ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj Napoca
ÎNSCRIS: 10.09.11
STATUS: JUNIOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Colt sau Castelul din Carpati?

TIPĂREȘTE

Dupa o vacanta de 3 zile la Ranca, ne-am gandit sa mai prelungim cu inca 3 zile in Tara Hategului. Zis si facut. Asa am ajuns la cetatea Colt, langa Raul de Mori, satul Suseni. Numele cetatii dateaza din 1501 si provine de la faptul ca initial acolo a fost un turn ridicat deasupra haului, chiar pe coltul cetatii.

Cetatea se vede din sosea, dar nu exista nici un indicator care sa-ti arate pe unde sa o iei, noroc ca am intalnit 3 copii din sat, care ne-au indrumat pe unde sa o luam. Am urcat pe o potecuta care la un moment dat se bifurca in 3, noi luand-o in dreapta. Pana sus am facut 30 minute dar a meritat. Cetatea e o ruina, dar privelistea este minunata!

De sus, se vede soseaua serpuind si unul dintre lacurile de acumulare al barajului Gura Apei, acesta fiind construit pe cursul Raului Mare, fiind cel mai mare baraj de arocamente din Europa, avand 10 hidrocentrale mai mici. Tot in apropiere se afla si o zona de agrement la Rausor, drumul fiind asfaltat, iar iarna aici functioneaza un teleschii modern cu o partie de 1 km pentru cei ce iubesc sporturile de iarna.

Dar …... sa revenim la cetate!

Cetatea dateaza din sec XIV si a fost ctitorita de familia cneziala Candea, din Rau de Mori, care ulterior a trecut sub dominatie austro-ungara si religie romano- catolica si a devenit- Kendefi. In apropierea podului pe partea dreapta a raului, se pot observa ruinele celei de a doua curti nobiliare care a apartinut familiei Kendefi cunoscuta mai tarziu sub numele de " Casa Vanatorului". Se spune ca acest castel a fost sursa de inspiratie a scriitorului Jules Verne, in romanul "Castelul din Carpati".

Scriitorul Ion Hobana semnaleaza in cartea "20000 pagini in cautarea lui Jules Verne"cateva coincidente:

in roman, capetenia satului se numea jupanaul Colt, iar numele felcerului Patak se traduce- rausor, din maghiara, la fel ca numele raului care curge in apropiere.

Descrierea castelului din roman este foarte asemanatoare cu arhitectura cetatii Colt. In roman mai sunt si alte detalii, care ne spun ca acest castel ar fii "Castelul din Carpati". Ruinele "Casei vanatorului"din apropiere ar fii"hanul evreului Ionas’’. Se spune ca scriitorul francez a calatorit in Transilvania alaturi de Luiza Teuth o femeie extraordinara din Homorod (Brasov), pe care a cunsocut-o in Franta, ea fiind ultima mare iubire secreta a scriitorului.

Ei si-ar fii trait iubirea in Casa Vanatorului, ea fiind sursa de inspiratie a scriitorului in celebrul roman. Pana la urma ea ar fii plecat la Bucuresti cu familia si s-ar fi casatorit, la insistentele familiei ei. Intr-o familie din Bucuresti in 1944, intr-un scrin, sunt gasite niste scrisori de la Jules Verne catre Luiza. Se spune ca Luiza ar fii lasat nepoatelor ei scrisorile dar si niste daruri primite de la iubitul ei: un ceas cu pendul, doua machete si cateva volume din "Calatorii extraordinare".

In satul Suseni, pe sosea, se afla Manastirea Colt, ea fiind una din cele mai vechi asezaminte monahale din tara, datand din sec 14, fiind ctitorita ca lacas ortodox de ca Cneazul de Hateg, Nicolae Candea in anul 1310. Pictura din lacas a fost realizata dupa o reteta unica, secreta, in care se gasesc esente de muguri de brad, coaja de molid, flori de camp. Din cauza maghiarizarii atat castelul cat si biserica a fost parasita. In 1994 biserica a fost renovata iar acum e manastire de calugari. Familia Kendefi au mai au avut la Santamarie Orlea, Castelul Candestilor, care acum e Restaurant Baron Kendefi si Biserica Reformata Calvina.

Am ramas placut impresionati de aceaste locuri pline de mister si istorie!

Daca treceti prin Hateg, nu ezitati sa urcati la castel, privelistea e magnifica. Ca si toata Tara Hategului, de altfel!


