ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Întâlnire cu ”frumosul” - Muzeul Internațional al ouălor încondeiate ”Lucia Condrea” din Moldovița

TIPĂREȘTE URM de aici

Pentru că vremea de afară este numai bună pentru povestit, m-am așezat în fața calculatorului și m-am gândit să vă prezint astăzi un obiectiv încântător pentru orice turist iubitor de frumos; mai ales când ”frumosul” este o combinație de talent, artă, tradiție și migală, produsul finit nu poate fi decât ceva spectaculos, menit a încânta ochiul, dar și sufletul vizitatorului.

Așadar, iată-ne încă o dată pe plaiuri bucovinene, terminând vizita la Mănăstirea Moldovița (vezi impresii) și plecând către un obiectiv aflat în apropiere, despre care citisem câte ceva din diverse surse și pe care ne propusesem să-l vizităm dinainte de a ajunge aici – Muzeul internațional al ouălor încondeiate ”Lucia Condrea” din localitatea Moldovița.

Cale de acces – Întrucât ne aflam în zona Moldovița, a fost destul de simplu să ajungem de la mănăstirea cu același nume la acest muzeu. În apropierea lăcașului de cult există un indicator destul de mare care ne-a arătat că până la Muzeul ouălor ”Lucia Condrea” vom mai parcurge 4,5 kilometri. Înarmați cu bună dispoziție și curiozitate, relaxați după vizitarea ctitoriei lui Petru Rareș, ne-am urcat încă o dată în mașină și în aproximativ 10 minute am ajuns la muzeu, urmărind cu atenție cele câteva indicatoare întâlnite pe drum. Ajunși la 200 de metri de obiectiv, am părăsit drumul principal și am intrat pe o uliță către dreapta, trecând printr-o poartă simbolică, realizată din lemn sculptat. Intersecția nu poate fi ratată decât din neatenție sau din mare grabă, întrucât pe marginea drumului, în afară de un indicator spre muzeu, există expus și un semn distinctiv sub forma unui ou încondeiat cam de înălțimea unei persoane adulte.

Am parcat pe strada din fața muzeului - existând aici suficient spațiu pentru a ne lăsa mașina în siguranță - și am intrat în curtea clădirii ce adăpostește inedita colecție de ouă încondeiate.

Muzeul internațional al ouălor încondeiate ”Lucia Condrea” – descrierea obiectivului

Pătrunși în curtea obiectivului, am fost întâmpinați de un bărbat tânăr, care s-a recomandat a fi ginerele doamnei Condrea și care ne-a invitat călduros să vizităm alături de dânsul exponatele. Pentru vizitarea obiectivului am achitat câte cinci lei de persoană. Ni s-a explicat faptul că expoziția este amenajată în locuința doamnei Lucia Condrea, iar muzeul a fost inaugurat în anul 2007 deoarece tot mai mulți turiști ce auziseră de talentul doamnei Condrea veneau și solicitau să vadă exponatele. În ceea ce privește începuturile acestei munci titanice a artistei, ele se regăsesc în urmă cu peste treizeci de ani.

La început, ouăle au fost expuse în sufrageria locuinței, dar cu timpul familia a decis să organizeze expoziția într-un muzeu format din trei încăperi mari. În cele aproximativ patruzeci de vitrine din muzeu am văzut ouă ce urmăresc tematici diferite, exponatele fiind împărțite în trei secțiuni distincte.

Primele două încăperi de la parterul muzeului cuprind lucrările din primele două secțiuni: lucrările unicat ale Luciei Condrea (exponatele cele mai numeroase) și ouă încondeiate colecționate din zonele limitrofe locuite de etnia huțulă.

Ouăle încondeiate de doamna Condrea conțin numeroase motive tradiționale, dar și motive de inspirație religioasă. Am aflat că Lucia Condrea, membră în Uniunea Artiștilor Plastici din România, face parte din etnia huțulă, oameni care trăiesc în câteva localități din Bucovina și din Maramureș, aceștia fiind păstrători ai unor tradiții oarecum diferite de cele ale zonelor în care locuiesc. Îmi amintesc faptul că am fost conduși lângă o vitrină ce cuprindea numeroase ouă reunite sub titulatura ”Perdeluța bunicii”. Acestea arătau întocmai ca țesăturile ce împodobeau odinioară și mai împodobesc și astăzi pe alocuri ferestrele gospodăriilor din anumite zone ale Bucovinei.

Alte exponate dintr-o vitrină alăturată aveau reprezentări ale unor păsări și animale îmbrăcate în straie de sărbătoare; despre aceste ouă încondeiate astfel, ni s-a explicat faptul că în perioada sărbătorilor pascale nu doar oamenii se pregătesc să întâmpine cum se cuvine sărbătoarea Învierii Domnului, ci și necuvântătoarele.

Am fost conduși către alte vitrine unde am putut admira ouă încondeiate urmărindu-se diverse registre de culoare, iar pe unele dintre acestea am putut observa spice de grâu. Ghidul nostru ne-a explicat că grâul simbolizează fertilitatea, bunăstarea gospodăriilor tradiționale din vremurile de demult.

