ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Drumul Talienilor Malini Borca prin Vest

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Scriam cu ceva vreme în urmă aici despre frumusețea unui drum care accesat de pe DN 2E dinspre Fălticeni, conduce spre culmea Munților Stînișoara printr-o zonă cu un mare potențial turistic. Dacă data trecută accesul în Pasul Stînișoara a fost relativ facil și susținut de o infrastuctură rutieră de calitate în cea mai mare parte iar în rest acceptabilă, de această dată a fost mult mai dificil, motivul fiind starea extrem de proastă a drumului – la un nivel cum rareori poți întîlni chira și în România. Partea de 22,5 km care urcă de la Borca prin Sabasa spre trecătoare reprezintă un coșmar pentru autoturisme, memento de ispășire a păcatelor pe care șoferii le-au făcut, nedînd prioritate diverșilor în drept sau șicanîndu-se unii pe alții în trafic.

Primii 4 km dinspre Borca sunt însă încurajatori datorită asfaltului fără gropi, dar imediat după terminarea acestuia începe calvarul unui terasament plin de gropi și denivelări, peste care nu s-a mai turnat de mult, de foarte mută vreme nici o roabă de pietriș. Nu te descurajezi, pentru că deja se vede de departe trecătoarea cu stîni agățate de cer și-și zici că nu poate fi mult pînă acolo. La 12,5 km de de intersecția de la Borca, la o răscruce unde un indicator puchinos scris de mînă și invizibil în lumină scăzută arată spre dreapta, încep serpentinele. Drumul se restrînge aproape la lățimea unei singure benzi și constați că se adaugă o nouă valență purgatoriului automobilistic – terasamentul a fost ros pînă la piatra muntelui, astfel că acum ca variație ești în pericol să-ți tai și anvelopele. Evident, denivelările și gropile se mențin în top, numai că acum ai la dispoziție o lățime mult mai mică a drumului pentru a le evita. Foarte adesea trunchiuri de arbori tăiate, sunt lăsate fără nici o jenă spre marginea drumului îngustîndu-l și mai mult, apoteoza fiind realizată de o încărcătură de bușteni care ocupă jumătatea unui pod, într-o curbă în ac de păr. Atîta nesimțire are totuși avantajul de a te face filozof, reflecțiile despre caracterul grobian al unor administrații locale respectiv forestiere avîndu-și rostul lor... Totuși, după aproximativ 20 km asprimea drumului se mai îndulecește o idee ceva de genul tranziției de la iad la purgatoriu, dar ce folos că lucrurile tot nu sunt în regulă iar pînă la trecătoare mai sunt numai 2 km. Odată ajunși în Pasul Stînișoara putem răsufla ușurați, pe partea cealaltă drumul este rezonabil, mult mai larg, doar cu cîteva foarte scurte porțiuni ceva mai dificile.

Exceptînd partea cu calitatea și îngustimea, diferențele accesului dinspre vest față de cel dinspre est mai sunt:

-Lipsa perspectivei vizuale – dacă suind de la Mălini ai parte de punct de belvedere cu deschidere largă, aici mergi sec prin pădure pînă foarte aproape de cumpăna apelor (o singură excepție – vezi foto)

-Lipsa completă a facilităților turistice pe întreaga porțiune

-Lipsa izvoarelor

-Posibilități foarte reduse de a găsi un loc unde să poți întoarce, la nevoie

Ca o remarcă personală ar fi că ceea ce caracterizeză drumul în partea de vest este pur și simpla absența cvasicompletă a activității de întreținere. Concepția este în regulă, structura fundației terasamentului la fel, podurile făcute în urmă cu 100 de ani de Carol I arată impecabil, ceea ce este strigător la cer este NESIMȚIREA cu care autoritățile locale și administrația forestieră ignoră imperativele firești de simplă întreținere a unui drum care poartă indicativ de drum județean.

Concluzia este următoarea – ca să vă bucurați de frumusețea zonei, evitați accesul dinspre vest și faceți în așa fel încît să ajungeți în Pasul Stînișoara dinspre Fălticeni – Cornu Luncii – Mălini.

În subsidiar Valea Sabasei – mai sus de intersecția unde drumul o ia spre culme rămîne astfel puțin accesibilă, deși din auzite și din ceea ce am văzut de sus de pe Stînișoara, rămîne o ofertă foarte tentantă din punct de vedere turistic. Detalii despre asta găsim și la Calistrat Hogaș click aici.

