ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: PLOIEŞTI
ÎNSCRIS: 13.07.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 18 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 5 MIN

BĂILE HERCULANE între splendoare şi ruină

TIPĂREȘTE

In cei 2000 de ani ai existentei sale, statiunea Herculane a cunoscut de mai multe ori gloria si decaderea, cladirile s-au construit sau au ajuns in ruina, insa ceea ce nu s-a schimbat niciodata a fost peisajul de vis care-o inconjoara, caci pitoreasca asezare din Valea Cernei, aflata la adapostul muntilor, are o frumusete aparte.

Romanii, care cunosteau puterea tamaduitoare a izvoarelor termale de aici, au botezat-o Aqua Herculis.

Statiunea de pe malul raului Cerna, integrata în Parcul National Valea Cernei-Domogled, are o pozitie privilegiata si beneficiaza de un climat mediteraneean, fiind situata, se pare, pe aceeasi paralela cu Nisa si Venetia. În ciuda faptului că staţiunea se află la o altitudine de 168 de metri, aici se respiră un aer puternic ionizat, ca la 1500-2000 metri, acest lucru datorându-se şi numeroaselor izvoare termale şi a pădurilor ce înconjoară staţiunea.

Herculane

Practic, oraşul Băile Herculane este format din 3 zone: oraşul vechi, unde se află faimoasa statuie a lui Hercules (simbolul oraşului), hotelurile vechi (Ferdinand, Apollo, Roman şi Hercules), vechile Băi de Sulf, Poşta, Agenţia CFR şi Biserica Romano-Catolică; zona nouă, care cuprinde pensiunile, vilele si hotelurile construite recent, Ocolul Silvic, zona comercială şi ştrandurile termale; cartierul de blocuri, dezvoltat de-a lungul drumului principal.

Herculane

Herculane

Baile Imperiale (Foto: Bogdan Goim)

Ce poţi face în Băile Herculane în afară de tratament balnear specific? Sunt incredibil de multe locuri, care mai de care mai frumoase de vizitat aici, caci pitoreasca asezare se afla într-o vale adapostita de munti, de o frumusete aparte. Am să enumăr doar câteva dintre atractiile statiunii, pentru a nu vă răpi plăcerea de a le descoperi singuri:

* Strandul termal „7 Izvoare” - loc aflat la aproximativ 6, 5 km. de staţiune, unde izvorăsc din munte ape termale iar oamenii vin aici pentru băi termale binefăcătoare total gratuit, se recomandă însă precauţie şi sfatul medicului înainte de această acţiune deoarece multe persoane pot fi vulnerabile la astfel de „abuzuri” termale;

* Strandurile termale in aer liber Hercules (capacitate de 1000 de locuri), Sara’s Sons (1000 locuri) si cel de la Hotel Cerna (500 de locuri)

* Crucea Albă - după o oră şi 15 minute de urcat pe munte, ajungeţi sus, la locul numit Crucea Albă, loc de unde aveţi cea mai frumoasă panoramă asupra întregului oraş Băile Herculane şi a întregii Vai a Cernei;

* Statuia lui Hercule cu pielea leului din Nemeea pe umeri, simbolul acestei staţiuni, a fost un cadou facut statiunii in 1871, de catre ducele Karls. Statuia este confectionata din fier de tun si a fost faurita de mesteri vienezi.

* Platoul Coronini, o superbă poiană unde anual se întâlnesc adepţii unei binecunoscute mişcări yoghine;

* Grota Haiducilor, aflată la numai 10 minute în spatele hotelului Roman, este locul in care sapaturile arheologice au scos la iveala vestigii ale civilizatiilor primitive, intre care fragmente ceramice, unelte si arme din piatra;

* Grota cu aburi (cunoscuta si sub numele de „sauna naturala”) este o peşteră îngustă, cu pereţi negri-verzui, încărcată cu vaporii degajaţi de apa unui izvor termal care ţâşneşte prin crăpăturile peretelui de stanca.

* Foisorul Rosu, un punct de observatie situat pe un pisc, de unde se poate admira o panorama superba asupra intregii zone

* Gara din Herculane, considerata de multi cea mai frumoasa gara din Romania, pare un decor de film de epoca

* Cluburile, barurile, restaurantele şi puburile sunt şi ele o alternativă de recreere şi petrecere a timpului liber aici în Herculane.

