ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Tinutul Padurenilor – oameni, manifestari, obiective turistice

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Asezare

Tinutul Padurenilor este asezat pe culmile domoale si impadurite cu foioase si conifer din estul Muntilor Poiana Rusca. Muntii Poiana Rusca sunt situati in partea de nord-vest a Carpatilor Meridionali si sunt asezati ca o punte de legatura a acestora spre Muntii Apuseni. Muntii Poiana Rusca nu sunt munti foarte inalti, iar asezarile omenesti sunt situate la altitudini cuprinse intre 700 m si 1100 m. In Muntii Poiana Rusca exista conditii minunate de drumetie montana, iar privelistile sunt de neuitat.

La nord Tinutul Padurenilor este marginit de Valea Muresului, la sud de Tara Hategului, iar la vest de Muntii Poaina Rusca aproape neloucuiti.

Principala cale de acces in Tinutul Padurenilor este DJ687E dinspre Hunedoara prin Ghelari, care se bifurca in DJ687F catre Govajdie.

Istoria

Istoria Tinutului Padurenilor incepe cu mult timp in urma, partea de est a Muntilor Poiana Rusca aflandu-se in aria principalelor centre dacice. Foarte aproape, in Depresiunea Hategului, se afla capitala provinciei Dacia Ulpia Traiana Sarmizegetusa vezi impresii.

Ocupatii

Padurenii se ocupa in principal cu agricultura si zootehnia. Si industria prelucrarii lemnului si cea a extragerii metalelor, in special a minereului de fier (inca) sunt aici bine reprezentate.

Padurenii. Cultura padurenilor.

In satul Alun, aproape parasi astazi, despre care sunt multe de povestit (...), am cules informatii interesante despre oamenii locului, padurenii.

Populatia padurenilor locuieste in sate mici, asezate pe culmi si creste de dealuri.

Datorita conditiilor geografice speciale, aici in Tinutul Padurenilor, s-a dezvoltat una dintre cele mai originale culturi populare. Locuitorii Tinutului padurenilor isi spun, simplu, “padureni”.

- Nevasta-mea e padureanca, get-beget, ne spunea un barbat intalnit in pustiul codrilor muntosi de aici, foarte mandru de originile sotiei si ca el face casa cu o padureanca.

Padurenii reprezinta o “insula etnografica”, in care s-a pastrat cultura populara arhaica, extrem de originala si de diferentiata fata de aceea a regiunilor invecinate. Trasaturile principale ale acestei culturi sunt date de amplasarea asezarilor umane pe culmi. Astfel oamenii, falnicii padureni ca brazii, au dezvoltat culturi agricole pe dealuri terasate si au imbratisat oieritul. Portul popular specific este intalnit in sate, in special femeile, il pastreaza. Arta folclorica si traditiile sunt la loc de cinste.

“”Vorba dulce, mult aduce”, spune o cugetare romaneasca. Padurenii au o vorba cumpatata, calda, sunt oameni primitorii si bucurosi sa isi intalneasca semenii veniti de departe, iar graiul lor este magnetul, care te atrage in conversatii lungi si placute cu ei.

Personalitati

Personalitatea cea mai reprezentativa pentru padureni, si unanim acceptata, este artistul de muzica populara Dragan Muntean, originar din Poienita Voinii. Festivalul anual organizat aici ii poarta numele. In locuinta raposatului rapsod este amenajat un muzeu popular, care ii poarta numele.

Cum am copt-o?

Nu e vorba de mancare, ci de aceasta escpada in Tinutul Padurenilor. Asta primavara, la serbarea AFA de la Cincis, s-a organizat o excursie in Tara Hategului, in imprejurimi, care a inclus si vizitarea Sarmizegetusei. Acolo l-am reintalnit pe vechiul meu amic si ghid de mare valoare, dl. Florin D., care a prezentat succinct turul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa si pe care multi dintre Dumneavoastra l-ati cunoscut cu acel prilej, impreuna cu dl Dacian M., ambii povestind cu har, cu drag si cu talc din legendele Tarii Hategului vezi impresii.

