24839 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Munții Stânișoarei

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
26.09.2011
DE
Avatar Qvadratvus
vârsta 30-40 ani
DIN Piatra Neamț
înscris/ă în 23.06.10
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
Combustibilul, apa si păpica
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 3 -- varsta: 3,7,10 ani

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Muntii Stanisoarei si Minunile Muntelui Simon


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

Zice-se ucenic al Preacuviosului Iosif aflat la Locurile Sfinte, Simon împreună cu alți frați ai săi întru credință au venit să sihăstrească în Moldova undeva prin secolul XV nu departe de Dealul Bisericani, toponimele locurilor păstrînd în memorie numele pustnicilor care au ales să se roage în nevoie, departe de cele lumești. Simon însuși a trăit pe un vîrf numit astăzi după moartea cuvioșiei sale “Muntele lui Simon” sau Dealul Simon. (informații mai pe larg aici)

Situl este cel mai sudic vîrf (968) m al Munților Stînișoarei și face parte din “locurile comune” de lîngă noi, pe lîngă care trecem deseori fără a le remarca valoarea tăcută, care nu strigă, nu zornăie și se ascunde privitorului nu mai departe de pînza de paianjen a mirajului vieții de zi cu zi. Trăind acest miraj, am avut beneficiul într-o seară de a afla de minunile peisagistice dezvăluite de Simon, celui care cutează să treacă dincolo de lungul nasului, mai sus de Dealul Bisericani.

Pentru cei aflați în zonă, șoseaua care duce la Sanatoriul de Pneumologie Bisericani este un loc comun. La capătul acestei șosele se află un centru unde se tratează Tuberculoza multidrog rezistentă din România așadar un punct pe care mai degrabă îl eviți. De pe serpentinele șoselei se deschid perspective largi asupra Văii Bistriței cu puncte de belvedere apetisante, astfel că ce nevoie ai avea de a te duce dincolo de... dincolo..., drept care eu de exemplu nu mi-am pus pînă săptămînile acestea întrebarea cu pricina.

Iată însă că ocolind Sanatoriul prin fînețe și păduri, poți pătrunde după aproximativ 4 km distanță în lumea tăcută a sihăstriei lui Simon. Premiul se oferă în tăcere... Cavaleria imaginilor se rostuiește minunat și dorința de a părăsi locurile pare un sacrilegiu... 1 oră, 2... pînă la urmă părăsești totuși locurile pentru a coborî și regreți că nu ai stat poate mai mult.

Cîteva date tehnice:

-Accesul este de pe DN 15 cu plecare din Piatra spre Bicaz, ulterior cu viraj la dreapta la indicatorul “Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani” aflat în Satul Viișoara la aproximativ 8 – 9 km de centrul Municipiului Piatra Neamț.

-Se merge pe șoseaua care duce la Sanatoriu pînă la capăt aproximativ 6 – 7 km și, se parchează mașina în spatele acestuia.

-De aici se continuă pe jos în sensul de mers, angajîndu-ne mai întîi printr-un luminiș pe lîngă o stație de transformare (reducție) gaze, ulterior pe un drum forestier care dă într-o poiană largă. De aici se ține stînga și ulterior tot înainte – pe un alt drum care vine de dincolo de cumpăna apelor – dinspre dreapta. După ce reintrăm în pădure ajungem într-o șea și de aici nu avem cum să ratăm, mergem doar în sus pe creastă pînă la Vîrful Simon. (vezi foto cu traseul)

-Traseul de la Sanatoriu la Vîrf este de aproximativ 4 km și relativ lin. Pînă la Sanatoriu ne putem opri atît la un punct de belvedere unde se află o cruce imensă de piatră cît și la Mănăstirea Bisericani (informații aici)

-Vă rezervați dus (de la Sanatoriu la Vîrf) – întors 1 1/2 -2 ore, iar pentru căscat gura mai adăugați 1 oră.

-Desi pe drum găsiți cîteva izvoare, nu vi le recomand, atfel că aveți de cărat cu voi apa pentru sejur. Eu cu 3 copii mici, am făcut astăzi 3 ore 45 min.

-Arealul face parte din habitatul natural al Vipera berus – astfel că puțină atenție nu strică.

P.S. Pentru cine dorește un pic de aventură, se poate accesa vîrful și pornind pe valea Pîrîului Pîngărăcior vreo 7 km de la podul de peste Bistrița, după care se merge spre dreapta pe drumul forestier de joncțiune dinspre Valea Cuiejdiului. Personal accesul nu-l recomand decît celor care doresc să se complice. În plus, în caz că doriți ieșirea la interescția cu axialul Cuiejdiului acolo este o barieră, ceea ce vă va obliga fie să vă întoarceți înapoi fie să mergeți pe jos dus-întrors cam 1 km ca să aduceți pe cineva cu cheia. Drumul forestier respectiv nu are cine știe ce farmec deosebit, are rost să-l faceți numai dacă vreți să vă distrați puțin off-road. Suplimentar, dacă nu cunoașteți locurile veți avea o forte mare șansă de a nu identifica drumul de acces spre vîrf.

---
Impresii încărcate de Qvadratvus in 26.09.2011 00:24:52

Validat / Publicat: 26.09.11 06:09:59

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 3606


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  9450 PMA (din 11 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- Qvadratvus
[26.09.11 07:27:26]
» mesaj pers

   @webmaster, dacă se poate: http://www.youtube.com/watch?v=luY5U4zvKZ8&feature=feedf

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Admin
[26.09.11 08:45:05]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

   Am atasat ilustratia video-muzicala indicata; banui ca a fost aleasa pentru melodia lui Vanghelis (nu am gasit-o din pacate in versiune (doar) audio), pentru ca imaginile (din Santorini) mi se par usor nepotrivite la aceasta destinatie...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Alex_Macedo
[26.09.11 14:53:59]
» mesaj pers

   Nu prea mai e nimic de spus... punctat, lucrat si mai ales... muncit acest review!!