Herculane

Gara din Herculane (Foto: Bogdain Goim)

In imprejurimile statiunii, mai puteti vizita:

* Orşova, oraş situat pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre, se află la 19 km depărtare. Cel mai interesant obiectiv de vizitat şi care oferă şi o panoramă asupra întregului oraş îl reprezintă Mănăstirea Sfânta Ana, situată pe Dealul Moşului;

* Drobeta-Turnu Severin (50 km) cu podul lui Traian, construit de Apolodor din Damasc între primăvara anului 103 şi primăvara anului 105 pe Dunăre, cu scopul de a facilita transportul trupelor şi proviziilor necesare celei de-a doua invazii a Daciei; doar unul dintre picioarele podului s-a mai pastrat pana astazi;

Băile Herculane este cea mai veche staţiune turistică din ţara noastra, fiind atestata documentar inca din anii 153. În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristocratia Romei antice. Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Baile au fost construite pe vremea lui Traian, iar excavatiile au scos la iveala mai multe statui reprezentandu-l pe Hercule. Tot din acele vremuri apuse, au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

Herculane

Dupa 1718 începe istoria moderna a Bailor Herculane, în cadrul Imperiului austriac: reconstructia si modernizarea bailor, a cailor de acces si a edificiilor din statiune. Cele mai multe dintre acestea sunt construite in stil baroc, dupa tipicul austriac, iar statiunea este frecventata de capete incoronate, precum mparatul Iosif al II-lea, împaratul Francisc I si împarateasa Charlotte, împaratul Franz Iosef si împarateasa Sissi a Austriei, care a facut chiar o pasiune pentru Baile Herculane. Printre oaspetii de seama ai statiunii s-au numarat si Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti sau Mihail Sadoveanu.

In perioada comunista, o multime de cladiri de beton, tipice acelor vremuri de trista amintire, s-au ridicat in valea cea verde, iar hotelurile erau pline pana la refuz de turistii care beneficiau de vacante subventionate de stat, prin sindicat. Dupa revolutie, desi se astepta un «boom» turistic, s-a ales praful de toate planurile de relansare a statiunii. Si totusi, statiunea refuza sa moara, Herculane are inca un potential urias, iar peisajul din jur este incredibil.

Ce-i drept, un pic un de „lustru” nu i-ar strica, insa inca nu e totul pierdut. Eu va sfatuiesc sa nu mai daţi crezare tuturor zvonurilor, sa va luati inima-n dinti si sa va incumetati sa faceti o vizita la Herculane, unde va garantez ca veţi avea parte de o vacanţă şi o experienţă unică.

NOTĂ: Aces articol a mai apărut şi-n CONSILIERVACANTE aici: click aici şi de asemenea e posibil să mai fi fost ceva idei şi pe blogul meu personal aici: click aici în rest să auzim de bine!


[fb]
---
Trimis de RobertCodescu in 28.07.10 15:14:57

VIZUALIZĂRI: 4006 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RobertCodescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 "Povestiri din gară" aşa se vede Băile HErculane din Gară
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 0 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

cosminp
[28.07.10 15:25:39]
»

acest articol este chiar COPIAT identic de aici http: //www. consiliervacante. ro/index. php/component/content/article/15-romania-mea/255-baile-herculane-intre-splendoare-si-ruina. html.

unde cititi "Herculane" ca un singur cuvant pe rand, in articolul original veti vedea cate o poza.

bravo! puncte pentru copiat.

chiar daca este indicata sursa, tot copiat ramane.

RobertCodescuAUTOR REVIEW
[28.07.10 15:28:27]
»

Sursa şi ... AUTORUL cel mai important !!!

aishor
[28.07.10 15:30:05]
»

Bun! Ajungem acolo...Si..unde ne cazam? Ai putea sa ne faci si o prezentare de genul acesta? Exista si hoteluri (pensiuni) la 3-4 stele, de unde sa plecam multumiti?

cosminp
[28.07.10 15:30:30]
»

da. asta arata ca stii si poti sa scrii.

atunci de ce nu scrii se despre celalalte obiective la fel de bine?

TORA INGRID
[28.07.10 15:36:05]
»

Nu, @cosminp, nu intelegi ideea, se posteaza aceleasi copy-paste-uri in mai multe site-uri si de undeva sare un iepure, o girafa, ceva, te baga lumea in seama, generezi conflict, care tot forma de socializare se cheama si la final... ai sa constati ca tii minte un review care nu este sau o compilatie care este, dar mai ales AUTORUL! cam asta e toata smecheria... pacat de obiectivele turistice care, inerent, sunt si ele victime ale acestei... strategii.