Si, atunci, dl. Florin D., mi-a aruncat pastila. Zice, dansul:

-Ei, domnul Dan, cand veniti sa facem o escapada in Tinutul Padurenilor? , crezand ca ma provoaca sau poata ca ma surprinde.

-Dl. Florin, poate nu va vine a ma crede, dar in august anul acesta, ferm! Categoric! , raspunde eu.

Nu stiu daca l-am surprins pe placutul meu interlocutor, dar chiar sa fi prins eu atata drag de aceste locuri si de cele invecinate lor, ma gandesc ca se intreba dl. Florin? Ca doar fusesem in 2015, apoi am revenit cu AFA la inceput de 2016 si in cateva luni sa revin din nou de la Bucuresti pana in judetul Hunedoara? Si totusi, da, pentru ca aveam deja un plan, planul meu pentru judetul Caras Severin; asa ca, era clar ca voi gasi timp pentru inca o revedere cu dl. Florin in august. Si cum provocarea de a vizita un tinut nou si insotit de un ghid drag mie, era reteta perfefcta, nu aveam cum sa nu onorez aceasta invitatie. Ma tin de cuvant, oameni buni, si trec la fapte.

Norocos, de felul meu, nici nu m-am gandit ca nu vom gasi si ziua perfecta pentru acaesta excursie. Ziua aleasa de dl Florin era chiar ziua cand se deschidea Festivalul Padurenilor! Voi reveni la aceasta manifestare.

Promovarea turismului in Tinutul Padurenilor

Tinutul Padurenilor mi-a oferit o mare surpriza placuta. Nu stiu de ce, dar cu mintea mea de bucurestean, ma gandeam ca in Tara Padurenilor promovarea turismului nu sta la loc de frunte. Este drept ca nu m-am informat in prealabil prea mult despre locurile din Tinutul Padurenilor pentru ca ma bazam pe ghidul meu. Si doream sa ma surprinda, asa cum a facut-o de fiecare data, placut! Dl. Florin avea sa ma surprinda placut cu traseul pe care mi l-a pregatit, dar nu aici doream sa ajung. M-au surprins deosebit de placut activitatile si dovezile de promovare reale existente in acest tinut. Ca exemplificare voi aduce mai multe initiative in acest sens:

- Centrului Info Turistic

- Enduro Panorama

- Panorama Blues Festival

- Panorama Bike Tour

- Festivalul Padurenilor de la Poienita Voinii, de pe Dealul Cornetu.

Centrul Info Turistic - centrul local de de informare si promovare a turismului

L-am intalnit la adresa:

Sat Ghelari, str. Rusca, nr. 7, jud. Hunedoara.

La Centrul Info Turistic am primit gratuit harta cu cele 7 trasee turistice amenajate pentru fiecare dintre trasee existand un pliant extra coninand scurta descriere a traseului, harta de detaliu, prezentarae obiectivelor turistice incluse si simbolizat prin pictograme daca traseul este destinat parcurgerii pe jos, cu bicicleta, cu motocicleta, cu ATV-ul sau cu masina, de teren ori nu.

Din documentatia primita, dati-mi voie sa va enumar cele 7 trasee amenajate in Tinutul Padurenilor:

Traseul 1 – punct albastru – Drumul Baiesilor (Minerilor) - 15 km - 6 ore, dificultate medie - pietonal (drumetie)

Fostul traseu zilnic al minerilor din satele Ruda, Florese, Valari Toplita, Goles, care veneau sa lucreze la mina din Ghelari. Se parcurg zone pitoresti, situri unde se fabrica mangalul, unde se extragea fierul in primele cuptoare.

Traseul 2 – triunghi rosu – Drumul Fierului – 5 km – 3 ore, dificultate medie – pietonal (drumetie)

Traseu dedicat cunoasterii istoriei exploatarii minereului de fier si a locurilor de prelucrare, unde existau cuptoare inca de pe vremea romanilor.

