri unde se poate eventual da (cu acordul stareţului, evident …) la peşte. Mănăstirea are o fermă de struţi, bovine, seră. Cadrul natural este foarte fain. De la Mănăstire în sus este un drum de pămînt bine întreţinut cam de vreo 8-9 km şi traversează o zonă minunată. Cam la vreo 7 km de curtea mănăstirii există o mică cascadă pe Iapa. Se pot face drumeţii de 2 zile pentru a se coborî în Valea Tarcăului la Schitul Tarcău (16,5 km în linie dreaptă, tehnic vobind peste culmea Goşmanu Geamăna sunt mai mulţi, evident…) şi la Cabana Ardeluţa. Deasemeni se poate trece pe valea Pîrîului Iapa (4,5 km în linie dreaptă, evident mai mult în realitate….)

Perla zonei este regiunea Satului Neguleşti pe valea Pîrîului Iapa. La Neguleşti asfaltul e pînă cu puţin dincolo de hotel (9 km pînă la Roznov), în rest este drum de pîmînt bine întreţinut (7 km pînă la bariera de la Cantonul Frasin). Aveţi de văzut următoarele:

-Cascada Tocila – în zona forestieră a satului Luminiş – la 1 km în amonte pe Pîrîul Tocila, în punctul numit Tocila. Cică are vreo 8 m, eu nu am văzut-o, dar sper că o voi face în curînd.

-Lacul Veselaru – lac de baraj natural similar Lacului Roşu, Se află în munte pe partea dreaptă a pîrîului Iapa. Punctul de pornire este aproximativ la 2 km şi 200 m de Hotelul Neguleşti - în aval pe sensul de mers spre Roznov. Trebuie traversat pîrîul prin apă. În linie dreaptă sunt vreo 700 – 800 de m de la şosea. Urmează să ajung acolo.

-Biserica Sfîntul Ilie – absolut extraordinară – o creaţie de artă rurală de un extraordinar bun gust. V-o recomand cu drag.

-Izvoarele minerale – sunt vreo 10, majoritatea pe proprietăţile oamenilor. Sunt clorosodice (extrem de sărate …), magneziene, iodurate. 3 dintre ele sunt captate la hotel, dar baza de tratament nu este încă dată în funcţiune. Este şi un izvor oligomineral, cu radioactivitate scăzută, accesibil mai sus de hotel, pe dreapta pîrîului – care cică e pentru bolile inflamatorii ale ochilor (conjunctivite) – la vreo 30 de m de drum.

-Malul drept al pîrîului Iapa lîngă hotel. Este un părculeţ pînă în pîrîu unde copii de pot juca, apoi se trece peste o punte cu piciorul (se poate ajunge şi auto ocolind pe un pod). Este un perete înnalt de stîncă, aveţi şi un fel de grotă unde ce e drept se ajunge mai greu.

-Cascada Dracului – e cică la ieşirea din Neguleşti – dar nu ştiu (încă) la care. E o cascadă minoră.

-Cascada Duras – la aproximativ 700 – 800 m de bariera de la Cantonul Frasin. Are cam vreo 3 maxim 5 m înălţime, este în 2 trepte şi accesul se face indirect, coborînd spre aval. Merită!

-Se poate ajunge peste munte la Mănăstirea Nechit.

-Pe jos puteţi merge fără probleme mai sus de Cantonul Frasin, cu deschisul barierei auto e mai greu… Chiar dacă să zicem vă înţelegeţi cu pădurarul de tură, umblă o patrulă independentă auto în sus şi în jos.

Pe valea Pîrîului Calu – prin satele Piatra Şoimului şi apoi Poieni, singurele obiective care merită sunt:

-chiar “Piatra Şoimului”. Este un monument carstic stratificat din gresie, martor de eroziune probabil (vezi foto) care domină valea. Eu am plecat astăzi spre „Piatra Şoimului” cu gîndul să urc pînă sus, dar m-a oprit ploaia (eram cu copii). Voi reveni cu foto şi amănunte.