RobertCodescuAUTOR REVIEW
[28.07.10 15:41:01]
»

@aishor eu mai am un review cu Hotel Dacia unde am fost cazat de pe 21 aprilie pana pe 9 mai, asa ca da un click pe reviewul respectiv! Cat despre 3* sunt cateva hoteluri dar la 4* ar trebui s-o intrebam pe any dar sincer ma indoiesc ca ar fi ceva acolo! Eu unul nu-mi amintesc dar in 3 luni se pot schimba MULTE!

@cosminp Nu stiu poate nu-mi "iese" mereu! Dar si cand imi iese...

recul*
[28.07.10 16:04:40]
»

nu trebuie sa fim suparati, herculane nu intra in sfera de interes a ministerului turismului! acesta e prea ocupata cu brandul de tara si cu achizitionarea indicatoarelor rutiere 3D! pe principiul ca chelul doar tichie de margaritar isi doreste!

votez, desi as prefera sa o fac cu un review realist care sa ne arate cat de frumoasa este viata de turist in Herculane.

RobertCodescuAUTOR REVIEW
[28.07.10 16:09:02]
»

@recul viaţa de turist (cum îi spui tu) e aşa cum vrem noi să fie FIECARE îşi organizează sejurul conform propriilor gusturi.

Cât despre sfera de interes a ministerului turismului vreau să întreb: Ce mai intră (românesc) în această sferă?

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.07.10 16:10:11]
»

si cand iti iese, stam si ne intrebam din cate locuri oi fi copiat. ca prea se succed pasaje cu diacritice cu altele fara, lipsesc cu desavarsire greselile-ti de tipar caracteristice...

RobertCodescuAUTOR REVIEW
[28.07.10 16:15:02]
»

Dragoş poţi da un click pe linkul către siteul respectiv şi ai să înţelegi de ce apare această discrepanţă de cu şi fără diacritice !

biancuta
[28.07.10 17:32:31]
»

RobertCodescu, excelent acest review (si articolul, bineinteles, in care am admirat peisajele superbe!). Felicitari!

RobertCodescuAUTOR REVIEW
[28.07.10 21:21:01]
»

MULŢUMESC biancuta ! MULŢUMESC MULT !

divio*
[01.08.10 23:37:04]
»

@cosminp&RobertCodescu:

Nu e vorba numai de faptul ca review-ul a fost "transferat" de pe acel site pe acesta, atata vreme cat admin-ul accepta acest lucru.

Ce e mai interesant e si ca, printre multele informatii prezentate in acest review-cu felicitarile de rigoare din partea unor useri- apar si amanunte preluate de pe alte siteuri, cum ar fi:

extras material user:

Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules

Tot din acele vremuri apuse, au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare.

extras material internet:

În perioada civilizatiei romane, statiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atractie pentru aristrocatia Romei antice. Impresionati de exceptionala putere tamaduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sositi în Dacia le-au închinat un adevarat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii: apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de multumire aduse zeilor pentru vindecare

click aici

material review user:

Orşova, oraş situat pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre, se află la 19 km depărtare. Cel mai interesant obiectiv de vizitat şi care oferă şi o panoramă asupra întregului oraş îl reprezintă Mănăstirea Sfânta Ana, situată pe Dealul Moşului;

* Drobeta-Turnu Severin (50 km) cu podul lui Traian, construit de Apolodor din Damasc între primăvara anului 103 şi primăvara anului 105 pe Dunăre, cu scopul de a facilita transportul trupelor şi proviziilor necesare celei de-a doua invazii a Daciei; doar unul dintre picioarele podului s-a mai pastrat pana astazi

material www. baile-herculane. ro:

Drobeta-Turnu Severin (50 km) cu podul lui Traian, construit de Apolodor din Damasc între primăvara anului 103 şi primăvara anului 105 pe Dunăre cu scopul de a e a facilita transportul trupelor şi proviziilor necesare celei de-a doua invazii a Daciei, din el se mai găseşte azi doar un picior

Orşova, oraş situat pe malul lacului de acumulare Porţile de Fier I, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre, se află la 19 km depărtare. Cel mai interesant obiectiv de vizitat şi care oferă şi o panoramă asupra întregului oraş îl reprezintă Mănăstirea Sfânta Ana situată pe Dealul Moşului

Impresie personala: luat pe bucatele, review-ul este un puzzle cu expresii, propozitii "ciupite" din mai multe materiale de pe net si transformate intr-un material cu amprenta si semnatura personalizata.