   Felicitari

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[11] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2011] Imagine de ansamblu cu localizarea Muntelui Simon. Deși accesul se poate face și mai aventuros de pe un drum forestier situat între Pîngărăcior și Cuiejdi, totuși cel mai recomandabil este să-l accesați dinspre DN 15. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260846">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260846"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260846">Şterge vot</a></div><span id="v9260846" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260846)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260846Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260846MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2011] Imagine de ansamblu cu localizarea Muntelui Simon. Deși accesul se poate face și mai aventuros de pe un drum forestier situat între Pîngărăcior și Cuiejdi, totuși cel mai recomandabil este să-l accesați dinspre DN 15.
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P02 [SEP-2011] De la Sanatoriu la Vîrful Simon. E destul de simplu și drumul nu pune probleme. Sunt porțiuni largi unde priveliștea este extraordinară. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260847">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260847"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260847">Şterge vot</a></div><span id="v9260847" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260847)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260847Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260847MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2011] De la Sanatoriu la Vîrful Simon. E destul de simplu și drumul nu pune probleme. Sunt porțiuni largi unde priveliștea este extraordinară.
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P03 [SEP-2011] Sanatoriul este în jos cam la 1 km distanță, cale de încă un luminiș, undeva între planul 3 și fundal. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260848">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260848"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260848">Şterge vot</a></div><span id="v9260848" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260848)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260848Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260848MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2011] Sanatoriul este în jos cam la 1 km distanță, cale de încă un luminiș, undeva între planul 3 și fundal.
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]P04 [SEP-2011] Detaliu spre Valea Bistriței - Munții Tarcăului -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260849">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260849"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260849">Şterge vot</a></div><span id="v9260849" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260849)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260849Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260849MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2011] Detaliu spre Valea Bistriței - Munții Tarcăului
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P05 [SEP-2011] Toamna ascunsă prin fîneață..... Aici primăvara tîrzu este o feerie (am văzut fotografiile unei cunoștințe), este efectiv un covor de flori -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260850">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260850"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260850">Şterge vot</a></div><span id="v9260850" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260850)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260850Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260850MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2011] Toamna ascunsă prin fîneață..... Aici primăvara tîrzu este o feerie (am văzut fotografiile unei cunoștințe), este efectiv un covor de flori
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P06 [SEP-2011] În planul îndepărtat spre stînga, ieșirea din Valea Bistriței astupată de Pietricica. Se ghicește Municipiul Piatra Neamț ca un fel de încurcătură alburie, chinuită între fălcile cleștelui montan. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260851">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260851"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260851">Şterge vot</a></div><span id="v9260851" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260851)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260851Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260851MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2011] În planul îndepărtat spre stînga, ieșirea din Valea Bistriței astupată de Pietricica. Se ghicește Municipiul Piatra Neamț ca un fel de încurcătură alburie, chinuită între fălcile cleștelui montan.
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P07 [SEP-2011] Obiectivul este orientat aproximativ spre NNV. Suntem în șeaua aflată la poalele Vîrfului Simon. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260852">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260852"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260852">Şterge vot</a></div><span id="v9260852" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260852)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260852Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260852MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2011] Obiectivul este orientat aproximativ spre NNV. Suntem în șeaua aflată la poalele Vîrfului Simon.
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P08 [SEP-2011] În drum spre vîrf. Un copac s-a încurcat se pare în propriile lui crengi, încercînd să se uite probabil concomitent în toate direcțiile .... -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260853">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260853"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260853">Şterge vot</a></div><span id="v9260853" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260853)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260853Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260853MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2011] În drum spre vîrf. Un copac s-a încurcat se pare în propriile lui crengi, încercînd să se uite probabil concomitent în toate direcțiile ....
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P09 [SEP-2011] Mai avem de mers.... Privim spre Valea Cuiejdiului (cred). -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260854">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260854"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260854">Şterge vot</a></div><span id="v9260854" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260854)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260854Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260854MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2011] Mai avem de mers.... Privim spre Valea Cuiejdiului (cred).
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P10 [SEP-2011] În fundal de la stînga la dreapta: Cozla - Pietricica - Piatra Neamț City - Cernegura (Cerna Gora - Muntele Negru - cel mai des vîrful este înconjurat de ceață). În planul II de la stînga la dreapta Dealul Bistrița - Satul Bistrița. Între cele 2 planuri - Lacul Bîtca Doamnei. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260855">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260855"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260855">Şterge vot</a></div><span id="v9260855" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260855)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260855Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260855MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2011] În fundal de la stînga la dreapta: Cozla - Pietricica - Piatra Neamț City - Cernegura (Cerna Gora - Muntele Negru - cel mai des vîrful este înconjurat de ceață). În planul II de la stînga la dreapta Dealul Bistrița - Satul Bistrița. Între cele 2 planuri - Lacul Bîtca Doamnei.
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

P11 [SEP-2011] Coborînd de pe Simon. Soarele se cam pregătește de asfințit și  grăbit cum era, a vărsat o găleată de ruginiu pe pajiște. -- foto by <b>Qvadratvus</b> [uploaded 26.09.11] - <span class="allrVotedi" id="av260856">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv260856"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=260856">Şterge vot</a></div><span id="v9260856" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(260856)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f260856Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e260856MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2011] Coborînd de pe Simon. Soarele se cam pregătește de asfințit și grăbit cum era, a vărsat o găleată de ruginiu pe pajiște.
foto Qvadratvus [26.09.11]
# [0 PMA, fara bonus]

[11] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.0916228294373 sec