Traseul 3 – cruce albastra - Drumul Marmurei – 24 km – 9 ore, dificultate medie – drumetie, bicicleta, ATV, autoturism

In vizor peisaje, sate padurenesti, cariera de marmura de la Alun, biserica de marmura din Alun, biserica de lemn din Alun

Traseul 4 – cruce rosie – Drumul Ecumenic – 35 km – 12 ore, dificultate medie – bicicleta, ATV, autoturism

Parcurge puncte de belvedere, sate padurenesti, toate lacasele de cult importante din comuna Ghelari

Traseul 5 – triunghi albastru – Aventura in padurenime – 70 km – 8 ore, dificultate medie spre mare, motocicleta, ATV, autoturism de teren

Traseu mai lung cu forme de relief spectaculoase, puncte de belvedere, sate padurenesti

Traseul 6 – punct rosu – Manastire – Lac Cincis – 18 km – 5 ore, dificultate medie – pedestru (drumetie), bicicleta, ATV

Se viziteaza situl manastirii vechi, padurea de castani comestibili, Lacul Cincis

Traseul 7 – punct galben – Valea Runcului – 20 km – 6 ore, dificultate medie – pietonal (drumetie)

Parcurge distanta Ghelari – Valea Runcului si include situri de obiective industrial unice la vremea lor

La Centrul Info Turistic am popsit mai mult, pentru ca era viu, am avut ce afla, avea oaspeti importanti, dar si pentru ca dl. Florin, ca un ghid profesionist ce este, a gasit aici informatii noi, a legat relatii cu persoane determinante din Tinutul Padurenilor si a primit un ghid imens, un atlas chiar, cu dedicatie scrisa personal de la autor.

Tot aici am gasit un cuib de randunica, dovada ca centrul animat de doamna … …. este populat cu oameni buni.

In plus, trebuie mentionat ca aceste marcaje chiar exista pe teren, iar in dreptul obiectivelor turistice sunt amplasate panouri mari, explicative, cu informatii prezentate in limbile romana, engleza si franceza, si insotite de imagini.

De altfel harta, pliantele, panourile au reprezentat principal sursa de informare pentru articolul acesta introductiv, de prezentare generala si cele detaliate ce vor urma.

Promovarea zonei nu se incheie cu existenta Centrului Info Turistic. Primarul din Ghelari are o pensiune. Ei, veti spune, ce e asa special? Si este plasata intr-un loc cu vedere panoramica. Si se numeste Pensiunea Panorama. Veti spune: Normal! Dar….

Acest edil este initiatorul unor manifestari cu frecventa anuala care se numesc: Enduro Panorama, Panorama Blues Festival, Panorama Bike Tour. Unde? La Ghelari? Unde este Ghelari? Nu este un sat destul de izolat de munte? Ba da. Si totusi e adevarat an de an. Un edil adevarat, nici nu ii stiu culoarea politica si in contextul randurilor de mai sus, nici nu ma intereseaza. Un om care aduce in zona oameni. Oameni care sa se intalneasca cu oameni. Personalitati. Straini. Turisti. Si contribuie la dezvoltarea zonei, a comunitatii pe care o conduce, a comunei pe care o administreaza. Jos palaria, don’ primar! Unii poate vor critica calitatea drumurilor catre satele isolate, unele impracticabile pentru masini, promisiunea inaugurarii mocanitei, dar eu va prezint partea plina a paharului.

Enduro Panorama

Enduro Panorama este un concurs de motocross pe teren foarte accidentat, este un eveniment anual care are deja anvergura si recunoastere internationala. Competitia a inceput in 2009, cand au participat 38 de motociclisti din tara. In 2014, la editia a VI-a, au fost inscrisi 410 participanti.