Ii urez succes in continuare autorului de review-uri "personalizate", indiferent pe ce site si le va posta...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
cosminp
[01.08.10 23:48:30]
»

@divio, felicitari. tocmai asta era si ideea noastra de aici si de pe alte postari ale autorului.

se vede clar si tu aduci dovada ca ce a "adus" de pe alt site arata bine, daca nu iei in considerare copy/paste-urile, iar celelalte impresii postate sunt fara impresii.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.08.10 09:13:03]
»

Deci (!) cu regret ma vad nevoit sa constat ca intuitia mea a fost si de data asta corecta...

Bai, stii ce ma enerveaza??? ca nici macar cand ti se arata ca minti, nu vrei sa recunosti!!!

webmasterXY*
[02.08.10 09:26:28]
»

Se spune ca "hotul neprins e negustor cinstit"... Dar si cand e prins...

Anulez acest review pentru a nu mai beneficia de puncte nemeritate!

Robert... stii cum zice francezu': "You're on thin ice!"

RobertCodescuAUTOR REVIEW
[05.08.10 23:20:33]
»

EXACT poate toţi aţi fi fost mulţumiţi dască făceam reviewul aşa: click aici şi nu se mai supăra nimeni!

cosminp
[05.08.10 23:27:45]
»

te miri de unde-s luate si textele de-acolo si mai sunt si platite cu drepturi de autor.

webmasterXY*
[05.08.10 23:42:37]
»

EXACT! şi de mulţumit ce m-am aflat, am trimis publicaţiilor BURDA de care aparţine acea revistă, următorul mesaj:

Bună ziua!

****

Este vorba de articolul publicat în revista Dv. (PRACTIC nr. 8/2010) la pag. 58-59, autor Robert Codescu; un articol având în linii mari (peste 85%) acelaşi conţinut, publicat aici: click aici care a dus la constatarea de către membrii acestei comunităţi că este vorba de un plagiat din câteva surse (menţionate în discuţiile de pe acel topic).

Cel puţin din punct de vedere deontologic, eu personal aş reanaliza oportunitatea colaborării unei publicaţii atât de prestigioase cu un "autor" de "compilaţii" semnate în nume propriu...

Vă mulţumesc pentru atenţie. Cu stimă,

*** ****** *******

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
divio*
[06.08.10 01:48:40]
»

@RobertCodescu&WM6:

Iti inteleg dorinta de a publica, e placut sa-ti vezi scrierile (indiferent ca e vorba de un articol intr-un ziar local, revista de specialitate sau pe un site ca acesta), insa fa-o intr-un stil propriu, care sa te reprezinte.

Ti-am spus la un moment dat (atunci cand ai postat review-ul despre vacanta in Italia) ca nu e stilul tau, ca difera total de ceea ce ai postat pana atunci (desi numai review-uri nu puteau fi numite, parte dintre ele fiind tot copy/paste-uri), insa ai spus ca ma insel (pana la urma, chiar asa sa fie? ...)

Ai insistat prin a posta un alt review, din nou diferit de restul, bine structurat, plin de informatii, scris cu sufllet, dar nu cu sufletul tau, ci cu expresii luate de pe alte pagini de internet, care nu-ti apartineau si despre care nu ai facut nicio referire cum ca ar fi extrase de acolo, inducand cititorilor (care au si apreciat review-ul de mai sus) senzatia ca ar fi vorba de un material 100% personal, ceea ce nu e real.

Sunt foarte pasionat de publicistica si jurnalism, deschis la noi provocări ce mi se fac în acest domeniu vast!!! APELAŢI CU ÎNCREDERE!!!

Am extras de pe blogul tau fraza aceasta; daca tu consideri ca a posta materiale de presa adunate bucatele si asamblate cumva ca, in final, sa-i poti adauga autor Robert Codescu si culmea, sa fii apreciat pentru asa ceva, e o mare eroare.

Eroare pe care o poti indrepta foarte usor: sa treci peste supararea pe care mi-o/ne-o porti si sa-ti canalizezi activitatea publicistico/literara intr-o directie mai buna, diferita de cea de pana acum.

Plagiatul nu ajuta, cum nu a ajutat nici clona care ti-a oferit PMA-uri doar de dragul topului AFA...

Sa stii ca, intr-un fel sau altul, prin ceea ce am descoperit, nu am facut altceva decat sa raspund solicitarii tale, aceea de a apela cu incredere, fiindca am considerat-o venind din partea ta ca si o provocare in acest domeniu vast.

Succes in continuare, dar pe forte proprii, fara surse de inspiratie insusite in nume personal.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aishor, biancuta, cosminp, divio*, recul*, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079253196716309 sec
    ecranul dvs: 1 x 1