P. S. Am notat numai cadrul natural care săracul nu are nici o vină pentru prostia umană...


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 15.08.11 10:51:19
Validat / Publicat: 15.08.11 11:40:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9206 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Finalul calvarului, se pare că cineva și-a făcut cruce cu amîndouă mîinile cînd a ajuns aici. Ironic zis, crucea din dreapta (spre Borca) te duce cu gîndul la o înmormîntare (probabil a drumului spre Sud Vest...) iar cea din stînga (spre Mălini) la ceva maistuos așa cum este Vîrful Bivolul în fundal.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[15.08.11 11:32:28]
»

@Webmaster, te rog dacă se poate ca ilustrație muzicală:

click aici

webmaster0
[15.08.11 14:01:30]
»

Am adus şi muzica, şi - ca de obicei - am selectat articolul să facă parte din categoria minighidurilor AFA.

dorgo
[04.10.11 18:34:31]
»

@Qvadratvus... frumoase locuri... se pare ca tocmai pe-acolo, intr-o frumoasa vale, intre Suha si Sabasa, a fost jefuit de turma sa de oi si-apoi omorat, Nechifor Lipan, ceea ce-a declansat in mintea lui Mihail Sadoveanu intreaga actiune de urmarire "pas cu pas" a faptasilor de catre Vitoria Lipan iar literatura romana s-a imbogatit astfel cu o noua capodopera, romanul "Baltagul".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[04.10.11 23:24:05]
»

Drumul Talienilor (64-65 km) este cel pe care l-a străbătut Vitoria Lipan pentru a-şi căuta bărbatul, iar pe drumul spre Crucea Talienilor este în zona unde l-a aflat pe acesta mort. Acolo unde ar fi fost găsit Nechifor e un pod iar locului i se spune "La Jovani" (de citit de fapt Giovanni ...). Alții spun că Mr. N. Lipan ar fi fost reperat acolo unde se află Crucea.

În subsidiar, povestea din Baltagul este una apropiată de realitatea locurilor, Mihail Sadoveanu inspirîndu-se din documentele de cercetare ale unui post local de jandarmi din zona Borca. La fel de real, Lipan a fost oier de pe Valea Tarcăului.

Şoseaua în sine de la cumpăna apelor (Crucea Talienilor) spre est pînă la DN 2E (Cornu Luncii – spre Fălticeni) are aproximativ 42 km, din aceștia 15 km reprezintă porţiunea montană pînă la trecătoare. Spre vest este coborîrea spre Borca de aproximativ 10 km porțiunea montană și 12,5 km pe Valea Sabasei.

Logica construirii drumului la acea vreme a fost în primul rînd militară și în al doilea rind comercială, el urmărește în vecinătate granița nordică a Regatului României în partea de vest a Moldovei - la acea vreme. Pe atunci această graniță trecea puțin mai sus de Fălticeni, iar valea Bistriței nu era de loc accesibilă în condițiile geopolitice respective dinspre partea de nord - de către regatul României.

Tot în sens istoric vorbind, pe acest drum s-au dat cele mai grele lupte din zona Moldovei după Lovitura de Stat de la 23 August 1944, sunt cîteva sute de români morți aici. Există un monument închinat lor pe versantul dinspre Mălini, dar din păcate este lăsat în paragină... Bine că monumentele închinate ostașilor sovietici nu sunt lăsate să se ruineze ... Pe cumpăna apelor au fost construite cazemate ulterior aruncate în aer, sunt și acum resturi de planșee și lucrări de artă militare, pe acolo.

P.S. Cu linkul din susul paginii se ajunge la articolul despre partea de est a drumului, cea care coboară la Fălticeni.

Mihay
[13.06.14 14:19:38]
»

@Qvadratvus: Foarte bune si pretioase toate indicatiile. Noi am mai fost o data in zona, dar am oprit masina la terminarea drumului asfaltat si am pus paturica undeva pe langa zonele amenajate.

Acum am vrea sa mergem mai sus. Din cate am inteles drumul e rau deci masina tot acolo ar ramane. Intrebarea mea e: cat e de mers pe jos si daca e ok traseul? Indicatoare sunt? Ca tare n-am vrea sa ne ratacim Mergem bine prin Malini-Poiana Marului-Valea Stanisoara- Iesle?

Multumesc frumos!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[26.06.14 21:58:54]
»

Pai drumul asfaltat se termina pe Sabasa...

Ca sa fiu eu sigur: Doriti sa suiti pe partea dinspre Borca?

P. S. Merita sa veniti dinspre Malini, unde drumul este in general OK si se poate ajunge pana sus inclusiv cu o masina cu garda ceva mai joasa (nu foarte...). Marcaje nu erau pe nici prin vest, nici prin est, dar nu prea aveti cum sa va rataciti. Dinspre est tineti tot timpul drumul principal, iar dinspre vest problema se pune cand trebuie sa o luati de pe valea Sabasei in sus. O sa incerc sa va calculez o distanta relativa de la intersectie, cat de curand. Aici la vezi foto aveti o fotografie din apropierea intersectiei cu valea Sabasei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cosstti
[27.02.19 09:27:36]
»

Acum doi ani am făcut acest traseu deosebit de frumos.

De obicei, aventurierii de dumineca se hazardează doar pana la Crucea Talienilor cu plecare din Cornu Luncii.

Coborârea am făcut-o spre Borca, traseul de coborâre este mai sălbatic și poate ceva mai accidentat.

În schimb nu am văzut peturi aruncate și alte ambalaje atât de familiare ochiului.

Traseul a fost parcurs cu un autoturism cu garda similară Loganului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cosstti, dorgo, Mihay, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Stânișoarei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069755077362061 sec
    ecranul dvs: 1 x 1