Panorama Blues Festival

Este un eveniment de referinta ce se organizeaza la inceput de august. Sunetul si ritmul molcome ale blues-ului (si jazz-ului) se armonizeaza perfect pe culmile domoale ale Muntilor Poiana Rusca, sunt convins! Concertele, inclusiv incitante jam-session-uri (improvizatii artistice), au loc in amfiteatrul si pe scena amenajate special in vecinatatea Pensiunii Panorama, iar sonorizarea, gratie unei colaborari cu o companie specializata, este, se spune, de cea mai buna calitate. Prima editia a avut loc in 2013.

La editia din 2014 au concertat Mike Godoroja, A. G. Weinberger si altii.

Panorama Bike Tour

Este un program organizat anual, la inceputul lunii iulie, in cadrul caruia turistii sunt invitati sa cunoasca Muntii Poiana Rusca parcurgandu-i cu bicicleta.

Festivalul Padurenilor

In fiecare an, la sfarsitul lunii august, are loc, pe Dealul Cornetu, din marginea satului Poienita Voinii, Festivalul Padurenilor. L-a “inventat”, la inceputul anilor 80, interpretul de muzica populara Dragan Muntean, din dorinta de a face cat mai cunoscute frumusetile plaiul natal. A fost organizat mai intai la Hunedoara, apoi la Cincis, Ghelari, Lelese, iar din 1995 a ramas, definitiv, la Poienita Voinii.

Noi am avut sansa sa ne nimerim in zona chiar in ziua cand urma sa inceapa dupa amiaza 27 August, pe seara, Festivalul Padurenilor de la Poienita Voinii. Cand am trecut noi, la dus, se amenajau corturile, scena era gata montata, veneau “”autoritatile de securitate”” (pompieri, politie, jandarmi). Ne-am oprit cu masina pe iarba verde a Dealului Cornetu. In stanga drumului, era varful dealului si un punct de belvedere. In dreapta locul unde avae sa inceapa peste cateva ore festivalul. Era si un mic balci aici. Am aruncat si noi cu trei mingiute sa daramam un castel de obiecte metalice suprapuse. Mai era si un joc mecanic de box. Producatori pregateau spre vanzare produsele lor gustoase. Erau si distribuitori de ape, sucuri, bere etc. Se scoteau si gratarele unde mai tarziu urmau sa sfaraie probabil micii. Cu siguranta aveau sa apara si virsli traditionali. Noi aveam ins adrum lung asa ca am limitat popasul la jumatate de ora.

Pe drumul de intoarcere, fiind deja mult mai aproape de ora de incepere (18) a festivalului, am intalnit multe multe masini care veneau pe sensul opus, indreptandu-se catre marea serbare. Imi venea sa ne oprim si noi la festival, dar din pacate aveam alt program, asa ca poate alta data.

Festivalul Padurenilor - editia a XXXVI-a - dura doua zile. Prima seara era dedicata muzicii populare. Special guest era Sava Negrean Brudascu. Programul celei de a doua zile incepea la orele 10 cu Savarsirea Sfintei Liturghii la Biserica din Poienita Voinii, la orele 12 urmata de slujba de pomenire in memoria lui Dragan Muntean, apoi vizita la “Casa Memoriala” Dragan Muntean si de parada portului popular, iar dupa orele 13 alte spectacole de muzica populara.

Invitatie la calatorie in Tinutul Padurenilor

Daca am facut incalzirea si daca v-am introdus putin in atmosfera Tinutului Padurenilor, despre care eu unul nu stiam mai nimic cu foarte putin timp in urma, va invit sa parcurgem itinerariul pe care l-am urmat intr-o superba zi de august, care ar fi fost foarte bine sa fi avut proprietatea de a se dilata din zi in saptamana. O saptamana e asa o unitate de masura a timpului mai mare decat ziua, dar si o luna de as sta aici, nu as epuiza posibilitatile de vizitare a locurilor si nu as prididi sa ascult povestilor padurenilor.

Traseul pe care va invit, nu este unul din cele 7 amintite in acest articol, chiar daca din cand in cand ne vom intersecta cu fragmente din traseele marcate. Vom poposi rand pe rand in zonele Govajdia, Ghelari si Alun. Punctul propriu-zis de intrare in traseu este Hunedoara. Haideti cu noi!