[fb]
---
Trimis de Half_Evil in 28.04.10 19:42:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8180 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Half_Evil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 o floricica in drumul nostru spre castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10401 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

magdalena
[28.04.10 19:53:51]
»

Incepe sa imi placa Ardealul din ce in ce mai mult!

webmasterXY*
[28.04.10 20:19:54]
»

Pentru ca sunt cateva pasaje copiate fara specificarea sursei, se retrag PMA standard, conform regulamentului.

georgiana
[28.04.10 22:52:48]
»

Si eu sunt de acord cu ce a spus @Magdalena!

Si pozele ''vorbesc''!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.04.10 23:36:05]
»

Si noi am patruns in inima Hategului anul trecut, in iunie, dar sa poti cuprinde toate frumusetile zonei iti trebuie mult mai mult decat 5 zile cat am stationat noi. Ca atare, desi citisem despre Castelul din Carpati si ne propusesem sa-l vizitam, totusi l-am ratat. Dar valea dinozaurilor ati vizitat-o? Sau in taramul fermecat de la baza rezervatiei Retezat ati patruns? Imi amintesc cu placere parfumul tufelor de soc, imbietor de parfumate, cu un miros patrunzator, impletit cu cel de cetina de brad ....

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
ciocani elena*
[29.04.10 07:47:56]
»

Dananecula, nu am ajuns in valea dinozaurilor deoarece am avut putin timp la dispozitie, am ajuns la poalele Parcului National Retezat avand o tentativa de a ajunge la Lacul Bucura dar era o bariera si sus ni sa spus ca e zapada inca. Asa ca pe alta data, dar cum spui tu ai nevoie de timp sa vezi tot.

chelie_d
[29.04.10 09:37:56]
»

foarte frumoasa zona, si superbonusul pentru detaliile oferite...

biancuta
[29.04.10 10:07:44]
»

Foarte interesanta descrierea. Acum aud prima data ca Jules Verne si-a scris cartea dupa acest castel. Sper sa reusesc sa trec pe aici. 400 pma si de la mine.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.04.10 10:16:25]
»

@chelie_d > eu as avea totusi obiectii, in special asupra detaliilor; vezi si foto:

P05 [APR-2010] restaurantul Baron Kendefi

P15 [APR-2010] Castelul Candestilor

P20 [APR-2010] Castelul Kendefi

TOATE 3 reprezinta una si aceeasi cladire, anume Castelul Kendefy. (vezi si impresiile mele de acolo).

P12 [APR-2010] Biserica Reformata Calvina

... care se afla... unde? mai mult ca sigur este vorba de Biserica Reformata, odinioara ortodoxa, Sântămăria-Orlea {wikimedia commons}

editare ulterioara:

@biancuta > cum?!? ai fost prima care ai citit impresiile mele despre Castelul Kendefy unde am pomenit despre el! si mai jos, in ecouri, l-a amintit si Michi! offf... noi pentru cine scriem?!?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
ciocani elena*
[29.04.10 10:35:10]
»

Da, este vorba de acelasi castel care a fost inainte de austro-ungaria Castelul Candestilor, devenit Castelul Kendefi si azi restaurant Baron Kendefi, iar biserica e in Santamarie Orlea cum spui tu biserica reformata calvina.

biancuta
[29.04.10 10:51:16]
»

dragos, chiar am vrut sa revin asupra ecoului meu dar am avut o problema care m-a retinut. Asa este, am citit si in review-ul tau acest lucru si doream sa cotectez. Pe moment uitasem. Scuze...

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.04.10 11:34:31]
»

la 1782 cand a fost terminat acel castel, nenea Candea se transformase de multa vreme in Kendefy... : (

iar castelul, in ziua de azi, este si hotel (1*), nu doar restaurant (vezi si P15!!!).

ciocani elena*
[29.04.10 11:43:51]
»

Normal ca e si hotel ca doar stiu si eu sa citesc draga Dragos si probabil ca a fost terminat in 1782 ,iar nenea Candea a fost deja Kendefi, daca tu zici asa o fii,nu contest.

webmaster26
[14.02.17 18:17:31]
»

@Half_Evil: Mutat în rubrica "Cetatea și Mănăstirea Colț [Râu de Mori], HAȚEG [HD]" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, ciocani elena*, dananecula, domidoc, georgiana, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea și Mănăstirea Colț [Râu de Mori]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056756973266602 sec
    ecranul dvs: 1 x 1