Ghidul ne-a explicat că ouăle ce fac parte din colecția personală Condrea au fost realizate urmărindu-se șapte tehnici de lucru distincte: tehnica batik-ului (tehnica tradițională de la care a pornit artista, ce constă în succedarea nuanțelor alb-negru), iar celelalte șase tehnici au fost inventate de doamna Condrea, fiind reunite și recunoscute astăzi sub denumirea de ”arta Condrea”. Tehnicile ce compun ”arta Condrea” sunt: utilizarea cerii colorate în relief, realizarea unor dantelării (broderii vechi expuse pe coaja ouălor), tehnica lucrărilor de cuprind motive antice, tehnica noțiunilor abstracte sau transpunerea pe coaja ouălor a vechilor cusături huțule. (Pentru că nu am reținut toate denumirile tehnicilor de lucru, am preluat informațiile de mai sus de pe site-ul muzeului)

În ceea ce privește timpul de realizare a unui asemenea exponat, domnul ne-a explicat că Lucia Condrea lucrează cu o viteză mare, ouăle mai simple fiind realizate în câteva ore, iar ouăle ce sunt împodobite asemenea unor broderii tradiționale se realizează mai greu, putând dura de la câteva zile până la două-trei săptămâni.

În a doua încăpere de la parter am admirat ouăle din a doua secțiune, exponate deosebite colecționate de-a lungul timpului de prin localitățile învecinate, locuite de etnia huțulă. Din păcate, am fost rugați să nu realizăm fotografii în aceste prime două secțiuni ale muzeului, așa că nu vă pot prezenta imagini cu aceste mici bijuterii. Ceea ce mai pot completa referitor la ouăle din prima secțiune este faptul că doamna Condrea a încondeiat nu doar ouă de găină, ci și ouă ale altor păsări, precum gâștele, lebedele ori alte păsări mai mici. Cele mai mari ouă încondeiate pe care le-am putut admira expuse în colecția personală Condrea sunt câteva ouă de struț.

Am urcat scara la etaj, către cea de-a treia secțiune a muzeului, care cuprinde lucrările colecționate de artistă, ce provin din diverse zone ale mapamondului. Am găsit aici ouă încondeiate din state ca: Olanda, Austria, Franța, Germania, Rusia, Ungaria sau țări mai îndepărtate precum Noua Zeelandă, Statele Unite, Japonia ori Madagascar. În această secțiune ni s-a permis să facem fotografii, așa că voi putea să vă arăt o parte dintre micile minunății pe care le-am admirat noi aici.

Pe pereții din zona scării, dar și la etaj, am văzut expuse numeroase diplome, acestea confirmând valoarea artistei Lucia Condrea, dar și fotografii ale doamnei realizate cu ocazia participării la unele concursuri. Dumneaei a luat parte de-a lungul timpului la numeroase expoziții naționale și internaționale, iar lucrările i-au fost premiate, fiindu-le astfel recunoscută valoarea incontestabilă.

La finalul vizitei noastre aici, am primit în dar un pliant micuț cuprinzând câteva informații referitoare la acest inedit muzeu; i-am mulțumit ghidului nostru și am părăsit muzeul extrem de încântați de micile bijuterii încondeiate pe care le-am putut admira cu ocazia vizitării Muzeului internațional al ouălor încondeiate ”Lucia Condrea” de la Moldovița.

În apropiere de ineditul muzeu se află stația de plecare a mocăniței Huțulca, însă aceasta circula doar în weekend, iar noi am ajuns la Moldovița într-o zi de vineri, așa că nu ne-am putut bucura de o plimbare cu Huțulca. Cine știe, poate cu altă ocazie...

Ajuns la final de review, vă recomand să nu ocoliți zona Moldovița dacă veți călători prin frumosul ținut bucovinean! Fie că veți vizita Mănăstirea Moldovița, cunoscuta ctitorie a lui Petru Rareș, fie că veți merge la Muzeul internațional al ouălor încondeiate ”Lucia Condrea” sau veți călători cu mocănița din localitate, veți petrece clipe deosebite de care vă veți aminti, cu siguranță, pentru mult timp înainte!

Aici se află site-ul muzeului - muzeuloualorluciacondrea.ro iar aici găsiţi un reportaj special realizat acasă la Lucia Condrea

Călătorii plăcute în continuare!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 26.11.14 11:24:01
Validat / Publicat: 26.11.14 15:22:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MOLDOVIȚA.

VIZUALIZĂRI: 1783 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Suntem în localitatea Moldovița. Spre dreapta, pe lângă oul acela de mari dimensiuni încondeiat, intrăm pe ulița muzeului ”Lucia Condrea”.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.11.14 16:51:02]
»

Foarte interesant articol!

In 2011, cand am vizitat aceasta zona, nu-mi amintesc sa fi vazut acest indicator catre muzeu. In schimb am vazut multe oua incondeiate la Muzeul Etnografic de la Hanul Domnesc din Suceava.

webmasterX
[29.08.16 15:21:16]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Moldoviţa, MOLDOVIȚA" (deja existentă pe sait)

webmasterX
[02.07.18 20:20:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul ouălor încondeiate 'Lucia Condrea'» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Bucovina]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul ouălor încondeiate 'Lucia Condrea':

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048521041870117 sec
    ecranul dvs: 1 x 1