Rog inserare

https://www.youtube.com/watch?v=Ly2MMCXtNlQ

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 26.09.16 08:35:40
Validat / Publicat: 26.09.16 10:27:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.

VIZUALIZĂRI: 5986 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Emi alearga pe muchiile domoale ale Muntilor Poiana Rusca
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43400 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

26 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.09.16 10:25:59]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 10:35:55]
»

@webmasterX:

Multumesc

Carmen Ion
[26.09.16 10:39:21]
»

@Dan&Ema: Excelent documentat, abia aştept continuarea!

mishu
[26.09.16 10:39:40]
»

@Dan&Ema: Foarte frumos prezentat totul, locuri pe care sa le vezi cu tot dragul si din cele ce sunt prezentate se pare ca si ei incearca sa-si promoveze locurile.

Si aceea este o zona pe care o am in plan pentru anul viitor, dar ca un plan 2, in primul rand am dori sa mergem in Maramures, insa cine stie daca reusesc sa planific lucrurile asa cum mi-as dori poate am noroc.

Felicitari, un prim vot acordat cu tot dragul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 12:29:04]
»

@Carmen Ion:

Sarut mana!

Pentru ca mi-a placut mult excursia si am ramas cu multe informatii, am muncit 2 saptamani la texte si la poze. Poze am avut din doua syrse si am avut de selectat din cateva sute de bune.

Sper ca diseara sa definitivez articolul despre Zona Govajdia care e 90% gata.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 12:34:47]
»

@mishu:

Sarut mana! Nu am vrut savte conving doar cu articolul introductiv, ci doar sa-ti deschid apetitul. Excursia concreta de-abia urmeaza. Este un articol drag mie si multumesc ca l-ai votat cu drag.

Sper sa gasesti multe atractii in descrierile detaliate pe care le-am pregatit.

Incerc sa nu divulg mai mult si sa citesti urmarile.

Si cred eu, ca dezvoltarea turistica a Tinutului Padurenilor va continua datorita oamenilor pe care i-am cunoscut. Inca se pot face foarte multe in zona.

Daca te vei hotari sa ajungi pe aici, sa imi amintesti sa iti dau contactele ghidului meu de suflet.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[26.09.16 12:36:18]
»

La întâlnirea AFA de anul acesta am profitat de ocazie şi am ajuns şi eu în Ţinutul Pădurenilor. Am ajuns până în "satul de marmură", Alun, un loc uitat de lume şi aproape părăsit.

Felicitări pentru articol!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 12:47:19]
»

@traian. leuca:

Daca aveti putina rabdare va povestesc si despre Alun si Bunila. Si nu numai. Un loc special, Alun. Unicat in Europa.

Nu divulg acum mai mult, inca stratific articolul. Oricum un sat aparte, aparent izolat, aparent parasit.

Si totusi sunt mai multe trasee care ajung aici. Am intalnit si ceva turisti.

Si am intalnit si de vreo 5 ori mai multi locuitori decat locuiesc permanent in Alun! Venisera in weekend la tara si orobabil se retrageau duminca seara catre noile lor resedinte.

Mi-a placut mult Alun si tot ce am vizitat in Tinutul Padurenilor.

Vine in curand povestea de detaliu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[26.09.16 13:21:03]
»

@Dan&Ema: Cred că ne-am intersectat prin Ținutul Pădurenilor, tot în august am fost și noi. Cu doamna de la Centrul Info din Ghelari ne-am întreținut destul de mult, mai mult decât aveam noi timp. O doamnă inimoasă și în același timp decepționată că nu are cu cine să promoveze zona așa cum ar vrea. Dar la Observatorul care se afla vis-s-vis de Panorama n-ați ajuns? Și centrul Info și Observatorul au fost făcute cu fonduri europene dar doamna se plângea de oamenii zonei care nu se implică așa cum ar trebui în promovare.