-paltinii seculari din Poiana Murgoci (sub vîrful Murgoci dar e mai greu de ajuns, drumul forestier pe care se poate merge auto se opreşte cam departe). Nu am reuşit să ajung (încă …)

-în rest pe Valea Calu nu merită. Drumul e destul de nasol, zona e săracă, sunt ceva reprezentanţi ai “naţionalităţii conlocuitoare rome” iar mai încolo în munte nu ai de ce să mergi, cel mult dacă vrei musai să ajungi la Vîrful Murgoci. Ideea e că vii în zonă, urci pe “Piatra Şoimului” după care o tai.

P. S. Am să completez vara asta cu detalii la partea a doua – pentru Cascada Tocila, Lacul Veselaru, Cascada Dracului şi Piatra Şoimului. Cu proxima ocazie mă duc pe acolo – altfel îmi mănîncă urechile copiii mei (s-au ofticat tare astăzi cînd ne-am întors din cauza ploii) ….

P. P. S. Media auto pe zi este cam de 120 km pornind şi cu reîntoarcere în Piatra Neamţ (apropo de preţ) la care se adaugă mîncarea (personală + eventual de la restaurantul Hotelului Neguleşti) şi eventual cazarea la preţurile de mai sus. La restaurant pe 3 salate de varză + 2 porţii de cartofi prăjiţi + 4 porţii de ceafă la grătar + 1 bere fără alcool am dat 69 RON.

Informaţii suplimentare:

- negulesti.go.ro

- www.calu-iapa.com

- manastireanechit.ro

Partea a doua a acestor recomandari o gasiti facand click aici

Aici găsiţi un articol despre partea de nord a "genunchiului" pomenit.


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 13.06.11 21:56:27
Validat / Publicat: 13.06.11 22:58:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7373 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mai sus de Neguleşti, un schit în construcţie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Qvadratvus [13.06.11 22:45:45] »

@Webmaster, poate ar fi oportună adăugarea unei rubrici "Munţii Tarcăului" în interior la "Descoperă Moldova"... E drept că deocamdată sunt doar 2 rewiewuri pe acest subiect (ale mele adică...), celălalt fiind "Munţii Tarcăului off road".

webmaster0 [13.06.11 22:56:43] »

Încă un minighid excelent!

TraianS [14.06.11 13:51:12] »

Foarte interesant reviewul. Felicitari.

Prima data cand aud de o manastire care sa creasca struti

Arhitectura turlei mi s-a parut foarte interesanta si am fost curios cand a fost construita. Pe pagina lor scrie:

Intre anii 1998-2001 s-a savarsit constructia noului turn clopotnita, care strajuieste principalul drum de acces in manastire si care adaposteste si un paraclis cu hramul "Sf. Imparati Constantin si Elena", oferind vietuitorilor si pelerinilor ce trec pe aici, un alt loc de rugaciune si reculegere duhovniceasca.

Arhitectura ciudata, crescatorii de struti, iazuri de peste, pomi fructiferi, probabil si ceva vinuri de calitate, turisti... Mai mare dragul sa fii calugar in ziua de azi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Qvadratvus [14.06.11 22:25:22] »

Ei, acum şi noi poate suntem învăţaţi ca ceea ce iese din cotidian să privim cu circumspecţie... La urma urmei bunul gust şi inspiraţia nu trebuie musai să lipsească din administrarea şi arhitectura unei mănăstiri ortodoxe, numai fiindcă aşa ne-am obişnuit.

Prefer să văd lucruri interesante de acest gen, decît jeg istoric păstrat cu sfinţenie de incompetenţă şi delăsare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin [18.07.11 05:40:37] »

Mutat la rubrica "Prin Muntii Tarcaului" (nou-creata pe site)

Qvadratvus [06.08.11 00:58:43] »

Please!

http://www.youtube.com/watch? v=HCbH5JgKVA0

webmaster15 [06.08.11 07:31:12] »

Done!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂPrin Munții Tarcăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076755046844482 sec
    ecranul dvs: 1 x 1