Bănuiesc că urmează un articol și despre Biserica din Ghelari care pe mine m-a lăsat cu gura căscată. De fapt așa am ajuns în zonă, că nu era pe listă. În drumul către Cinciș soțul meu a văzut un indicator de Ghelari și și-a adus aminte de cea mai mare și mai frumoasă biserică pe care a văzut-o în viața lui în România, acum 30 de ani când își făcea stagiatura la Sibiu. Așa am ajuns la Centrul Info de unde am aflat și noi cam tot ce ai zis și tu. Oricum frumoasă zonă, sper să devină mai căutată o data cu promovarea pe AFA.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 13:34:23]
»

@Aurici:

La Observator nu am fost. L-am vazut, l-am marcat in mintea noastra, dar nu am poposit la el.

A fost foarte greu sa stabilim ce taiem de pe lista de obiective pentru ca erau prea multe.

La doamna inimoasa de la centrul Info Turistic si noi am stat mult, ceea ce a avut avantaje si dezavantaje. Emi se cam plictisise si nu eram nici la jumatatea drumului.

Despre ""catedrala din Ghelari"" povestesc mai pe larg extra. Nu imi venea sa cred ce s-a ridicat in satul (Comuna) Ghelari. Biserica detine si recordul de cea mai mare biserica din spatiul rural romanesc, dar sa nu divulg mai multe.

Noi am fost in zona in ziua cand urma sa inceapa Festivalul Padurenilor si am circulat pe ruta Hunedoara - Govajdia - Ghelari - Poienita Voinii - ALun - si retur la Hunedoara, anume pe 27 august.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Aurici
[26.09.16 14:09:32]
»

@Dan&Ema: Eiii, noi am fost un pic mai devreme...

Înseamnă că la Alun ați văzut drumul ăla de marmură. Ne povestise doamna de la centru că acolo este un drum de 2 km din marmura din care o bucată era și în fața centrului și nouă nu prea ne venea să credem. Un drum de marmură!!! În România? Cu toate că ne cam incitase, Ghelari și zona aceea nu fusese pe listă dimineață, când am plecat din Deva și după ce am stat o grămadă la biserică, am intrat și în cea mică, care este în grija maicilor, și la centru am stat mult... n-a mai fost chip să mai întârziem. Dar și noi ne-am propus să mai ajungem în zonă.

Aștept să ne povestești despre biserică. Noi am făcut așa. Ne-am dus la centrul info, mai departe la Observator, ne-am întors la biserică și în în loc să ne întoarcem spre Cinciș, ne-am dus din nou în partea opusă, la centru info ca să ne mai povestească doamna de acolo despre biserică și despre cum a fost construită, că nu ne lămurisem noi doar cu pliantul acela și voiam să aflăm povestea. M-a impresionat mult de tot biserica aceea, nici eu nu credeam că găsești așa ceva într-un sat oarecare din România. Ce nu înțeleg este de ce nu a fost popularizată mai mult, de ce am aflat așa târziu de ea. Sau oi fi singura care am aflat abia acum?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 14:23:41]
»

@Aurici:

Despre drumul de marmura, putintica rabdare. Acum spun doar atat: exista! Biserica din marmura - si ea exista!

Despre Ghelari si mai ales despre catedrala din Ghelari nu auzisem nici eu pana acum.

Revin cu povestile

Aurici
[26.09.16 14:36:10]
»

@Dan&Ema: Abia aștept!

elviramvio
[26.09.16 15:05:34]
»

@Dan&Ema:

Fain tare, felicitari si votat cu placere.

Au cu ce se mandri.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 15:22:45]
»

@elviramvio:

Sarut mana! Da, au cu cu se mandri! Multumesc de vot!

tata123 🔱
[26.09.16 15:24:06]
»

@Dan&Ema: Alt ținut de poveste din România! Ați avut o vacanță încărcată, în mijlocul naturii. Mmmm... nu divulg, nu divulg - dar deja știm că vei scrie despre „satul de marmură”, furnalul de la Govăjdia, biserica din Ghelari

Câte obiective turistice frumoase are Ținutul Pădurenilor - saitul centrului local de promovare turistică din Ghelari ni le prezintă într-o formă atractivă (infoturism-ghelari.ro).

Cu ocazia Întâlnirii AFA Cinciș 2016 am vrut să văd și eu câteva dintre obiectivele turistice din zonă, dar nu am avut timp. Nu am putut decât să le adun sub forma unor sugestii într-un articol: vezi impresii.

Așteptăm continuările „secrete”.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 18:33:48]
»

@tata123: Nu divulg, nu divulg!

Mi-e greu sa ma abtin.

Am avut o vacanta frumoasa. Am calatorit mult pentru ca imi place, asa sunt eu.

Tinutul Padurenilor ni-a placut mult. Are farmec. Iar densitatea de obiective turistice e remarcabila. M-as bucura sa se inghesuie turistii aici. Promovarea si-a facut temele. Sper sa continue sa faca si altele.

Multumesc de completari

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[26.09.16 21:26:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[26.09.16 21:48:04]
»

@webmaster:

Multumesc. Sper sa placa si descrierea detaliata ce va urma.

webmasterX
[28.09.16 12:02:33]
»

Mutat în rubrica "O zi în Ghelari / Ţinutul Pădurenilor, HUNEDOARA" (nou-creată pe sait)

padureanu
[28.09.16 19:32:55]
»

@Dan&Ema:

Buna seara,

fiind padurean get beget nu pot decat sa va multumesc, sa va votez si sa va asigur de toata admiratia mea pentru articolele referitoare la Tinutul Padurenilor si nu numai.

Cu permisiunea dumneavoastra as dori sa aduc cateva mentiuni si anume, proprietarul pensiunii Panorama nu este primarul din Ghelari iar Festivalul Padurenilor a fost organizat doar la Ghelari si Poienita Voinii.

In zona mai aveti destule de vazut, va asteptam

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[28.09.16 20:44:57]
»

@ardeleanu'

Multumesc pentru cuvintele frumoase. Foarte pretioase completarile, multumesc.

Mai am ceva de povestit, dar de vizitat cu adevarat multe. Tinutul Padurenilor este o zona foarte ofertanta dpdv turistic si recomand celor interesati.

padureanu
[28.09.16 21:09:45]
»

@Dan&Ema:

inca o data eu va multumesc.

Zona este intradevar bogata in obiective istorice. Dar promovarea acestora se face romaneste.

Portul popular, cantecele, dansurile si obiceiurile/traditiile sunt fala acestui tinut binecuvantat.

Din pacate multi edili dorm ori vegeteaza, inclusiv cel mentionat de dumneavoastra si stiu ce spun... dar nu este locul aici pentru astfel de discutii.

Toate cele bune!

mishu
[28.09.16 21:31:51]
»

@ardeleanu' - mi se pare foarte util pentru toti ca cineva care este in miezul problemei ca sa spunem asa sa daca completari. Avand in vedere ca aici suntem amatori de turism orice informatie noua este absorbita ca un burete, asa ca daca poti aduce completari despre zona fa-o, nu cred ca Dan se va supara.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.10.16 15:28:29]
»

@traian. leuca:

Multumesc de apreciere pentru articol, vreau sa-ti multumesc si pentru vot, numai sa m-il dai.

Lasand detaliul votarii, Tinutul Padurenilor m-a fascinat si cum exista in curand o sansa buna de a ajunge in zona, nu este exclus sa revin atat de repede pe aici.

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[09.10.16 16:01:25]
»

@webmasterX:

Rog inserare link vezi impresii in capitolul numit Padurenii. Cultura Padurenilor. - primul paragraf. Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, elviramvio, mishu, padureanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Ghelari / Ţinutul Pădurenilor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071447134017944 sec
    ecranul dvs: 1 x 1